Tina Turner: Η θαρραλέα μάχη της με τα προβλήματα υγείας

Η καλλιτέχνιδα που κατέκτησε τον κόσμο με τη φωνή και τους χορούς της έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών. Επί δεκαετίες έδινε μάχη με διάφορες ασθένειες, ενώ το 2017 είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού.
Tina Turner: Η θαρραλέα μάχη της με τα προβλήματα υγείας
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 02 Ιουνίου, 2023

Στις 24 Μαΐου 2023, ανακοινώθηκε ο θάνατος της τραγουδίστριας Tina Turner. Αν και τα συγκεκριμένα αίτια του θανάτου της δεν έγιναν γνωστά, η δήλωση της οικογένειάς της διαβεβαιώνει ότι “έφυγε ειρηνικά μετά από μακρά ασθένεια”. Η Turner πάλεψε με διάφορα προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια της ζωής της, όπως υπέρταση, νεφρική ανεπάρκεια και καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η Tina Turner φεύγει σε ηλικία 83 ετών

Η “βασίλισσα του ροκ εν ρολ” έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών στο σπίτι της στο Küsnacht της βόρειας Ελβετίας, όπου είχε πάρει και την υπηκοότητα το 2013. Αν και οι λεπτομέρειες του θανάτου δεν δημοσιοποιήθηκαν, είναι γνωστό ότι η τραγουδίστρια υπέφερε από ένα πολύπλοκο ιστορικό και είχε αντιμετωπίσει διάφορες ασθένειες.

Το 1978, η Turner διαγνώστηκε με υψηλή αρτηριακή πίεση, πάθηση που δεν αντιμετωπίστηκε σωστά, όπως αποκάλυψε η ίδια δεκαετίες αργότερα. Σύμφωνα με μελέτη στο Journal of the American Medical Association, αυτή η “σιωπηλή ασθένεια” επηρεάζει περίπου 116 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενώ ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο παγκοσμίως.

Η ίδια δημοσίευση δηλώνει ότι η υπέρταση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων. Για παράδειγμα, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικά επεισόδια. Επίσης, ένα άρθρο στο περιοδικό Nature Reviews εξηγεί ότι λιγότεροι από τους μισούς ανθρώπους με υπέρταση γνωρίζουν την κατάστασή τους.

Άλλοι, παρά το γεγονός ότι τη γνωρίζουν, δεν λαμβάνουν επαρκή θεραπεία, παρόλο που μπορεί να μειώσει τα προβλήματα της νόσου και τη θνησιμότητα.

Ποια προβλήματα υγείας αντιμετώπιζε;

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, η Tina ήταν ήδη διεθνής σταρ. Η επιτυχία της οφειλόταν στο συγκρότημα που δημιούργησε με τον Ike Turner, τον πρώτο της σύζυγο και στην πρώιμη σόλο δουλειά της. Εκείνη την εποχή διαγνώστηκε με υψηλή αρτηριακή πίεση. Κατά τη διάρκεια μεταγενέστερων συνεντεύξεων, ισχυρίστηκε ότι δεν είχε λάβει την απαραίτητη πληροφόρηση για τη σοβαρότητά της.

Παρόλα αυτά, της χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή, την οποία προτίμησε να μη λάβει, πιστεύοντας ότι ήταν μια “φυσιολογική κατάσταση” και δεν χρειαζόταν παρακολούθηση. Η υγεία της επιδεινώθηκε δραματικά το 2009, όταν υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και αποκάλυψε δημοσίως ότι τα νεφρά της είχαν χάσει το 35% της λειτουργίας τους. Η πάθηση επανεμφανίστηκε 4 χρόνια αργότερα και τότε ήταν που η τραγουδίστρια χρειάστηκε να ξεκινήσει αιμοκάθαρση για να αντιμετωπίσει τη νεφρική ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με μελέτη του Pan American Journal of Public Health, περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από καρδιαγγειακά νοσήματα (CVD) παρά από οποιαδήποτε άλλη αιτία. Η ίδια δημοσίευση αναφέρει ότι, το 2012, εκτιμάται ότι 17,5 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, μέχρι το 2030, οι καρδιαγγειακές παθήσεις αναμένεται να προκαλούν 22 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Η μεταμόσχευση που της έσωσε τη ζωή

Το 2016, η Tina Turner διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου, μια κατάσταση της οποίας η πολυπλοκότητα αυξήθηκε περαιτέρω από τη νεφρική ανεπάρκεια. Την επόμενη χρονιά, ο Erwin Bach, ο δεύτερος σύζυγός της, προσφέρθηκε να της δωρίσει ένα νεφρό, καθώς η νεφρική λειτουργία των οργάνων της είχε πέσει στο 5%.

Η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε το 2017 και, παρά την πολύπλοκη αποκατάσταση και την αντίσταση του οργανισμού της σε έναν άγνωστο παράγοντα, η κατάσταση της Tina βελτιώθηκε. Μέχρι το 2020, με την άφιξη της παγκόσμιας πανδημίας, η τραγουδίστρια δήλωσε ότι αντιμετώπιζε άλλη μια πρόκληση για την υγεία της. Παρ’ όλα αυτά, πραγματοποίησε την απαραίτητη φροντίδα και μας είπε ότι αισθανόταν υγιής.

Ενημέρωση

Στα μέσα Μαρτίου του τρέχοντος έτους, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, η Turner έκανε μια ανάρτηση στο Instagram της για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σχετικά με τη νεφρική νόσο. Υποστήριξε ότι η ίδια έθεσε τη ζωή της σε κίνδυνο όταν αγνόησε τα σοβαρά συμπτώματα και τις συνέπειες που επιφέρουν αυτές οι παθήσεις.

Ομολόγησε επίσης ότι τα νεφρά της έπεσαν θύματα της μη αντιμετώπισης της αρτηριακής της πίεσης με συμβατικά φάρμακα. Η ασθένεια αυτή δεν δίνει συμπτώματα τις περισσότερες φορές, επομένως η διάγνωσή της πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Όταν εκδηλώνεται ως επείγουσα κατάσταση, μπορεί να εμφανιστούν τα ακόλουθα συμπτώματα:

Σύμφωνα με άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Pan American Journal of Public Health, η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ο σημαντικότερος αναστρέψιμος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Σύμφωνα με τη δημοσίευση, το 17% των θανάτων από αυτές τις ασθένειες στην περιοχή αποδίδεται στην υπέρταση.

Αποχαιρετισμός στην Tina Turner μετά από έναν θαρραλέο αγώνα ενάντια στα προβλήματα υγείας

Ο κόσμος θρηνεί την αποχώρηση μιας μουσικού θρύλου. Εκτός από την καλλιτεχνική της κληρονομιά, τη σκηνική της παρουσία και το εμβληματικό της στυλ, η Tina Turner αποτέλεσε παράδειγμα για το πώς να πολεμάμε τη σοβαρή ασθένεια. Η “βασίλισσα του ροκ εν ρολ” προσπαθούσε να ευαισθητοποιήσει, μέχρι την τελευταία της στιγμή, για τη σημασία της θεραπείας των νεφρικών παθήσεων που την ταλαιπώρησαν για χρόνια.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Campbell, N. R. C., Paccot, M., Whelton, P. K., Angell, S. Y., Jaffe, M. G., Cohn, J., Espinosa, A., Irazola, V., Brettler, J. W., Roccella, E. J., Maldonado, J. I., Rosende, A., Ordunez, P. (2021). Directrices de la Organización Mundial de la Salud del 2021 sobre el tratamiento farmacológico de la hipertensión: implicaciones de política para la Región de las Américas. Rev Panam Salud Publica, 46:e54. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9097923/.
  • Carey, R. M., Moran, A. E., & Whelton, P. K. (2022). Treatment of Hypertension: A ReviewJAMA, 328(18), 1849–1861. Consultado el 25 de mayo de 2023. https://doi.org/10.1001/jama.2022.19590.
  • Lotfollahzadeh, S., Recio-Boiles, A., Cagir, B. (2022). Colon Cancer. Consultado el 25 de mayo de 2023. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29262132/.
  • MedlinePlus (2022). Diálisis – peritoneal. Consultado el 25 de mayo de 2023. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/007434.htm.
  • Oparil, S., Acelajado, M. C., Bakris, G. L., Berlowitz, D. R., Cífková, R., Dominiczak, A. F., Grassi, G., Jordan, J., Poulter, N. R., Rodgers, A., & Whelton, P. K. (2018). Hypertension. Nature reviews. Disease primers, 4, 18014. Consultado el 25 de mayo de 2023. https://doi.org/10.1038/nrdp.2018.14.
  • Sosa, Á., Baranchuk, A., López-Santi, R., Wyss, F., Piskorz, D., Puente, A., Ponte-Negretti, C. I., Muñera-Echeverri, A., & Piñeiro, D. J. (2022). El control de la hipertensión arterial, una asignatura pendiente. Revista Panamericana de Salud Publica, 46, e147. Consultado el 25 de mayo de 2023. https://doi.org/10.26633/RPSP.2022.14.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.