Τίποτα από ό,τι κάνετε στη ζωή σας δεν είναι ποτέ αρκετά καλό

Μερικές φορές, ανεξάρτητα από το τι κάνετε, αυτό δεν θα είναι ποτέ αρκετά καλό σύμφωνα με τις προσδοκίες των άλλων. Όμως ξέρετε κάτι; Οι μόνες προσδοκίες που έχουν σημασία είναι οι δικές σας.
Τίποτα από ό,τι κάνετε στη ζωή σας δεν είναι ποτέ αρκετά καλό
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Για μερικούς ανθρώπους, τίποτα από ό,τι κάνετε δεν θα είναι ποτέ αρκετά καλό και θα σας κάνουν να αισθάνεστε εντελώς αποτυχημένοι, παρόλο που δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Πρόκειται για καταστάσεις που σας βλάπτουν, ειδικά αν το άτομο με τις υψηλές προσδοκίες είναι μέλος της οικογένειάς σας ή ακόμα και ο/η σύντροφός σας.

Οι άνθρωποι με αυτό το είδος προσωπικότητας έχουν έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο: να σας κρατούν υπό έλεγχο και σε συμφωνία με τις δικές τους σχολαστικές αξίες.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτού του είδους η δυναμική στις σχέσεις συναντάται παντού. Μερικές φορές, ανεξάρτητα από το τι λέμε ή κάνουμε, τίποτα δεν είναι αρκετά καλό για το συγκεκριμένο μέλος της οικογένειας, το φίλο ή το συνάδελφο. Κατά τη γνώμη τους δεν κάνουμε ποτέ τίποτα σωστά.

Αντί να βασίζετε τη ζωή σας στο πώς μπορεί να αντιδράσουν οι άλλοι, πρέπει να απελευθερωθείτε από αυτού του είδους τις σχέσεις που σας προκαλούν αδικαιολόγητη δυστυχία.

Παρακάτω θα σας εξηγήσουμε πώς θα το καταφέρετε.

Τίποτα από ό,τι κάνετε δεν είναι ποτέ αρκετά καλό: τρία βήματα προς την ελευθερία

Δεν βρίσκουμε εύκολα στις μέρες μας ανθρώπους που είναι ανοιχτοί με τα συναισθήματά τους, ακούνε με ενδιαφέρον τους άλλους και δίνουν αξία στην αμοιβαιότητα. Οι άνθρωποι είναι τρομερά περίπλοκοι και δεν δείχνουν όλοι την ίδια κατανόηση και τον ίδιο σεβασμό.

Υπάρχουν μέσα σε όλους μας πολλές πτυχές που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη:

  • Φόβοι: αυτές οι περιοριστικές στάσεις μερικές φορές μας κάνουν να θέλουμε να ελέγχουμε τους άλλους για να μην τους χάσουμε. Συνήθως ο φόβος μας αναγκάζει να ταπεινώνουμε τους άλλους για να διατηρούμε τον έλεγχο επάνω τους. Η προσπάθεια να καθησυχάσουμε τον εαυτό μας και να καλύψουμε τους φόβους μας μάς κάνει να συνειδητοποιούμε πόσο χαμηλή είναι στην πραγματικότητα η αυτοεκτίμησή μας.
  • Ο τρόπος ανατροφής: πρόκειται για σημαντική πτυχή. Μια ανατροφή χωρίς υγιείς δεσμούς που προσφέρουν ασφάλεια ή χωρίς τη διδασκαλία της σημασίας του σεβασμού οδηγεί σε έλλειψη προσωπικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων.
  • Προσωπικά συμφέροντα: ο εγωισμός και οι επιθυμίες μας. Μερικές φορές, ανεξάρτητα από το πώς ανατράφηκαν, κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη να ελέγχουν όλο το περιβάλλον τους και να επιβάλλουν την κυριαρχία τους.
είναι ποτέ αρκετά καλό

Τα παραπάνω φανερώνουν κάτι πραγματικά απλό. Οι άνθρωποι είναι πραγματικά καλοί στο να φορούν προστατευτικές πανοπλίες. Κανείς δεν ξέρει τι κρύβεται κάτω από το σκληρό της περίβλημα. Όσο πιο σκληρή είναι η πανοπλία, τόσο πιο περίπλοκος είναι ο άνθρωπος που τη φοράει.

Θα σας εξηγήσουμε πώς να υπερασπιστείτε το εαυτό σας απέναντι σε αυτό το είδος ανθρώπων.

Οι προτεραιότητές σου δεν είναι δικές μου, τίποτα δεν είναι ποτέ αρκετά καλό

Είμαστε σίγουροι ότι κάποια στιγμή έχετε βιώσει μια παρόμοια κατάσταση. Αργά ή γρήγορα θα συνειδητοποιήσετε ότι τα πράγματα στα οποία δίνετε αξία δεν αντιστοιχούν σε όσα οι άλλοι θεωρούν σημαντικά. Αν επιλέξετε να γίνετε χορτοφάγοι, για παράδειγμα, η οικογένειά σας μπορεί να γελοιοποιήσει την απόφασή σας.

Αν βρείτε κάποιον/α καινούργιο/α σύντροφο, ίσως σας πουν “αξίζεις κάτι καλύτερο”. Αντί να αισθάνεστε ταπεινωμένοι, πρέπει να καταλάβετε μερικά πράγματα:

  • Όλοι έχουν τη γνώμη τους. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να επιβάλλουν τις απόψεις τους στους άλλους αντί να τους σέβονται και να τους αφήνουν ήσυχους, επειδή πιστεύουν ότι η δική τους αλήθεια είναι ανώτερη από εκείνη των άλλων.

Αυτό δεν είναι σωστό. Κάθε φορά που βρίσκεστε σε μια τέτοια κατάσταση, να θυμάστε τα εξής:

  • Η ζωή μας δεν περιστρέφεται γύρω από τους άλλους: είμαστε ελεύθεροι και έχουμε το δικαίωμα να ζούμε με αξιοπρέπεια.
  • Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μας λέει τι να κάνουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι.
είναι ποτέ αρκετά καλό

Αυτό που σας κάνει ευτυχισμένους είναι καλό για σας

Αν αυτά που κάνετε, λέτε ή υπερασπίζεστε σας κάνουν ευτυχισμένους, τίποτα άλλο δεν έχει σημασία. Οι επιλογές σας καθορίζουν αυτό που είστε και κάθε βήμα που κάνετε ανοίγει ένα μονοπάτι που είναι μονάχα δικό σας, κανενός άλλου.

  • Να θυμάστε ότι, αν οι άλλοι κρίνουν ή δεν αποδέχονται τις επιλογές σας, αυτό είναι δικό τους πρόβλημα. Όχι δικό σας. Πρέπει να έχετε συνείδηση των δικών σας αναγκών.
  • Αν ζούσαμε τη ζωή μας για να ευχαριστούμε τους άλλους και να προσπαθούμε να ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες τους, η ζωή μας δεν θα είχε νόημα. Για τη δημιουργία της ευτυχίας σας χρειάζεται θάρρος, αυτεπίγνωση και αγώνας για όσα αξίζετε.

Η ζωή είναι πολύ σύντομη για να τη ζούμε σύμφωνα με τις προσδοκίες των άλλων

Όλοι κάνουμε λάθη και εκείνοι που πραγματικά ενδιαφέρονται για μας θα μας βοηθήσουν να βελτιωθούμε. Ωστόσο κάποιος που συνεχώς σας διορθώνει και σας υποτιμά δεν σας βοηθάει καθόλου -στην πραγματικότητα σας κάνει κακό.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Συναισθηματική ωριμότητα είναι να γνωρίζεις ότι η ζωή δεν είναι τέλεια.

  • Αν γνωρίζετε κάποιον άνθρωπο αυτού του είδους, πρέπει να καταλάβετε ότι δεν θα αλλάξει ποτέ. Είναι πραγματικά δύσκολο όταν κάποιος δεν μπορεί να δώσει έμφαση στον αμοιβαίο σεβασμό.
  • Τίποτα δεν λειτουργεί πιο αποτελεσματικά από το να θυμάστε ότι η ζωή είναι πολύ σύντομη για να είστε δυστυχισμένοι. Βάλτε τον εαυτό σας σε προτεραιότητα. Αν τίποτα από ό,τι κάνετε δεν είναι αρκετά καλό για το συγκεκριμένο άτομο, δεχτείτε το και απομακρυνθείτε.
χορός

Ξέρετε πως ό,τι κάνετε είναι καλό επειδή το κάνετε σύμφωνα με την προσωπικότητα και τις αξίες σας. Μην αφήνετε κανέναν να ανατρέψει αυτή την ισορροπία ή να βλάψει την αυτοεκτίμησή σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.