Trent Alexander-Arnold: Πώς προπόνησε την όρασή του;

Ο Trent Alexander-Arnold έχει όραση που εκπαιδεύτηκε από ειδικούς. Θα σας πούμε πώς ο αμυντικός της Λίβερπουλ ενίσχυσε την απόδοσή του.
Trent Alexander-Arnold: Πώς προπόνησε την όρασή του;
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Δεκεμβρίου, 2022

Για την αγγλική Λίβερπουλ, η χρήση εναλλακτικών στρατηγικών στην προπόνηση των παικτών της δεν αποτελεί είδηση. Αλλά ακόμη και σε έναν σύλλογο τόσο πρωτοπόρο σε αυτό το θέμα, η στρατηγική του Trent Alexander-Arnold για τη βελτίωση της όρασής του μοιάζει βγαλμένη από επιστημονική φαντασία.

Ο αμυντικός δήλωσε ότι έκανε εξετάσεις για την όρασή του και ότι ανακάλυψαν κάποιες ατέλειες. Τίποτα σοβαρό, αλλά μικρές ελλείψεις που θα μπορούσαν να βελτιωθούν και να επηρεάσουν την απόδοσή του στο γήπεδο.

Έτσι, δημιουργήθηκε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για τον Trent Alexander-Arnold, το οποίο αποτελείται από ασκήσεις εικονικής πραγματικότητας, επανάληψη των αντανακλαστικών και συγκέντρωση στο οπτικό πεδίο. Τα αποτελέσματα που αναλύθηκαν μετά τη διαδικασία φαίνεται να υποστηρίζουν το σχέδιο. Θα δούμε αν στα γήπεδα μεταφράζεται σε βελτιωμένη απόδοση.

Πώς ο Trent Alexander-Arnold προπόνησε την όρασή του;

Για 6 εβδομάδες, ο Alexander-Arnold καθοδηγήθηκε από τον Αμερικανό οφθαλμίατρο Daniel Laby. Ο γιατρός αυτός είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας με έδρα τη Νέα Υόρκη Αθλητικό όραμα NYC Laby, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Στην ουσία, ο Laby είναι ειδικός στη βελτίωση της όρασης για αθλήματα υψηλών επιδόσεων. Ολόκληρη η καριέρα του έχει προσανατολιστεί στον καθορισμό εκείνων των παραμέτρων που μπορούν να αλλάξουν μικρές πτυχές της όρασης για να κάνουν τους αθλητές πιο αποδοτικούς.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του, μόλις ανέλυσε την όραση του Trent Alexander-Arnold, παρατήρησε ότι ήταν καλή, αλλά υπήρχαν περιορισμοί σε κάποιους τομείς. Αυτά τα όχι και τόσο θετικά αποτελέσματα δεν θα αποτελούσαν πρόβλημα για ανθρώπους που δεν αθλούνται, αλλά με τις απαιτήσεις των διεθνών ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων, γίνονται κρίσιμα.

Στο ποδόσφαιρο είναι πολύ σημαντικό να είσαι δύο βήματα μπροστά και νομίζω ότι η εκπαίδευση της αθλητικής όρασης που κάνω με βοήθησε να το εκτιμήσω αυτό ακόμα περισσότερο. Η εμπειρία με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι τα μάτια μπορούν να εκπαιδευτούν και να βελτιωθούν όσο και οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος

~ Τι είπε ο Trent Alexander-Arnold στο Red Bull ~

Εν ολίγοις, ο αμυντικός της Λίβερπουλ πέρασε ενάμιση μήνα φωτογραφίζοντας φωτιζόμενα αντικείμενα σε έναν ειδικά διαμορφωμένο σκοτεινό θάλαμο. Εξασκήθηκε επίσης με ηλεκτρονικά κουμπιά που μοιάζουν με πεντάλ, για να βηματίζει ανάλογα με τα ερεθίσματα που λάμβανε. Και βίωσε την εικονική πραγματικότητα με γυαλιά που τον βύθισαν σε 3D.

Virtual reality Trent Alexander-Arnold
Η προπόνηση εικονικής πραγματικότητας έχει όλο και μεγαλύτερη ζήτηση μεταξύ των αθλητών.

Trent Alexander-Arnold: Η βελτίωση των αριθμών

Μετά τις 6 εβδομάδες εκπαίδευσης του Trent Alexander-Arnold, μετρήθηκαν ξανά οι οπτικές παράμετροι. Ο Laby και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι η βελτίωση των αποτελεσμάτων ήταν πάνω από 40%.

Μάλιστα, όταν εξετάστηκε η αναγνώριση μικρών αντικειμένων με χαμηλή αντίθεση, τα αντανακλαστικά παρουσίασαν αύξηση 44%. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Όταν αξιολογήθηκε η παρακολούθηση πολλαπλών αντικειμένων, σε διαφορετικές ταχύτητες, η βελτίωση ήταν της τάξης του 241%.

Αναφέρθηκε επίσης ότι ο παίκτης του Λίβερπουλ είναι πιο ακριβής στο να πυροβολεί σε φωτισμένα αντικείμενα και ότι το οπτικό του πεδίο είναι πιο συγκεντρωμένο σε ένα σημείο, χωρίς να παραμελεί τα υπόλοιπα. Αυτό του επιτρέπει να γνωρίζει πού βρίσκονται οι συμπαίκτες του, χωρίς να παίρνει το μάτι του από τη μπάλα. Η μετάφραση στον αγωνιστικό χώρο είναι ταχύτερες και ακριβέστερες αποφάσεις.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Πιστεύουμε ότι μπορεί να βρείτε ενδιαφέρον και αυτό: Kylian Mbappé: Η αυστηρή ρουτίνα άσκησης και διατροφής του επόμενου μεγάλου αστέρα του ποδοσφαίρου

Η επιστήμη της οπτικής προπόνησης

Η προπόνηση της όρασης δεν είναι μόνο υπόθεση της Λίβερπουλ ως συλλόγου, ούτε είναι εφεύρεση του γιατρού Daniel Laby. Επιστημονικές μελέτες επί του θέματος υπάρχουν σε περιοδικά αθλητιατρικής, όπου προτείνονται διάφορες ασκήσεις για τη βελτίωση αυτής της αίσθησης.

Ωστόσο, μια αναφορά του Chacha και των συνεργατών του (2020) δείχνει πόσο μικρή επίδραση έχει στην προπόνηση. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, οι τεχνικοί διευθυντές και οι γυμναστές δεν γνωρίζουν τη σημασία της περιφερειακής όρασης στο παιχνίδι. Παρόλο που οι παίκτες τους έχουν καλύτερες επιδόσεις από τους μη αθλητές στα οφθαλμολογικά τεστ, σχεδόν κανείς δεν ασχολείται με την εκπαίδευση του ματιού.

Οι ερευνητές συμφωνούν ότι η περιφερειακή όραση είναι ζωτικής σημασίας στα ομαδικά αθλήματα. Εδώ περιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο, αλλά και το μπάσκετ, το ράγκμπι και το χόκεϊ επί χόρτου.

Η προπόνηση του Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ κινείται στην ίδια κατεύθυνση. Αν ένας παίκτης που είναι υπεύθυνος για μακρινές πάσες μάθει να βελτιώνει το οπτικό του πεδίο κρατώντας το μάτι του σταθερό, τότε γίνεται πιο ακριβής στις πάσες.

Globo ocular.
Ο βολβός του ματιού περιέχει διάφορες δομές. Αρκετές από αυτές μπορούν να εκπαιδευτούν και να συνδυαστούν με τη νευροεπιστήμη.

Το ακίνητο μάτι είναι μια κρίσιμη έννοια και δεξιότητα. Η ανάπτυξή του ενισχύει τις αθλητικές επιδόσεις και κάνει τη διαφορά μεταξύ νίκης και αποτυχίας.

~ Σχόλιο στο Twitter του Daniel Laby ~

Νευρογνωσία, αθλητική προπόνηση και όραση

Νέα επιστημονικά στοιχεία στον τομέα αυτό υποστηρίζουν αυτό που έκανε ο Trent Alexander-Arnold για την όρασή του. Ολοένα και περισσότερο, η νευροεπιστήμη θεωρείται ως ένα κρίσιμο μέρος της επίδοσης των κορυφαίων αθλητών.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Human Kinetic Journal διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος τραυματισμού στον αγωνιστικό χώρο μειώνεται όταν οι αθλητές έχουν εκπαιδεύσει τις κινήσεις των ματιών τους. Αυτό θα τους κάνει να αντιδρούν πιο γρήγορα και να αποφεύγουν επικίνδυνες καταστάσεις.

Ο τεχνολογικός πρωταγωνιστής σε αυτό είναι η εικονική πραγματικότητα. Πολλά στοιχεία δείχνουν ότι η τρισδιάστατη προσομοίωση συγκεκριμένων καταστάσεων παιχνιδιού διεγείρει τις γνωστικές δεξιότητες. Το μέλλον αυτής της εξέλιξης έγκειται στην τεχνητή νοημοσύνη και στη δημιουργία εικονικών περιβαλλόντων που μοιάζουν όλο και περισσότερο με τις συνθήκες του αγώνα.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας αρέσει επίσης να διαβάζετε αυτό το άρθρο: Τραυματισμοί ποδοσφαιριστών που τους εμπόδισαν να αγωνιστούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Δεν αρκεί ποτέ να είσαι ο καλύτερος

Το ποδόσφαιρο δεν μπορεί πλέον να είναι μόνο προπόνηση τρεξίματος και αερόβιας αντοχής. Οι παίκτες στα κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου έχουν ρουτίνες ενδυνάμωσης, ψυχολογικής παρακολούθησης, ακόμα και ενδυνάμωσης των αισθήσεών τους.

Αφού ο κόσμος δει το πείραμα και πώς ήταν η όλη διαδικασία, ναι, θα έλεγα ότι θα υπάρξουν περισσότεροι παίκτες που θα ενδιαφέρονται για την αθλητική όραση

~ Trent Alexander-Arnold ~

Το να είσαι ο καλύτερος απαιτεί υπερθετική προσπάθεια. Για τον Trent Alexander-Arnold, μέρος αυτού του ταξιδιού ήταν η προπόνηση όρασης, επιδιώκοντας να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Chacha, W. H. S., Cuenca, G. M. V., Mediavilla, C. M. Á., & Arcos, H. G. A. (2020). Efectos del entrenamiento de la visión periférica en el rendimiento deportivo del jugador de fútbol. Polo del Conocimiento: Revista científico-profesional5(11), 468-481.
  • Junyent, L. Q., & Fortó, J. S. (2007). Visión periférica: propuesta de entrenamiento. Apunts. Educación física y deportes2(88), 75-80.
  • Wilkerson, G. B., Simpson, K. A., & Clark, R. A. (2017). Assessment and training of visuomotor reaction time for football injury prevention. Journal of sport rehabilitation26(1), 26-34.
  • Appelbaum, L. G., & Erickson, G. (2018). Sports vision training: A review of the state-of-the-art in digital training techniques. International Review of Sport and Exercise Psychology11(1), 160-189.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.