Ποικιλίες μαρουλιών και πώς να τα καλλιεργήσετε

Υπάρχουν πάνω από 200 ποικιλίες μαρουλιού. Ωστόσο, μερικά είναι πιο συνηθισμένα και μπορείτε εύκολα να τα καλλιεργήσετε όπως το μαρούλι ρομάνα.
Ποικιλίες μαρουλιών και πώς να τα καλλιεργήσετε

Έχει γραφτεί από Virginia Martínez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μαρουλιών που μπορείτε να καλλιεργήσετε στον κήπο σας και έρχονται σε διαφορετικά μεγέθη, σχήματα και γεύσεις.

Αναρωτιέστε ποιο μπορείτε να καλλιεργήσετε;

Σήμερα, θα σας πούμε για τις διαθέσιμες επιλογές που έχετε.

Ποιες ποικιλίες μαρουλιών μπορείτε να επιλέξετε;

Ποικιλίες μαρουλιών και πώς να τα καλλιεργήσετε
Το μαρούλι είναι ένα από τα πιο εύχρηστα τρόφιμα στην προετοιμασία σαλάτας. Δεν είναι μόνο χαμηλό σε θερμίδες, αλλά παρέχει επίσης πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Το μαρούλι έχει πολλές ιδιότητες. Εκτός από το ότι είναι καλό για την υγεία σας, είναι επίσης νόστιμο και με χαμηλές θερμίδες. Στην πραγματικότητα, το μαρούλι περιέχει περίπου 95% νερό και μόνο 15 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.

Όσον αφορά στα θρεπτικά συστατικά, το μαρούλι είναι μια καλή πηγή βιταμινών Α, C και φυλλικού οξέος. Παρέχει επίσης μέταλλα όπως κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και νάτριο.

Έχει γενικά τα ακόλουθα οφέλη:

 • Το μαρούλι σας βοηθά να κοιμηθείτε.
 • Έχει αναλγητικές και χαλαρωτικές ιδιότητες.
 • Το μαρούλι διεγείρει τους πεπτικούς σας αδένες.
 • Λειτουργεί επίσης ως ένα ήπιο καθαρτικό λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες.
 • Οι διαβητικοί μπορούν να το φάνε.
 • Τέλος, είναι πλούσιο σε β-καροτένιο και συμβάλλει στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου.

Υπάρχουν περισσότερες από 200 ποικιλίες μαρουλιών. Τα πιο γνωστά είναι το iceberg, η ρομάνα, η μίνι ρομάνα και το κόκκινο μαρούλι. Ανεξάρτητα από την ποικιλία, το μαρούλι είναι ένα εύκολο λαχανικό για καλλιέργεια. Πράγματι, ανάλογα με την ποικιλία, μπορεί να φυτευτεί οποιαδήποτε στιγμή του έτους και να συλλεχθεί μετά από περίπου τρεις ή τέσσερις μήνες.

Ωστόσο, πρέπει να ανησυχείτε για γυμνοσάλιαγκες, σαλιγκάρια, μύκητες, αφίδες και πουλιά.

Εδώ είναι τρεις δημοφιλείς ποικιλίες μαρουλιών που μπορείτε να φυτέψετε στον κήπο σας.

Ποικιλίες μαρουλιών

Iceberg

Πρώτον, θα θέλαμε να προτείνουμε την ποικιλία μαρουλιών με ονομασία iceberg, επειδή μπορείτε να την φυτέψετε οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου. Επίσης, θα μπορείτε να το απολαύσετε στις σαλάτες σας σε περίπου τρεις μήνες.

Αυτό το είδος μαρουλιού είναι στρογγυλό και παρόμοιο με το λάχανο. Τα φύλλα του έχουν τραγανή υφή, οπότε χρησιμοποιείται ευρέως σε σαλάτες.

Ποικιλίες μαρουλιών: Ρομάνα

Αυτή είναι μια από τις πιο διαδεδομένες ποικιλίες μαρουλιού, επειδή είναι εύκολο να καλλιεργηθεί και να διατηρηθεί. Τα φύλλα του είναι επιμήκη και έχουν το χαρακτηριστικό παχύ κεντρικό νεύρο. Είναι επίσης ένα από τα πιο συνηθισμένα είδη σε όλο τον κόσμο.

Μπορείτε να το φυτέψετε οποιαδήποτε στιγμή του έτους και απαιτεί λίγη φροντίδα. Ωστόσο, θα πρέπει να το προστατεύσετε από τον παγετό κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Μίνι ρομάνα

Δεδομένου ότι αυτή η ποικιλία είναι πολύ παρόμοια με τη ρομάνα αλλά πολύ μικρότερη σε μέγεθος, ονομάζεται συνήθως “μίνι ρομάνα”. Αυτή η μίνι έκδοση έχει πολύ πιο γλυκιά γεύση από την κανονική ρομάνα. Επίσης, τα φύλλα του έχουν ένα παχύ κεντρικό νεύρο, είναι σγουρά και αρκετά συμπαγή.

Εάν δεν είναι πολύ ζεστό το καλοκαίρι, μπορείτε να το φυτέψετε όλο το χρόνο. Ωστόσο, είναι καλύτερο να το φυτέψετε από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο για να μπορείτε να το μαζέψετε το καλοκαίρι. Θα μπορούσατε επίσης να το φυτέψετε από τον Αύγουστο έως το Νοέμβριο και να το μαζεύετε καθ ‘όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Κόκκινο μαρούλι

Κόκκινο μαρούλι
Το μαρούλι αυτό είναι ξεχωριστό λόγω του όμορφου κόκκινου χρώματος. Είναι επίσης πολύ χρήσιμο στη γαστρονομία.

Το κοκκινωπό χρώμα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του και τα φύλλα του είναι συνήθως σγουρά. Γι ‘αυτό, οι περισσότεροι το γνωρίζουν ως “σγουρό μαρούλι”. Αυτός είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους τύπους μαρουλιού στη γαστρονομία.

Όσο για το πώς να το καλλιεργήσετε: Να ξέρετε ότι δεν τα πάει πολύ καλά με το κρύο.

Εάν το φυτεύετε κάθε είκοσι ημέρες, θα μπορείτε να το μαζεύετε καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, όταν τα μπουμπούκια του είναι κλειστά και συμπαγή.

Ποικιλίες μαρουλιών: Συμβουλές για καλλιέργεια

 • Μπορείτε να τα καλλιεργήσετε από τα ίδια τα φυτά, αλλά και με έμμεση σπορά.
 • Σας συμβουλεύουμε να αφήσετε απόσταση περίπου 20 με 30 εκατοστά μεταξύ κάθε φυτού.
 • Επίσης, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα μικρό κήπο εάν θέλετε να τα μαζεύετε όλο το χρόνο,
 • Όσον αφορά στην άρδευση, πρόκειται για ένα μέτρια απαιτητικό λαχανικό, ειδικά αφού αρχίσει να σχηματίζεται το μπουμπούκι.
 • Τέλος, θα χρειαστείτε χώμα με αρκετά θρεπτικά συστατικά, καθώς είναι ένα λαχανικό που απαιτεί πολλά θρεπτικά συστατικά.

Όπως μπορείτε να δείτε, είναι πολύ εύκολο να φυτέψετε, να μεγαλώσετε και να μαζέψετε το μαρούλι. Το καλύτερο είναι ότι, αν το κάνετε περιοδικά καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, θα μπορείτε να απολαύσετε φρέσκες και νόστιμες σαλάτες όλο το χρόνο. Έτσι, θα επωφεληθείτε από όλα τα οφέλη για την υγεία που προσφέρει αυτό το φυτό!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Hae Dun Kim et al. “Sleep-inducing effect of lettuce (Lactuca sativa) varieties on pentobarbital-induced sleep”, Food Sci Biotechnol. 2017; 26(3): 807–814.
  • Jeon YJ et al. “Effects of beta-carotene supplements on cancer prevention: meta-analysis of randomized controlled trials”, Nutr Cancer. 2011 Nov;63(8):1196-207. doi: 10.1080/01635581.2011.607541. Epub 2011 Oct 7.
  • Diana M. Cheng et al. “Development and Phytochemical Characterization of High Polyphenol Red Lettuce with Anti-Diabetic Properties”, PLoS One. 2014; 9(3): e91571.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.