Τυρόγαλο: Τι είναι και ποιες είναι οι εναλλακτικές του

Δεν είναι εύκολο να βρούμε μια εναλλακτική λύση για το τυρόγαλο, καθώς περιέχει βασικά θρεπτικά συστατικά για το σώμα μας. Βοηθά στην εξάλειψη της περίσσειας κορεσμένου λίπους που υπάρχει στο γάλα.
Τυρόγαλο: Τι είναι και ποιες είναι οι εναλλακτικές του
Eliana Delgado Villanueva

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Eliana Delgado Villanueva.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τυρόγαλο: τι είναι ακριβώς; Το έχετε ξανακούσει;

Δεν μπορείτε πάντα να βρείτε το βουτυρόγαλα και αν δεν ξέρετε τι είναι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τυρόγαλο ή κάποιες εναλλακτικές λύσεις για να το φτιάξετε. Σήμερα, θα θέλαμε να σας δείξουμε μερικά υποκατάστατα για το τυρόγαλο. Θα συζητήσουμε επίσης τα οφέλη και τις ιδιότητές του.

Το τυρόγαλο είναι ένα ελαφρώς όξινο γάλα. Αυτή η οξύτητα προέρχεται από τα γαλακτικά οξέα που υπάρχουν σε αυτό καθώς οι πρωτεΐνες του τυρόγαλου είναι ελαφρώς τυλιγμένες.

Πριν από δεκαετίες, όταν το βούτυρο γινόταν με το χέρι, υπήρχε ένα υγρό που έμενε στο τέλος αυτής της διαδικασίας. Αυτό το υγρό ονομάστηκε «τυρόγαλο» και περιείχε λιγότερο βουτυρικό λίπος από το κανονικό βούτυρο. Έτσι, το τυρόγαλο έχει πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά από το βούτυρο ή την κρέμα γάλακτος. Σήμερα, οι παραγωγοί τυρόγαλου προσθέτουν βακτήρια γαλακτικού οξέος στο αποβουτυρωμένο ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα για να το αποκτήσουν.

Τυρόγαλο: Τι είναι και διατροφική αξία

 • Στην υδάτινη σύνθεσή του, το τυρόγαλο φιλοξενεί τα πιο σημαντικά υδατοδιαλυτά μέταλλα και βιταμίνες των γαλακτικών προϊόντων. Επίσης, είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών της ομάδας Β (Β1, Β6 και Β12) που είναι απαραίτητες για τη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του σώματος.
 • Το τυρόγαλο είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες C και D που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να θυμάστε ιδιαίτερα κατά το χειμώνα όταν κυκλοφορούν γρίπες και κρυολογήματα.
 • Μια άλλη σημαντική ιδιότητα του τυρόγαλου είναι ότι έχει υψηλή συγκέντρωση ορυκτών όπως ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, μαγγάνιο και μαγνήσιο, τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του σώματός μας.
 • Τέλος, σημειώστε ότι έχει αρκετά χαμηλό θερμιδικό δείκτη, επομένως η κατανάλωσή του συνιστάται για όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη στις αρτηρίες τους και θα ήθελαν να βοηθήσουν στη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων όπως η υπέρταση.
 • Ομοίως, οι γιατροί συστήνουν την κατανάλωση τυρόγαλου σε όσους πρέπει να χάσουν βάρος.

Οι βασικές ιδιότητες του τυρόγαλου

Τυρόγαλο: Τι είναι
Τα γαλακτικά οξέα, οι πρωτεΐνες και ένα χαμηλό επίπεδο λιπών είναι μερικά από τα θρεπτικά χαρακτηριστικά αυτής της τροφής.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, τα κύρια θρεπτικά συστατικά του τυρόγαλου μπορούν να σας βοηθήσουν να μείνετε υγιείς. Αυτό είναι κάτι που αργότερα θα μεταφραστεί σε μια σειρά πλεονεκτημάτων που πρέπει να λάβετε υπόψη:

 • Είναι εξαιρετικά πολύτιμο για τα μικροβιοτικά μας, καθώς δρα ως ισχυρό πρεβιοτικό στο έντερό μας. Επομένως, είναι πολύ χρήσιμο στη θεραπεία καταστάσεων όπως η διάρροια και η δυσκοιλιότητα.
 • Το τυρόγαλο είναι ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα για τους αθλητές καθώς ενθαρρύνει μια καλύτερη σύνθεση υδατανθράκων που αργότερα θα γίνουν ενέργεια.
 • Λειτουργεί επίσης ως φυσικό καθαριστικό. Αυτό συμβαίνει επειδή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αμινοξέα, όπως η γλουταμίνη. Βοηθά επίσης στην αναγέννηση των χαμένων ηπατικών ιστών.

Εναλλακτικές λύσεις για το τυρόγαλο

τυρόγαλο σε κανάτα και τυρί
Στη υδάτινη σύνθεσή του, το τυρόγαλο φιλοξενεί τα πιο σημαντικά υδατοδιαλυτά μέταλλα και βιταμίνες.

Όσο υπέροχο κι αν είναι το τυρόγαλο, είναι συχνά δύσκολο να το βρείτε. Ωστόσο, οι ακόλουθες εναλλακτικές έχουν παρόμοια οφέλη:

 1. Φτιάξτε τυρόγαλο με κρέμα ταρτάρ. Ανακατέψτε 1  3/4 κουταλάκια του γλυκού κρέμα ταρτάρ με ένα φλιτζάνι γάλα και αφήστε το να μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για 5-10 λεπτά. Στη συνέχεια, στραγγίστε το και θα είναι έτοιμο για χρήση.
 2. Χρησιμοποιήστε χυμό λεμονιού. Ανακατέψτε μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού με ένα φλιτζάνι αποβουτυρωμένο γάλα. Αφήστε το μείγμα να μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 5-10 λεπτά. Θα έχει την εμφάνιση πηγμένου γάλακτος ή πολύ υγρού γιαουρτιού. Στραγγίστε το και χρησιμοποιήστε το.
 3. Φτιάξτε το με γιαούρτι. Ανακατέψτε δύο κουταλιές γάλα με όσο γιαούρτι χρειάζεται για να γεμίσετε ένα φλιτζάνι. Ανακατέψτε το και χρησιμοποιήστε το.
 4. Χρησιμοποιήστε λευκό ξύδι ή μηλόξυδο. Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι ή μηλόξυδου σε ένα φλιτζάνι με ημι-αποβουτυρωμένο ή αποβουτυρωμένο γάλα. Αφήστε το μείγμα να μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για 5-10 λεπτά. Ανακατέψτε το και χρησιμοποιήστε το.

Τώρα γνωρίζετε τα πολλά οφέλη του τυρόγαλου και των εναλλακτικών του. Προσπαθήστε να τα συμπεριλαμβάνετε τακτικά στη διατροφή σας!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Karakoyun I., Duman C., Demet Arslan F., Baysoy A., et al., Vitramin B12 and folic acid associated megaloblastic anemia: could it mislead the diagnosis of breast cancer? Int J Vitam Nutr Res, 2019. 89 (5-6): 255-260.
 • Poveda E., Suerto lácteo, generalidades y potencial uso como fuente de calcio de alta biodisponibilidad. Rev Chil Nutr, 2013.
 • Skryplonek K., Dmytrow I., Mituniewicz Malek A., Probiotic fermented beverages based on acid whey. J Dairy Sci, 2019. 102 (9): 7773-7780.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.