Τα 7 πιο βρόμικα σημεία του σπιτιού και πώς να τα απολυμάνετε

Συχνά ξεχνάμε να καθαρίζουμε ορισμένους χώρους όπου συσσωρεύονται μικροοργανισμοί. Πώς μπορείτε λοιπόν να απαλλαγείτε από αυτούς;
Τα 7 πιο βρόμικα σημεία του σπιτιού και πώς να τα απολυμάνετε
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Maria Jimena Freytes

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ο καθαρισμός των ορατών ρύπων είναι πολύ εύκολος. Στην πραγματικότητα, είναι αυτό που κάνουμε κάθε φορά που αποφασίζουμε να καθαρίσουμε. Η κουζίνα και το μπάνιο είναι συνήθως τα δωμάτια που βρομίζουν περισσότερο, αν και μετά τον καθαρισμό τους δεν είναι πάντα απαλλαγμένα από μικρόβια και βακτήρια. Γι’ αυτό ετοιμάσαμε μια λίστα με τα πιο βρόμικα σημεία του σπιτιού και μερικές συμβουλές για την απολύμανσή τους.

Κατά την καθαριότητα, είναι σύνηθες να παραβλέπουμε ορισμένους χώρους και αντικείμενα που αποτελούν ιδανικό μέρος για τον πολλαπλασιασμό μυκήτων και βακτηρίων που μπορεί να είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία. Ας δούμε ποια είναι αυτά τα μέρη. Θα εκπλαγείτε!

1. Τα πιο βρόμικα σημεία του σπιτιού: Το πλυντήριο πιάτων

Ας ξεκινήσουμε με την κουζίνα, αφού είναι ένα από τα πιο βρόμικα μέρη του σπιτιού. Τα πιάτα, τα ποτήρια και τα μαχαιροπήρουνα βγαίνουν από το πλυντήριο πιάτων πεντακάθαρα, αλλά ξέρετε σε τι κατάσταση βρίσκεται το μηχάνημα;

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το πλυντήριο πιάτων φιλοξενεί βακτήρια που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας προκαλώντας δηλητηριάσεις και δερματικές μολύνσεις. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πλύσης, απελευθερώνονται και συσσωρεύονται υπολείμματα τροφών, και όταν το μηχάνημα πλυθεί την επόμενη φορά, τα υπολείμματα αυτά αρχίζουν να κυκλοφορούν ανάμεσα στα νέα σκεύη. Και αυτό συμβαίνει κάθε φορά που θα λειτουργήσει το μηχάνημα.

Τι μπορείτε να κάνετε; Κάθε τόσο θα πρέπει να αφαιρείτε το κάτω πλέγμα και να βγάζετε το φίλτρο και όλα τα φίλτρα που περιέχονται στο μηχάνημα. Στη συνέχεια, θα πρέπει να τα πλένετε με ζεστό νερό και απορρυπαντικό με τη βοήθεια μιας βούρτσας. Αφού τα ξεπλύνετε, αφήστε τα να στεγνώσουν.

Για να ολοκληρώσετε αυτόν τον καθαρισμό, τοποθετήστε ένα ποτήρι κατάλληλο για πλυντήριο πιάτων με λευκό ξύδι και ξεκινήστε ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιεί ζεστό νερό. Το ξύδι βοηθάει να χαλαρώσουν τα υπολείμματα λίπους.

Θα πρέπει να καθαρίζετε σχολαστικά το πλυντήριο πιάτων σας μία φορά την εβδομάδα.

Limpiar el lavavajillas.
Αν δεν αφιερώσετε χρόνο για να καθαρίσετε το πλυντήριο πιάτων σας, τα συσσωρευμένα λίπη θα αποτελέσουν ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής για τα βακτήρια.

2. Πανιά και σφουγγάρια κουζίνας

Θα πρέπει να πλένουμε και να αντικαθιστούμε τα σφουγγάρια και τα πανιά που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα πιο συχνά από ό,τι συνηθίζουμε. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι στοιχεία στα οποία πολλαπλασιάζονται πολύ εύκολα οι παθογόνοι μικροοργανισμοί.

Εκτός από τη συχνότερη αντικατάστασή τους, σας προτείνουμε να τα στύβετε καλά μόλις τα χρησιμοποιήσετε. Τέλος, μπορείτε να αφήσετε τα πανιά σε νερό με χλωρίνη για μερικές ώρες για να βοηθήσετε στην απολύμανσή τους.

Νομίζουμε ότι μπορεί να σας ενδιαφέρει να διαβάσετε και αυτό: Οικολογικές μέθοδοι για τον καθαρισμό και την απολύμανση του ψυγείου

3. Τα πιο βρόμικα σημεία του σπιτιού: Ο νεροχύτης

Συνεχίζοντας με το περιβάλλον της κουζίνας, ερχόμαστε στον νεροχύτη, ένα ιδανικό μέρος για τον πολλαπλασιασμό μικροοργανισμών που μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία μας. Όταν στα πιάτα συσσωρεύονται υπολείμματα φαγητού που δεν έχουν πλυθεί εκείνη τη στιγμή, οι μύκητες και τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν.

Η βασική σύσταση είναι να μην αφήνετε βρόμικα πιάτα και να καθαρίζετε το νεροχύτη κάθε φορά που τελειώνετε το πλύσιμο των πιάτων. Γνωρίζετε το ρητό: μην αναβάλλετε για αύριο αυτό που μπορείτε να κάνετε σήμερα.

4. Ο φούρνος

Για να ολοκληρώσουμε με την κουζίνα, ας μιλήσουμε για τον φούρνο. Αν και είναι αλήθεια ότι λειτουργεί σε υψηλές θερμοκρασίες που σκοτώνουν τα βακτήρια, είναι απαραίτητο να τον διατηρείτε καθαρό και για άλλους λόγους.

Το φαγητό που έχει μείνει θα καεί και θα αναδίδει οσμές που μπορεί να καταστρέψουν το επόμενο πιάτο.

5. Τα πιο βρόμικα σημεία του σπιτιού: Η τουαλέτα

Τώρα θα προχωρήσουμε στο μπάνιο, έναν κατ’ εξοχήν υγρό χώρο και εστία μικροοργανισμών. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, η τουαλέτα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των στοιχείων που συσσωρεύουν τα περισσότερα μικρόβια, ακριβώς επειδή είναι από τα πιο βρώμικα μέρη του σπιτιού.

Σύμφωνα με μια μελέτη, μια τουαλέτα φιλοξενεί περίπου 50 βακτήρια ανά 2,5 εκατοστά. Αν και είναι αλήθεια ότι τείνουμε να την καθαρίζουμε τακτικά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε τη σημασία της διατήρησής της καθαρής.

Το κλειδί είναι να την καθαρίζετε με ένα οικιακό απολυμαντικό με ένα πανί αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό. Το εσωτερικό της μπορεί να καθαριστεί με την κλασική βούρτσα τουαλέτας, λαμβάνοντας υπόψη τις γωνίες και τις σχισμές.

6. Οι οδοντόβουρτσες και τα δοχεία τους

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί μικροοργανισμοί που μεταφέρονται από το στόμα στην οδοντόβουρτσα. Στη συνέχεια, όταν βρίσκονται κοντά στις οδοντόβουρτσες άλλων μελών της οικογένειας, μπορούν να εξαπλωθούν. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι σταφυλόκοκκοι, τα κολοβακτηρίδια, ακόμη και τα κοπρανώδη μικρόβια.

Θα θέλαμε να εστιάσουμε σε αυτό το τελευταίο παράδειγμα. Όταν οι οδοντόβουρτσες βρίσκονται συχνά στον ίδιο χώρο με την τουαλέτα (αφού δεν κατεβάζουν όλοι το καπάκι της τουαλέτας πριν τραβήξουν το καζανάκι), η μόλυνση των οδοντόβουρτσων είναι λόγος ανησυχίας. Όταν αδειάζει η τουαλέτα, τα μικροσωματίδια που περιέχει μπορούν να εξαπλωθούν στο περιβάλλον και να πέσουν σε διάφορες επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένων των οδοντόβουρτσων.

Για να μειώσετε τους κινδύνους αυτού του είδους μόλυνσης, μπορείτε να κατεβάσετε το καπάκι της τουαλέτας πριν από το καζανάκι και να προστατεύσετε τις οδοντόβουρτσες με ένα κάλυμμα. Επίσης, σας προτείνουμε να απολυμαίνετε καθημερινά τα κύπελλα όπου τοποθετούνται αυτά τα σκεύη.

Cepillos de dientes se contaminan en el baño.
Οι οδοντόβουρτσες μπορεί να μολυνθούν όταν εκτίθενται σε αιωρούμενα σωματίδια που βγαίνουν από την τουαλέτα.

7. Τα πιο βρόμικα σημεία του σπιτιού: Κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, υπάρχουν χιλιάδες βακτήρια σε τεχνολογικές συσκευές, όπως τα κινητά τηλέφωνα και τα πληκτρολόγια υπολογιστών. Χειριζόμαστε και τις δύο συσκευές πολλές ώρες την ημέρα και δεν το κάνουμε πάντα με καθαρά χέρια.

Στην περίπτωση των κινητών τηλεφώνων, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι, σε πολλές περιπτώσεις, τα μεταφέρουμε από την κουζίνα στο μπάνιο, οπότε οι μύκητες και τα βακτήρια σύντομα αναπαράγονται και εξαπλώνονται.

Όσον αφορά τα πληκτρολόγια, κάποιοι άνθρωποι τρώνε φαγητό ενώ τα χρησιμοποιούν και τα υπολείμματα τροφής που πέφτουν μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη διαφόρων μικροβίων. Επίσης, αγγίζοντας τη μύτη και το στόμα μας, συμβάλλουμε στην εξάπλωση μικροοργανισμών.

Ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε το κινητό τηλέφωνο είναι να αφαιρείτε το κάλυμμα που το καλύπτει και να το σκουπίζετε με ένα πανί με απολυμαντικό τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Στην περίπτωση του πληκτρολογίου, η καλύτερη επιλογή είναι να το σκουπίσετε με ηλεκτρική σκούπα και στη συνέχεια να το ψεκάσετε με ένα απολυμαντικό σπρέι.

Ο κατάλογος με τα πιο βρόμικα σημεία του σπιτιού μοιάζει ατελείωτος

Ελπίζουμε να μπορείτε να εφαρμόσετε κάποιες από αυτές τις ιδέες για να καθαρίσετε και να απολυμάνετε τους χώρους και τα αντικείμενα που όλοι τείνουμε να ξεχνάμε στο καθημερινό καθάρισμα. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι χώροι και αντικείμενα που πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη: πόμολα, βρύσες και παιχνίδια. Σας συνιστούμε να έχετε πάντα πρόχειρο έναν ψεκαστήρα με απολυμαντικό υγρό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Gómez, D., Lavayén, S., Nario, F., Piquin, A., & Zotta, C. M. (2011). Detección de microorganismos potencialmente patógenos en hogares de Mar del Plata. Acta bioquímica clínica Latinoamericana45(3), 441-445.
  • Zárate, N., Cowan, C., Román, C., & Lombardo, G. (2020). Contaminación bacteriana de esponja de lavado y bachas de cocina de cantinas de escuelas de asunción y gran asunción. Pediatría (Asunción)47(2), 94-99.
  • ESPINOSA, A., & SORIA, C. ESTUDIOS SOBRE LA CONTAMINACIÓN BACTERIANA EN AMBIENTES DOMÉSTICOS DE CINCUENTA HOGARES EN LA CIUDAD DE QUITO. DE LA PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATÓLICA DEL ECUADOR, 59.
  • Pérez Taco, O. P. (2017). Análisis microbiológico de los cepillos dentales en los estudiantes del primer semestre de la Carrera de Odontología de la Universidad Nacional de Chimborazo(Bachelor’s thesis, Universidad Nacional de Chimborazo, 2017).
  • Hodelín, Y. H., de los Reyes García, Z. L., Cumbá, G. H., & Salmon, M. B. (2016). Riesgos sobre tiempo prolongado frente a un ordenador. Revista Información Científica95(1), 175-190.
  • Yiyela Masó, M., Sesma, A. C., Pintado, S., Santolin, C., Luna, T. I., & Mangiaterra, S. M. (2020). Contaminación ambiental por microorganismos multirresistentes y el efecto de la limpieza y desinfección en una unidad de cuidados intensivos. Acta bioquímica clínica latinoamericana54(2), 145-150.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.