Γιατί δεν μπορείτε να συγχωρήσετε την απιστία;

Μια σχέση δεν είναι ποτέ η ίδια μετά από μια απιστία και υπάρχουν πολλοί λόγοι για να προσπαθήσουμε να δείξουμε κατανόηση. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες ο σύντροφος δεν είναι ικανός να συγχωρήσει την απιστία.
Γιατί δεν μπορείτε να συγχωρήσετε την απιστία;
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Virginia Martínez

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Μια εξωσυζυγική σχέση παραβιάζει την εμπιστοσύνη, τερματίζει τη συνενοχή και τη δέσμευση, παρεμβαίνει στην οικειότητα, φέρνει πόνο και αποτελεί προδοσία της εμπιστοσύνης. Έτσι, όταν ένα άτομο απατά, είναι φυσιολογικό το έτερον ήμισυ να μην είναι σε θέση να συγχωρήσει την απιστία.

Μάλιστα, έχοντας διαρρήξει τα θεμέλια μιας σχέσης, είναι λογικό να σκεφτεί κανείς αν αξίζει να τη συνεχίσει ή όχι. Συχνά είναι καλύτερο να της βάλετε ένα τέλος και το σημερινό άρθρο θα σας δώσει πέντε παραδείγματα για το πότε είναι καλύτερο να το κάνετε.

Συγχωρώντας την απιστία

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να είναι άπιστο. Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι συχνά το ίδιο: η απιστία προκαλεί ένα τεράστιο κενό σε μια σχέση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η απιστία είναι μια μορφή προδοσίας, σχεδόν μια “επίθεση” κατά των θεμελίων της δέσμευσης και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Έτσι, ένα απατημένο άτομο βρίσκεται συχνά σε ένα δίλημμα για το αν θα πρέπει να συγχωρήσει το αδίκημα και να προσπαθήσει να διατηρήσει τη σχέση. Δεν συνειδητοποιούν ότι δεν έχουν καμία υποχρέωση να τη συνεχίσουν μετά την απιστία. Είναι στο χέρι τους να πάρουν μια σημαντική απόφαση, αφού σταθμίσουν τα υπέρ και τα κατά και των δύο επιλογών. Είναι απολύτως θεμιτό να λένε “τελείωσε”.

Συχνά, ένα άτομο που έχει απιστήσει ζητά συγχώρεση και προσποιείται ότι συνεχίζει σαν να μη συνέβη ποτέ τίποτα. Ωστόσο, κάποια πράγματα δεν μπορούν να διορθωθούν. Η εμπιστοσύνη έχει χαθεί. Σύμφωνα με τα λόγια του ιστορικού Nicolae Lorga, “μπορείς να χάσεις την εμπιστοσύνη κάποιου μόνο μία φορά.”

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να τερματίσετε μια σχέση μετά από απιστία. Ακολουθούν πέντε από αυτούς.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Γιατί δεν μπορείτε να συγχωρήσετε την απιστία;
Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι ένας από τους κύριους κινδύνους της απιστίας.

Η ασυδοσία και το σεξ χωρίς προστασία μπορεί να είναι πραγματικά επικίνδυνο. Πράγματι, πολλά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα όπως η σύφιλη, η γονόρροια, ο HIV ή ο έρπης των γεννητικών οργάνων μπορούν εύκολα να μεταδοθούν από το ένα άτομο στο άλλο.

Έτσι, πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι ένα άτομο που έχει απιστήσει δεν σας έχει προδώσει μόνο συναισθηματικά, αλλά δεν έχει λάβει υπόψη του την υγεία και την προσωπική σας ακεραιότητα. Δηλαδή, η ανωριμότητά του ήταν μεγαλύτερη από την ανάγκη του να φροντίσει και να προστατεύσει το άλλο άτομο με το οποίο έχει δεσμευτεί.

Επίσης, αν δεν είστε σίγουροι ότι ο σύντροφός σας θα αλλάξει και πιστεύετε ότι θα συνεχίσει να έχει σχέσεις στο μέλλον, τότε πρέπει να έχετε κατά νου το εξής: η υγεία σας είναι το πιο σημαντικό πράγμα.

Σίγουρα θα σας αρέσει αυτό το άρθρο: Γιατί μερικοί άνθρωποι δεν παραδέχονται τα λάθη τους;

Μην συγχωρέσετε την απιστία όταν σας πληγώνει

Πολλοί άνθρωποι τείνουν να κατηγορούν τον εαυτό τους όταν ο σύντροφός τους τούς απατά. Παρομοίως, κάποιοι προσπαθούν να καταστήσουν τους συντρόφους τους υπεύθυνους για την απιστία τους, λέγοντάς τους πράγματα όπως “η σεξουαλική μας ζωή δεν είναι η ίδια όπως ήταν, έχουμε μπει σε μια ρουτίνα” κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση, το να κατηγορούμε τους άλλους για τις πράξεις μας είναι μια μορφή χειραγώγησης και ένας τρόπος για να μην χρειαστεί να αναλάβουμε τις συνέπειες μιας εγωιστικής προσωπικής επιλογής. Κανείς δεν φταίει για την άπιστη συμπεριφορά του συντρόφου του.

Μια άλλη συνέπεια της απιστίας είναι ότι αποτελεί πλήγμα στην αυτοεκτίμηση του εξαπατημένου ατόμου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συχνά αισθάνονται ενοχές γι’ αυτό. Έχετε λοιπόν κατά νου ότι το να συγχωρήσετε την απιστία σημαίνει ότι πρέπει να ζήσετε με αυτή την πληγή, να συνέλθετε από αυτήν και να μάθετε να βλέπετε τα πράγματα καθαρά.

Η πληγή μπορεί να σας ξυπνήσει και να είστε σε θέση να καταλάβετε ότι ο πόνος δεν αξίζει τον κόπο. Το μόνο που θα αισθάνεστε είναι ότι στην πραγματικότητα φταίει ο εγωισμός και η ανωριμότητα του συντρόφου σας. Έτσι, αν νιώθετε ενοχές για τις πράξεις του, τότε είναι καλύτερα να βάλετε τέλος στη σχέση και να δώσετε στον εαυτό σας λίγο χρόνο να το επεξεργαστεί.

Η εμπιστοσύνη σπάει μετά την απιστία

Γιατί δεν μπορείτε να συγχωρήσετε την απιστία;
Η απιστία καταστρέφει τα θεμέλια της εμπιστοσύνης και του σεβασμού στη σχέση σας.

Έχουμε ήδη αναφέρει ότι η εμπιστοσύνη είναι ένας από τους θεμελιώδεις πυλώνες μιας σχέσης. Η απιστία τη σπάει και την καταστρέφει, υπονομεύοντας ό,τι χτίσατε με αφοσίωση και προσπάθεια με τον καιρό. Μπορεί να μην το συνειδητοποιείτε, αλλά οι σχέσεις δεν προκύπτουν από το πουθενά, τις χτίζετε.

Από αυτή την άποψη, η απιστία σημαίνει περιφρόνηση για όλα όσα έχετε χτίσει μαζί τόσο καιρό. Οι απατεώνες δεν το λαμβάνουν υπόψη τους, καθώς προφανώς δεν ήταν αρκετά σημαντικό για να μην το χάσετε λόγω ενός στιγμιαίου καπρίτσιου.

Πώς μπορείτε λοιπόν να εμπιστευτείτε ένα άτομο που σας έχει απογοητεύσει με την απιστία του; Η εμπιστοσύνη είναι δύσκολο να ανακτηθεί από τη στιγμή που έχει χαθεί. Η απιστία θα είναι πάντα μια σκιά που παραμονεύει.

Συγχωρήστε, αλλά μην ξεχνάτε ποτέ

Όπως γνωρίζετε, άλλο πράγμα είναι να συγχωρείτε και άλλο να ξεχνάτε. Επιπλέον, γεγονότα τόσο επώδυνα όσο η απιστία σπάνια μπορούν να σβηστούν από τη μνήμη κάποιου. Αυτός ακριβώς είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η ανάκτηση της αυτοπεποίθησης είναι τόσο περίπλοκη.

Έχετε κατά νου ότι δεν θα μπορέσετε ποτέ να ξεχάσετε την απιστία. Θα είναι πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σας και θα αναδύεται, μαζί με τη δυσφορία, τον πόνο, τον τραυματισμό και τον θυμό που νιώσατε όταν το ανακαλύψατε. Ξέρετε ότι η σχέση δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια.

Είναι δυνατόν να ξεπεράσετε την απιστία από λογική άποψη. Ωστόσο, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα από συναισθηματική άποψη.

Η συγχώρεση της απιστίας στους κατ’ εξακολούθηση παραβάτες είναι σχεδόν αδύνατη

Γιατί δεν μπορείτε να συγχωρήσετε την απιστία;
Μετά την απιστία, η δυσπιστία θα υπονομεύσει την υπερηφάνεια και την αυτοεκτίμησή σας, επειδή δεν θα μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε αν θα ξανασυμβεί.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που απατούν είναι πιθανό να το κάνουν επαναλαμβανόμενα. Τουλάχιστον σύμφωνα με τη σεξολόγο Tracey Cox. Στο βιβλίο της Hot Relationships: How to Have One, λέει ότι κάποιος που απατά, θα συνεχίσει να απατά.
Επίσης, οι άπιστοι άνθρωποι συχνά υπόσχονται ότι δεν θα το ξανακάνουν, αλλά αυτά είναι κενά λόγια ως επί το πλείστον. Από τη στιγμή που η δυσπιστία έχει εισβάλει σε μια σχέση, το δεύτερο χτύπημα θα είναι ακόμη πιο σκληρό για την υπερηφάνεια, την αξιοπρέπεια και την αυτοεκτίμηση του απατημένου ατόμου.
Όπως είδατε, είναι πολύ δύσκολο για μια σχέση και τους ανθρώπους που την απαρτίζουν να είναι ίδιοι μετά την απιστία. Επίσης, το απατημένο άτομο μπορεί να μην είναι σε θέση να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του άλλου και δεν χρειάζεται να το κάνει.
Επομένως, όταν σκέφτεστε αν πρέπει να συγχωρήσετε την απιστία ή όχι, να έχετε κατά νου ότι δεν κάνετε τίποτα κακό. Πάνω απ’ όλα, πρέπει να ανακάμψετε και να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας. Γιατί αυτό που πραγματικά πονάει είναι να έχετε εμπιστευτεί κάποιον που είναι ανώριμος, εγωιστής και ασεβής.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Felson, RJ, Scheff, TJ y Retzinger, SM (1993). Emociones y violencia: vergüenza y rabia en conflictos destructivos . Psicología social trimestral (Vol. 56, p. 305). iUniverse. https://doi.org/10.2307/2786667
  • Rizo, D. (2018). ¿Qué dice la psicología sobre la infidelidad? Retrieved May 13, 2019, from https://lamenteesmaravillosa.com/que-dice-la-psicologia-sobre-la-infidelidad/
  • Canto Ortiz, J. M., García Leiva, P., & Gómez Jacinto, L. (2009). Celos y emociones: Factores de la relación de pareja en la reacción ante la infidelidad. Athenea digital: revista de pensamiento e investigación social, (15), 039-55.
  • Cox, T. (2000). Hot relationships: how to have one. Random House.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.