Υπερτροφία των ρινικών κογχών: Αίτια και συμπτώματα

Η υπερτροφία των ρινικών κογχών είναι μια καλοήθης παθολογία για την οποία υπάρχουν αρκετές θεραπευτικές επιλογές. Ωστόσο, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο!
Υπερτροφία των ρινικών κογχών: Αίτια και συμπτώματα

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η υπερτροφία των ρινικών κογχών είναι η υπερβολική αύξηση του όγκου των ρινικών κογχών. Αυτές οι δομές βρίσκονται στη ρινική κοιλότητα και, όταν μεγεθύνονται δε μπορεί να περάσει φυσιολογικά ο αέρας. Το αποτέλεσμα είναι να προκαλείται ρινική συμφόρηση.

Σε πρώιμο στάδιο μπορεί να αντιμετωπιστεί και να ξεπεραστεί η ασθένεια, είτε με φάρμακα, είτε με χειρουργική επέμβαση. Όμως, αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί τότε μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπτώσεις.

Παραδείγματος χάρη, μπορεί να προκληθεί απώλεια της όσφρησης ή ακόμη και λοιμώξεις στον λαιμό και τα αυτιά. Είναι πιθανό, επίσης, τα άτομα με αυτή την πάθηση να υποφέρουν από συχνούς πονοκεφάλους, ξερόβηχα, και ροχαλητό.

Αν είναι συχνή η ρινική συμφόρηση, τότε είναι σημαντικό να κάνετε έλεγχο με έναν ωτορινολαρυγγολόγο. Εκείνος θα μπορέσει να προσδιορίσει αν υποφέρετε από υπερτροφία ή κάποια άλλη πάθηση.

Υπερτροφία των ρινικών κογχών

Η υπερτροφία των ρινικών κογχών είναι μια πάθηση κατά την οποία αυξάνεται το μέγεθος των ρινικών κογχών. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό γίνεται κατά διαστήματα, ενώ σε άλλες γίνεται συνεχόμενα. Όταν το πρόβλημα γίνει χρόνιο, προκαλεί σχεδόν μόνιμη ρινική συμφόρηση.

Οι ρινικές κόγχες είναι μακρές δομές οι οποίες εντοπίζονται στη μύτη. Η ρινική κοιλότητα περιέχει τρεις ομάδες κογχών σε κάθε πλευρά. Αυτές είναι οι άνω κόγχες, οι μέσες κόγχες, και οι κάτω κόγχες. Η φλεγμονή επηρεάζει, γενικά, τις κάτω κόγχες.

Η λειτουργία τους είναι να υγραίνουν, να ζεσταίνουν, και να καθαρίζουν τον αέρα που εισπνέουμε. Όμως, είναι πολύ ευαίσθητα όργανα τα οποία μπορούν να πρηστούν εύκολα και ν’ αλλάξουν μέγεθος. Αυτό οδηγεί σε υπερτροφία, ένα αντιμετωπίσιμο πρόβλημα υγείας.

Γυναίκα με τα χέρια μπροστά στη μύτη της
Όταν προκληθεί υπερτροφία, ίσως βιώσετε παρατεταμένη ρινική συμφόρηση.

Γιατί συμβαίνει;

Τις περισσότερες φορές, η υπερτροφία των ρινικών κογχών προκαλείται ως αποτέλεσμα ορισμένων αλλεργικών αντιδράσεων, όπως η αλλεργική ρινίτιδαΠαρόλα αυτά, πολλοί άλλοι λόγοι μπορούν να προκαλέσουν αυτή την ανωμαλία. Ανάμεσά τους βρίσκουμε τους εξής:

 • Ορμονικές αλλαγές. Οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν την αύξηση της βλεννογόνου μεμβράνης, κάτι που θα οδηγήσει στην υπερτροφία των ρινικών κογχών.
 • Γήρανση. Όσο περνά ο καιρός, οι κόγχες φθείρονται προκαλώντας υπερβολική έκκριση βλέννας και ρινική συμφόρηση.
 • Ιγμορίτιδα. Η φλεγμονή των ιγμορείων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυτή την ανωμαλία.
 • Στραβό διάφραγμα. Ένα στραβό διάφραγμα καθιστά δύσκολη την αναπνοή και κάνει τις ρινικές κόγχες να δουλεύουν πιο σκληρά. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε υπερτροφία.
 • Ανεπαρκή περιβάλλοντα. Περιβάλλοντα με τοξικά στοιχεία και ατμούς ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, διευκολύνουν την εμφάνιση της ανωμαλίας.
 • Κάπνισμα ή κατανάλωση αλκοόλ. Τόσο ο καπνός όσο και το αλκοόλ είναι παράγοντες κινδύνου γι’ αυτή την περίπτωση.
 • Φάρμακα. Τα στεροειδή και η χρήση ρινικών σπρέι μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ασθένειας.

Υπερτροφία των ρινικών κογχών – Συμπτώματα

Τα πιο τυπικά συμπτώματα είναι η ρινική συμφόρηση, είτε διαλείπουσα, είτε συνεχής. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις υπερτροφίας χωρίς παρατηρήσιμα συμπτώματα.

Γενικά, οι πιο συνηθισμένες κλινικές εκδηλώσεις είναι οι ακόλουθες:

 • Κούραση
 • Άπνοια ύπνου
 • Δυσκολία ύπνου χωρίς διακοπές
 • Αιμορραγία μύτης
 • Δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη
 • Δυσφορία στα αυτιά
 • Μείωση ή απώλεια της όσφρησης
 • Ροχαλητό
 • Πόνος στο πρόσωπο

Τις περισσότερες φορές οι γιατροί θα εκτελέσουν μια ρινοσκόπηση για τη διάγνωση της ασθένειας. Αυτή είναι μια μελέτη που επιτρέπει στον γιατρό να εξετάσει τις κόγχες και να επιβεβαιώσει ή ν’ αποκλείσει την ασθένεια. Η εξέταση γίνεται από τη μύτη ή το στόμα και διαρκεί 5 με 10 λεπτά. Κάποιες φορές, απαιτείται η χρήση ήπιας αναισθησίας.

Γυναίκα καλύπτει τα αυτιά της με μαξιλάρι, άνδρας που ροχαλίζει υπερτροφία των ρινικών κογχών
Παρότι το ροχαλητό είναι μία από τις κλινικές εκδηλώσεις της υπερτροφίας, το πιο συχνό σύμπτωμα είναι η παρατεταμένη ρινική συμφόρηση.

Υπερτροφία των ρινικών κογχών – Τι να κάνετε

Η θεραπεία της ασθένειας θα εξαρτηθεί από την υποβόσκουσα αιτία και την κατάσταση των κογχών. Αρχικά, αν το πρόβλημα προκαλείται από εξωτερικό παράγοντα, τότε η αλλαγή αυτής της μεταβλητής θα πρέπει να οδηγήσει στην επίλυση του προβλήματος.

Όταν μιλάμε για εξωτερικούς παράγοντες, αναφερόμαστε σε ανθυγιεινά περιβάλλοντα, κατανάλωση κάποιας ουσίας ή φαρμάκου, κ.λπ.. Όμως, αν προκαλείται από ιγμορίτιδα ή στραβό διάφραγμα, τότε μια θεραπεία είναι απαραίτητη για την εξουδετέρωση της αιτίας.

Αν δε λειτουργήσουν αυτά τα μέτρα, ή είναι άγνωστη η αιτία, τότε οι γιατροί προτείνουν συνήθως μια φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της φλεγμονής.

Τέλος, αν επιμένει η υπερτροφία, οι γιατροί ίσως προτείνουν χειρουργική επέμβαση για να αλλάξουν τη θέση των κογχών (κογχοπλαστική). Σε κάποιες περιπτώσεις, το χειρουργείο ίσως περιλαμβάνει τη μερική ή την ολική αφαίρεση των κάτω κογχών (κογχοτομή).

Τέλος, σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθούν ραδιοσυχνότητες ή λέιζερ για τη μείωση του μεγέθους των κογχών.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πρόκειται για αντιμετωπίσιμη πάθηση. Το κλειδί είναι να αναζητήσετε έγκαιρη ιατρική φροντίδα για να διασφαλίσετε πως δε θα μετατραπεί σε χρόνιο πρόβλημα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Berger G, Gass S, Ophir D. The histopathology of the hypertrophic inferior turbinate. Arch Otolaryngol Head Neck Surg. 2006;132(6):588-594. doi:10.1001/archotol.132.6.588
 • McCoul ED, Todd CA, Riley CA. Posterior Inferior Turbinate Hypertrophy (PITH). Otolaryngol Head Neck Surg. 2019;160(2):343-346. doi:10.1177/0194599818805006
 • Silva R, P., Vicencio S, D., Veloz T, M., Ruz M, P., & Valdés P, C. (2020). Hipertrofia de cornetes inferiores: Revisión sobre técnicas quirúrgicas actuales. Revista de Otorrinolaringología Y Cirugía de Cabeza Y Cuello, 80(2), 218–225. https://doi.org/10.4067/s0718-48162020000200218
 • Arias Mena, C., & Merlo Zago, G. (2016). Correlación de hipertrofia de cornetes inferiores con desarrollo transversal maxilar medidos en tomografía computarizada de cone-beam y su asociación con las clases esqueléticas (Master’s thesis, Benemérita Universidad Autónoma de Puebla).
 • Komshian SR, Cohen MB, Brook C, Levi JR. Inferior Turbinate Hypertrophy: A Review of the Evolution of Management in Children. Am J Rhinol Allergy. 2019;33(2):212-219. doi:10.1177/1945892418815351
 • Bergmark RW, Gray ST. Surgical Management of Turbinate Hypertrophy. Otolaryngol Clin North Am. 2018;51(5):919-928. doi:10.1016/j.otc.2018.05.008

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.