10 θεραπείες με βότανα για τους κιρσούς

Οι κιρσοί επηρεάζουν αρνητικά την αυτοεκτίμηση. Οι παρακάτω φυσικές θεραπείες είναι χρήσιμες για τη βελτίωση της κυκλοφορίας καθώς και για την πρόληψη και τη μείωση των κιρσών.
10 θεραπείες με βότανα για τους κιρσούς
Carlos Fabián Avila

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Carlos Fabián Avila.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Στο σημερινό μας άρθρο θα σας παρουσιάσουμε ορισμένα θεραπευτικά βότανα για τους κιρσούς. Οι κιρσοί είναι πολύ δυσάρεστοι όταν εμφανίζονται. Γενικά βρίσκονται στα πόδια και μερικές φορές στο πρόσωπο. Για τις γυναίκες, αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό για την αυτοεκτίμησή τους. Οι κιρσοί εμφανίζονται ως αποτέλεσμα εγκυμοσύνης, γενετικών παραγόντων, αύξησης του βάρους, ορμονών ή μιας εργασίας κατά την οποία περνάτε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας καθιστοί.

Στην πραγματικότητα υπάρχουν τρόποι να απαλλαγείτε από τους κιρσούς, αν και μερικοί είναι αρκετά δαπανηροί. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν οικονομικές, φυσικές θεραπείες για τους κιρσούς, που θα σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε χρήματα, εξακολουθώντας να έχετε παρόμοια ή ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Και επειδή είναι όλες φυσικές, δεν θα επηρεάσουν αρνητικά την υγεία σας.

Βότανα για τους κιρσούς: Τζίντζερ

Βότανα για τους κιρσούς - Τζίντζερ σε σκόνη και σε ρίζα

Το βότανο αυτό είναι πλούσιο σε αντιφλεγμονώδη συστατικά. Μειώνει φυσικά τον πόνο και την εμφάνιση κιρσών. Το τζίντζερ είναι θαυμάσιο για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και για την πρόληψη της δημιουργίας κιρσών. Βάλτε λίγο εκχύλισμα τζίντζερ αναμεμειγμένο με λίγη βιταμίνη Ε απευθείας πάνω στην επιφάνεια του δέρματος. Θα εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα.

Βότανα για τους κιρσούς: Σκόρδο

Το σκόρδο περιέχει πολλά συστατικά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Για να το χρησιμοποιήσετε ως θεραπεία, λιώστε πέντε σκελίδες και φάτε τις ωμές, με λίγο χυμό λεμονιού για να βελτιώσετε τη γεύση. Το σκόρδο απομακρύνει τις πλεονάζουσες πρωτεΐνες από το σώμα και, κατά συνέπεια, μειώνει την εμφάνιση αντιαισθητικών φλεβών.

Βότανα για τους κιρσούς: Κρεμμύδι

Βότανα για τους κιρσούς - Ψιλοκομμένο κρεμμύδι

Το κρεμμύδι αποτελεί μια εξαιρετική φυσική θεραπεία, που συμβάλλει στη σωστή αφομοίωση και κατανομή των πρωτεϊνών στο σώμα, προλαμβάνοντας έτσι τη δημιουργία κιρσών και την εμφάνισή τους στην επιφάνεια του δέρματος. Απλώς τρώτε ωμά κρεμμύδια καθημερινά. Η καθημερινή κατανάλωση κρεμμυδιών συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του οργανισμού σας και αναζωογονεί το δέρμα σας.

Βότανα για τους κιρσούς: Μπράχμι

Το φυτό αυτό προέρχεται από την Ινδία και θεωρείται αποτελεσματικό στην απομάκρυνση των κιρσών, ειδικά στο χώρο της αγιουβερδικής ιατρικής. Το μπράχμι περιέχει βιταμίνες που είναι ουσιαστικές για τη σφριγηλότητα του δέρματος. Εφαρμόστε απευθείας πάνω στα πόδια για εξαιρετικά αποτελέσματα.

Βότανα για τους κιρσούς: Δεντρολίβανο

 Δενδρολίβανο με λάδι

Το δεντρολίβανο είναι χρήσιμο για την καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης, όμως είναι επίσης θαυμάσιο για την αντιμετώπιση των κιρσών. Χρησιμοποιείται συχνά σε προϊόντα περιποίησης του δέρματος, επειδή βελτιώνει την κυκλοφορία όπως αναφέρει στην έρευνά του ο Δρ. Sagorchev P και την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Βότανα για τους κιρσούς: Σπαθόχορτο

Δεν έχει σημασία αν χρησιμοποιείται εσωτερικά ή εξωτερικά. Το σπαθόχορτο είναι ένας ιδανικός τρόπος απομάκρυνσης των κιρσών. Απλώστε το έλαιο αυτού του φυτού απευθείας πάνω στην πάσχουσα περιοχή. Μπορείτε επίσης να το καταναλώσετε σε μορφή εγχύματος.

Σπαθόχορτο

Βότανα για τους κιρσούς: Αμαμηλίδα

Πρόκειται για ένα σπάνιο βότανο, όμως είναι πολύ χρήσιμο, αν μπορέσετε να το βρείτε. Η αμαμηλίδα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, είναι επομένως ωφέλιμη για τη μείωση των κιρσών. Γενικά λαμβάνεται σε μορφή εγχύματος, όμως μπορεί επίσης να εφαρμοστεί ως έμπλαστρο στην πάσχουσα περιοχή. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια και τανίνες, που συμβάλλουν θαυμάσια στη διατήρηση της υγείας του δέρματος.

Διαβάστε και αυτό το άρθρο: 3 κύρια οφέλη του νερού μελιτζάνας

Ρούσκος

Το φυτό αυτό περιέχει ένα ενεργό συστατικό που ονομάζεται ρουσκογενίνη, το οποίο μειώνει τη φλεγμονή και την απόφραξη των αρτηριών. Έχει το επιπλέον πλεονέκτημα ότι ενισχύει και συσφίγγει τις φλέβες. Θα πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον 100 mg την ημέρα για να έχετε τις μέγιστες ωφέλειες.

Γκούγκουλ (Guggul)

Το γκούγκουλ είναι ακόμα ένα παραδοσιακό φυτό από την αγιουβερδική ιατρική και έχει ιδιότητες που μειώνουν τη φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία και, κατά συνέπεια, την εμφάνιση κιρσών. Το γκούγκουλ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και την υγεία του δέρματος.

Εχινάκεια

Βότανα για τους κιρσούς - Άνθος εχινάκειας

Το φυτό αυτό είναι ευρέως γνωστό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, όμως είναι επίσης μια θαυμάσια λύση για τους κιρσούς. Είναι καλό για τη μείωση της φλεγμονής και λειτουργεί ως αναλγητικό για τον πόνο που συνδέεται με τους κιρσούς.

Ελπίζουμε να βρήκατε τις παραπάνω πληροφορίες χρήσιμες. Θυμηθείτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, αν υποφέρετε από κάποια χρόνια πάθηση ή αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ανεπιθύμητη αντίδραση μετά τη χρήση των παραπάνω φυσικών θεραπειών για τους κιρσούς.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Dodd, H., & Wright, H. P. (1959). Vulval varicose veins in pregnancy. British Medical Journal, 1(5125), 831.
  • Ernst, E. (2002). Herbal medicianl products during pregnancy?. Phytomedicine, 9(4), 352.
  • Fabi, S. G., Peterson, J. D., Goldman, M. P., & Guiha, I. (2012). An investigation of coagulation cascade activation and induction of fibrinolysis using foam sclerotherapy of reticular veins. Dermatologic Surgery, 38(3), 367-372.
  • Mazid, M., Khan, T. A., & Mohammad, F. (2012). Medicinal plants of rural India: a review of use by Indian folks. Indo Global journal of pharmaceutical sciences, 2(3), 286-304.
  • Mekky, S., Schilling, R. S. F., & Walford, J. (1969). Varicose veins in women cotton workers. An epidemiological study in England and Egypt. Br Med J, 2(5657), 591-595.
  • Ramelet, A. A., Boisseau, M. R., Allegra, C., Nicolaides, A., Jaeger, K., Carpentier, P., … & Forconi, S. (2005). Veno-active drugs in the management of chronic venous disease. An international consensus statement: current medical position, prospective views and final resolution. Clinical hemorheology and microcirculation, 33(4), 309-319.
  • Shoemaker, J. V. (1887). Hamamelis virginica. British Medical Journal, 1(1376), 1039.
  • Sing, P. K. (2019). Review on effect of long term standing posture on varicose veins and its management. National Journal of Research in Ayurved Science, 7(01).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.