3 περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να αποφύγετε την άθληση

Η άσκηση είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για το σώμα και επομένως αποτελεί απαραίτητη καθημερινή συνήθεια. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες το να αποφύγετε την άθληση είναι η πιο σωστή απόφαση.
3 περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να αποφύγετε την άθληση
Carlos Fabián Avila

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Carlos Fabián Avila.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Πότε πρέπει να αποφύγετε την άθληση; Η άσκηση δεν είναι μια μοντέρνα συνήθεια. Η σωματική δραστηριότητα ήταν πάντα σημαντική σε όλες τις κοινωνίες.

Ήδη τα πολύ παλιά χρόνια στην αρχαία Ελλάδα ακολουθούνταν προγράμματα σωματικής δραστηριότητας. Η άθληση θεωρούνταν μια προτεραιότητα για την υγεία, πέρα από το ότι η λατρεία του καλαίσθητου σώματος ήταν ένας τρόπος έκφρασης δύναμης.

Γιατί πρέπει να ασκείστε;

Η άθληση βελτιώνει την απόδοση του καρδιαγγειακού συστήματος, αφού ενεργοποιεί αιμοδυναμικές, ορμονικές, νευρολογικές και μεταβολικές αλλαγές. Κατά συνέπεια βελτιώνει τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος. Η σωματική δραστηριότητα εξασφαλίζει ισορροπία στην υγεία σας.

Η κίνηση προλαμβάνει την οστεοπόρωση, τον πόνο στη μέση και τις βλάβες που προκαλούνται λόγω κακής στάσης του σώματος. Ωστόσο η συμμετοχή σε αθλήματα μπορεί να μην αποτελεί πάντα υγιεινή δραστηριότητα. Εξαρτάται από το είδος τους και τις συνθήκες επίδοσης σε αυτά.

Πότε πρέπει να αποφύγετε την άθληση;

Πότε πρέπει να αποφύγετε την άθληση- καρδια

Είναι σαφές ότι η υπερβολική άσκηση ή η άσκηση με λανθασμένο τρόπο μπορεί να έχει ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι με υπέρταση θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική άθληση, επειδή μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή τους. Ωστόσο υπάρχουν και ορισμένες άλλες περιπτώσεις στις οποίες το να αποφύγετε την άθληση αποτελεί την καλύτερη επιλογή.

Ακολουθούν τρεις περιπτώσεις στις οποίες θα πρέπει να αποφύγετε την άθληση:

1. Αν δεν έχετε κοιμηθεί αρκετά

Μετά από μια νύχτα αϋπνίας, μπορεί κάποιες φορές να πιστεύουμε ότι η σωματική δραστηριότητα είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξυπνήσουμε.

Λάθος!

Η εκτέλεση μιας ρουτίνας ασκήσεων όταν δεν έχουμε ξεκουραστεί αρκετά αυξάνει το άγχος. Επιπλέον, σε αυτήν την περίπτωση το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι προετοιμασμένο για την προσπάθεια, έτσι οι άμυνές του μειώνονται.

Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι λόγω έλλειψης ενέργειας προκαλείται ένταση στους μύες, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες τραυματισμών. Οι μύες πιέζονται επειδή δεν μπορούν να κινηθούν όπως θα κινούνταν αν είχατε κοιμηθεί καλά την προηγούμενη νύχτα.

Ωστόσο, αν δεν κοιμηθήκατε καλά την προηγούμενη νύχτα αλλά δεν θέλετε να παραλείψετε τη ρουτίνα ασκήσεών σας, μπορείτε πάντα να βγείτε να περπατήσετε, να κάνετε τζόγκινγκ ή να εκτελέσετε τις μισές ασκήσεις από ό,τι συνήθως.

2. Μετά την κατανάλωση οινοπνεύματος

Αποφύγετε την άθληση μετά την κατανάλωση οινοπνεύματος

Για να είμαστε ακριβείς, η κατανάλωση οινοπνεύματος δεν σας εμποδίζει να αθληθείτε, εκτός αν πρόκειται για κάποια σωματική δραστηριότητα που απαιτεί ακρίβεια. Ο λόγος είναι ότι το οινόπνευμα επηρεάζει την επίδοση και τη δύναμη αλλά ειδικά τον συντονισμό. Η αιθανόλη κάνει τους πότες να βρεθούν σε κατάσταση ευφορίας και στη συνέχεια σε καταθλιπτική κατάσταση, μειώνοντας τα αντανακλαστικά τους σε κάθε περίπτωση.

Επιπλέον είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το οινόπνευμα έχει διουρητική δράση, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση κατά τη φυσική δραστηριότητα. Αυτό οφείλεται στην απώλεια υγρών, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.

Επίσης, αν η κατανάλωση οινοπνεύματος γίνεται σε τακτική βάση, η αιθανόλη εμποδίζει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και ενθαρρύνει την αύξηση του σωματικού βάρους.

3. Μετά από κάποιον τραυματισμό

Οι τραυματισμοί είναι πολύ συνηθισμένοι στους αθλητές κατά την προπόνηση. Μερικές από τις συνηθισμένες αιτίες είναι οι εξής:

 • Λανθασμένες κινήσεις.
 • Λανθασμένο ζέσταμα.
 • Προπόνηση μεγαλύτερης διάρκειας ή έντασης από ό,τι συνήθως.
 • Χρήση λανθασμένων υποδημάτων.
 • Έλλειψη προστασίας.

Είδη τραυματισμών

Αποφύγετε την άθληση μετά από τραυματισμούς

Μεταξύ των πιο συνηθισμένων τραυματισμών στους αθλητές είναι οι εξής:

 • Οξείς τραυματισμοί. Περιλαμβάνουν τα κατάγματα, τα διαστρέμματα κ.λπ.. Μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα ενός χτυπήματος ή υπερβολικής πίεσης.
 • Τραυματισμοί υπερφόρτωσης, όπως κατάγματα λόγω καταπόνησης ή φλεγμονή των τενόντων. Εμφανίζονται μετά από την εκτέλεση κάποιας επαναληπτικής ρουτίνας ασκήσεων.

Συμπτώματα

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα σε περίπτωση τραυματισμού είναι τα εξής:

 • Έντονος πόνος ή πόνος στο άγγιγμα.
 • Δυσκαμψία και φλεγμονή.
 • Ακινητοποίηση.
 • Σπασίματα ή κατάγματα.

Αν παρουσιάζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να αποφύγετε την άθληση.

Ωστόσο είναι επίσης σημαντικό να πάτε στον γιατρό. Στη συνέχεια θα πρέπει να ενημερώσετε τον προπονητή σας για τον τραυματισμό σας και για τη θεραπευτική αντιμετώπιση και έπειτα να ξεκινήσετε σταδιακά τις θεραπευτικές ασκήσεις.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τον πόνο στα γόνατα.

Συστάσεις για την άθληση

 • Εμπιστευτείτε έναν πιστοποιημένο επαγγελματία προπονητή, αν πρόκειται να επιδοθείτε σε κάποια απαιτητική σωματική δραστηριότητα.
 • Δίνετε προσοχή στην τεχνική και μην εστιάζετε στη δύναμη, καθώς είναι ανώφελο να σηκώνετε μεγάλο βάρος αν το κάνετε λανθασμένα.
 • Να είστε συνεπείς και να μην υπερφορτώνετε τους μύες σας, αφού η υπερβολική άσκηση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα σας δώσει τα ίδια αποτελέσματα που θα είχατε μέσα σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
 • Να κάνετε ζέσταμα. Είναι πραγματικά σημαντικό να κάνετε διατάσεις πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα, προκειμένου να αποφύγετε τους τραυματισμούς και να βελτιώσετε την επίδοση.
 • Ξεκινήστε με μια αεροβική ρουτίνα, αν θέλετε να χάσετε βάρος. Όμως είναι εξίσου σημαντικό να σηκώνετε βάρη, καθώς έτσι δυναμώνετε τους μύες σας.
 • Να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και σε μεταλλικά στοιχεία.
 • Να πίνετε άφθονο νερό, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος αποκατάστασης μετά από τη σωματική καταπόνηση. Είναι απαραίτητο να πίνετε νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.