Αν αφήσετε κάτι να φύγει αποδέχεστε ότι δεν μπορεί να αλλάξει

Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε στη σημασία του να αφήνετε κάτι να φύγει, που δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπετε τα πάντα αλλά ότι αποδέχεστε τα πράγματα που δεν μπορούν να αλλάξουν.
Αν αφήσετε κάτι να φύγει αποδέχεστε ότι δεν μπορεί να αλλάξει
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Το να αφήσετε κάτι να φύγει είναι μια από τις πιο φυσιολογικές διαδικασίες στη ζωή. Αν και συμβαίνει πολύ συχνά, στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλεί πόνο και ταλαιπωρία.

Όταν τερματίζετε μια σχέση, χάνετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο ή μετακομίζεται σε ένα νέο σπίτι· όλα αυτά είναι “αποχαιρετισμοί” που όλοι βιώνουμε σε κάποια φάση της ζωής μας.

Όλες αυτές οι εμπειρίες για τις οποίες δεν μας έχει προετοιμάσει κανείς και πρέπει να μάθουμε να τις αντιμετωπίζουμε σχεδόν αναγκαστικά.

Δεν υπάρχει καμία μαγική φόρμουλα που θα μπορέσει να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε πιο εύκολα αυτές τις καταστάσεις στις οποίες απαιτείται να αφήσουμε κάτι να φύγει. Ο συναισθηματικός πόνος από αυτή την πράξη μπορεί να μας οδηγήσει σε κατάθλιψη αν δεν μπορέσουμε να τον διαχειριστούμε σωστά.

Ωστόσο, σήμερα θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε καλύτερα αυτές τις περίπλοκες καταστάσεις.

Πρέπει να αφήσετε κάτι να φύγει για να μπορέσετε να λάβετε

Αν το σκεφτείτε για λίγο, θα συνειδητοποιήσετε ότι η πράξη του να “αφήσετε κάτι να φύγει” είναι το σάουντρακ της ζωής σας.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε επίσης: Αναγνωρίστε τις τοξικές φιλίες και αποστασιοποιηθείτε από αυτές

Καταλαβαίνετε ότι αυτές οι λέξεις, “αφήσετε κάτι να φύγει” δεν συνδέονται αποκλειστικά με τον πόνο, την απώλεια ή τα βάσανα. Μερικές φορές το να εγκαταλείπουμε κάτι, μας επιτρέπει επίσης να είμαστε και λίγο πιο ευτυχισμένοι.

 • Όταν εγκαταλείπετε κάτι που σας πληγώνει σημαίνει ότι θέτετε τον εαυτό σας ως προτεραιότητα.
 • Όταν εγκαταλείπετε τους ανθρώπους που σας βλάπτουν, μπορείτε να αποκτήσετε πνευματική ισορροπία και να βελτιώσετε τη σωματική σας υγεία.
 • Όταν εγκαταλείπετε ορισμένες συνήθειες, σκέψεις και περιορισμένες στάσεις, μπορείτε να ενστερνιστείτε νέες ευκαιρίες και να προωθήσετε την προσωπική σας ανάπτυξη.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτή η πράξη της “εγκατάλειψης” είναι επίσης μια ευκαιρία για να μπορέσετε να αναπτυχθείτε σαν άτομο.

Ωστόσο, θα γνωρίζετε επίσης ότι μερικές φορές η πράξη αυτή ταυτίζεται με ένα δύσκολο αποχαιρετισμό που σας αναγκάζει να βρείτε τη δύναμη για να μπορέσετε να προχωρήσετε. Ας ανακαλύψουμε ποιες είναι οι καλύτερες στρατηγικές για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε αυτές τις καταστάσεις.

Αν αφήσετε κάτι να φύγει αποδέχεστε ότι δεν μπορεί να αλλάξει

Δώστε αρκετό χρόνο: όμορφα πράγματα θα αρχίσουν να εμφανίζονται και πάλι

Όταν χάνετε κάτι ή κάποιον μπορεί να αισθάνεστε σαν να σας έκλεισε κάποιος την πόρτα στα μούτρα.

 • Στην πραγματικότητα, έτσι θα αισθάνεστε για τουλάχιστον δυο με τρεις μήνες. Εκείνο το διάστημα περνάτε από το φυσιολογικό στάδιο της θλίψης.
 • Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι όταν αφήνετε κάτι να φύγει είναι μια πράξη αξεπέραστου θάρρους. Κανείς δεν μπορεί να ζήσει όταν είναι προσκολλημένος στον πόνο και στα δεινά.
 • Όταν χάνετε κάποιο πρόσωπο πρέπει να το “αφήσετε να φύγει” και να το απελευθερώσετε έτσι ώστε να μπορέσετε να προχωρήσετε μπροστά. Δεν έχετε ξεχάσει τι έχετε αφήσει πίσω αλλά αυτό σημαίνει ότι έχετε το θάρρος να χαμογελάτε και πάλι.

Θα πρέπει να του δώσετε χρόνο. Είναι πιθανό να μην επανέλθουν τα πάντα στη ζωή σας στην αρχική τους κατάσταση αλλά επειδή είναι διαφορετικά δεν σημαίνει ότι είναι και άσχημα. Αντιθέτως, μπορεί να δημιουργηθεί μια ευκαιρία για μια νέα, ευτυχισμένη και όμορφη κατάσταση.

αφήσετε κάτι να φύγει - δεν μπορεί να αλλάξει

Αφήστε πίσω όλα όσα δεν σας ζητούν να μείνετε και δεν μπορούν να σας κρατήσουν

Υπάρχουν στιγμές στη ζωή που μπορεί να σας γίνει έμμονη ιδέα ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνει τη σκέψη ότι δεν μπορείτε να αφήσετε έναν άνθρωπο από δίπλα σας αν και πλέον δεν τους αγαπάτε. Αυτός δεν είναι σωστός τρόπος σκέψης.

 • Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη πηγή δεινών από την άρνηση της πραγματικότητας. Αυτό συμβαίνει όταν όλα γύρω σας γκρεμίζονται αλλά εθελοτυφλείτε προκειμένου να προστατεύσετε τον εαυτό σας από αυτό.
 • Θα πρέπει να αφήνετε πίσω οτιδήποτε δεν μπορεί να σας κρατήσει πλέον, επειδή διαφορετικά θα ζείτε μέσα σε ένα οδυνηρό και αβέβαιο ψέμα που κανείς δεν αξίζει.
 • Θα πρέπει να είστε γενναίοι και να αντιμετωπίζετε την πραγματικότητα. Αν κάποιος δεν σας αγαπάει, μη ζητάτε ελεημοσύνη ή μην προσπαθήσετε να δοκιμάσετε λίγο περισσότερο. Όλα αυτά σαμποτάρουν άμεσα την αυτοεκτίμησή σας.

Περιστασιακά, αν και μπορεί να φαίνεται αδύνατο. Το να αφήσετε κάτι να φύγει που δεν είναι πλέον βιώσιμο, είναι ένας τρόπος για να ανακαλύψετε κάτι καλύτερο.

Η ζωή θα σας διδάξει για ποια πράγματα πρέπει να πολεμάτε και ποια πρέπει να  αφήνετε να φύγουν

Όταν αφήνετε ορισμένα πράγματα να φύγουν, ανοίγετε τον εαυτό σας σε μια ενδιαφέρουσα διαδικασία όπου ανακαλύπτετε τι έχει πραγματική αξία.

 • Δεν έχει σημασία αν κατά τη διάρκεια της διαδρομής ανακαλύψετε ότι έχετε μείνει με ελάχιστους ανθρώπους γύρω σας. Το ότι έχετε λίγους ανθρώπους δίπλα σας δεν είναι κάτι κακό, εφόσον έχετε κοινά ενδιαφέροντα.
 • Αν αυτοί οι άνθρωποι σας κάνουν ευτυχισμένους τότε όλα όσα έχετε αφήσει πίσω σας άξιζαν τον κόπο.
Διαβάστε επίσης: Συναισθηματική ωριμότητα είναι να γνωρίζεις ότι η ζωή δεν είναι τέλεια

Μην ξεχνάτε ότι όλα όσα έχετε αφήσει πίσω, σας έχουν διδάξει βασικά πράγματα. Όλα όσα έχετε βιώσει είναι σημαντικά. Αν και δεν αποτελούν μέρος των μελλοντικών σας προορισμών, αποτελούν μέρος της προσωπικής σας ιστορίας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Mateos Rodilla, J. (2002). La relajación. El arte de aflojar y soltar. Revista Rol de Enfermería.
 • Branden, N. (1989). Cómo mejorar su autoestima. Círculo de Lectores. https://doi.org/10.1186/cc1474
 • Pereira, M. (2007). Autoestima : un factor relevante en la vida de la persona y tema escencial del proceso educativo. Revista Electrónica “Actualidades Investigativas En Educación.” https://doi.org/10.15517/aie.v7i3.9296
 • González-Pienda, J. A., Carlos Núñez Pérez, J., Glez-Pumariega, S., & Garcia García, M. S. (1997). Autoconcepto, autoestima y aprendizaje escolar. Psicothema. https://doi.org/10.4161/trla.23980

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.