5 αιτίες του κολπικού κνησμού και πώς να τον αντιμετωπίσετε

Μεταξύ άλλων, ο κνησμός στην κολπική περιοχή μπορεί να οφείλεται σε κάποια λοίμωξη από ζυμομύκητες που παρουσιάζεται συνήθως λόγω υπερβολικής υγρασίας, μετά το ξύρισμα ή λόγω άλλων ερεθισμών.
5 αιτίες του κολπικού κνησμού και πώς να τον αντιμετωπίσετε

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

5 αιτίες του κολπικού κνησμού. Ο κνησμός στην κολπική περιοχή είναι ένα κοινό πρόβλημα και υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό.

Οποιαδήποτε και αν είναι η αιτία, η αλήθεια είναι ότι είναι μια αρκετά δυσάρεστη κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει ανησυχία και άγχος και ειδικά όταν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα.

Είναι πολύ σημαντικό όλες οι γυναίκες να δίνουν προσοχή στα συμπτώματά τους καθώς μπορεί να αποτελούν σημάδια κάποιας λοίμωξης ή ασθένειας. Ωστόσο, πριν πανικοβληθείτε, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας ο οποίος θα κάνει σωστή διάγνωση και θα σας προσφέρει την κατάλληλη θεραπεία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά τα συμπτώματα οφείλονται σε κάτι αρκετά ήπιο. Μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποτελούν σημάδι κάποιου σοβαρού προβλήματος.

Στο σημερινό άρθρο, θα μιλήσουμε για τις πέντε αιτίες του κολπικού κνησμού και θα σας δείξουμε μερικούς φυσικούς τρόπους για να τον θεραπεύσετε. Σας έχει συμβεί ποτέ;

1. Λοίμωξη από ζυμομύκητες, αιτία του κολπικού κνησμού

κολπικού κνησμού

Το φυσιολογικό pH του κόλπου είναι περίπου 4,7 ή και μικρότερο, δηλαδή αρκετά όξινο. Τα υγιή βακτήρια, γνωστά ως γαλακτοβάκιλλοι, είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση της κατάλληλης ισορροπίας του pH και εμποδίζουν την ανάπτυξη μυκήτων και άλλων μικροοργανισμών σε αυτό το θερμό και υγρό περιβάλλον.

Δυστυχώς, πολλά πράγματα μπορούν να μεταβάλουν το φυσιολογικό pH της κολπικής περιοχής με τελικό αποτέλεσμα κάποια λοίμωξη ή τον πολλαπλασιασμό μυκήτων.

Το αποτέλεσμα είναι συνήθως μια λευκή ή κιτρινωπή έκκριση που συνοδεύεται από μια ιδιαίτερη μυρωδιά και το διαρκή κνησμό.

Για να επαναφέρετε τα καλά βακτήρια στον κόλπο σας, το καλύτερο είναι να καταναλώνετε προβιοτικές τροφές σε τακτική βάση, όπως για παράδειγμα γιαούρτι.

Αν ο κνησμός είναι πολύ έντονος, προσπαθήστε να ξεπλύνετε την περιοχή με λίγο ξύδι διαλυμένο σε νερό.

2. Αιδοιίτιδα

Αυτός ο όρος έχει πάρει την ονομασία του από τον ερεθισμό του αιδοίου, μια πάθηση που εμφανίζεται λόγω της χρήσης σκληρών σαπουνιών ή αφρόλουτρων όταν κάνετε μπάνιο.

Άλλη μια πιθανή αιτία είναι η χρήση χαρτιού τουαλέτας με βαφές ή αρώματα που μπορεί να ερεθίσουν την περιοχή. Αρκετές φορές μπορεί να εμφανιστεί επειδή φοράτε για αρκετό διάστημα τα ιδρωμένα ρούχα από το γυμναστήριο ή το μαγιό σας.

Για να αποφύγετε τυχόν δυσμενείς επιδράσεις, μια καλή ιδέα είναι να πλένετε την κολπική σας περιοχή με ζεστό νερό και ήπιο σαπούνι που συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας του φυσιολογικού σας pH. Να αποφεύγετε τη χρήση τυχόν αποσμητικών ή σκόνης που κυκλοφορούν στην αγορά γι αυτό το μέρος του σώματος.

3. Ξύρισμα, αιτία του κολπικού κνησμού

κολπικού κνησμού

Το ξύρισμα και άλλες τεχνικές αποτρίχωσης μπορεί να προκαλέσουν κάποια αλλεργική αντίδραση στο ευαίσθητο δέρμα γύρω από τον κόλπο. Επομένως, δεν είναι καθόλου περίεργο μετά το ξύρισμα να αντιμετωπίσετε κνησμό ήπιας ή πιο έντονης μορφής.

Για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα, χρησιμοποιήστε κάποια αλοιφή για την καταπράϋνση του ερεθισμού και προσπαθήστε να ξυρίζεστε μόνο μια φορά κάθε δυο με τρεις εβδομάδες.

4. Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Μην πανικοβάλλεστε! Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο κολπικός κνησμός οφείλεται στην παρουσία κάποιου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος. Τις περισσότερες φορές, αυτά τα νοσήματα δεν εμφανίζουν συμπτώματα στα αρχικά στάδια και συνήθως εκδηλώνονται με πόνο ή ασυνήθιστες εκκρίσεις αντί του κνησμού.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, για μερικά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ο κνησμός μπορεί να αποτελεί ένα από τα πρώτα συμπτώματα.

Αν έχετε αυτή τη δυσάρεστη αίσθηση συνοδευόμενη με κόκκινα σπυράκια στην περιοχή και σας προκαλούν φαγούρα, πιθανότατα είναι έρπης, ένα από τα πιο κοινά και ευρέως διαδεδομένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στις μέρες μας. Σπανίως έχει σοβαρές συνέπειες αλλά είναι πολύ σημαντικό να το θεραπεύσετε ώστε να μην μετατραπεί σε χρόνια πάθηση.

5. Δερματικές διαταραχές

κολπικού κνησμού

Οι δερματικές παθήσεις και διαταραχές όπως η ψωρίαση και το έκζεμα μπορούν επίσης να προκαλέσουν κνησμό στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Αυτά επηρεάζουν συνήθως διάφορα σημεία του δέρματος κι επομένως είναι σημαντικό να προσδιορίζεται αν ο κνησμός οφείλεται σε κάτι τέτοιο. Αν ναι, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ο οποίος θα σας παρέχει μια κατάλληλη και αποτελεσματική θεραπεία.

Για παράδειγμα, όταν η ψωρίαση επηρεάζει το αιδοίο, τα τοπικά κορτικοστεροειδή χαμηλής ισχύος σε συνδυασμό με κάποια ενυδατική κρέμα μπορεί να σας βοηθήσουν πάρα πολύ.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.