5 συνηθισμένες ασθένειες στις γυναίκες και τα συμπτώματά τους

Θα πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα πιθανά συμπτώματα ασθενειών για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε έγκαιρη διάγνωση. Αυτό μας επιτρέπει να καταπολεμήσουμε τις συνηθισμένες ασθένειες στα πρώτα τους στάδια. Η αναγνώριση των συμπτωμάτων μπορεί να αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα για μια αποτελεσματική αντιμετώπιση.
5 συνηθισμένες ασθένειες στις γυναίκες και τα συμπτώματά τους
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Πρόκειται για ασθένειες που είναι πιο συνηθισμένες στις γυναίκες και τις οποίες πρέπει να γνωρίζουμε. Όλες ξέρουμε ότι συχνά δείχνουμε μεγαλύτερη υπευθυνότητα απέναντι στην υγεία των άλλων γύρω μας παρά απέναντι στη δική μας ευημερία και αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχουμε υπόψη.

Ταυτόχρονα, ο τρόπος ζωής μας καθορίζει την εμφάνιση ορισμένων παθήσεων. Οι καθημερινές έγνοιες, το άγχος και η έλλειψη τακτικών προληπτικών εξετάσεων μερικές φορές μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα.

Στο παρόν άρθρο θα προτείνουμε κάτι πολύ απλό και ζωτικό: φροντίστε τον εαυτό σας, ακούστε τον εαυτό σας και θέστε προτεραιότητες. Η φροντίδα του εαυτού σας δεν είναι κάτι εγωιστικό. Το ότι φροντίζετε τον εαυτό σας σημαίνει ότι εκτιμάτε τον εαυτό σας, κάτι που αξίζετε προκειμένου να είστε ευτυχισμένες και να δίνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε στους γύρω σας.

Οι πιο συνηθισμένες ασθένειες στις γυναίκες

Μάθετε παρακάτω για τις πέντε ασθένειες που είναι συνηθισμένες στις γυναίκες καθώς και για τα συμπτώματά τους.

1. Ημικρανίες, πονοκέφαλοι που ξεκινούν στην εφηβεία

Σύμφωνα με δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι ημικρανίες προσβάλλουν το διπλάσιο αριθμό γυναικών από ό,τι ανδρών. Επίσης, ο πόνος διαρκεί περισσότερο και εμφανίζεται συχνότερα μέσα στο μήνα.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Η χρυσή ηλικία: ανακαλύπτοντας την εσωτερική ισορροπία και γαλήνη.

 

Οι ημικρανίες αποτελούν πιθανώς την πιο συνηθισμένη πάθηση στις γυναίκες. Μάλιστα, τα περισσότερα παραδοσιακά φάρμακα που δρουν στις αρτηρίες δεν ωφελούν στην καταπράυνση του πόνου που προκαλούν οι ημικρανίες.

 • Οι ημικρανίες δεν έχουν καμία σχέση με τις ορμόνες ή το άγχος.
 • Τα τρέχοντα δεδομένα δείχνουν ότι η αιτία των ημικρανιών είναι η υπερευαισθησία των νευρικών ινών.
 • Πέρα από την ύπαρξη ενός γενετικού στοιχείου, είναι γνωστό ότι το κεντρικό νευρικό σύστημα έχει κάποια σχέση με τη συγκεκριμένη ασθένεια. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται πειράματα για την εύρεση πιο αποτελεσματικών τρόπων αντιμετώπισής τους.
5 συνηθισμένες ασθένειες στις γυναίκες και τα συμπτώματά τους

Συμπτώματα των ημικρανιών

 • Οι ημικρανίες παρουσιάζονται πολύ νωρίς στις γυναίκες. Μάλιστα, δεν είναι ασυνήθιστες οι περιπτώσεις κοριτσιών που υποφέρουν από ημικρανίες από την ηλικία των 11 ετών.
 • Ο πόνος είναι έντονος και παλμικός και επικεντρώνεται στη μία πλευρά του κεφαλιού. Προκαλεί ζάλη, εμετούς και περιλαμβάνει οπτικές παραισθήσεις.
 • Αυτό το είδος πονοκεφάλου είναι συνεχές και παρουσιάζεται τέσσερις φορές το μήνα. Μερικές φορές εξαφανίζεται μετά από μερικά χρόνια.

2. Αλλεργίες: Από τις πιο συνηθισμένες ασθένειες στις γυναίκες

Μπορεί να μοιάζει παράξενο αλλά οι αλλεργίες είναι πιο συνηθισμένες στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. Δεν δίνουμε πάντα μεγάλη προσοχή όταν τα συμπτώματα δεν είναι πολύ σοβαρά.

Η δυσανεξία στη γλουτένη, καθώς και στο κριθάρι και στη σίκαλη, είναι επίσης πιο συνηθισμένη στις γυναίκες. Πρόκειται για κάτι τόσο συχνό που, σύμφωνα με το Celiac Disease Foundation (Ίδρυμα για τη Νόσο της Κοιλιοκάκης) σχεδόν το 70% των πασχόντων είναι γυναίκες.

 • Πρέπει επίσης να έχετε υπόψη ότι οι γυναίκες έρχονται σε μεγαλύτερη επαφή με χημικά προϊόντα. Οι περισσότερες αλλεργικές αντιδράσεις οφείλονται στα καλλυντικά και σε καθαριστικά προϊόντα για το σπίτι.

Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξουμε;

 • Παρατηρήστε πώς αντιδρούν το δέρμα και τα μάτια σας κάθε φορά που χρησιμοποιείτε ορισμένα καλλυντικά.
 • Ο ξηρός λαιμός και τα μονίμως δακρυσμένα μάτια συχνά παρατηρούνται όταν υπάρχει κάποια αλλεργία.
 • Δώστε επίσης προσοχή στην πέψη σας. Μερικές φορές η δυσφορία, τα αέρια και ο μόνιμος τυμπανισμός μετά το φαγητό μπορεί να αποτελούν σημάδια κάποιου είδος δυσανεξίας.

3. Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μία από τις πιο συχνές παθήσεις στις γυναίκες

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) είναι μια πεπτική ασθένεια που προκαλεί πόνο και φλεγμονή. Περιλαμβάνει επίσης την εναλλαγή δυσκοιλιότητας και διάρροιας και αποδυναμώνει το άτομο για ώρες.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Δύο συστατικά για να απομακρύνετε τις τοξίνες από το παχύ έντερο.

 

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστές οι ακριβείς αιτίες του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Παρατηρείται ότι εκδηλώνεται σε περιόδους υπερβολικού άγχους, όταν έχουμε νευρικότητα και όταν υπάρχουν ορμονικές αλλαγές.

συνηθισμένες ασθένειες στις γυναίκες

Προσοχή στα παρακάτω συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου

 • Εμφανίζεται για πρώτη φορά σε ηλικία μεταξύ 15 και 25 ετών.
 • Δεν είναι απλή ασθένεια και δεν πρόκειται για δυσπεψία ή γαστρίτιδα. Υπάρχει έντονος πόνος στην περιοχή του εντέρου, που εξαπλώνεται σε όλη την κοιλιά.
 • Παρουσιάζονται εμετοί, αέρια και πολύ έντονη αίσθηση καψίματος. Ο πόνος έρχεται και φεύγει και μπορεί να διαρκέσει για μία ή δύο μέρες.

4. Καρκίνος του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι ακόμα μία από τις ασθένειες που παρουσιάζονται συχνά στις γυναίκες. Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα τελευταία χρόνια έχει επίσης σημειωθεί αύξηση στον καρκίνο του πνεύμονα και στον ορθοπρωκτικό καρκίνο. Μην αναβάλλετε ποτέ τις τακτικές προληπτικές εξετάσεις σας.

Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξετε;

Δώστε προσοχή στους μαστούς σας. Πολλές από εμάς μαθαίνουμε να ψηλαφούμε γρήγορα τους μαστούς μας για μικρά εξογκώματα. Ωστόσο ξεχνάμε μια άλλη ένδειξη: τα μικρά λακκάκια.

Το πιο σημαντικό είναι να εξετάζετε τη μορφή του δέρματος για αλλαγές. Μπορεί να πρόκειται για μικρά εξογκώματα, παράξενη υφή, αλλαγές στο χρώμα, ή σημεία με βαθουλώματα.

 • Επίσης, αν στην οικογένειά σας υπάρχει καρκίνος του μαστού, θα πρέπει να αρχίσετε να κάνετε εξετάσεις πριν την ηλικία των 40 ετών. Μετά την ηλικία των 40 ετών, θα πρέπει να κάνετε περιοδικά μαστογραφίες.

5. Κατάθλιψη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατάθλιψη προσβάλλει ετησίως 350 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, σε μεγάλο αριθμό γυναίκες.

Η κατάθλιψη είναι μια σιωπηλή πάθηση που εμφανίζεται σε κάποιες στιγμές της ζωής μας. Είναι από τις πιο συνηθισμένες ασθένειες στις γυναίκες.

Υπάρχει μια πτυχή που θα πρέπει να θυμόμαστε:

 • Οι γυναίκες διαθέτουν τις καλύτερες ψυχολογικές στρατηγικές για την καταπολέμηση της κατάθλιψης. Αναζητούν βοήθεια πριν από τους άνδρες, μπορούν να βρουν συναισθηματική ανακούφιση και μπορούν να εκφράσουν τα προβλήματά τους. Επίσης επικοινωνούν καλύτερα με το να ανοίγονται στους άλλους.
συνηθισμένες ασθένειες στις γυναίκες

Συμπτώματα της κατάθλιψης

 • Απάθεια.
 • Έλλειψη ενέργειας.
 • Συνεχής κακή διάθεση.
 • Επαναλαμβανόμενη θλίψη και συνεχείς αρνητικές σκέψεις.
 • Διαταραχές ύπνου.
 • Σωματικός και μυοσκελετικός πόνος.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Raña-Martínez, N. (2008). Migraña en la mujer. Revista de Neurologia 46, 373–378.
 • Moscoso J., F., and Quera P., R. (2016). Enfermedad celíaca. revisión. Revista Medica de Chile 144, 211–221.
 • Man, F., and Bustos Fernández, L.M. (2013). Síndrome de intestino irritable: ¿Un trastorno funcional? Acta Gastroenterologica Latinoamericana 43, 321–334.
 • Arroyo Yustos, M., Martín Angulo, M., and Álvarez-Mon Soto, M. (2017). Cáncer de mama. Medicine (Spain) 12, 2011–2023.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.