6 θεραπείες για να απαλλαγείτε από τις κολπικές εκκρίσεις!

Οι υπερβολικές κολπικές εκκρίσεις μπορεί να αποδειχτούν ένα εξαιρετκά ενοχλητικό πρόβλημα. Επιπλέον, αυτό που συνήθως τις προκαλεί είναι η ανισορροπία στα υγιή βακτηρίδια του κόλπου. Μάθετε πώς να τις αντιμετωπίζετε με αυτές τις 6 φυσικές θεραπείες που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι!
6 θεραπείες για να απαλλαγείτε από τις κολπικές εκκρίσεις!
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τα κολπικά υγρά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής των γυναικών, επειδή περιέχουν υγιή βακτηρίδια που βοηθούν στην πρόληψη λοιμώξεων από μικρόβια ή ζυμομύκητες. Δεν είναι λίγες οι φορές, όμως, που η παραγωγή κολπικών υγρών συνεπάγεται προβλήματα. Ανακαλύψτε τις πιο ασφαλείς θεραπείες για να απαλλαγείτε από τις υπερβολικές κολπικές εκκρίσεις και να αποκαταστήσετε την υγεία του κόλπου σας.

Οι φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις έχουν ένα διαφανές ή υπόλευκο χρώμα το οποίο, αν και μπορεί να φέρνει σε δύσκολη θέση κάποιες γυναίκες, είναι ενδεικτικό του ότι το pH σας βρίσκεται σε ισορροπία.

Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν υπάρχουν συχνά αλλαγές στην υφή, το χρώμα και την οσμή, που δείχνουν την παρουσία και την ανάπτυξη επιβλαβών μικροβίων.

Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε δυσάρεστες λοιμώξεις οι οποίες, πέραν του ότι είναι επώδυνες, μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική ζωή και την αυτοεκτίμησή σας.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές φυσικές λύσεις που μπορούν να ρυθμίσουν την κολπική χλωρίδα και έτσι να βοηθήσουν στον έλεγχο της υπερβολικής παραγωγής κολπικών υγρών.

Παρακάτω, θα μοιραστούμε μαζί σας 6 καλές και ασφαλείς επιλογές που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι, όταν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στις κολπικές σας εκκρίσεις.

Απαλλαγείτε από τις κολπικές εκκρίσεις

1. Φυσικό γιαούρτι

θεραπείες για να απαλλαγείτε από τις κολπικές εκκρίσεις
Το φυσικό γιαούρτι περιέχει ζωντανές καλλιέργειες παρόμοιες με αυτές που υπάρχουν στην κολπική χλωρίδα. Γι’ αυτό είναι, άλλωστε, μια αποτελεσματική λύση κατά των λοιμώξεων που αυξάνουν την παραγωγή κολπικών υγρών.

Τα προβιοτικά του δρουν άμεσα στους παράγοντες που προκαλούν τη μόλυνση. Έτσι, εμποδίζουν την ανάπτυξή τους και αποκαθιστούν το φυσικό περιβάλλον του κόλπου σας.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να φτιάξετε σπιτικό γιαούρτι

Πώς να το χρησιμοποιήσετε:

 • Πάρτε μερικές κουταλιές της σούπας φυσικό γιαούρτι κι αλείψτε το στα εξωτερικά μέρη του κόλπου.
 • Αφήστε το να στεγνώσει, χωρίς να το ξεπλύνετε, και επαναλάβετε 2 ή 3 φορές την ημέρα.
 • Συμπληρωματικά της θεραπείας, φάτε μια κούπα με γιαούρτι την ημέρα.

2. Αφέψημα καλέντουλας για να απαλλαγείτε από τις κολπικές εκκρίσεις

Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιβιοτικές ιδιότητες των λουλουδιών καλέντουλας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτικό φάρμακο για λοιμώξεις που προκαλούν κακοσμία, ερεθισμό και άφθονες εκκρίσεις.

Τα συστατικά του αφεψήματος δεν προκαλούν ερεθισμό στο ευαίσθητο δέρμα του κόλπου και στην πραγματικότητα μειώνουν την ερυθρότητα και την κνησμό.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε:

 • Προετοιμάστε ένα αφέψημα από άνθη καλέντουλας, αφήστε το να κρυώσει και χρησιμοποιήστε το υγρό αυτό καθαρίσετε για να πλύνετε την ευαίσθητη περιοχή δύο φορές την ημέρα.

3. Αφέψημα από φασκόμηλο

θεραπείες για να απαλλαγείτε από τις κολπικές εκκρίσεις
Το φασκόμηλο έχει ιδιότητες που συμβάλλουν στην ισορροπία της κολπικής χλωρίδας και στη μείωση της υπερβολικής έκκρισης υγρών και των κακών οσμών.

Το αφέψημα που παρασκευάζεται από φύλλα φασκόμηλου αναζωογονεί το ερεθισμένο δέρμα και μειώνει τις μυκητιακές και βακτηριακές λοιμώξεις.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε:

 • Φτιάξτε ένα λίτρο με τσάι φασκόμηλου και χρησιμοποιήστε το υγρό για να ξεπλύνετε την περιγεννητική περιοχή σας.
 • Επαναλάβετε τη θεραπεία δύο φορές την ημέρα μέχρι να υποχωρήσει το πρόβλημα.

4. Έγχυση σκόρδου για να απαλλαγείτε από τις κολπικές εκκρίσεις

Το σκόρδο είναι ένα ισχυρό αντιβιοτικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική θεραπεία κατά των μολύνσεων που επηρεάζουν την ευαίσθητη περιοχή.

Οι δραστικές ουσίες του εξαλείφουν τους μύκητες και τα βακτηρίδια, ενώ επιβραδύνουν την υπερβολική παραγωγή κολπικών εκκρίσεων.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε:

 • Αρχικά, πολτοποιήστε 2 ή 3 σκελίδες σκόρδου.
 • Στη συνέχεια, βάλτε τον πολτό σε ένα λίτρο βραστό νερό για 15 λεπτά.
 • Μόλις περάσει αυτή η ώρα, στραγγίξτε.
 • Στη συνέχεια, αφήστε το να κρυώσει και χρησιμοποιήστε το απόσταγμα για να πλύνετε την πάσχουσα περιοχή.
 • Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία κάθε βράδυ για μία εβδομάδα.

5. Μηλόξυδο για να απαλλαγείτε από τις κολπικές εκκρίσεις

θεραπείες για να απαλλαγείτε από τις κολπικές εκκρίσεις
Τα φυσικά οξέα στο μηλόξυδο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φάρμακο για να επαναφέρουν την ισορροπία στο κολπικό pH.

Αυτές οι ουσίες τροφοδοτούν τα υγιή βακτηρίδια της κολπικής χλωρίδας και έτσι βοηθούν στην καταπολέμηση των επιβλαβών μικροοργανισμών.

Από την άλλη πλευρά, οι αντιμυκητιακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες που διαθέτει το μηλόξυδο βοηθούν στον έλεγχο των κακών οσμών και των πολλών κολπικών εκκρίσεων.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε:

 • Εν πρώτοις, αραιώστε μισό φλιτζάνι μηλόξυδο στο νερό της μπανιέρας σας.
 • Στη συνέχεια, πλύνετε την ευαίσθητη περιοχή σας.
 • Ακολουθήστε αυτή τη θεραπεία δύο φορές την ημέρα για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

6. Διττανθρακικό νάτριο

Τέλος, οι οργανικές ενώσεις στο όξινο ανθρακικό νάτριο είναι ο λόγος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λύση στην υπερβολική κολπική έκκριση και την κακή οσμή της περιοχής.

Βοηθούν να αποκατασταθεί το pH της κολπικής περιοχής και να ευνοηθεί η παραγωγή υγιών βακτηρίων για να δημιουργηθεί ένα προστατευτικό φράγμα έναντι των επιβλαβών μυκήτων και μικροβίων.

Συστατικά

 • 1 κουταλάκι του γλυκού διττανθρακικό νάτριο (5 γρ.)
 • 1 ποτήρι νερό (200 ml)

Πώς να το χρησιμοποιήσετε:

 • Αρχικά, ανακατέψτε ένα κουταλάκι του γλυκού διττανθρακικό νάτριο σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε το μία φορά την ημέρα.
 • Για καλύτερα αποτελέσματα, προσθέστε μισό φλιτζάνι διττανθρακικό νάτριο σε χλιαρό νερό και πλύνετε την περιοχή για 5 έως 10 λεπτά.
 • Επαναλάβετε τη θεραπεία για μία εβδομάδα ή έως ότου τα υγρά αποκτήσουν φυσιολογική όψη, υφή και οσμή.

Όπως μόλις διαπιστώσατε, υπάρχουν πολλές φυσικές λύσεις για τον έλεγχο της υπερβολικής παραγωγής κολπικών εκκρίσεων αλλά και των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τις μολύνσεις στην ευαίσθητη περιοχή του κόλπου.

Επιλέξτε τη θεραπεία που σας ταιριάζει περισσότερο ώστε να την ακολουθήσετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.