7 συνήθειες που απομυζούν την ενέργειά μας!

Κάθε άνθρωπος έχει συγκεκριμένα αποθέματα ενέργειας για να αντιμετωπίσει την ημέρα του. Μη χάνετε το χρόνο σας σε πράγματα άνευ σημασίας, μάθετε πώς να χειρίζεστε την ενέργειά σας!
7 συνήθειες που απομυζούν την ενέργειά μας!

Τελευταία ενημέρωση: 03 Δεκεμβρίου, 2018

7 συνήθειες που απομυζούν την ενέργειά μας! Αν νιώθετε τα επίπεδα της ενέργειας σας σιγά σιγά να λιγοστεύουν, το άρθρο αυτό είναι το κατάλληλο για εσάς. Ήρθε η στιγμή να αποβάλουμε τις συνήθειες που απομυζούν την ενέργειά μας!

Σε συνθήκες πίεσης, διατηρούμε την ψυχραιμία μας, χάρη στην υπομονή, την επιμονή και φυσικά το κυρίαρχο μυαλό μας.

Αλλά, τι συμβαίνει όταν η ισορροπία διασαλευθεί; Η ενέργεια παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις καθημερινές μας δραστηριότητες, αλλά είναι δύσκολο να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα στη διάρκεια της ημέρας, όταν το καμπανάκι των εξαντλητικών συνηθειών σημάνει!

Είναι σημαντικό να διαθέτουμε από πριν ένα πρόγραμμα ελέγχου της ενέργειας που χρειαζόμαστε καθημερινά, λαμβάνοντας υπόψη τον σαφή χρόνο κάθε δραστηριότητας, για να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί αλλά και παραγωγικοί.

Για καλύτερη υγεία, επίσης, το μυστικό κρύβεται στην εξισορρόπηση των φυσικών και συναισθηματικών μας αναγκών.

Το κλειδί είναι να συγχρονίζεστε με το σώμα σας, να εργάζεστε στους ρυθμούς που το μυαλό και το σώμα υπαγορεύουν, σεβόμενοι τα σωματικά σας όρια.

Συχνά, είμαστε τόσο εθισμένοι στην πολύωρη και εξαντλητική εργασία χωρίς ξεκούραση, που στο ρεπό μας δεν ξέρουμε τι να κάνουμε!

Καταπιανόμαστε με την εκτέλεση πολλών εργασιών συγχρόνως, αφήνοντας επιμέρους εργασίες ημιτελείς.

Ακολουθούν οι συνήθεις “ύποπτοι” που κλέβουν την ενέργειά μας!

Έχετε γίνει ο συναισθηματικός “σκουπιδότοπος” των άλλων

συνήθειες που απομυζούν την ενέργειά μας

Όσο σκληρό και αν ακούγεται, υπάρχουν τοξικοί άνθρωποι που σας χρησιμοποιούν για να ακουμπήσουν τα προβλήματά τους, τον εκνευρισμό, τις φοβίες και τις απογοητεύσεις τους.

Καλό είναι να μην τους αφήνετε να σας μεταδίδουν τον αρνητισμό τους, τουλάχιστον όλη την ώρα! Η τακτική αυτή ρουφά τη δική σας ενέργεια, ασυνείδητα, μέρα με τη μέρα και πιο πολύ.

Από σας εξαρτάται, ποιος αποτελεί κομμάτι της ζωής σας και με ποιον περνάτε χρόνο μαζί. Παρόλο που μπορεί να ενδιαφέρεστε πολύ για κάποιον, εκείνος ή εκείνη μπορεί να στέκονται ως εμπόδιο στην προσωπική σας εξέλιξη. Είναι, λοιπόν, καιρός να κόψετε τους δεσμούς!

Είναι φυσική νομοτέλεια, να περιστοιχιζόμαστε από ανθρώπους που θα κάνουν ένα από τα δύο: θα μας βοηθήσουν στην εξέλιξή μας ή θα μας ρίξουν ψυχολογικά.

Ακόμη και αν οι προθέσεις κάποιου έχουν ευγενή κίνητρα, δεν σημαίνει ότι απαραίτητα βοηθούν. Ξεκινήστε, λοιπόν, το συντομότερο να μειώνετε το χρόνο συναναστροφής με τέτοιου είδους άτομα.

Αναιρείτε τις υποσχέσεις σας

Αδυνατείτε να μείνετε πιστοί στις υποσχέσεις σας; Ίσως στην πορεία, αλλάζετε γνώμη. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να κάνετε κάτι γι’ αυτό! Μην αποφεύγετε τις ευθύνες σας!

Αν, παρόλα αυτά, δεν επιθυμείτε να κρατήσετε μια υπόσχεση, βάλτε στο τραπέζι μια εναλλακτική λύση και διαπραγματευτείτε την.

Είναι χάσιμο χρόνου να αναβάλλεις το αναπόφευκτο. Μείνετε πιστοί στις υποσχέσεις σας, πριν να είναι πολύ αργά, έτσι, ώστε οι άλλοι να σας παίρνουν στα σοβαρά.

Ίσως ήρθε η στιγμή να πείτε “αρκετά! δεν θέλω να το κάνω!” Και αυτό είναι απόλυτα κατανοητό. Είναι καλύτερο να εκφράζετε ανοιχτά τα συναισθήματά σας, παρά να αντιμετωπίσετε σε βάθος χρόνου, τις αρνητικές συνέπειες.

Δεν θέτετε προτεραιότητες

συνήθειες που απομυζούν την ενέργειά μας

Τι πραγματικά ψάχνετε στη ζωή; Αναζητήστε αυτό που σας ολοκληρώνει συναισθηματικά και ψυχικά, ώστε να βρείτε ηρεμία και γαλήνη.

Γεμίζοντας το πρόγραμμά σας με άσκοπες εργασίες, θα χάσετε τον έλεγχο και θα καταλήξετε να ικανοποιείτε τις ανάγκες όλων των άλλων, παραμελώντας τη δική σας ευτυχία.

Είναι καλό να κάνετε ένα διάλειμμα, να ξεκουραστείτε και να αναλύσετε τις ευκαιρίες σας. Να θυμάστε, κάθε ζωντανή ύπαρξη χρειάζεται ανάπαυση, προκειμένου να ωριμάσει και να εξελιχθεί.

Αν δουλεύετε ασταμάτητα, το μόνο που κατορθώνετε είναι να σπαταλάτε ενέργεια, που, φυσικά, δεν αναπληρώνεται. Ακόμη μια εξαντλητική συνήθεια που “κλέβει” τον πολύτιμο χρόνο σας!

Το σπίτι σας είναι ακατάστατο, μια από τις συνήθειες που απομυζούν την ενέργειά σας

Ένα περιβάλλον καθαρό, οργανωμένο, απαλλαγμένο από περιττά αντικείμενα, σίγουρα βοηθά στο να νιώσετε καλύτερα. Οι χώροι που στενάζουν κάτω από το βάρος αντικειμένων που δεν χρησιμοποιούνται καθόλου, εξάπτουν το άγχος και ενισχύουν τη νωχελικότητα.

Αν θέλετε ένα νέο ξεκίνημα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ζωντανέψετε το σπίτι σας, πετώντας όλα εκείνα τα άχρηστα αντικείμενα που απομυζούν την ενέργειά σας. Μην ξεχνάτε τον χρυσό κανόνα, “σημασία δεν έχει η ποσότητα όσο η ποιότητα”.

Ενισχύστε το φιλόξενο χαρακτήρα του σπιτιού σας και την επιθυμία να θέλετε να επιστρέψετε εκεί που υπάρχει θετική ενέργεια και ηρεμία πνεύματος.

Αγνοείτε τις ανάγκες του σώματός σας

συνήθειες που απομυζούν την ενέργειά μας

Η μονοτονία της καθημερινότητας μας κάνει ορισμένες φορές να ξεχνάμε ότι είμαστε ζωντανοί οργανισμοί. Καταπονούμε το σώμα με την πολύωρη και πολυήμερη εργασία, με την πίεση και το άγχος, χωρίς να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του.

Όπως καταλαβαίνετε, είναι πρακτικά αδύνατο να επιβιώσει κανείς, κάτω από αυτές τις συνθήκες. Αυτό που χρειάζεται είναι να εισπνεύσετε βαθιά, να διαλογιστείτε και να γυμναστείτε, για να καταπολεμήσετε τις τοξίνες και να σταματήσετε να εξαντλήστε.

Εντωμεταξύ, εμπλουτίστε απαραιτήτως την καθημερινή σας διατροφή με βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικές ουσίες που θα συμβάλλουν στην καλή σας υγεία.

Ακολουθείτε μια καθιστική ζωή, από τις συνήθειες που απομυζούν την ενέργειά σας

Πόσο συχνά κινείστε; Δεν είναι δικαιολογία ότι περνάτε πολύ χρόνο στη δουλειά. Μην επιτρέπετε στο σώμα σας να συνηθίσει στον καθιστικό τρόπο ζωής. Αν το κάνετε, το σώμα σας θα βυθιστεί σε ένα φαύλο κύκλο νωχελικότητας.

Ξεκινήστε το περπάτημα και περπατήστε καθημερινά για τουλάχιστον 30 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο, θα απελευθερώσετε ενδορφίνες που αυξάνουν την ενέργεια και σας κρατούν σε εγρήγορση.

Ανησυχείτε σε υπερβολικό βαθμό, μια από τις συνήθειες που απομυζούν την ενέργειά σας

συνήθειες που απομυζούν την ενέργειά μας

Η έγνοια για τα καθημερινά προβλήματα είναι απόλυτα φυσιολογική. Αποτελεί πρόβλημα, όταν δεν μπορείτε να την ελέγξετε και το άγχος κατακλύζει τα συναισθήματά σας.

Το σωματικό άγχος εκδηλώνεται με συμπτώματα, όπως:

  • ανησυχία
  • κόπωση
  • μυϊκή ένταση
  • ευερεθιστότητα
  • αϋπνία

Το σωματικό άγχος οφείλεται στη μεγαλύτερη από το συνηθισμένο δραστηριότητα που παρατηρείται στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου. Με άλλα λόγια, η λογική σκέψη, η σκέψη δηλαδή που αναλύει, ελέγχει, θέτει κανόνες, και έχει την έδρα της στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, δουλεύει ασταμάτητα.

Ο ασθενής πρέπει να έρθει αντιμέτωπος με τις φοβίες του και να ανατροφοδοτήσει την αυτοεκτίμησή του.

Αφήστε πίσω τις σκιές του παρελθόντος! Σχεδιάστε το μέλλον για να διατηρήσετε την ενέργειά σας, αποβάλλοντας τις εξαντλητικές συνήθειες που σας δεσμεύουν, μια και καλή. Για σας ποιες είναι οι συνήθειες που απομυζούν την ενέργειά σας;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Afari, N., & Buchwald, D. (2003, February). Chronic fatigue syndrome: A review. American Journal of Psychiatry.
  • Fukuda, K., Straus, S. E., Hickie, I., Sharpe, M. C., Dobbins, J. G., & Komaroff, A. (1994). The chronic fatigue syndrome: A comprehensive approach to its definition and study. Annals of Internal Medicine121(12), 953–959.
  • Hockey, G. R. J., Maule, A. J., Clough, P. J., & Bdzola, L. (2000). Effects of negative mood states on risk in everyday decision making. Cognition and Emotion14(6), 823–855.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.