Τέσσερις φυσικές θεραπείες για την εξάντληση από τον ήλιο

Η εξάντληση από τον ήλιο προκαλείται εξαιτίας της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και της έλλειψης επαρκούς προστασίας. Εξαντλείστε εύκολα από τον ήλιο; Ανακαλύψτε ορισμένες φυσικές θεραπείες που θα σας βοηθήσουν να καταπραΰνετε τα συμπτώματα.
Τέσσερις φυσικές θεραπείες για την εξάντληση από τον ήλιο
Sergio Alonso Castrillejo

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Sergio Alonso Castrillejo.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Στο σημερινό μας άρθρο, θα σας παρουσιάσουμε τέσσερις φυσικές θεραπείες για την εξάντληση από τον ήλιο. Λίγη έκθεση στον ήλιο ωφελεί την υγεία, αρκεί να προσέχετε. Όμως, όταν οι ακτίνες του ηλίου είναι πολύ έντονες και η θερμοκρασία υψηλή, μπορούν να προκαλέσουν εξάντληση.

Δεν είναι απαραίτητο να περάσετε πολλή ώρα στην παραλία ή κάτω από τον ήλιο για να πέσετε και εσείς θύμα της εξάντλησης από τον ήλιο. Αυτό μπορεί να συμβεί απλά όσο βρίσκεστε στον ήλιο χωρίς αρκετή προστασία.

Δείτε τέσσερις επιλογές για να την αντιμετωπίσετε στο σπίτι.

Τέσσερις φυσικές θεραπείες για την εξάντληση από τον ήλιο

Προτού μάθετε τις φυσικές θεραπείες είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Αρχικά, δε θα πρέπει να συγχέετε την εξάντληση από τον ήλιο με τη θερμοπληξία.

Η θερμοπληξία είναι πολύ πιο σοβαρή και μπορεί να προκαλέσει λιποθυμία.

Η εξάντληση από τον ήλιο είναι μια κατάσταση της θερμοπληξίας, και μπορεί να περιλαμβάνει επιφανειακά εγκαύματα, την έντονη παρουσία φλεβών στα πόδια, υπερβολική εφίδρωση, κράμπες, και πολλά άλλα. Αν και σοβαρή, μπορείτε να την αντιμετωπίσετε στο σπίτι.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ίσως χρειαστεί ειδική επίβλεψη αν είναι σοβαρά τα συμπτώματα. Γι’ αυτό, αν έχετε σοβαρά εγκαύματα, παρατεταμένη αδυναμία ή σημάδια αφυδάτωσης, καλύτερα να πάτε στο νοσοκομείο και να μην την αντιμετωπίσετε στο σπίτι.

Τώρα που το ξεκαθαρίσαμε αυτό, ρίξτε μια ματιά στις φυσικές θεραπείες που ακολουθούν για να καταπραΰνετε τα συμπτώματα.

Όμως, να δοκιμάζετε μόνο μία τη φορά. Έτσι, θα αποτρέψετε ανεπιθύμητες παρενέργειες.

1. Θεραπεία για την εξάντληση από τον ήλιο: Χυμός ντομάτας

Χυμός ντομάτας σε ποτήρι

Αναμφισβήτητα, ο χυμός ντομάτας είναι μία από τις καλύτερες θεραπείες για την εξάντληση από τον ήλιο. Έχει πολλές βιταμίνες, μέταλλα, και αντιοξειδωτικά που την καθιστούν ένα εξαιρετικό μέσο αποκατάστασης του σώματος και του δέρματος. Για την ακρίβεια, είναι ιδανική για την αναπλήρωση υγρών και αλάτων τα οποία χάνει το σώμα εξαιτίας της ζέστης.

Τι να κάνετε;

  • Σε περίπτωση εξάντλησης από τον ήλιο, μπορείτε να πίνετε δύο ή τρία ποτήρια χυμό ντομάτας την ημέρα. Φτιάξτε τον αναμειγνύοντας φρέσκες ντομάτες με νερό και χυμό λεμονιού. Πιείτε τον κρύο.
  • Από την άλλη, μπορείτε να αλείψετε τον χυμό πάνω από απλά επιφανειακά εγκαύματα. Αφήστε τον πάνω για 20 λεπτά και ξεβγάλετε.

2. Φυσικό γιαούρτι

Αν βάλετε γιαούρτι στο δέρμα σας, μπορείτε να ανακουφίσετε ορισμένα από τα συμπτώματα που προκαλεί σε αυτό η εξάντληση από τον ήλιο. Τα προβιοτικά του βοηθούν στην αποκατάσταση των επιπέδων του pH του δέρματος. Επιπλέον, βοηθά στη διαδικασία ανάπλασής του.

Βοηθά ακόμη και στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, και προλαμβάνει τις ουλές και τα σημάδια.

Τι να κάνετε;

  • Απλώστε μια λεπτή στρώση απλού γιαουρτιού στην επηρεασμένη περιοχή.
  • Έπειτα, περιμένετε 20 λεπτά. Στη συνέχεια, ξεβγάλετε με κρύο νερό.
  • Επαναλάβετε μέχρι να νιώσετε καλύτερα.

Διαβάστε και αυτό το άρθρο: 5 τρόποι για να ενυδατώσετε το δέρμα σας

3. Χυμός αγγουριού

Δύο ποτήρια με χυμό αγγουριού

Ακόμη ένας εξαιρετικός χυμός που θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε τα συμπτώματα εξάντλησης από τον ήλιο είναι ο χυμός αγγουριού.

Όπως ίσως γνωρίζετε, αυτό το λαχανικό αποτελείται κατά 96% από νερό. Επιπλέον, έχει πολλά απαραίτητα μέταλλα, βιταμίνη C, και ίνες. Γι’ αυτό, βοηθά στην καταπολέμηση της αφυδάτωσης και των εγκαυμάτων.

Τι να κάνετε;

4. Μπάνιο με βρώμη

Η βρώμη είναι ένα χαλαρωτικό συστατικό με ενδιαφέρουσες θεραπευτικές ιδιότητες. Σε αυτή την περίπτωση, αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες για την εξάντληση από τον ήλιο. Ο λόγος είναι πως βοηθά να μειώσετε την κόπωση που προκαλεί η ζέστη, τα εγκαύματα στο δέρμα, και την αφυδάτωση.

Τι να κάνετε;

  • Βάλτε μια κούπα βρώμη σε μια μπανιέρα με ζεστό ή κρύο νερό.
  • Έπειτα, μουλιάστε το σώμα σας για 15 με 20 λεπτά.
  • Τέλος, επαναλάβετε τη θεραπεία για δύο ή τρεις ημέρες στη σειρά, μέχρι να νιώσετε βελτίωση.

Να θυμάστε ότι το καλύτερο πράγμα για την εξάντληση από τον ήλιο είναι η αποτροπή της.

Αν έχει πολλή ζέστη έξω, να βάζετε αντηλιακό τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα. Επίσης, φορέστε ρούχα που καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερο το δέρμα σας.

Να είστε πάντα ενυδατωμένοι/ες πίνοντας τουλάχιστον 6 με 8 ποτήρια την ημέρα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.