Αιθέριο έλαιο από ελίχρυσο: Πιθανά οφέλη και χρήσεις

Ο ελίχρυσος χρησιμοποιείται στη φυσική ιατρική ως βοηθητικό για τη φροντίδα του δέρματος. Ποιες είναι οι κύριες εφαρμογές του; Εδώ είναι οι λεπτομέρειες!
Αιθέριο έλαιο από ελίχρυσο: Πιθανά οφέλη και χρήσεις
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 06 Νοεμβρίου, 2022

Το αιθέριο έλαιο από ελίχρυσο είναι ένα προϊόν που λαμβάνεται μέσω διαδικασίας απόσταξης του φυτού με την επιστημονική ονομασία Helichrysum italicum. Αυτό το είδος, που κατάγεται από τη Μεσόγειο και τη νότια Ευρώπη, χρησιμοποιείται συχνά για φαρμακευτικούς σκοπούς, λόγω των αντιβακτηριακών, αντιφλεγμονωδών και αντιμυκητιασικών ιδιοτήτων του.

Συγκεκριμένα, και όπως περιγράφεται λεπτομερώς σε ανασκόπηση στο Journal of Ethnopharmacology, τα άνθη και τα φύλλα του περιέχουν φαρμακολογικές ενώσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βοηθητικά σε περιπτώσεις αλλεργιών, δερματικών διαταραχών, λοιμώξεων και φλεγμονών.

Επίσης, το αιθέριο έλαιό του χρησιμοποιείται για την προώθηση της επούλωσης πληγών, τη μείωση του πόνου, την καταπράυνση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και τη μείωση ορισμένων πεπτικών διαταραχών. Ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα γι’ αυτό; Παρακάτω, θα σας περιγράψουμε λεπτομερώς τις κύριες εφαρμογές του και κάποιες προφυλάξεις που πρέπει να πάρετε.

Αιθέριο έλαιο από ελίχρυσο: Πιθανά οφέλη

Το αιθέριο έλαιο από ελίχρυσο έχει μακρά ιστορία ως φυσική θεραπεία. Δεδομένης της υψηλής συγκέντρωσής του σε βιοδραστικές ενώσεις, χρησιμοποιείται συχνά στην παραδοσιακή ιατρική ως θεραπευτικό μέσο σε διάφορες παθήσεις και ασθένειες. Ακόμα κι έτσι, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι δεν αποτελεί θεραπεία πρώτης επιλογής.

Προς το παρόν, τα στοιχεία σχετικά με τις ιδιότητές του είναι περιορισμένα.

Οι περισσότερες μελέτες που υποστηρίζουν τις εφαρμογές του πραγματοποιούνται in vitro ή σε ζώα, γεγονός που οδηγεί στην ανάγκη απόκτησης στοιχείων σε ανθρώπους. Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να αναφέρουμε τι περιέχει:

 • Σεσκιτερπενικές λακτόνες
 • Φθαλικές ενώσεις, παράγωγα πυρανίου και τριτερπένια
 • Καφεϊκό και ουρσολικό οξύ (στις ταξιανθίες)
 • β-σιτοστερόλη (ιδίως στα άνθη)
 • Φλαβονοειδή (O,5 %) – ιδίως helicrisina A και B
 • Αιθέριο έλαιο (0,05-0,15 %) με νερόλη, α- και β-πυρένιο, ευγενόλη, λινανόλη και ινοσιτόλη (ταξιανθίες)

Φυσικά, αυτός ο πλούτος δραστικών ουσιών είναι που εξηγεί τις θεραπευτικές του δυνατότητες. Όπως αναφέρεται στο περιοδικό Plants, είναι δυνατόν να εκμεταλλευτούμε τις ιδιότητές του τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, καθώς η κατάποσή του είναι δεν ενέχει κινδύνους. Ας ρίξουμε μια ματιά στις χρήσεις του.

Υγεία του δέρματος

Οι κύριες χρήσεις του αιθέριου ελαίου από ελίχρυσο έχουν να κάνουν με την υγεία του δέρματος. Πρώτον, έχει βρεθεί ότι καταπολεμά τους ερεθισμούς και βοηθά στην αναγέννηση του δέρματος.

Μέσω μιας μελέτης στο Journal of Ethnopharmacology , οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τοπική χρήση εκχυλίσματος ελίχρυσου προστατεύει το χόριο από παράγοντες όπως η διαδερμική απώλεια νερού, η ανισορροπία του pH και ο δείκτης ερυθήματος.

Μια εργαστηριακή μελέτη διαπίστωσε ότι αυτό το αιθέριο έλαιο δρα ως αντιφλεγμονώδες. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει τη δυνατότητά του να καταπολεμά τη φλεγμονή του δέρματος και τα συναφή συμπτώματά της, όπως ο ερεθισμός και η ερυθρότητα. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτό.

Επούλωση πληγών

Η παραδοσιακή ιατρική έχει χρησιμοποιήσει αυτό το αιθέριο έλαιο ως σύμμαχο για την προώθηση της επούλωσης των πληγών. Ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά και τα λιπαρά του βοηθούν στην αποκατάσταση των προσβεβλημένων ιστών. Ωστόσο, δεν υπάρχουν κλινικά στοιχεία για τον άνθρωπο που να το αποδεικνύουν.

Παρόλα αυτά, έρευνα σε αρουραίους στο Biomedicine & Pharmacotherapy είχε ελπιδοφόρα ευρήματα. Σε αυτήν, μια αλοιφή που περιείχε αιθέριο έλαιο από ελίχρυσο βοήθησε στην αύξηση της πυκνότητας των ινών κολλαγόνου και έτσι βελτιώθηκε η επούλωση.

Μια προηγούμενη μελέτη είχε επίσης παρόμοια ευρήματα. Στο άρθρο, που κοινοποιήθηκε στο Pharmaceuticals, τοπικά σκευάσματα (γέλη και αλοιφή) με αιθέριο έλαιο από ελίχρυσο βοήθησαν στην προώθηση της επούλωσης σε διαβητικούς αρουραίους. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι επιδράσεις αυτές μπορεί να εμφανιστούν και στο ανθρώπινο δέρμα, αλλά χρειάζονται ειδικές μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτό.

Αιθέριο έλαιο από ελίχρυσο: Πιθανά οφέλη και χρήσεις
Η τοπική χρήση σκευασμάτων ελίχρυσου μπορεί να επιταχύνει την επούλωση. Ωστόσο, τα στοιχεία δεν είναι πειστικά για τον άνθρωπο.

Λοιμώξεις

Οι αντιμικροβιακές, αντιμυκητιασικές και αντιιικές ιδιότητες του αιθέριου ελαίου έχουν χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη και τη θεραπεία διαφόρων τύπων λοιμώξεων:

Πεπτικές ενοχλήσεις

Παραδοσιακά, ο ελίχρυσος χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση διαφόρων πεπτικών παθήσεων. Τόσο το τσάι του όσο και το αιθέριο έλαιό του βοηθούν στην τόνωση των γαστρικών υγρών. Μάλιστα, η κατανάλωσή του συνδέεται με την ανακούφιση από τον πόνο στο στομάχι, την οξύτητα, τη δυσπεψία και τη δυσκοιλιότητα.

Επίσης, έρευνα στο Journal of Ethnopharmacology διαπίστωσε ότι το έλαιο του ελίχρυσου έχει αντισπασμωδικές δυνατότητες. Συγκεκριμένα, βοηθάει στις εντερικές κράμπες, στον κοιλιακό πόνο και στο φούσκωμα.

Δεδομένου ότι τα ευρήματα αυτά έγιναν σε εργαστηριακές μελέτες και σε μελέτες με ποντίκια, χρειάζονται περισσότερα στοιχεία
.

Άλλες εφαρμογές

Λόγω των ιδιοτήτων του, το αιθέριο έλαιο του ελίχρυσου χρησιμοποιείται συχνά και για άλλους σκοπούς. Όπως και με τα οφέλη που αναφέρθηκαν παραπάνω, απαιτούνται πιο ισχυρές και ολοκληρωμένες μελέτες για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του.

 • Λόγω του αντιφλεγμονώδους δυναμικού του, αυτό το συστατικό είναι κοινό σε αλοιφές ή φυσικές θεραπείες για την καταπράυνση των μυϊκών και αρθρικών πόνων.
 • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βοηθητικό κατά της ακμής. Οι αντιμικροβιακές του ιδιότητες συνδέονται με την εξάλειψη των βακτηρίων που προκαλούν αυτή την πάθηση. Επιπλέον, οι επουλωτικές του ιδιότητες ευνοούν την αποκατάσταση του προσβεβλημένου δέρματος. Απαιτούνται συγκεκριμένες μελέτες σχετικά με αυτό το όφελος.
 • Αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις, το αιθέριο έλαιο ελίχρυσου χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία και το μασάζ για την καταπολέμηση της αϋπνίας. Το όφελος αυτό αποδίδεται στη χαλαρωτική του δράση.

Πώς χρησιμοποιείται το αιθέριο έλαιο από ελίχρυσο;

Το αιθέριο έλαιο ελίχρυσου διατίθεται συχνά σε έτοιμα σκευάσματα για τοπική χρήση. Για παράδειγμα, σε αλοιφές, κρέμες ή λοσιόν.

Ωστόσο, είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσετε το καθαρό έλαιο σε συνδυασμό με ένα έλαιο φορέα, όπως λάδι καρύδας, αμυγδάλου ή ελαιόλαδο. Στην περίπτωση αυτή, αραιώνονται 3 ή 5 σταγόνες του ελαίου σε 30 ml ελαίου φορέα.

Το προϊόν καταναλώνεται επίσης ως έγχυμα. Απλώς προσθέστε 5 σταγόνες του ελαίου σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Αφήστε το να μουλιάσει και πιείτε το.

Ωστόσο, ορισμένοι το χρησιμοποιούν σε συνεδρίες αρωματοθεραπείας χρησιμοποιώντας διαχυτήρες. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να εισπνέετε τους ατμούς για να αποκτήσετε τις ιδιότητές του. Τα κατοικίδια ζώα και τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν την άμεση επαφή με το προϊόν, επειδή μπορεί να είναι ερεθιστικό.

Αιθέριο έλαιο από ελίχρυσο: Πιθανά οφέλη και χρήσεις
Στην αρωματοθεραπεία με αυτό το έλαιο, πρέπει να δίνεται προσοχή στην ερεθιστική του ιδιότητα, ειδικά σε παιδιά και κατοικίδια ζώα.

Προφυλάξεις κατά τη χρήση του αιθέριου ελαίου

Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, το αιθέριο έλαιο από ελίχρυσο είναι ασφαλές. Ωστόσο, συνιστάται να κάνετε ένα patch test πριν το εφαρμόσετε ως θεραπεία.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει την εφαρμογή μιας μικρής ποσότητας σε μια περιοχή του δέρματος. Εάν, μετά από λίγες ώρες, δεν υπάρχουν δυσμενείς αντιδράσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς πρόβλημα.

Σε μια μελέτη του 2013, μια γυναίκα παρουσίασε συμπτώματα αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής μετά τη χρήση μιας κρέμας που περιείχε εκχυλίσματα του φυτού. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό αν αυτή ήταν η αιτία της αντίδρασης, καθώς άλλοι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν είχαν καμία επίπτωση.

Ωστόσο, το έλαιο αντενδείκνυται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Μικρά παιδιά
 • Εγκυμοσύνη και γαλουχία
 • Ασθενείς με ηπατική νόσο
 • Άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για το ήπαρ

Τι πρέπει να θυμάστε για το αιθέριο έλαιο από ελίχρυσο

Σε μέρη της Ευρώπης και της Μεσογείου, το αιθέριο έλαιο από ελίχρυσο χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα για τη βελτίωση της υγείας του δέρματος, την καταπολέμηση των λοιμώξεων και την προώθηση της επούλωσης. Ορισμένες μελέτες σε ζώα υποστηρίζουν τα αποτελέσματά του. Ωστόσο, οι ερευνητές επιμένουν στην ανάγκη να βρεθούν αδιάσειστα στοιχεία σε ανθρώπους.

Επομένως, πρόκειται για ένα συστατικό που πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ, κατά προτίμηση σε τυποποιημένα προϊόντα. Δεν θα πρέπει να αποτελεί πρώτη επιλογή και η τοπική ή εξωτερική χρήση συνιστάται ιδιαίτερα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Antunes Viegas D, Palmeira-de-Oliveira A, Salgueiro L, Martinez-de-Oliveira J, Palmeira-de-Oliveira R. Helichrysum italicum: from traditional use to scientific data. J Ethnopharmacol. 2014;151(1):54-65. doi: 10.1016/j.jep.2013.11.005. Epub 2013 Nov 14. PMID: 24239849.
 • saz peiro, Pablo & Gálvez Galve, Juan & Ortiz Lucas, María. (2009). Monográfico de Helicrhysum italicum y sus variedades. Medicina Naturista. 3. 96-100.
 • Kramberger K, Kenig S, Jenko Pražnikar Z, Kočevar Glavač N, Barlič-Maganja D. A Review and Evaluation of the Data Supporting Internal Use of Helichrysum italicum. Plants (Basel). 2021 Aug 23;10(8):1738. doi: 10.3390/plants10081738. PMID: 34451781; PMCID: PMC8399527.
 • Maksimovic S, Stankovic M, Roganovic S, Nesic I, Zvezdanovic J, Tadic V, Zizovic I. Towards a modern approach to traditional use of Helichrysum italicum in dermatological conditions: In vivo testing supercritical extract on artificially irritated skin. J Ethnopharmacol. 2022 Oct 3;301:115779. doi: 10.1016/j.jep.2022.115779. Epub ahead of print. PMID: 36202166.
 • Djihane, Bouzid & Zerroug, Mohamed. (2016). Evaluation of in vitro anti-inflammatory activity of Helichrysum italicum (Roth) G. Don essential oil. 8. 41-44.
 • Andjić M, Draginić N, Kočović A, Jeremić J, Vučićević K, Jeremić N, Krstonošić V, Božin B, Kladar N, Čapo I, Andrijević L, Pecarski D, Bolevich S, Jakovljević V, Bradić J. Immortelle essential oil-based ointment improves wound healing in a diabetic rat model. Biomed Pharmacother. 2022 Jun;150:112941. doi: 10.1016/j.biopha.2022.112941. Epub 2022 Apr 13. PMID: 35429742.
 • Nostro A, Bisignano G, Angela Cannatelli M, Crisafi G, Paola Germanò M, Alonzo V. Effects of Helichrysum italicum extract on growth and enzymatic activity of Staphylococcus aureus. Int J Antimicrob Agents. 2001 Jun;17(6):517-20. doi: 10.1016/s0924-8579(01)00336-3. Erratum in: Int J Antimicrob Agents 2001 Sep;18(3):305. PMID: 11397624.
 • Oliva, A., Garzoli, S., Sabatino, M., Tadić, V., Costantini, S., Ragno, R., & Božović, M. (2019). Chemical composition and antimicrobial activity of essential oil of Helichrysum italicum (Roth) G. Don fil. (Asteraceae) from Montenegro. In Natural Product Research (Vol. 34, Issue 3, pp. 445–448). Informa UK Limited. https://doi.org/10.1080/14786419.2018.1538218
 • Viegas, Daniel & Palmeira-de-Oliveira, Ana & Salgueiro, Ligia & Martinez-de-Oliveira, Jose & Palmeira de Oliveira, Rita. (2013). Helichrysum italicum: From traditional use to scientific data. Journal of ethnopharmacology. 151. 10.1016/j.jep.2013.11.005.
 • Rigano, D., Formisano, C., Senatore, F., Piacente, S., Pagano, E., Capasso, R., Borrelli, F., & Izzo, A. A. (2013). Intestinal antispasmodic effects of Helichrysum italicum (Roth) Don ssp. italicum and chemical identification of the active ingredients. In Journal of Ethnopharmacology (Vol. 150, Issue 3, pp. 901–906). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.jep.2013.09.034
 • Kothavade PS, Nagmoti DM, Bulani VD, Juvekar AR. Arzanol, a potent mPGES-1 inhibitor: novel anti-inflammatory agent. ScientificWorldJournal. 2013 Oct 1;2013:986429. doi: 10.1155/2013/986429. PMID: 24198734; PMCID: PMC3807707.
 • Foti, C., Guida, S., Antelmi, A., Romita, P., & Corazza, M. (2013). Allergic contact dermatitis caused by Helichrysum italicum contained in an emollient cream. Contact Dermatitis, 69.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.