Ποιες είναι οι αιτίες για τις ροζ εκκρίσεις και τι να ξέρετε

Το ροζ έκκριμα μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, στη χρήση αντισυλληπτικών και, σε σπάνιες περιπτώσεις, σε ορισμένες ασθένειες. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο.
Ποιες είναι οι αιτίες για τις ροζ εκκρίσεις και τι να ξέρετε
Mariel Mendoza

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από τον/την γιατρό Mariel Mendoza.

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Οι ροζ εκκρίσεις προκαλούνται συνήθως από ορμονικούς παράγοντες που σχετίζονται με αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο. Επομένως, όταν δεν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα, δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία.

Οι αδένες του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος παράγουν κολπικό έκκριμα, το οποίο λειτουργεί ως λιπαντικό και προστατευτικό. Το ροζ έκκριμα είναι μια αναμενόμενη παραλλαγή σε ορισμένες περιόδους.

Ανάλογα με το στάδιο του εμμηνορροϊκού κύκλου, η σύσταση του υγρού ποικίλλει από υδαρή έως πηχτή. Όταν συμβαίνει μια ανθυγιεινή μεταβολή που σχετίζεται με κάποια ασθένεια, συχνά παρατηρούνται αλλαγές στη σύσταση, το χρώμα, την οσμή και την υφή του εκκρίματος.

Τα αίτια για τις ροζ εκκρίσεις

Τα αίτια για τις ροζ εκκρίσεις ποικίλουν και δεν αποτελούν πάντα σημάδια κάποιας ασθένειας. Εκτός αν οι εκκρίσεις συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα, όπως πυρετός, κοιλιακό άλγος, άσχημη οσμή ή κνησμός, συνήθως οφείλονται απλώς σε ορμονικές περιπτώσεις.

Έχοντας αυτό κατά νου, μάθετε μερικές από τις πιο κοινές αιτίες και πώς να καταλάβετε πότε πρέπει να δείτε τον γιατρό σε αυτό το άρθρο.

1 . Η ωορρηξία μπορεί να προκαλέσει ροζ εκκρίσεις

Όταν το ροζ έκκριμα εμφανίζεται στη μέση του εμμηνορροϊκού κύκλου (περίπου δύο εβδομάδες πριν από την εκτιμώμενη ημερομηνία εμμήνου ρύσεως), αντιστοιχεί στην ωορρηξία. Στην περίπτωση αυτή, οφείλεται στην απελευθέρωση του ωαρίου που συνοδεύει τη ρήξη του ωοθυλακίου και τη διέλευσή του προς τη μήτρα μέσω της σάλπιγγας. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει ελαφριά αιμορραγία.

Όταν έρχεται σε επαφή με το φυσιολογικό κολπικό έκκριμα, αυτή η ελαφριά αιμορραγία δημιουργεί ροζ εκκρίσεις. Επιπλέον, συχνά υπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως:

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος επηρεάζει τα χαρακτηριστικά του εκκρίματος, ιδίως ως προς τη σύσταση και μερικές φορές ως προς το χρώμα.

2. Είναι σημάδι της αρχής ή του τέλους της εμμήνου ρύσεως

Εάν το ροζ έκκριμα εκδηλώνεται αμέσως μετά το τέλος της εμμήνου ρύσεως, οφείλεται στην αποβολή υπολειμμάτων αίματος, τα οποία μερικές φορές περνούν απαρατήρητα. Το χρώμα γίνεται πιο ανοιχτό όσο περνούν οι μέρες.

Κατά συνέπεια, μειώνεται η έντασή του. Ωστόσο, όταν το χρώμα είναι καφέ αντί να γίνει διαυγές, μπορεί να οφείλεται σε βακτηριακή λοίμωξη.
Κατά την έναρξη της εμμήνου ρύσεως, η αιμορραγία μπορεί να μην είναι έντονη. Ως εκ τούτου, η ανάμειξη του ελαφρού αίματος με τις κολπικές εκκρίσεις δίνει ένα διαυγές ροζ έκκριμα.

3. Οι ορμονικές ανισορροπίες μπορεί να προκαλέσουν ροζ εκκρίσεις

Τα επίπεδα των διαφόρων γυναικείων ορμονών είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση των σταδίων του εμμηνορροϊκού κύκλου. Τα οιστρογόνα εμπλέκονται στην πρόκληση του πολλαπλασιασμού των κυττάρων του ενδομητρίου (εσωτερικό στρώμα της μήτρας), των μαστών και των ωοθηκών.

Η πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων προκαλεί τις ροζ εκκρίσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει ελαφριά αιμορραγία, καθώς δεν διατηρείται η επένδυση του ενδομητρίου και το ενδομήτριο αποβάλλεται, δημιουργώντας ψευδή εμμηνόρροια.

Οι ορμονικές ανισορροπίες έχουν πολλές πιθανές αιτίες και μπορεί να οφείλονται στα εξής:

 • Κακή διατροφή
 • Υπερβολικό βάρος
 • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
 • Υποθυρεοειδισμός
 • Έντονη αθλητική δραστηριότητα
 • Χρόνιο στρες
 • Λανθασμένη λήψη αντισυλληπτικών

Γνωρίζουμε ότι θα βρείτε αυτό το άρθρο ενδιαφέρον: Θεραπείες για τις κράμπες της περιόδου σας;

4. Η χρήση ορμονικών αντισυλληπτικών

Επίσης, οι ροζ εκκρίσεις μπορεί να προκληθούν από τη χρήση ορμονικών αντισυλληπτικών, ιδίως εκείνων με μονό προγεσταγόνο ή χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων.

Επιπλέον, μια αλλαγή στα αντισυλληπτικά μπορεί επίσης να προκαλέσει τις ροζ εκκρίσεις. Το αποτέλεσμα μπορεί να καταγραφεί έως και τους πρώτους τρεις μήνες μετά την αλλαγή.

5. Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση προκαλεί ροζ εκκρίσεις, καθώς υπάρχει μείωση των γυναικείων ορμονών. Τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων προκαλούν αποκόλληση του ενδομητρίου και ελαφριά αιμορραγία.

Επιπλέον, οι γυναίκες συχνά εμφανίζουν εξάψεις, δυσκολία στον ύπνο, εναλλαγές της διάθεσης και κολπική ξηρότητα.

6. Η αιμορραγία εμφύτευσης εμβρύου μπορεί να προκαλέσει ροζ εκκρίσεις

Αυτή η ροζ έκκριση εμφανίζεται αμέσως μετά τη γόνιμη περίοδο, δηλαδή μετά την ωορρηξία. Οφείλεται στην εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στο ενδομήτριο.

Η εμφύτευση του εμβρύου γίνεται συνήθως μεταξύ των ημερών 6-7 μετά τη γονιμοποίηση, οπότε αυτό το ροζ έκκριμα εμφανίζεται κοντά στην αναμενόμενη έναρξη της εμμήνου ρύσεως.

Συνήθως εξαφανίζεται σε λιγότερο από μία εβδομάδα και το χρώμα γίνεται προοδευτικά πιο ανοιχτό. Διαφέρει από την έμμηνο ρύση επειδή η έμμηνος ρύση γίνεται πιο άφθονη όσο περνούν οι μέρες.

7. Εγκυμοσύνη

Οι ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, ειδικά στο πρώτο τρίμηνο, μπορεί να προκαλέσουν ροζ κολπικές εκκρίσεις λόγω της αυξημένης παραγωγής οιστρογόνων και των συνεχών ορμονικών διακυμάνσεων. Ωστόσο, πρόκειται συνήθως για ελαφριά αιμορραγία που δεν διαρκεί πολλές ημέρες.

Στο τέλος της κύησης, υπάρχει η αποβολή του βύσματος της βλέννας, η οποία μπορεί να προκαλέσει ένα παχύρρευστο ροδαλό έκκριμα, που μερικές φορές είναι ακόμη και κιτρινωπό. Η αποβολή αυτή υποδηλώνει ότι ο τοκετός πρόκειται να ξεκινήσει.

8. Εκκρίσεις μετά τον τοκετό

Οι ροζ εκκρίσεις είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν στην περίοδο μετά τον τοκετό λόγω της αποβολής των στρωμάτων της μήτρας μετά τον τοκετό του μωρού. Αυτό προκαλεί την παρουσία ενός χαρακτηριστικού κολπικού εκκρίματος, με αίμα σε μεταβλητό βαθμό, το οποίο ονομάζεται λόχια.

9. Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID)

Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου είναι μια κολπική λοίμωξη που ανεβαίνει μέσω της γυναικείας σεξουαλικής οδού (μήτρα, σάλπιγγες και ωοθήκες) και μπορεί να εξαπλωθεί στην κοιλιά. Θεωρείται σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Εκδηλώνεται με ροζ έκκριμα, το οποίο μερικές φορές γίνεται κιτρινωπό ή πρασινωπό, καθώς και με άσχημη οσμή, χρόνιο πυελικό πόνο και αιμορραγία κατά τη σεξουαλική επαφή.

Dolor por enfermedad pélvica inflamatoria.
Σε περιπτώσεις PID, υπάρχει πόνος επειδή η λοίμωξη υπερβαίνει την περιοχή του κόλπου και εγκαθίσταται στη μήτρα ή σε άλλο εσωτερικό όργανο. Μπορεί να φτάσει μέχρι την κοιλιακή κοιλότητα.

10. Μια αποβολή μπορεί να προκαλέσει ροζ εκκρίσεις

Κατά τη διάρκεια των πρώτων 12 εβδομάδων της κύησης, μπορεί να συμβεί αποβολή. Η αποβολή προκαλεί αιμορραγία με τη μορφή ροζ εκκρίσεων με πήξη και έντονο κοιλιακό πόνο. Επιπλέον, συχνά παρατηρείται καθυστέρηση στην έμμηνο ρύση.

11. Κολπικές λοιμώξεις

Μύκητες, βακτήρια ή ιοί μπορούν να προκαλέσουν κολπικές λοιμώξεις. Αν και η αιμορραγία δεν είναι συχνή σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει ελαφρά αιμορραγία με ροζ εκκρίσεις.

Επιπλέον, συνδέονται και άλλα συμπτώματα:

 • Κάτω κοιλιακό άλγος
 • Πυρετός
 • Κνησμός και κάψιμο
 • Κακή οσμή
 • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή

Η συνοχή και η υφή των εκκρίσεων μπορεί επίσης να ποικίλλει. Είναι πάντα σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γυναικολόγο εάν υπάρχει υποψία κολπικής λοίμωξης.

12. Έκτοπη κύηση

Η έκτοπη κύηση αναφέρεται στην εμφύτευση του εμβρύου εκτός της κοιλότητας της μήτρας. Μπορεί να συμβεί στον τράχηλο της μήτρας, σε μία από τις σάλπιγγες ή στην κοιλιακή κοιλότητα. Εκδηλώνεται με ανοιχτό ροζ έκκριμα, απουσία εμμήνου ρύσεως και πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα.

Είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε γυναικολόγο εάν έχετε ροζ εκκρίσεις;

Το κολπικό έκκριμα μπορεί να ποικίλλει σε σύσταση και χρώμα ανάλογα με τις αλλαγές στον συνήθη εμμηνορροϊκό κύκλο. Το ροζ έκκριμα μπορεί να οφείλεται σε μη παθολογικές καταστάσεις, όπως η ωορρηξία ή η αλλαγή των ορμονικών μεθόδων αντισύλληψης.

Ωστόσο, όταν υπάρχουν και άλλα συμπτώματα ή αυξάνεται προοδευτικά σε ένταση, είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε γυναικολόγο για να μάθετε την αιτία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.