Πόνος στον κόλπο: Γιατί τον αισθάνεστε;

Ο πόνος στον κόλπο μπορεί να εμφανιστεί ως ένα σύμπτωμα ορισμένων λοιμώξεων, όπως του έρπητα ή της γονόρροιας. Επίσης, είναι συχνός κατά την εγκυμοσύνη και σε ορισμένες γυναίκες με μια πάθηση που ονομάζεται δυσπαρευνία. Θα πρέπει να παίρνετε πάντα μια σωστή διάγνωση για να μπορέσετε να τον αντιμετωπίσετε.
Πόνος στον κόλπο: Γιατί τον αισθάνεστε;

Τελευταία ενημέρωση: 08 Φεβρουαρίου, 2021

Ο πόνος στον κόλπο είναι ένα πολύ ενοχλητικό σύμπτωμα που επηρεάζει πολλές γυναίκες. Στην πραγματικότητα, είναι ένας γρήγορος και διαπεραστικός πόνος που εμφανίζεται στον κόλπο σας.

Ο κόλπος είναι μια πολύ ευαίσθητη περιοχή ευάλωτη σε λοιμώξεις. Δε μιλάμε μόνο για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά και λοιμώξεις λόγω μειωμένων αμυνών ή κακής υγιεινής.

Πέραν από τις λοιμώξεις, υπάρχουν και άλλες καταστάσεις που μπορούν να επιφέρουν αλλαγές και πόνο σε αυτή την περιοχή, όπως είναι η εγκυμοσύνη. Ωστόσο, θα πρέπει να ερευνήσετε οποιοδήποτε σύμπτωμα ή δυσφορία και να μάθετε την αιτία.

Γι’ αυτόν τον λόγο, σε αυτό το άρθρο θα σας εξηγήσουμε τις πιο συχνές αιτίες που προκαλούν πόνο στον κόλπο. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δε θα πρέπει να ντρέπεστε γι’ αυτό καθώς πρόκειται για ένα ακόμη τμήμα του σώματός σας.

Πόνος στον κόλπο κατά την εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι ένα στάδιο με πολλές αλλαγές στο γυναικείο σώμα. Η εμφανέστερη και πιο λογική αλλαγή είναι το μέγεθος της μήτρας η οποία μεγαλώνει ώστε να φιλοξενήσει το έμβρυο. Η μήτρα είναι ένα όργανο το οποίο περιβάλλεται από συνδέσμους και μυϊκές ίνες.

Όλο το γυναικείο σύστημα αναπαραγωγής επικοινωνεί. Έτσι, όταν αυτές οι ίνες τεντώνονται για ν’ αυξήσουν το μέγεθος της μήτρας είναι πιθανό να νιώσετε δυσφορία στις κάτω περιοχές όπως είναι ο κόλπος. Για την ακρίβεια, μπορούν να προκαλέσουν πόνο που μπορεί να φτάσει μέχρι τους γοφούς σας.

Αυτός ο πόνος στον κόλπο εμφανίζεται πολύ συχνά, ιδιαίτερα στην αρχή της εγκυμοσύνης. Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για πάρα πολύ κοινό σύμπτωμα. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να δείτε έναν γυναικολόγο για να κάνετε πλήρεις εξετάσεις και ν’ αποκλείσετε άλλες αιτίες.

Έγκυος γυναίκα πιάνει την κοιλιά της
Ίσως νιώσετε πόνο στις κάτω περιοχές, όπως γύρω από τον κόλπο, στην εγκυμοσύνη.

Πόνος στον κόλπο από το σεξ

Σε αυτή την ενότητα δε θα μιλήσουμε για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Πέραν από αυτές τις λοιμώξεις, ο πόνος στον κόλπο μπορεί να οφείλεται σε άλλους λόγους που σχετίζονται με το σεξ. Αρχικά, μπορεί να προκληθεί από έναν μικρό τραυματισμό κατά το σεξ.

Οποιοσδήποτε τραυματισμός του κόλπου μπορεί να προκαλέσει πόνο. Επιπλέον, είναι σημαντικό ν’ αναφέρουμε ότι μπορεί να οφείλεται σε δυσπαρευνία. Η δυσπαρευνία είναι ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται όταν μιλάμε για δυσφορία και πόνο κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής σχέσης.

Παρότι αυτός ο πόνος οφείλεται πολλές φορές στην έλλειψη ερεθισμού και λίπανσης, μπορεί να αποτελεί και επίπτωση ενός ψυχολογικού προβλήματος. Πολλές γυναίκες υποφέρουν από αυτό το είδος “πνευματικού εμποδίου” όταν έχουν σεξουαλικές σχέσεις.

Ομοίως, πολλές γυναίκες οι οποίες υπέφεραν από σεξουαλική κακοποίηση βιώνουν δυσπαρευνία. Είναι μια πάθηση που μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί, αλλά απαιτεί πολλή κατανόηση και υποστήριξη για τη γυναίκα.

Γυναίκα με πόνο στον κόλπο
Ο πόνος στον κόλπο μπορεί να είναι διαπεραστικός ή να μοιάζει με κράμπα.

Ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στον κόλπο

Ο πόνος στον κόλπο μπορεί να είναι σύμπτωμα διαφόρων ασθενειών. Εμφανίζεται συχνότερα λόγω λοιμώξεων. Παραδείγματος χάρη, από μια μυκητίαση, από χλαμύδια, ή γονόρροια.

Επιπροσθέτως, ορισμένες από αυτές τις λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονώδη νόσο της πυέλου. Πρόκειται για μια φλεγμονή η οποία εκτείνεται από τον κόλπο μέχρι τις σάλπιγγες. Ένα από τα συμπτώματά της είναι ο διαπεραστικός πόνος.

Από την άλλη, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι μία ακόμη αιτία μπορεί να είναι η ενδομητρίωση. Αυτή είναι μια πάθηση κατά την οποία ο ιστός του ενδομητρίου αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα, και αυτός διεγείρεται σε κάθε εμμηνόρροια. Το ίδιο συμβαίνει και με τις κύστες των ωοθηκών.

Τέλος, ο πόνος στον κόλπο μπορεί ν’ αποτελεί σύμπτωμα μιας εξωμήτριας κύησης. Αυτό συμβαίνει όταν το έμβρυο αντί να εμφυτεύεται στη μήτρα, εμφυτεύεται σε άλλο τμήμα του γυναικείου συστήματος αναπαραγωγής.

Τι να κάνετε όταν έχετε πόνο στον κόλπο

Εξαιτίας όσων αναφέραμε, δε μπορείτε ν’ αγνοείτε αυτό το σύμπτωμα ελπίζοντας ότι θα περάσει. Είναι σημαντικό να πάτε σε έναν γιατρό με οποιαδήποτε δυσφορία παρουσιαστεί, και ακόμη περισσότερο αν ο πόνος στον κόλπο είναι επαναλαμβανόμενος και οξύς. Αυτό μπορεί να δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά στο σώμα σας.

Ένας επαγγελματίας υγείας θα εκτελέσει τις κατάλληλες εξετάσεις και θα διαγνώσει την αιτία. Μόλις έχετε τη διάγνωση θα είναι πιο εύκολο να ξεκινήσετε τη σωστή θεραπεία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Tipos De Dolor Vaginal Y Cómo Reconocerlos. (n.d.). Retrieved February 25, 2020, from https://aesopspain.org/tipos-de-dolor-vaginal-y-como-reconocerlos/
  • López-Olmos, J. “Dispareunia: investigación de causa física y de causa infecciosa crónica (estudio prospectivo de 4 años).” Clínica e Investigación en Ginecología y Obstetricia 35.5 (2008): 152-159.
  • Fall, M., et al. “Dolor pélvico crónico.” Eur Urol 57.1 (2010): 35-48.
  • Ezcurra, R., N. Lamberto, and V. Peñas. “Dolor abdomino-pélvico en ginecología.” Anales del Sistema Sanitario de Navarra. Vol. 32. Gobierno de Navarra. Departamento de Salud, 2009.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.