Ακανόνιστες περίοδοι στην εφηβεία: Τι τις προκαλεί;

Οι ακανόνιστες περίοδοι στην εφηβεία δεν πρέπει να αποτελούν κατ' αρχήν λόγο ανησυχίας. Είναι απαραίτητο να ζητήσετε ιατρική συμβουλή μόνο εάν η κατάσταση αυτή διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή έχει ασυνήθιστα χαρακτηριστικά.
Ακανόνιστες περίοδοι στην εφηβεία: Τι τις προκαλεί;
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 06 Οκτωβρίου, 2022

Οι ακανόνιστες περίοδοι στην εφηβεία είναι πολύ συχνές. Στην πραγματικότητα, η μεταβλητότητα του εμμηνορροϊκού κύκλου είναι φυσιολογική σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής, αλλά εμφανίζεται πιο συχνά στις έφηβες.

Τούτου λεχθέντος, είναι επίσης σημαντικό να μάθετε να αναγνωρίζετε πότε οι ακανόνιστες περίοδοι είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Μερικές φορές, υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας ή υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος παράγοντας που το προκαλεί.

Ορισμένες πτυχές, όπως η ποιότητα της διατροφής, ο δείκτης μάζας σώματος, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ή η διάθεση, μεταξύ άλλων, επηρεάζουν την εμφάνιση των περιόδων. Επίσης, μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός προβλήματος υγείας. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Η εφηβεία και ο εμμηνορροϊκός κύκλος

A woman wearing panties.
Οι ακανόνιστες περίοδοι στην εφηβεία είναι αρκετά συχνές, αλλά πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση.

Ας ξεκινήσουμε υπενθυμίζοντας ότι η έμμηνος ρύση είναι η αποβολή του ενδομητρίου , μιας βλεννώδους μεμβράνης που επενδύει τη μήτρα. Μόλις αποβληθεί, εμφανίζεται αιμορραγία και αυτή αποβάλλεται προς τα έξω. Αυτό συμβαίνει κάθε μήνα λόγω της επίδρασης των γυναικείων ορμονών.

Ένας φυσιολογικός εμμηνορροϊκός κύκλος διαρκεί, κατά μέσο όρο, 28 ημέρες. Αυτές μετριούνται από την έναρξη της μιας περιόδου έως την έναρξη της επόμενης. Εξακολουθεί να θεωρείται φυσιολογική αν η περίοδος εμφανιστεί επτά ημέρες πριν ή επτά ημέρες μετά. Δηλαδή, μεταξύ 24 και 38 ημερών.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι, καθώς οι ακανόνιστες περίοδοι στην εφηβεία είναι πολύ συχνές, θα μπορούσε να θεωρηθεί φυσιολογικό ο κύκλος της περιόδου να διαρκεί από 21 έως 45 ημέρες. Ωστόσο, ορισμένοι γιατροί προειδοποιούν ότι αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι σύμπτωμα κάποιου προβλήματος υγείας και η αντιμετώπισή του ως φυσιολογικού θα καθυστερούσε τη διάγνωση.

Η εξέλιξη κατά την εφηβεία

Η μέση ηλικία της πρώτης εμμήνου ρύσεως είναι τα 12,5 έτη. Ωστόσο, θεωρείται φυσιολογικό να συμβαίνει μεταξύ των ηλικιών 10 και 16 ετών. Όταν εμφανίζεται νωρίτερα ή αργότερα, θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη κάποιας ανωμαλίας.

Ορισμένα κορίτσια έχουν εμμηναρχή σε ηλικία 8 ή 9 ετών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ονομάζεται πρώιμη εφηβεία. Αυτό συνήθως συνδέεται με μεταβολικό σύνδρομο και γίνεται παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών προβλημάτων στην ενήλικη ζωή.

Σε άλλες περιπτώσεις, η εμμηναρχή εμφανίζεται μετά την ηλικία των 16 ετών. Τότε, μιλάμε για όψιμη ή καθυστερημένη εφηβεία. Αυτό σχετίζεται με αυξημένα προβλήματα γονιμότητας και θα μπορούσε επίσης να αποτελεί ένδειξη χρωμοσωμικής ανωμαλίας ή άλλης σοβαρής δυσκολίας.

Ακανόνιστες περίοδοι στην εφηβεία

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, οι ακανόνιστες περίοδοι στην εφηβεία είναι πολύ συχνές. Είναι φυσιολογικό, για παράδειγμα, ένα κορίτσι να έχει περίοδο και στη συνέχεια να καθυστερεί αρκετούς μήνες πριν από την επόμενη. Το λογικό εύρος είναι έξι μήνες χωρίς περίοδο.

Αν, μετά από έξι μήνες, εξακολουθεί να μην έχει άλλη περίοδο, τότε είναι πρώτα σκόπιμο να περιμένει άλλους τρεις μήνες. Μετά από αυτό το διάστημα, αν δεν έχει περίοδο ή αμηνόρροια, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Οι πολύ σύντομοι κύκλοι, μικρότεροι από 21 ημέρες, ή οι πολύ μεγάλοι κύκλοι, μεγαλύτεροι από 38 ημέρες, αποτελούν επίσης λόγο για διαβούλευση, αν και δεν είναι πάντα παθολογικοί.

Οι ακανόνιστες περίοδοι στην εφηβεία εκδηλώνονται επίσης με αιμορραγία. Αν αυτή διαρκεί περισσότερο από επτά ημέρες ή λιγότερο από δύο, θεωρείται μη φυσιολογική. Επίσης, όταν υπάρχει πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη ροή ή αιμορραγία εκτός περιόδου, τότε είναι σημαντική η ιατρική αξιολόγηση.

Γιατί συμβαίνει;

Η κύρια αιτία των ακανόνιστων περιόδων στην εφηβεία είναι η παρουσία ανωορρηξίας, δηλαδή κύκλων χωρίς ωορρηξία. Κατά τη διαδικασία αυτή, οι ωοθήκες απελευθερώνουν ένα ωάριο, ενώ οι ορμόνες δημιουργούν αλλαγές στη μήτρα προκειμένου να την καταστήσουν κατάλληλη για εγκυμοσύνη.

Σας αρέσει αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Φυσικές θεραπείες για τις κράμπες περιόδου

Εάν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, το τοίχωμα της μήτρας αποβάλλεται και βγαίνει από τον κόλπο με τη μορφή αιμορραγίας. Αν δεν υπάρχει ωορρηξία, η διαδικασία δεν ολοκληρώνεται. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η έμμηνος ρύση δεν εμφανίζεται και, όταν συμβαίνει, προκαλεί μεγάλες περιόδους.

Είναι σύνηθες οι πρώτοι έμμηνοι κύκλοι να είναι ανωορρηκτικοί. Υπολογίζεται ότι αυτό συμβαίνει στο 30% έως 55% των εφήβων κοριτσιών κατά τη διάρκεια των δύο έως τεσσάρων ετών μετά την πρώτη τους έμμηνο ρύση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή είναι η αιτία της ανωμαλίας.

Ακανόνιστες περίοδοι στην εφηβεία: Άλλες αιτίες

Συνήθως, με την πάροδο του χρόνου, ο εμμηνορροϊκός κύκλος γίνεται πιο τακτικός και σταθερός. Άλλες πιθανές αιτίες της ακανόνιστης περιόδου στην εφηβεία είναι οι εξής:

 • Οργανική ανωριμότητα. Ο υποθάλαμος, η υπόφυση ή οι ωοθήκες δεν έχουν φτάσει σε επαρκή ωριμότητα.
 • Υπερβολική σωματική άσκηση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει καθυστερημένη εμμηναρχή, απουσία ωορρηξίας ή απουσία εμμήνου ρύσεως.
 • Διαταραχές πρόσληψης τροφής. Εάν δεν υπάρχει αρκετός λιπώδης ιστός, ή λίπος, στο σώμα, μπορεί να εμφανιστεί δυσλειτουργία της εμμήνου ρύσεως.
 • Το υπερβολικό σωματικό λίπος παρεμβαίνει επίσης στον εμμηνορροϊκό κύκλο.
 • Εγκυμοσύνη
 • Στρες
 • Ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία
 • Τραυματισμός της μήτρας
 • Προβλήματα του θυρεοειδούς. Αυτά συχνά προκαλούν διαταραχές της εμμήνου ρύσεως.
 • Σύνδρομα Turner ή Swyer. Πρόκειται για γενετικές παθολογίες που μπορεί να προκαλέσουν ακανόνιστες περιόδους στην εφηβεία.
 • Ένας όγκος στην υπόφυση ή στις ωοθήκες
 • Δυσλειτουργία στον υποθάλαμο
 • Ανατομικές ανωμαλίες στο γεννητικό σύστημα
 • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
 • Πρωτοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια
 • Υπερανδρογοναιμία. Πρόκειται για την υπερβολική παραγωγή ανδρογόνων, η οποία προκαλεί τριχοφυΐα στο πρόσωπο, το στήθος και την κοιλιά.
 • Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

Τι πρέπει να κάνετε;

A teen in a park.
Εάν η περίοδός σας είναι πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Η ακανόνιστη περίοδος στην εφηβεία δεν αποτελεί από μόνη της λόγο για ιατρική συμβουλή. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό μόνο εάν η απουσία εμμήνου ρύσεως ή αμηνόρροια διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες, εάν υπάρχουν μεγάλες αντιθέσεις στην ποσότητα της αιμορραγίας ή εάν η αιμορραγία εμφανίζεται εκτός περιόδου.

Καλό είναι επίσης να επισκεφθείτε γιατρό στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Περιόδους μικρότερες των 21 ημερών που επαναλαμβάνονται συχνά.
 • Περίοδος που διαρκεί περισσότερο από επτά ημέρες.
 • Περίοδος που συνεχίζει να έχει σημαντικές ανωμαλίες για τρία χρόνια.
 • Πολύ έντονος πόνος ή κράμπες κατά την έμμηνο ρύση.
 • Τριχοφυΐα που αναπτύσσεται στο πρόσωπο, το στήθος ή την κοιλιά.

Τις περισσότερες φορές, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει πυελική εξέταση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα ζητήσει εξέταση αίματος. Σε γενικές γραμμές, οι διαταραχές που σχετίζονται με ακανόνιστες περιόδους στην εφηβεία μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με φάρμακα. Μόνο σε λίγες περιπτώσεις απαιτούνται πιο εξειδικευμένες θεραπείες.

Οι ακανόνιστες περίοδοι στην εφηβεία δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία

Οι ακανόνιστες περίοδοι στην εφηβεία είναι ένα μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια σε αυτή την ηλικία. Δεν είναι σκόπιμο να τις ανησυχείτε σχετικά με το θέμα αυτό, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει περιττό άγχος στα κορίτσια που υφίστανται μια σημαντική μεταμόρφωση στο σώμα τους.

Είναι πολύ σημαντικό οι έφηβοι να είναι καλά ενημερωμένοι για όλα αυτά τα θέματα, καθώς αυτό θα τις βοηθήσει να αισθάνονται πιο ήρεμες και να είναι πιο ικανές να εντοπίσουν τυχόν ανωμαλίες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • MedlinePlus. Menstruación. https://medlineplus.gov/spanish/menstruation.html
 • Soriano-Guillén, L., & Argente, J. (2011, May). Pubertad precoz central: aspectos epidemiológicos, etiológicos y diagnóstico-terapéuticos. In Anales de Pediatría (Vol. 74, No. 5, pp. 336-e1). Elsevier Doyma.
 • De Pediatría, S. A., & Subcomisiones, C. (2010). Trastornos del ciclo menstrual en la adolescencia. Arch Argent Pediatr, 108(4), 363-369.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.