Πώς να αλλάξετε ορισμένες συνήθειες για να χάσετε βάρος

Η απώλεια βάρους και η βελτίωση του τρόπου ζωής σας είναι εφικτή και μπορείτε να το κάνετε αλλάζοντας ορισμένες συνήθειες. Η δίαιτα είναι το πρώτο πράγμα που μπορεί να σας έρθει στο μυαλό, αλλά δεν είναι πάντα η λύση.
Πώς να αλλάξετε ορισμένες συνήθειες για να χάσετε βάρος
Eliana Delgado Villanueva

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: διατροφολόγο Eliana Delgado Villanueva.

Έχει γραφτεί από Ivan Aranaga Amengual

Τελευταία ενημέρωση: 04 Ιανουαρίου, 2023

Η απώλεια βάρους και η βελτίωση του τρόπου ζωής σας είναι εφικτή, αν αλλάξετε ορισμένες συνήθειες. Η δίαιτα είναι το πρώτο πράγμα που μπορεί να σας έρθει στο μυαλό, αλλά δεν είναι πάντα η μόνη λύση.

Η δίαιτα είναι μια προσωρινή λύση, αλλά αφού εξαλείψετε τα περιττά κιλά που είχατε, θα πρέπει να συνεχίσετε να τρώτε με ισορροπημένο και υγιεινό τρόπο. Εάν δεν το κάνετε, θα ξαναπάρετε το βάρος που χάσατε. Αν συμβεί αυτό, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε τις διατροφικές σας συνήθειες.

Η σωστή διατροφή δεν εξαρτάται από ένα περιοριστικό διατροφικό πρόγραμμα που σας λέει τι και πώς να προγραμματίσετε τα γεύματά σας. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για έναν υγιεινό τρόπο ζωής και δεν πρέπει να την αισθάνεστε σαν τιμωρία. Φυσικά, θα υπάρχει περιθώριο να τρώτε κάποιες λιχουδιές περιστασιακά, ακόμη και αν είναι ανθυγιεινές.

Δείτε πώς μπορείτε να αλλάξετε ορισμένες συνήθειες για να ξεκινήσετε αυτή τη νέα φάση.

Πώς να αλλάξετε ορισμένες συνήθειες και να τρώτε σωστά

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανέπτυξε έναν οδηγό για τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών. Σε αυτόν, ορίζουν τρεις προσεγγίσεις για την επιτυχή πραγματοποίηση αλλαγών: αναλογιστείτε, αντικαταστήστε και ενισχύστε.

Πώς να αλλάξετε ορισμένες συνήθειες για να χάσετε βάρος
Είναι δυνατόν να παραμείνετε σε φόρμα χωρίς να καταφύγετε σε περιοριστικές δίαιτες, και είναι δυνατόν να το απολαύσετε, επίσης!
 • Αναλογιστείτε τις διατροφικές σας συνήθειες. Σκεφτείτε αν είναι καλές ή κακές. Αυτή η φάση αφορά την κατανόηση του πώς αποκτήσατε αυτές τις συνήθειες που σας οδήγησαν να τρώτε με ανθυγιεινό τρόπο.
 • Αντικαταστήστε αυτές τις κακές συνήθειες με νέες πρακτικές που σας παρακινούν να τρώτε υγιεινά.
 • Ενισχύστε αυτά που μάθατε, ώστε να μην κάνετε τα λάθη του παρελθόντος.

Πρόκειται για μια αργή αλλά σταθερή διαδικασία. Στο στάδιο του αναστοχασμού, υπάρχουν κάποια βήματα που θα πρέπει να κάνετε για να συνειδητοποιήσετε πώς ενεργήσατε και τι σας οδήγησε στο να θέλετε να δημιουργήσετε μια εξέλιξη στις διατροφικές σας πρακτικές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Τα οφέλη από την κατανάλωση νερού με αγγούρι

1. Κάντε μια λίστα με όλες τις διατροφικές σας συνήθειες

Η ιδέα είναι να πάρετε ένα σημειωματάριο και να ξεκινήσετε ένα ημερολόγιο διατροφής με το τι τρώτε, σε ποια ώρα, πώς συνδυάζετε το φαγητό σας, τι επιδόρπια και σνακ καταναλώνετε κ.λπ. Αυτό θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα λανθασμένα βήματα που έχετε κάνει, καθώς και τυχόν καλές συνήθειες που πρέπει να διατηρηθούν στο μέλλον.

2. Υπογραμμίστε τις συνήθειες που θεωρείτε κακές

Πρόκειται για εκείνες που σας οδηγούν στο να μην τρώτε σωστά ή να τρώτε πολύ περισσότερο από όσο χρειάζεστε. Για παράδειγμα: δεν μασάτε καλά, τρώτε γρήγορα, παραλείπετε γεύματα, τρώτε όρθιοι ή παρακολουθείτε τηλεόραση όσο τρώτε, τρώτε όταν δεν πεινάτε και πολλές άλλες.

3. Δώστε προσοχή στις ανθυγιεινές συνήθειες

Ο στόχος εδώ είναι να εντοπίσετε τους παράγοντες που σας οδηγούν να στραφείτε σε κακές πρακτικές. Κατά τη διαδικασία αυτή, θα ανακαλύψετε επίσης τα καλά βήματα που έχετε κάνει, για παράδειγμα: να πίνετε γάλα με χαμηλά λιπαρά ή να τρώτε φρούτα για επιδόρπιο.

4. Φτιάξτε μια λίστα με τα συναισθήματα που σας προκαλεί το φαγητό

Αυτό γίνεται για να ξέρετε πότε και πού μπορεί να τρώτε ανθυγιεινά. Για παράδειγμα, να μην κάνετε σωματική δραστηριότητα, να αγοράζετε πάντα τα αγαπημένα σας σνακ, να μην προγραμματίζετε τα καθημερινά σας γεύματα, να πιστεύετε ότι το φαγητό θα σας φτιάξει τη διάθεση κ.λπ. Παρακολουθήστε αυτά τα πράγματα.

5. Καταγράψτε πότε τρώτε ανθυγιεινά

Μπορεί να είναι η επίσκεψη στους γονείς σας, η έξοδος με φίλους ή το να μην ξέρετε τι να φάτε κατά τη διάρκεια των κύριων γευμάτων σας. Το σημαντικό είναι να εντοπίσετε τους λόγους, ώστε να μπορέσετε να ρυθμίσετε τη διατροφή σας κατάλληλα.

6.Πώς να αλλάξετε ορισμένες συνήθειες: Απαντήστε στις ακόλουθες ερωτήσεις

 • Τι μπορώ να κάνω για να αποφύγω αυτή την κατάσταση; Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να ξέρετε πώς να ξεκινήσετε την αλλαγή. Μπορείτε να προσδιορίσετε τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε να κάνετε τα ίδια λάθη.
 • Μπορώ να κάνω κάτι διαφορετικό που θα μου επιτρέψει να κάνω πιο υγιεινές επιλογές; Δεν είναι πάντα δυνατό να επιλέγετε διαφορετικούς δρόμους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε την καλύτερη επιλογή.

Το σημαντικό είναι να έχετε επίγνωση αυτών των διεργασιών και να λαμβάνετε όσο το δυνατόν περισσότερες προφυλάξεις. Για παράδειγμα, μπορείτε σίγουρα να παρακολουθήσετε αυτές τις δραστηριότητες με δικά σας σνακ ή γεύματα ή να μείνετε μακριά από επιδόρπια. Όλα αυτά είναι μέρος της αλλαγής των συνηθειών σας.

Η αντικατάσταση είναι θέμα αυτοφροντίδας

Αν έχετε φτάσει στο στάδιο της αντικατάστασης, είναι επειδή έχετε ήδη περάσει από μια επίπονη πορεία προβληματισμού, όπου έχετε εντοπίσει ποια κακά πράγματα σας οδήγησαν να τρώτε με ανθυγιεινό τρόπο. Τώρα είναι η ώρα να αρχίσετε να αποκτάτε νέες πρακτικές.

Πώς να αλλάξετε ορισμένες συνήθειες για να χάσετε βάρος
Αφού έχετε προσδιορίσει τις κακές σας συνήθειες, ήρθε η ώρα να τις αντικαταστήσετε με καλές
 • Τρώτε πιο αργά
 • Τρώτε όταν πεινάτε πραγματικά
 • Προσδιορίστε ποιες τροφές μπορείτε να προσθέσετε στο μενού σας
 • Σχεδιάστε καλά τα εβδομαδιαία μενού σας
 • Εξετάστε τα υγιεινά σνακ

Σας ενδιαφέρει να διαβάσετε: 10 μενού για τη δυσανεξία στη λακτόζη

Πώς να αλλάξετε ορισμένες συνήθειες: Μείνετε δυνατοί ώστε να παραμείνουν

Όταν ταυτίζεστε με τις νέες σας συνήθειες, η σωστή διατροφή γίνεται κάτι αυθόρμητο και ευχάριστο. Να θυμάστε ότι οι συνήθειές μας ενισχύονται με την καθημερινή εξάσκηση.

Στην αρχή, πιθανόν να είναι δύσκολο, επειδή ξεπερνάτε συνήθειες που μπορεί να έχετε μάθει στην παιδική σας ηλικία.

Να είστε υπομονετικοί. Όταν αισθάνεστε ότι επιστρέφετε σε μια ανθυγιεινή πρακτική, σταματήστε, αναπνεύστε και αλλάξτε την εστίασή σας.

Ρωτήστε τον εαυτό σας τι σας οδήγησε να επιστρέψετε σε αυτή την κακή συνήθεια και τι πρέπει να κάνετε για να επιστρέψετε στη σωστή πρακτική. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: πρόκειται για μια πρόκληση που θα αλλάξει τη ζωή σας για πάντα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Restrepo M. Sandra Lucía. La familia y su papel en la formación de los hábitos alimentarios en el escolar. Un acercamiento a la cotidianidad. Boletín de Antropología, Vol. 19 No. 36. 2005.
 • Faustino Cervera Burriel, Ramón Serrano Urrea, Cruz Vico García, Marta Milla Tobarra y María José García Meseguer. Hábitos alimentarios y evaluación nutricional en una población universitaria. Nutr. Hosp. vol.28 no.2 Madrid mar./abr. 2013
 • JE Paillacho Chamorro – ‎2011. Hábitos Alimentarios y Estilos de Vida Saludables.  repositorio.utn.edu.ec/bitstream/123456789/663/2/06%20ENF%20405%20GU%C3%8DA.pdf

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.