Είναι πιθανό να έχετε αλλεργία στον ηλεκτρισμό;

Κάποιος ο οποίος έχει αλλεργία στον ηλεκτρισμό υποφέρει από δυσφορία κάθε φορά που εκτίθεται σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Ωστόσο, η επιστήμη δεν έχει προσδιορίσει, ακόμη, αν το παραπάνω χαρακτηρίζεται αλλεργία ή κάποια άλλη παρόμοια πάθηση.
Είναι πιθανό να έχετε αλλεργία στον ηλεκτρισμό;

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η αλλεργία στον ηλεκτρισμό είναι ένα θέμα για το οποίο οι επιστήμονες δε συζητούν πολύ. Παρότι υπάρχουν πολλές αναφορές γι’ αυτή την πάθηση, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ισχυρές επιστημονικές αποδείξεις. Επιπλέον, δεν έχει αναγνωριστεί μια επίσημη διάγνωση γι’ αυτό το πρόβλημα.

Αν κάποιος είναι αλλεργικός στον ηλεκτρισμό, αυτό σημαίνει ότι υποφέρει από μια αρνητική αντίδραση η οποία περιλαμβάνει ορατά συμπτώματα όταν εκτίθεται σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Αυτά κυμαίνονται από μια δυσφορία στα μάτια μέχρι πολύ πιο σοβαρές επιπλοκές.

Αυτή η πάθηση είναι επίσης γνωστή και ως ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία (EHS). Η επιστήμη δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία γι’ αυτό το ζήτημα καθώς υπάρχουν αντικρουόμενες αποδείξεις πάνω σε αυτό.

Τι είναι η ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία (EHS);

Γυναίκα ξύνει εξάνθημα στο μπράτσο

Το να έχετε αλλεργία στον ηλεκτρισμό, ή να υποφέρετε από μια ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία, αποτελεί μια έλλειψη ανεκτικότητας στα ηλεκτρομαγνητικά πεδίαΑν κάποιος με αυτήν την πάθηση εκτεθεί σε αυτά, θα υποφέρει από μια σειρά συμπτωμάτων τα οποία μοιάζουν κατά πολύ με αυτά που προκαλούν οι αλλεργίες.

Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι κλασικά πεδία (μη κβαντικά), τα οποία δημιουργούνται από την επιτάχυνση των ηλεκτρικών φορτίων που παράγουν οι γραμμές υψηλής τάσης, τα κινητά τηλέφωνα, οι οικιακές συσκευές, και τα ασύρματα δίκτυα. Θεωρητικά, αν κάποιος είναι αλλεργικός στον ηλεκτρισμό και εκτεθεί σε αυτά τα πεδία, θα υποφέρει από σωματική ή ψυχική δυσφορία.

Καμία επιστημονική απόδειξη δε συνηγορεί στην ύπαρξη αυτής της πάθησης. Ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι άνθρωποι που νιώθουν να τους επηρεάζει αυτό το πρόβλημα, έδειξαν συμπτώματα όταν εκτέθηκαν σε αληθινά, αλλά και ψεύτικα ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια αναφορά πάνω στην πάθηση το 2015. Αυτή έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ανθρώπων που να έχουν αλλεργία στον ηλεκτρισμό, και δεν υπάρχει η ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία. Ωστόσο, δηλώνει επίσης ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες.

Αλλεργία στον ηλεκτρισμό – Συμπτώματα

Πολλοί γιατροί και επιστήμονες πιστεύουν ότι σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να εφαρμοστεί η αρχή της προφύλαξηςΑυτή η αρχή δηλώνει ότι, σε καταστάσεις για τις οποίες δεν υπάρχουν συμπερασματικές αποδείξεις, είναι καλύτερη η αποδοχή της πάθησης και η αντίστοιχη δράση.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα και ανεπιβεβαίωτα δεδομένα, η ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία προκαλεί χρόνια κόπωση, επαναλαμβανόμενους πονοκεφάλους, ζαλάδα, νευρικότητα, ταχυκαρδία, μείωση συγκέντρωσης, αϋπνία, και άλλα παρόμοια συμπτώματα.

Ομοίως, τα συμπτώματα από τα οποία φαίνεται να υποφέρουν τα άτομα με αλλεργία στον ηλεκτρισμό, αποτελούνται από τρία στάδια:

  • Στάδιο πρώτο. Αυτό έχει, κατά βάση, νευρολογική φύση. Προκαλεί συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, βουητό στα αυτιά, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα, ζαλάδα, δυσκολία συγκέντρωσης, πεπτικές διαταραχές, και ταχυκαρδία.
  • Στάδιο δεύτερο. Αυτό το στάδιο προκαλεί τρία συμπτώματα: χρόνια κόπωση, αϋπνία, και κατάθλιψη. Επίσης, μπορεί να υπάρξουν ευερεθιστότητα, λεκτική επιθετικότητα, και διαταραχές διάθεσης.
  • Στάδιο τρίτο. Τα παιδιά μπορεί να υποφέρουν από υπερδραστηριότητα και απώλεια ενδιαφέροντος στα παιχνίδια και τις σχολικές εργασίες. Οι έφηβοι ίσως υποφέρουν από ψυχικές και συμπεριφοριστικές αλλαγές. Οι ενήλικοι ίσως υποφέρουν από ντελίριο και ψευδοάνοια.

Μια σημαντική πτυχή, την οποία θα πρέπει να λάβουμε υπόψη, είναι ότι τα συμπτώματα επιδεινώνονται όταν ο ασθενής εκτίθεται σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, αλλά υποχωρούν αν είναι περιορισμένη η έκθεση. Αυτή η πάθηση φαίνεται να χειροτερεύει σταδιακά. Έχει περισσότερη ψυχολογική επίδραση στα παιδιά, ενώ έχει περισσότερη νευροεκφυλιστική επίδραση στους ενήλικες.

Υπάρχει θεραπεία για την ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία;

Η ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία δεν έχει αναγνωρισμένη ιατρική διάγνωση, και έτσι δεν υπάρχει και θεραπεία. Οι ειδικοί που παραδέχονται το γεγονός πως ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν αλλεργία στον ηλεκτρισμό, αναφέρουν ότι ίσως οφείλεται στην αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος ή σε μια ιδιαίτερη ευπάθεια στον ηλεκτρομαγνητισμό.

Ορισμένες αναφορές δείχνουν ότι αυτή η πάθηση χειροτερεύει σταδιακά. Λόγω αυτού, οι ειδικοί προτείνουν αλλαγές σε κάποιες συνήθειες, όπως οι ακόλουθες:

  • Να αερίζετε το σπίτι σας για 15 λεπτά, κάθε μέρα.
  • Να αντικαταστήσετε τα ασύρματα δίκτυα με ενσύρματα.
  • Να αντικαταστήσετε τα ασύρματα τηλέφωνα με σταθερά.
  • Να προσλάβετε κάποιον ειδικό για ν’ ανιχνεύσει τις κύριες πηγές ακτινοβολίας στο σπίτι σας. Αυτό θα σας επιτρέψει να κάνετε αλλαγές ώστε να μειώσετε την έκθεση του ατόμου που επηρεάζεται.
  • Να φοράτε ρούχα με φυσικές ίνες, όπως βαμβάκι ή μαλλί. Τα συνθετικά υλικά διευκολύνουν τον στατικό ηλεκτρισμό, γι’ αυτό οι ειδικοί είναι αντίθετοι σε αυτά.
  • Να χρησιμοποιείτε το κινητό σας μόνο για απαραίτητες εργασίες. Να το κάνετε σε ανοικτές περιοχές και να χρησιμοποιείτε το μεγάφωνο προκειμένου να μη το έχετε κοντά στο κεφάλι σας.
  • Να αφαιρέσετε τις ηλεκτρικές συσκευές, ή οποιαδήποτε αντίστοιχη συσκευή από το υπνοδωμάτιό σας. Είναι καλύτερο να τις βγάλετε από την πρίζα όταν δεν τις χρησιμοποιείτε.

Όσοι έχουν αλλεργία στον ηλεκτρισμό θα πρέπει να μειώσουν την έκθεσή τους σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Έτσι, είναι πιθανό να υποχωρήσουν τα συμπτώματα και όχι να χειροτερέψουν.

Γυναίκα μιλά στο κινητό
Η αλλεργία στον ηλεκτρισμό μπορεί να προκαλέσει διάφορες δυσφορίες.

Αλλεργία στον ηλεκτρισμό – Τελικές συστάσεις

Στις μέρες μας, υπάρχουν παντού ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Οι ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές δεν είναι οι μοναδικές πηγές. Για την ακρίβεια, αυτά τα πεδία βρίσκονται παντού γύρω μας. Η Γη έχει το δικό της μαγνητικό πεδίο. Ομοίως, η ακτινοβολία που εκπέμπει ο ήλιος καθημερινά είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που εκπέμπει οποιαδήποτε κεραία κινητής τηλεφωνίας.

Βάσει των παραπάνω, είναι σχεδόν αδύνατη η δημιουργία χώρων “ελεύθερων από ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία”. Σε κάθε περίπτωση, είτε υπάρχει αυτή η αλλεργία είτε όχι, το πιο υγιές πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι ν’ αποσυνδέεστε από τις ηλεκτρονικές συσκευές κατά διαστήματα. Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε αυτόν τον χρόνο για να συνδεθείτε με τη φύση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.