Πώς να φτιάξετε αλυσίδες βροχής και τα οφέλη τους

Οι αλυσίδες βροχής είναι όμορφες, παράγουν έναν καταπραϋντικό ήχο και μπορούν να σας βοηθήσουν να ποτίσετε τα φυτά σας. Ανακαλύψτε πώς να τις φτιάξετε και να διακοσμήσετε τον κήπο σας.
Πώς να φτιάξετε αλυσίδες βροχής και τα οφέλη τους

Έχει γραφτεί από Maria Margarita Barrios Quintero

Τελευταία ενημέρωση: 27 Οκτωβρίου, 2022

Οι αλυσίδες βροχής προέρχονται από την Ιαπωνία και έχουν διαφορετικά μοντέλα και σχέδια. Ο κύριος σκοπός τους είναι να κατευθύνουν το νερό που πέφτει από την οροφή του σπιτιού όταν βρέχει, είτε για να το συλλέξουν σε έναν κουβά, είτε για να ποτίσουν τα φυτά, είτε ως διακόσμηση.

Το γεγονός είναι ότι επειδή είναι τόσο εντυπωσιακές, έγιναν δημοφιλείς και σε άλλες χώρες. Αν θέλετε να φτιάξετε τις δικές σας αλυσίδες βροχής, θα σας πούμε πώς και ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους σε αυτό το άρθρο.

Πώς να φτιάξετε αλυσίδες βροχής;

Μόνο ένα πράγμα περιορίζει το γεγονός της κατασκευής αλυσίδων βροχής: η φαντασία. Οποιοδήποτε υλικό που είναι ανθεκτικό στο νερό μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα έργο τέχνης. Σοβαρά τώρα. Οτιδήποτε μπορείτε να σκεφτείτε λειτουργεί, αρκεί να εκπληρώνει την κύρια λειτουργία του, που είναι η καθοδήγηση του νερού της βροχής.

Μπορείτε να τις φτιάξετε από χαλκό, πλαστικό, σφυρήλατο σίδερο, αλουμίνιο ή οποιοδήποτε άλλο υλικό έχετε στη διάθεσή σας. Ακολουθούν μερικές πρωτότυπες ιδέες που μπορούν να σας εμπνεύσουν.

Japanese garden
Στους κήπους ιαπωνικού τύπου, οι αλυσίδες βροχής βρίσκουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για να ενταχθούν και να ξεχωρίσουν.

1. Μικροί κουβάδες με νερό

Η ιδέα είναι να προμηθευτείτε μικρούς κουβάδες με νερό ίδιου μεγέθους, τους οποίους, ενωμένους με μια αλυσίδα, μπορείτε να κρεμάσετε στην υδρορροή της στέγης. Μια άλλη παρόμοια ιδέα είναι να σχεδιάσετε μικροσκοπικές γλάστρες με λουλούδια, οι οποίες, όταν ξεχειλίζουν από σταγόνες βροχής, δημιουργούν ένα όμορφο οπτικό αποτέλεσμα.

2. Πέτρες

Ήρθε η ώρα να πάτε στην παραλία και να μαζέψετε όμορφες πέτρες διαφορετικών χρωμάτων και μεγεθών! Κάνουν όλες!

Το μόνο που θα χρειαστεί είναι να τις συνδέσετε μεταξύ τους με μια αλυσίδα ή μια ωραία συρμάτινη πλέξη. Μπορείτε να τυλίξετε το σύρμα γύρω από την πέτρα ή να αγοράσετε μια συσκευή που σας επιτρέπει να τρυπήσετε την πέτρα και να αναδημιουργήσετε μια αλυσίδα.

3. Μπλεγμένα μαχαιροπήρουνα

Αν σας αρέσει ο ήχος των αντικειμένων που κινούνται όταν βρέχει, αυτή η ιδέα είναι υπέροχη. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε μερικά παλιά μαχαιροπήρουνα και να τα μπλέξετε μεταξύ τους για να σχηματίσετε μια αλυσίδα. Θα σας δώσει την εντύπωση ότι βγήκατε από την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων.

4. Χρωματιστά γυάλινα μπουκάλια

Έχετε ακούσει ποτέ τον ήχο της βροχής να χτυπάει ένα γυάλινο μπουκάλι; Πολλοί άνθρωποι τον βρίσκουν χαλαρωτικό.

Αν είστε ένας από αυτούς τους ανθρώπους, τότε μπορείτε να συλλέξετε μερικά γυάλινα μπουκάλια διαφορετικών χρωμάτων. Απλά προσέξτε να μην αφήσετε ρωγμές στις άκρες των μπουκαλιών όταν τα κόψετε για να φτιάξετε τη διακόσμησή σας.

Τα πλεονεκτήματα από τις αλυσίδες βροχής

Στη συνέχεια, θα σας παραθέσουμε μερικούς λόγους για τους οποίους πρέπει να έχετε αλυσίδες βροχής και να τις εγκαταστήσετε στις μπροστινές ή πίσω γωνίες του σπιτιού σας (ή οπουδήποτε στον κήπο).

Είναι μια όμορφη διακόσμηση

Οι αλυσίδες βροχής είναι αρκετά ελκυστικές όταν ο σχεδιαστής είναι δημιουργικός ή έχει φαντασία. Επίσης, λάβετε υπόψη σας ότι μπορείτε να τις αγοράσετε και να έχετε ένα σχέδιο που απαιτεί πιο συγκεκριμένα εργαλεία.

Υπάρχουν άπειρες επιλογές στην αγορά. Μπορεί να σας πάρει μια ολόκληρη μέρα για να αποφασίσετε ποια είναι η καλύτερη.

Οι αλυσίδες βροχής παράγουν έναν καταπραϋντικό ήχο

Για να παράγουν οι αλυσίδες βροχής ήχο, πρέπει να ταιριάζει το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένες. Μόλις αυτό καθοριστεί, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όταν οι σταγόνες πέφτουν πάνω τους ή το νερό πέφτει καταρρακτωδώς, παράγεται ένας καταπραϋντικός ήχος.

Ποτίζουν τα φυτά

Μπορείτε να πάρετε τα φυτά του σπιτιού σας και να τα τοποθετήσετε κάτω από τις αλυσίδες βροχής, ώστε να τροφοδοτούνται με νερό της βροχής. Είναι αρκετά χρήσιμες όταν το φυτό είναι ευαίσθητο.

Επίσης, να έχετε υπόψη σας ότι όχι μόνο επωφελείστε από το νερό, αλλά εξοικονομείτε και την ενέργεια ενός συμβατικού συστήματος άρδευσης.

Rain chains in a garden
Τα διακοσμητικά πλεονεκτήματα των αλυσίδων βροχής δεν είναι μόνο αισθητικά. Χρησιμεύουν επίσης για να κατευθύνουν το νερό στα φυτά.

Οι αλυσίδες βροχής δεν ενοχλούν

Ως αλυσίδα που την κρεμάτε συνήθως στις γωνίες της οροφής ενός σπιτιού, όχι μόνο καταλαμβάνει λίγο χώρο, αλλά δεν ενοχλεί καθόλου. Το μόνο που θα πρέπει να θυμάστε είναι να τις καθαρίζετε από καιρό σε καιρό για να στεγνώνετε το νερό που έχει συσσωρευτεί και να αποτρέπετε την ανάπτυξη μούχλας ή την εναπόθεση αυγών από έντομα.

Τι πρέπει να έχετε κατά νου

Πριν αγοράσετε ή σχεδιάσετε αλυσίδες βροχής, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τον τύπο κλίματος της περιοχής σας. Εάν βρέχει συχνά, θα ήταν καλή ιδέα να έχετε αλυσίδες των οποίων τα υλικά είναι ισχυρά και ανθεκτικά για να αντέχουν την εκφόρτιση.

Επίσης, λάβετε υπόψη το σύστημα αποστράγγισης. Το να σκεφτείτε πού θα πέσει τελικά το νερό είναι πολύ σημαντικό. Λάβετε υπόψη σας ότι τα θεμέλια του σπιτιού σας μπορεί να υποστούν ζημιά από την υπερβολική επαφή με το νερό, ειδικά αν το δάπεδο είναι κατασκευασμένο από ξύλο.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.