Πώς να ανακυκλώσετε παλιά μαχαιροπίρουνα

Η ανακύκλωση είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για ν' αποκτήσετε μοναδικές χειροτεχνίες. Γνωρίζατε ότι μπορείτε να τις κάνετε από τα παλιά μαχαιροπίρουνα που έχετε στο σπίτι;
Πώς να ανακυκλώσετε παλιά μαχαιροπίρουνα

Έχει γραφτεί από Francisco María García

Τελευταία ενημέρωση: 27 Οκτωβρίου, 2022

Όλοι έχουμε παλιά μαχαιροπίρουνα και άλλα αντικείμενα που δε χρειαζόμαστε πλέον στο σπίτι. Όμως, γνωρίζατε ότι μπορείτε να τα εκμεταλλευτείτε και να τους δώσετε μια νέα, δημιουργική πνοή;

Έχετε παλιά μαχαιροπίρουνα και λίγη φαντασία;

Αν ναι, τότε διαθέτετε όσα χρειάζονται για να φτιάξετε μοναδικά αντικείμενα προκειμένου να διακοσμήσετε το σπίτι σας. Εδώ έχουμε μερικές ιδέες για το τι μπορείτε να κάνετε.

Δώστε ζωή στα παλιά μαχαιροπίρουνα

Το μέταλλο με το οποίο είναι κατασκευασμένα τα παλιά σας μαχαιροπίρουνα αποτελεί ένα εξαιρετικό υλικό που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε.

Αν βάζατε στην ντουλάπα για χρόνια τα παλιά πιρούνια, κουτάλια, και μαχαίρια, τότε ήρθε η ώρα να τα βγάλετε και πάλι έξω. Ίσως θελήσετε να εφαρμόσετε ορισμένες από τις ιδέες που ακολουθούν.

Κρεμάστρα από πιρούνια
Τα παλιά πιρούνια είναι εξαιρετικά για να φτιάξετε μια κρεμάστρα για παλτό.

Η πρώτη ιδέα είναι για μια απλή κρεμάστρα φτιαγμένη από πιρούνια. Χρειάζεστε μόνο μια ξύλινη σανίδα και λίγα πιρούνια που δε χρησιμοποιείτε.

  • Για να διαμορφώσετε τα πιρούνια ώστε να ταιριάζουν στο στιλ σας, θα πρέπει να τα θερμάνετε με ένα καμινέτο (βεβαιωθείτε πως φοράτε την κατάλληλη προστασία!). Μπορείτε να δώσετε διαφορετικό σχήμα στο καθένα.
  • Έπειτα, το μόνο που μένει να κάνετε είναι να τα προσαρμόσετε στη σανίδα και τέλος! Μόλις αποκτήσατε μια υπέροχη κρεμάστρα.

Κούκλες από ξύλινες κουτάλες

Μιας που κάνετε χειροτεχνίες, γιατί να μη το κάνετε με τα παιδιά σας; Τι θα λέγατε να χρησιμοποιήσετε τις παλιές ξύλινες κουτάλες σας και να φτιάξετε κούκλες ή μαριονέτες;

Μπορείτε να φτιάξετε τα μαλλιά από μαλλί ή κάποιο άλλο υλικό που έχετε πρόχειρο, ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παλιά ρούχα για να τις ντύσετε.

Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υπάρχοντα κουμπιά και κορδέλες για να τις συμπληρώσετε. Μια ακόμη ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε μπογιές και βούρτσες για τα μάτια, τη μύτη, και το στόμα. Τα παιδιά θα ξετρελαθούν βοηθώντας όπου μπορούν!

Πιαστράκι για πετσέτες

Ένα ξεχασμένο πιρούνι στο συρτάρι μπορεί να γίνει ένα πανέμορφο πιαστράκι για πετσέτες, ειδικά αν είναι κατασκευασμένο από πολύτιμο μέταλλο όπως το ασήμι. Αν θέλετε ένα επαγγελματικό κομμάτι, τότε μπορείτε να προσλάβετε έναν κοσμηματοποιό να το φτιάξει για εσάς.

  • Λυγίστε το μέταλλο στο σχήμα που θέλετε και έπειτα θερμάνετέ το (προσεκτικά) με ένα καμινέτο. Μπορείτε να λυγίσετε και τα δόντια του πιρουνιού ανάλογα με τι θέλετε να φτιάξετε.

Θα είναι ένα υπέροχο δώρο για τον/η σύντροφό σας!

Πιαστράκι για πετσέτες
Μπορείτε να φτιάξετε ένα όμορφο πιαστράκι από ένα πιρούνι. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη.

Μπρελόκ από κουτάλια

Αυτή η ελκυστική ιδέα ανακύκλωσης απαιτεί και λίγες δεξιότητες αργυροχοΐας.

  1. Πρώτα, θα πρέπει να κόψετε το μακρύ μέρος των κουταλιών και να το ισιώσετε.
  2. Έπειτα, θα χρειαστεί να κάνετε μια τρύπα για τα κλειδιά.
  3. Ακόμη, μπορείτε να χαράξετε το όνομά σας ή να το διακοσμήσετε όπως επιθυμείτε.

Ετικέτες για ντουλάπια από παλιά μαχαιροπίρουνα αλπακά

Ο αλπακάς είναι μέταλλο όμοιο με το ασήμι. Όμως, στην πραγματικότητα είναι ένα κράμα ψευδαργύρου, νικελίου, και χαλκού. Πολλά παλιά μαχαιροπίρουνα κατασκευάζονταν από αυτό το μέταλλο. Το πλεονέκτημά του είναι ότι πρόκειται για ιδιαίτερα εύπλαστο υλικό, έτσι είναι ιδανικό για χειροτεχνίες.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουτάλια αλπακά για να φτιάξετε ετικέτες για τα ντουλάπια σας.

  • Λυγίστε ή ισιώστε τα με ένα σφυρί σε θερμοκρασία δωματίου. Όπως βλέπετε δεν είναι δύσκολο.
  • Έπειτα, μπορείτε να προσθέσετε τα ονόματα των προϊόντων που θέλετε να αποθηκεύσετε στο ντουλάπι: “ψωμί”, “δημητριακά”, “ζάχαρη”, κ.λπ. και στη συνέχεια κολλήστε τα στα ντουλάπια και τα συρτάρια.

Ταμπελάκια για τον κήπο

Αυτά είναι παρόμοια με τις ετικέτες για τα ντουλάπια. Μπορείτε να τα φτιάξετε με κουτάλια από αλπακά ή μαχαίρια. Το μέταλλο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις εξωτερικές συνθήκες.

Δε θα ήταν χρήσιμο να μπορείτε ν’ αναγνωρίσετε εύκολα τι βρίσκετε στον κήπο σας;

Κινητό με ναυτικό θέμα από παλιά μαχαιροπίρουνα

Ένα κινητό με φιγούρες από τη θάλασσα φτιαγμένες από μαχαιροπίρουνα, απαιτεί λίγη παραπάνω δουλειά. Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι απίστευτο!

  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουτάλια για να κάνετε ψάρια αφαιρώντας τις λαβές. Έπειτα, δίνετε σχήμα σε ό,τι απέμεινε για να φτιάξετε την ουρά. Μπορείτε ακόμη να φτιάξετε και ένα μάτι τρυπώντας με ένα τρυπάνι!
  • Επίσης, μπορείτε να μετατρέψετε ένα πιρούνι σε ένα χταπόδι, ή καλαμάρι, με ένα καμινέτο.

Συμπέρασμα

Πόσοι/ες από εμάς έχουμε κάπου ξεχασμένα τα ασημένια μαχαιροπίρουνα της γιαγιάς; Δεν τα χρησιμοποιούμε ποτέ και ούτε πρόκειται!

Λοιπόν, τι καλύτερο από το να τα μετατρέψουμε σε κάτι όμορφο και να διακοσμήσουμε το σπίτι μας;

Μπορείτε απλώς να τα βάψετε άσπρα και να τα κρεμάσετε. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει με την πρωτοτυπία του.

Όπως βλέπετε, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε με τα παλιά μαχαιροπίρουνα που έχετε στο σπίτι. Το μόνο που χρειάζεστε είναι δημιουργικότητα και φαντασία!


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.