Αντιδιαρροϊκά φάρμακα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Τα αντιδιαρροϊκά φάρμακα χορηγούνται ως συμπτωματική θεραπεία, δεδομένου ότι η διάρροια είναι σύμπτωμα και όχι ασθένεια από μόνη της. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τη θεραπεία της διάρροιας.
Αντιδιαρροϊκά φάρμακα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Mariel Mendoza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: τον/την γιατρό Mariel Mendoza.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 13 Δεκεμβρίου, 2022

Τα αντιδιαρροϊκά φάρμακα συνταγογραφούνται, όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, για τη θεραπεία της διάρροιας. Ανάλογα με την αιτία της νόσου και τα συμπτώματα που προκαλεί, το ακριβές προϊόν ποικίλλει.

Η διάρροια είναι ένας πολύ συνηθισμένος λόγος για να επισκεφθείτε το γιατρό, τόσο στην πρωτοβάθμια περίθαλψη όσο και απευθείας στο φαρμακείο. Προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν αυτά τα φάρμακα, είναι απαραίτητο να έχουμε καλύτερη κατανόηση της πεπτικής διαταραχής για την οποία συνταγογραφούνται.

Τι είναι η διάρροια και γιατί εμφανίζεται;

Η διάρροια είναι μια κατάσταση που επηρεάζει το πεπτικό σύστημα, συγκεκριμένα τη διέλευση των κοπράνων, προκαλώντας την επιτάχυνσή της, καθιστώντας τα κόπρανα πιο συχνά και κακής σύστασης.

Τα αίτια αυτής της κατάστασης είναι συνήθως ανισορροπίες μεταξύ των ουσιών που απορροφώνται και εκκρίνονται στο έντερο. Ωστόσο, η διάρροια είναι επίσης μια πολύ συχνή ανεπιθύμητη αντίδραση σε πολλά φάρμακα.

Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από ορισμένους παθογόνους μικροοργανισμούς μπορούν επίσης να προκαλέσουν αυτό το σύμπτωμα. Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η διάρροια, σε γενικές γραμμές, μπορεί να ταξινομηθεί σε δύο τύπους: την οξεία διάρροια και τη χρόνια διάρροια.

Όσον αφορά την πρώτη, επηρεάζει κάθε χρόνο περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους στον παγκόσμιο πληθυσμό, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Συνήθως προκαλείται από κάποια λοίμωξη και δεν απαιτεί φαρμακευτική αγωγή και υποχωρεί μόνη της.

Η χρόνια διάρροια εμφανίζεται όταν η διάρροια επιμένει μετά από δύο έως τρεις εβδομάδες θεραπείας. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται όταν ένας ασθενής υποφέρει από αυτή τη νόσο για περισσότερο από δύο μήνες και μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, αν και συνηθέστερα οφείλεται σε γαστρεντερική νόσο.

A man on the toilet
Η διάρροια είναι ένα σύμπτωμα του πεπτικού συστήματος που μπορεί να εμφανιστεί λόγω λοίμωξης ή ως ανεπιθύμητη αντίδραση σε ορισμένα φάρμακα.

Ποια αντιδιαρροϊκά φάρμακα είναι διαθέσιμα;

Τα αντιδιαρροϊκά φάρμακα χορηγούνται ως συμπτωματική θεραπεία, καθώς η διάρροια είναι σύμπτωμα και όχι νόσος από μόνη της. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τη θεραπεία της διάρροιας:

  • Ενυδάτωση: Όταν ένας ασθενής υποφέρει από διάρροια, χάνει πολύ νερό και ηλεκτρολύτες που είναι σημαντικό να αντικατασταθούν.
  • Χορήγηση πρεβιοτικών: Είναι πολύ συνηθισμένο να επηρεάζεται ο εντερικός μικροβιόκοσμος κατά τη διάρκεια της διάρροιας.
  • Αντιδιαρροϊκή φαρμακευτική αγωγή: Ωστόσο, δεν είναι πάντα απαραίτητη.

Η φαρμακευτική θεραπεία της διάρροιας ποικίλλει ανάλογα με την ένταση, τη διάρκεια και την αιτία της διάρροιας και αποσκοπεί στη μείωση ή την καταστολή των συμπτωμάτων της διάρροιας. Ακολουθούν ορισμένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα αντιδιαρροϊκά φάρμακα.

Ενεργός άνθρακας ή ταννική αλβουμίνη, από τα αντιδιαρροϊκά φάρμακα

Τα φάρμακα αυτά έχουν τοπική δράση. Συγκεκριμένα, δρουν στο εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου. Είναι πολύ ασφαλείς επιλογές, με ελάχιστες ανεπιθύμητες παρενέργειες σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν διεξαχθεί.

Σε γενικές γραμμές, έχουν μικρή επίδραση στη μείωση της ποσότητας και της συχνότητας των κοπράνων, αλλά επηρεάζουν τη συνοχή των κοπράνων.

Λοπεραμίδη

Αυτό το αντιδιαρροϊκό επηρεάζει το σφιγκτήρα του πρωκτού και βελτιώνει την εγκράτεια των κοπράνων. Είναι, επομένως, ένα φάρμακο που επηρεάζει την κινητικότητα του γαστρεντερικού συστήματος, επιβραδύνοντάς την. Αυτή η επίδραση προκαλεί την ενίσχυση της επαναρρόφησης του νερού και των ηλεκτρολυτών στο έντερο, με αποτέλεσμα την αύξηση της συνοχής των κοπράνων.

A doctor writing.
Τα αντιδιαρροϊκά φάρμακα συνταγογραφούνται μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις. Ο γιατρός μπορεί να προτείνει τη μία ή την άλλη επιλογή, ανάλογα με τα αίτια και τη σοβαρότητα της διάρροιας.

Αντιβιοτικά, από τα αντιδιαρροϊκά φάρμακα

Τα φάρμακα αυτά δεν συνιστώνται ως θεραπεία πρώτης επιλογής. Ο λόγος είναι ότι σχεδόν όλες οι διαρροές προκαλούνται από ιογενή και όχι από βακτηριακή λοίμωξη.

Ωστόσο, εάν η διάρροια προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη, συνιστάται η διενέργεια αντιβιογράμματος για να γνωρίσουμε την ευαισθησία του παθογόνου παράγοντα και έτσι να μπορέσουμε να χορηγήσουμε το κατάλληλο αντιβιοτικό.

Το αντιβιογράφημα είναι μια τεχνική που εκτελείται στο εργαστήριο, η οποία συνίσταται στην καλλιέργεια ενός μολυσμένου δείγματος και τη θεραπεία του με διαφορετικά αντιβιοτικά για να διαπιστωθεί ποιο είναι πιο αποτελεσματικό.

Συμπέρασμα

Ευτυχώς, σήμερα διαθέτουμε μια ευρεία γκάμα αντιδιαρροϊκών φαρμάκων που διασφαλίζουν ότι η διάρροια δεν αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες .

Για να γνωρίζουμε ποιο αντιδιαρροϊκό φάρμακο πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τι έχει προκαλέσει αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση. Σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με αυτό το είδος φαρμάκου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Barreiro de Acosta, M., & Domnguez Muoz, J. E. (2004). Tratamiento de la diarrea. Medicine – Programa de Formaci?N M?Dica Continuada Acreditado. https://doi.org/10.1016/s0211-3449(04)70013-2
  • del Arco, RT Sánchez, JM Machín Lázaro, and P. Checa Díaz. “Protocolo diagnóstico y terapéutico de la diarrea aguda.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 12.87 (2019): 5135-5139.
  • Di John, D. “Tratamiento farmacológico de la diarrea aguda.” ARS MEDICA Revista de Ciencias Médicas 17.2 (2017): 59-64.
  • Inhibición del tránsito intestinal por el extracto metanólico de las hojas de Annona muricata L (guanábana) en ratones. (2011). Ciencia e Investigación.
  • Román, E., María, Y., & Cilleruelo, L. (2003). Ensayos clínicos y práctica clínica Racecadotrilo en la gastroenteritis aguda infantil. An Pediatr Contin.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.