Συμπτώματα οδοντικής λοίμωξης που έχει εξαπλωθεί στο σώμα

Τα συμπτώματα μιας ανεπεξέργαστης οδοντικής λοίμωξης μπορεί να επιδεινωθούν και να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε ποιες είναι αυτές οι εκδηλώσεις και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Συμπτώματα οδοντικής λοίμωξης που έχει εξαπλωθεί στο σώμα
Vanesa Evangelina Buffa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από οδοντίατρο Vanesa Evangelina Buffa.

Τελευταία ενημέρωση: 19 Νοεμβρίου, 2022

Μερικές φορές, τα συμπτώματα μιας οδοντικής λοίμωξης δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Το να αφήσετε ένα μολυσμένο δόντι χωρίς θεραπεία μπορεί να έχει σοβαρές, ακόμη και απειλητικές για τη ζωή συνέπειες.

Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τα κύρια συμπτώματα μιας οδοντικής λοίμωξης. Επίσης, θα ασχοληθούμε με το τι συμβαίνει αν εξαπλωθεί στον οργανισμό και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Τι είναι η οδοντική λοίμωξη και ποια είναι τα συμπτώματά της;

Η οδοντική λοίμωξη, γνωστή και ως οδοντικό απόστημα, είναι η συσσώρευση πύου σε ένα δόντι λόγω της εισόδου βακτηρίων. Οι μικροοργανισμοί μπορούν να εισέλθουν στο δόντι μέσω ανεπεξέργαστων κοιλοτήτων, σπασιμάτων, ρωγμών ή διαρροών οδοντικών σφραγισμάτων.

Η οδοντική λοίμωξη μπορεί να εντοπίζεται σε διάφορες περιοχές του δοντιού. Εάν βρίσκεται στην άκρη της ρίζας, ονομάζεται ριζική λοίμωξη ή περιακρορριζικό απόστημα, Εάν εμφανίζεται στα ούλα, στις πλευρές της ρίζας του δοντιού, ονομάζεται περιοδοντικό απόστημα.

Μερικά από τα συμπτώματα μιας οδοντικής λοίμωξης είναι τα εξής:

 • Πόνος: Εκδηλώνεται ως αίσθηση σφυγμού στο δόντι και έντονος, διαπεραστικός, επίμονος πόνος που ακτινοβολεί στον αυχένα, το αυτί και τη γνάθο. Επιδεινώνεται όταν ξαπλώνετε.
 • Ευαισθησία: Η δυσφορία γίνεται αισθητή κατά τη μάσηση, κατά το σφίξιμο των δοντιών και με ζεστό ή κρύο φαγητό.
 • Βλάβη των ούλων: Οίδημα στην περιοχή των ούλων κοντά στο δόντι. Μοιάζει με σπυράκι από το οποίο τρέχει πύον. Όταν σκάσει, μπορεί να μειώσει τον πόνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η λοίμωξη έχει θεραπευτεί.
 • Οίδημα στην περιοχή: Μπορεί να υπάρχει αύξηση του όγκου στο πρόσωπο ή στα μάγουλα κοντά στο προσβεβλημένο δόντι.
 • Πρησμένοι λεμφαδένες: Οι λεμφαδένες της γνάθου και του λαιμού είναι διογκωμένοι και ευαίσθητοι στην αφή.
 • Πυρετός.
 • Κακή αναπνοή και δυσάρεστη γεύση στο στόμα.
 • Δυσκολία στην κατάποση ή στην αναπνοή.

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας οδοντικής λοίμωξης που εξαπλώνεται στο σώμα;

Αν δεν αντιμετωπιστεί, η λοίμωξη του δοντιού δεν θα υποχωρήσει. Μερικές φορές, τα αποστήματα σπάνε και ο πόνος υποχωρεί, αλλά τα βακτήρια παραμένουν μέσα στο δόντι, οπότε η θεραπεία εξακολουθεί να είναι απαραίτητη.

Το να αφήσετε ένα απόστημα δοντιού χωρίς θεραπεία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, καθώς η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές, όπως η γνάθος, το κεφάλι και ο λαιμός. Τα βακτήρια ταξιδεύουν ακόμη και μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και προκαλούν σηψαιμία (μια λοίμωξη που εξαπλώνεται σε όλο το σώμα και μπορεί να αποβεί μοιραία).

Τα συμπτώματα μιας λοίμωξης του δοντιού που εξαπλώνεται στο σώμα μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα σημάδια:

 • Γενική κακουχία: Ο ασθενής παρουσιάζει κόπωση, πονοκέφαλο και ζάλη.
 • Πυρετός: Μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Συνοδεύεται από εφίδρωση και κοκκίνισμα του δέρματος ή ανεξήγητα δερματικά εξανθήματα.
 • Πρήξιμο του προσώπου: Μπορεί να υπάρχει αύξηση του μεγέθους του προσώπου, πρήξιμο του πυθμένα του στόματος ή της υποκόγχιας περιοχής. Αυτό δυσχεραίνει την αναπνοή και την κατάποση. Δεν είναι δυνατό να ανοίξει πλήρως η στοματική κοιλότητα και δυσφορία στην κίνηση της γλώσσας. Το δέρμα είναι σφιχτό, ζεστό και επώδυνο.
 • Αφυδάτωση: Υπάρχει μικρότερη συχνότητα καθημερινής ούρησης. Μπορεί να υπάρχει επώδυνη ούρηση με σκούρα, συμπυκνωμένα ούρα. Ο ασθενής μπορεί επίσης να βρίσκεται σε σύγχυση.
 • Αυξημένος καρδιακός ρυθμός: Ο σφυγμός του ατόμου μπορεί να είναι γρήγορος και μπορεί να συνοδεύεται από πόνο στο στήθος.
 • Αυξημένος αναπνευστικός ρυθμός: Το άτομο μπορεί να αναπνέει περισσότερες από 25 αναπνοές ανά λεπτό.
 • Προβλήματα στο στομάχι: Αυτό περιλαμβάνει κοιλιακό πόνο, εμετό και διάρροια.
Συμπτώματα οδοντικής λοίμωξης που έχει εξαπλωθεί στο σώμα
Η σήψη είναι μια σοβαρή κατάσταση που περιλαμβάνει την εξάπλωση μικροοργανισμών μέσω του αίματος.

Πώς να παρέμβετε πριν εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα οδοντικής μόλυνσης

Όταν αισθάνεστε πόνο ή δυσφορία σε οποιοδήποτε δόντι, υποφέρετε από οδοντικό τραύμα ή παρατηρείτε μια κοιλότητα, μια τρύπα ή λεκέδες στα δόντια σας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μην αφήσετε να περάσει πολύς χρόνος και να συμβουλευτείτε έναν οδοντίατρο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πριν επιδεινωθεί. Η λήψη ενός αντιφλεγμονώδους φαρμάκου, η αποφυγή πολύ κρύων ή ζεστών τροφών ή η μάσηση από την άλλη πλευρά του πόνου μπορεί να ανακουφίσει την κατάσταση, αλλά δεν υποκαθιστά τη σωστή θεραπεία.

Όταν έχετε συμπτώματα οδοντικού αποστήματος, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε αμέσως έναν οδοντίατρο για να αντιμετωπιστεί η λοίμωξη. Στις περιπτώσεις που ο πονόδοντος συνοδεύεται από πυρετό, πρήξιμο του προσώπου και δυσκολία στην αναπνοή ή την κατάποση, καλό είναι να μεταβείτε επειγόντως σε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών, καθώς αυτά τα συμπτώματα είναι ενδεικτικά ότι η οδοντική λοίμωξη έχει εξαπλωθεί στο σώμα.

Πιθανές θεραπείες για τα συμπτώματα οδοντικής λοίμωξης

Για να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα μιας οδοντικής λοίμωξης, ο οδοντίατρος θα προσπαθήσει να απαλλαγεί από αυτήν εφαρμόζοντας κάποιες από τις παρακάτω επιλογές.

Αποστράγγιση του αποστήματος

Ο οδοντίατρος κάνει μια μικρή τομή πάνω από το απόστημα για να αποστραγγίσει το πύον που περιέχει. Εφαρμόζεται πίεση για να ενθαρρυνθεί η αποστράγγιση του περιεχομένου και η περιοχή πλένεται με φυσιολογικό διάλυμα. Μερικές φορές, είναι απαραίτητο να παραμείνει μια λαστιχένια αποστράγγιση, ώστε να μην κλείσει η πληγή και να συνεχίσει να βγαίνει το υλικό.

Θεραπεία ριζικών σωλήνων

Προκειμένου να εξαλειφθεί η λοίμωξη και να διατηρηθεί το προσβεβλημένο δόντι, ο οδοντίατρος μπορεί να πραγματοποιήσει ενδοδοντική ή ριζική θεραπεία. Αυτή συνίσταται στη διάτρηση του στοιχείου του δοντιού μέχρι να φτάσει στο κέντρο του δοντιού, όπου βρίσκεται ο μολυσμένος πολφικός ιστός.

Κάθε κανάλι του δοντιού καθαρίζεται και αποστραγγίζεται με εργαλεία και πλύσεις. Στη συνέχεια, τα κανάλια γεμίζονται και σφραγίζονται. Τοποθετείται σφράγισμα ή στεφάνη στο δόντι για την αποκατάσταση της ανατομίας του.

Εξαγωγή δοντιού

Σε περιπτώσεις όπου δεν είναι δυνατή η ριζική θεραπεία, το μολυσμένο δόντι πρέπει να εξαχθεί. Η επέμβαση περιλαμβάνει επίσης την αποστράγγιση του συσσωρευμένου πύου και τον πολύ καλό καθαρισμό της μολυσμένης περιοχής.

Αντιβιοτικά

Πέρα από την οδοντιατρική θεραπεία που έχει καθιερωθεί, είναι συνήθως απαραίτητο να συμπληρωθεί με τη χρήση αντιβιοτικών. Αυτό βοηθά στην εξάλειψη των βακτηρίων, στην αποτροπή της εξάπλωσης της λοίμωξης και στην προώθηση της ανάρρωσης.

Συμπτώματα οδοντικής λοίμωξης που έχει εξαπλωθεί στο σώμα
Τα αντιβιοτικά αποτελούν μία από τις κύριες θεραπευτικές επιλογές για τα οδοντικά αποστήματα και τη σηψαιμία.

Νοσηλεία

Οι ασθενείς με συμπτώματα σοβαρής οδοντικής λοίμωξης που εξαπλώνεται στον οργανισμό πρέπει να εισάγονται σε νοσοκομείο και να εξετάζονται επειγόντως από γναθοπροσωπικό χειρουργό.

Τα αντιβιοτικά χορηγούνται ενδοφλεβίως μαζί με χειρουργική παροχέτευση του αποστήματος. Ο βαθμός της αναπνευστικής νόσου θα πρέπει να αξιολογείται και ο ασθενής θα πρέπει να παρακολουθείται για την πιθανότητα εμφάνισης σήψης.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Οι αιτίες των λεκιασμένων δοντιών

Πώς να προλάβετε τα συμπτώματα μιας οδοντικής λοίμωξης

Για να αποφύγετε την εμφάνιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων μιας οδοντικής λοίμωξης, υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που πρέπει να εφαρμόζονται σε τακτική βάση. Η σωστή στοματική υγιεινή είναι το κλειδί για ένα υγιές στόμα.

Το συχνό βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος είναι απαραίτητα για την αποφυγή κοιλοτήτων, οι οποίες, αν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώξεις. Η χρήση φθορίου και μια ισορροπημένη διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη θα αποτρέψει επίσης αυτή την ασθένεια των δοντιών.

Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο κάνουν τη διαφορά. Είναι καλύτερο να κάνετε οδοντιατρικό έλεγχο κάθε έξι μήνες.

Το να αφήνετε τα συμπτώματα μιας οδοντικής μόλυνσης να περνούν απαρατήρητα μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Σε περίπτωση οποιασδήποτε ενόχλησης στο στόμα, συνιστάται να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος πριν επιδεινωθεί.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • de Los Ángeles, Fernándezt Mª, et al. “Complicaciones severas de infecciones odontogénicas.” Revista Médica Clínica Las Condes 25.3 (2014): 529-533.
 • Ruiz, Luis Rodrigo Saucedo, and Luis Eder Fernández Reyes. “Tratamiento de absceso periapical agudo: Reporte de caso clínico.” Revista Mexicana de Estomatología 4.1 (2017): 71-72.
 • Larena Fernández, Israel, et al. “Absceso submandibular producido por caries dental.” Pediatría Atención Primaria 18.71 (2016): e107-e110.
 • Raya, Purificación Robles, et al. “Manejo de las infecciones odontogénicas en las consultas de atención primaria:¿ antibiótico?.” Atención Primaria 49.10 (2017): 611-618.
 • López-Fernández, R. M., J. Téllez-Rodríguez, and A. F. Rodríguez-Ramírez. “Las infecciones odontogénicas y sus etapas clínicas.” Acta pediátrica de México 37.5 (2016): 302-305.
 • Peña-Vera, Juan Jose. “Cirugía de absceso periodontal provocado por un proceso carioso.” Dominio de las Ciencias 6.4 (2020): 471-489.
 • Velasco, Ignacio, and Reinaldo Soto. “Principios para el tratamiento de infecciones odontogénicas con distintos niveles de complejidad.” Revista chilena de cirugía 64.6 (2012): 586-598.
 • Lascano Lucio, Mercy Catalina, and Karina Mishelle Ramírez Sánchez. Complicaciones sistémicas relacionadas con procesos infecciosos de origen odontógeno. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2019.
 • González Quintero, Roberto, et al. Manejo de antibióticos en la práctica odontológica. Narración literaria. Corporación Universitaria Rafael Núñez, 2020.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.