Κόλπα για να αντιμετωπίσετε τον καύσωνα

Εάν θέλετε να αντιμετωπίσετε τον καύσωνα, οποιοδήποτε μικρό μέτρο μπορεί να βοηθήσει. Λαμβάνοντας μερικά απλά μέτρα, θα καταφέρετε να αποφύγετε τις αρνητικές επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών.
Κόλπα για να αντιμετωπίσετε τον καύσωνα

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Το να μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον καύσωνα, ειδικά σήμερα που οι απότομες αλλαγές στην θερμοκρασία έχουν γίνει πολύ συχνές, είναι πολύ σημαντικό. Οι απότομες κλιματικές αλλαγές μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία σας.

Ευτυχώς, το να αντιμετωπίσετε τον καύσωνα δεν είναι πολύ δύσκολο. Απλά πρέπει να λάβετε ορισμένα βασικά μέτρα για να διασφαλίσετε ότι οι απότομες αυξήσεις της θερμοκρασίας δεν θα σας επηρεάσουν πάρα πολύ. Αυτές οι οδηγίες πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά στην περίπτωση παιδιών και ηλικιωμένων, που είναι πιο ευάλωτοι στο κλίμα.

Σε ορισμένα μέρη, οι θερμοκρασίες μπορούν να φτάσουν στους 40 ° C ή περισσότερο. Εάν δεν λάβετε τα κατάλληλα μέτρα,  μπορεί να υποφέρετε από πολλά προβλήματα, από αφυδάτωση και ηλίαση έως και μυϊκούς σπασμούς.

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσετε τον καύσωνα είναι να ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές.

Συνεχής ενυδάτωση και κατάλληλα ρούχα

μπουκάλι με νερό

Όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή, η συνεχής ενυδάτωση αποτελεί ένα υποχρεωτικό μέτρο. Η καλύτερη πρακτική είναι να πίνετε πολύ νερό, και ακόμα καλύτερα αν είναι έξω από το ψυγείο. Άλλα ποτά, ειδικά εάν περιέχουν πολλή ζάχαρη, προκαλούν μόνο περισσότερη δίψα. Συνιστώνται επίσης οι φυσικοί χυμοί φρούτων, ειδικά εάν δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη. Το αλκοόλ δεν συνιστάται σε καμία μορφή. Επίσης, πρέπει να ενυδατώνεστε συνεχώς, ακόμα κι αν δεν αισθάνεστε διψασμένοι.

Ομοίως, είναι σημαντικό να φοράτε κατάλληλα ρούχα για να αντέχετε στις υψηλές θερμοκρασίες. Πρέπει να χρησιμοποιείτε ρούχα φτιαγμένα με φυσικές ίνες όπως το βαμβάκι, καθώς διευκολύνουν την εφίδρωση. Προτείνουμε επίσης ελαφριά χρώματα, καθώς αντανακλούν τη θερμότητα αντί να τη συγκεντρώνουν.

Πώς να αντιμετωπίσετε τον καύσωνα στο σπίτι

Είναι καλύτερο να μην βγαίνετε από το σπίτι σας όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή. Εάν πρέπει να βγείτε, καλό είναι να βρείτε κάποια σκιά. Είναι προτιμότερο να μένετε μέσα σε κτίρια ή κλειστούς χώρους με κλιματισμό.

Ο κλιματισμός είναι ένας καλός σύμμαχος για να αντιμετωπίσετε τον καύσωνα. Ωστόσο, πρέπει να τον χειριστείτε σωστά. Εάν έχετε κλιματιστικό, θα πρέπει να το διατηρείτε σε θερμοκρασία μεταξύ 22 και 25 ° C. Εάν το βάλετε στο πιο κρύο, μπορεί να προκαλέσει κρυολογήματα ή άλλες ασθένειες.

Εάν βρίσκεστε στο σπίτι, κλείστε τις κουρτίνες τις πιο ζεστές ώρες και τα παράθυρα. Αυτό βοηθά στο να διασφαλιστεί ότι η θερμότητα δεν θα μπει στο σπίτι σας. Από τις 9 ή τις 10 μ.μ., είναι καλή ιδέα να ανοίξετε τα παράθυρα για μερικές ώρες για να επωφεληθείτε από τον δροσερό αέρα.

Συσκευές και ηλεκτρική ενέργεια

Ένα από τα πλεονεκτήματα του καλοκαιριού είναι ότι παρέχει περισσότερες ώρες ήλιου από οποιαδήποτε άλλη εποχή του έτους. Επομένως, δεν πρέπει να ανάβετε τα φώτα εκτός εάν είναι απαραίτητο. Τα φώτα παράγουν θερμότητα, κάτι που πρέπει να αποφύγετε.

Το ίδιο ισχύει και για τις συσκευές. Ακόμα κι αν είναι απενεργοποιημένες, παράγουν θερμότητα εάν είναι συνδεδεμένες με το ηλεκτρικό ρεύμα. Αν και δεν δημιουργούν υψηλές θερμοκρασίες, πολλές από αυτές μπορούν να αυξήσουν την αίσθηση της θερμότητας. Επομένως, είναι καλύτερο να τις απενεργοποιήσετε και να τις χρησιμοποιήσετε μόνο εάν είναι απαραίτητο.

Διαβάστε και αυτό το άρθρο: 5 τρόποι για να ενυδατώσετε το δέρμα σας

Σπιτικά κόλπα για να αντιμετωπίσετε τον καύσωνα

γυναίκα τρίβει αλόη βέρα στο πρόσωπό της

Υπάρχουν πολλά απλά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τον καύσωνα. Μερικά κόλπα μπορούν να βοηθήσουν. Μερικά από αυτά είναι τα εξής:

  • Μην φοράτε μακιγιάζ. Οι κρέμες και οι λοσιόν σώματος περιέχουν στοιχεία που διατηρούν τη θερμότητα. Επομένως, είναι καλύτερο να μην φοράτε μακιγιάζ ή να χρησιμοποιείτε την ελάχιστη δυνατή ποσότητα.
  • Μην τρώτε πάρα πολύ. Τα μεγάλα γεύματα δημιουργούν μεταβολική θερμότητα και αυτό αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος. Προσπαθήστε να τρώτε ελαφριά γεύματα αρκετές φορές την ημέρα.
  • Βρέξτε τον εαυτό σας όποτε χρειάζεται. Εάν αισθάνεστε ότι κάνει πολλή ζέστη, βάλτε λίγο κρύο νερό στο λαιμό, τους καρπούς και το μέτωπό σας. Είναι πιο εύκολο να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας σε αυτά τα σημεία.
  • Προστατέψτε τον εαυτό σας όταν βγαίνετε. Εάν βγαίνετε έξω, είναι καλύτερο να φοράτε γυαλιά ηλίου και κάτι για να προστατεύσετε το κεφάλι σας. Όταν ο ήλιος είναι πολύ έντονος, θα πρέπει να έχετε μια ομπρέλα. Επίσης, φορέστε δροσερά παπούτσια που δεν εμποδίζουν τον ιδρώτα.
  • Χρησιμοποιήστε αλόη βέρα. Μπορείτε να παγώσετε μερικούς κρυστάλλους αλόης βέρα. Εάν αισθάνεστε ότι το δέρμα σας καίει ή είναι πολύ ξηρό, τρίψτε την στο δέρμα σας. Είναι αναζωογονητικό!

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • García, F. F., & Álvarez, D. R. (2008). Olas de calor e influencia urbana en Madrid y su área metropolitana. Estudios Geográficos, 69(265), 495-518.
  • Indoor, C. (2007). La Importancia de la Hidratación en. Simposio Virtual.
  • Trejo, O., Miró, Ò., De La Red, G., Collvinent, B., Bragulat, E., Asenjo, M. A., … Sánchez, M. (2005). Impacto de la ola de calor del verano de 2003 en la actividad de un servicio de urgencias hospitalario. Medicina Clinica. https://doi.org/10.1157/13077379

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.