7 συμβουλές για την κόπωση που σχετίζεται με τον λύκο

Η κόπωση που σχετίζεται με τον λύκο είναι συνήθως ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα αυτής της νόσου. Επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής του ασθενούς, από τον σωματικό έως τον ψυχολογικό.
7 συμβουλές για την κόπωση που σχετίζεται με τον λύκο
Mariel Mendoza

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από τον/την γιατρό Mariel Mendoza.

Τελευταία ενημέρωση: 03 Μαΐου, 2023

Η κόπωση που σχετίζεται με τον λύκο δυσκολεύει τα άτομα στο να εκτελέσουν βασικές καθημερινές εργασίες, όπως το να σηκωθούν από το κρεβάτι, να φάνε και να πάνε στη δουλειά τους. Επίσης, άλλες δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου (σωματική άσκηση ή απλώς κοινωνικοποίηση) γίνονται περίπλοκες.

Στα άτομα με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, η κόπωση τείνει να είναι το αρχικό σύμπτωμα σε έως και τις μισές περιπτώσεις. Μπορεί να συνοδεύεται από ευερεθιστότητα, κόπωση, υπνηλία, κατάθλιψη και άγχος.

Πότε μιλάμε για κόπωση στον λύκο;

Η κοινή κόπωση και η σοβαρή κόπωση είναι πολύ συχνές στον λύκο. Θα μπορούσαν να οφείλονται στις καταστάσεις κατάθλιψης και άγχους που χαρακτηρίζουν τη νόσο.

Επί του παρόντος, η κλίμακα κόπωσης για τη γνωστική και κινητική λειτουργία (FSMC) χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του συμπτώματος. Περιλαμβάνει 20 μεταβλητές που αξιολογούν τις λειτουργίες ξεχωριστά. Στη συνέχεια, το άτομο ταξινομείται ως ήπιο, μέτριο ή σοβαρό, ανάλογα με τα αποτελέσματα.

Ο παράγοντας κόπωσης είναι μια τιμή ίση ή μεγαλύτερη από 42 στην κλίμακα FSMC. Και η σοβαρή κόπωση είναι ίση ή μεγαλύτερη από 63.

Ως κόπωση μπορεί να θεωρηθεί ως η συντριπτική αίσθηση εξάντλησης κατά την ανάπαυση. Εμποδίζει την εκτέλεση καθημερινών καθηκόντων, επιδεινώνεται με τη δραστηριότητα και δεν βελτιώνεται με την ανάπαυση.

Η κόπωση ως σύμπτωμα σχετίζεται, εκτός από την ίδια τη νόσο, και με άλλους παράγοντες:

Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να επιδεινώσουν την κόπωση στον λύκο ή να την αναπτύξουν ως συνέπεια. Η ακραία κόπωση, για παράδειγμα, οδηγεί σε καθιστική ζωή, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Cansancio en una paciente con lupus.
Η κόπωση μειώνει τις σωματικές δραστηριότητες στους ασθενείς με λύκο. Έτσι, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το υπερβολικό βάρος.

Καθημερινές συμβουλές για την κόπωση στον λύκο

Εάν διαγνωστείτε με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα εμφανιστεί κούραση και κόπωση. Γι’ αυτό είναι καλό να εφαρμόζετε κάποιες στρατηγικές για την καταπολέμηση του συμπτώματος. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν.

1. Μειώστε το άγχος

Η κόπωση από λύκο βελτιώνεται όσο ασχολείστε με τεχνικές χαλάρωσης για τη διαχείριση του άγχους. Συνιστάται η γιόγκα και ο διαλογισμός, η εξισορρόπηση του φόρτου εργασίας σας, η αντιστοίχιση των δραστηριοτήτων σας με τις φυσικές σας ικανότητες και η ύπαρξη τακτικών προγραμμάτων ξεκούρασης και ανάπαυσης.

2. Συμπεριλάβετε καθημερινές ρουτίνες άσκησης για να αντιμετωπίσετε την κόπωση στο λύκο

Αν και τα άτομα με λύκο μπορεί να δυσκολεύονται να ασκηθούν, η καθιστική ζωή είναι ένας παράγοντας που επιδεινώνει την κόπωση. Η τακτική άσκηση, από την άλλη πλευρά, επιτρέπει στους μύες να γίνουν ισχυρότεροι, παρέχει περισσότερη ενέργεια και βελτιώνει τη διάθεση.

Μόνο με την ένταξη 10 λεπτών σωματικής δραστηριότητας καθημερινά, οι επιπτώσεις του στρες και της κόπωσης μειώνονται. Επιπλέον, συνιστάται να επιδιώκεται ισορροπία μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και των περιόδων ανάπαυσης.

Προγραμματίστε άλλες δραστηριότητες εκτός των καθημερινών σας δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών συναθροίσεων, ώστε να μην ξεμείνετε από ενέργεια.

Η αερόβια σωματική άσκηση βελτιώνει την κόπωση στον λύκο. Καθώς πρόκειται για μια νόσο που αφορά πολλαπλά όργανα, όπως οι μύες, το δέρμα, οι πνεύμονες και οι αρθρώσεις, η αθλητική άσκηση θα επηρεάσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Τα παρατεταμένα προγράμματα αερόβιας σωματικής άσκησης έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν σημαντικά τη σοβαρή κόπωση. Ιδανικά, βρείτε έναν επαγγελματία στην περιοχή σας που μπορεί να σας δείξει κάποια προγράμματα.

3. Παρακολουθήστε ομάδες υποστήριξης και διαχειριστείτε τα συναισθήματα σε θεραπεία

Η κόπωση από λύκο μπορεί να οφείλεται σε κατάθλιψη και άγχος, καθώς και σε θυμό και απογοήτευση. Επειδή το να αφήνετε αυτά τα συναισθήματα να εξελίσσονται είναι αντιπαραγωγικό, θα πρέπει να δοκιμάσετε μια προσέγγιση μέσω ψυχολογικής θεραπείας.

Το να είστε πολύ κουρασμένοι για να ξεκινήσετε ή ακόμα και να ολοκληρώσετε οποιαδήποτε δραστηριότητα, καθώς και η απάθεια, προκαλούν θλίψη που μπορεί να είναι δύσκολο να διαχειριστείτε μόνοι σας. Επίσης, η συμμετοχή σε ομάδες υποστήριξης μας επιτρέπει να μοιραστούμε με άλλους που περνούν τα ίδια προβλήματα.

4. Βελτιώστε τις συνήθειες του ύπνου

Οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να επιδεινώνουν την κόπωση ή να είναι η αιτία, επειδή τα άτομα με λύκο συχνά ξυπνούν νιώθοντας κουρασμένα, ακόμη και αν έχουν κοιμηθεί πολλές ώρες. Η διακοπή του ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας και η αδυναμία επιστροφής στον ύπνο είναι επίσης συχνές.

Συνιστάται 7 έως 8 ώρες ξεκούρασης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι μεσημεριανοί ύπνοι πρέπει να είναι σύντομοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μην επηρεάζουν τον νυχτερινό ύπνο.

Η έκθεση σε οθόνες τη νύχτα πρέπει επίσης να εξαλειφθεί. Τρώτε ένα ελαφρύ δείπνο 2 έως 4 ώρες πριν από τον ύπνο. Μην καταναλώνετε καφεΐνη και δοκιμάστε χαλαρωτική μουσική.

Δημιουργήστε μια ρουτίνα χαλάρωσης πριν από τον ύπνο και προσπαθήστε να ξυπνάτε την ίδια ώρα το πρωί.

Τα προβλήματα ύπνου στον λύκο μπορεί να οφείλονται στη θεραπεία με κορτικοστεροειδή σε μέτριες έως υψηλές δόσεις. Γι’ αυτό συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν χρησιμοποιείτε αυτά τα φάρμακα.

5. Υιοθετήστε μια ισορροπημένη διατροφή

Μια διατροφή με επαρκείς μερίδες πρωτεϊνών και υδατανθράκων μπορεί να καταπολεμήσει την κόπωση που σχετίζεται με τον λύκο. Φυσικά, τα άτομα με αυτό το πρόβλημα πρέπει να εγκαταλείψουν τις τοξικές ουσίες, όπως το αλκοόλ ή ο καπνός.

Η κόπωση στον λύκο μπορεί επίσης να οφείλεται σε έλλειψη βιταμίνης D, που προκαλείται από την τάση αποφυγής της έκθεσης στον ήλιο. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι εντός 6 μηνών από την εφαρμογή συμπληρώματος βιταμίνης D, η σοβαρή κόπωση βελτιώνεται σημαντικά στις γυναίκες με τη νόσο.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν χρειάζεστε συμπληρώματα βιταμινών.
Alimentos con vitamina D.
Η διατροφή μπορεί να μην επαρκεί για την επίτευξη των ημερήσιων τιμών βιταμίνης D στον λύκο. Ως εκ τούτου, ορισμένοι ασθενείς χρειάζονται συμπληρώματα.

6. Επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να επανεξετάσει τη φαρμακευτική σας αγωγή

Τα κορτικοστεροειδή που χρησιμοποιούνται ως θεραπεία μπορεί να οδηγήσουν σε αϋπνία, άγχος και κόπωση που σχετίζεται με τον λύκο. Μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ικανότητα επίτευξης ξεκούραστου ύπνου.

Άλλες θεραπείες για τον λύκο, όπως αντιφλεγμονώδη παυσίπονα, αντικαταθλιπτικά και μυοχαλαρωτικά, είναι ικανές να επιδεινώσουν την κόπωση. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η τακτική αξιολόγηση του θεραπευτικού πλάνου. Και, μόνο ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να την καθορίσει.

7. Αποκλείστε άλλα συνυπάρχοντα νοσήματα

Η κόπωση που σχετίζεται με τον λύκο μπορεί να επιδεινωθεί από την παρουσία άλλων αυτοάνοσων, ενδοκρινικών ή νευρολογικών διαταραχών:

  • Ινομυαλγία.
  • Προβλήματα θυρεοειδούς.
  • Νεφρική ανεπάρκεια.
  • Αναιμία.

Εάν παρουσιάσετε συμπτώματα διαφορετικά από τα συνήθη ή νέα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Μερικές φορές, η διόρθωση μιας πρόσθετης παθολογίας μειώνει την αίσθηση της κόπωσης. Για αυτό, είναι απαραίτητο να συμμορφώνεστε με την παραπάνω συμβουλή για τακτικές επισκέψεις στο γιατρό.

Η κόπωση που σχετίζεται με τον λύκο απαιτεί επαγγελματική αξιολόγηση

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν αντιμετωπίζετε κόπωση στον λύκο είναι να αποκλείσετε την παρουσία ενεργής φάσης της νόσου. Έτσι, πρέπει να προσαρμόσετε τη θεραπεία ώστε να επιδιώξετε την ύφεση της οξείας περιόδου. Είναι δυνατόν να αυξηθεί η δόση των φαρμάκων που ήδη χρησιμοποιούνται ή να προστεθεί ένα διαφορετικό φάρμακο.

Όταν δεν υπάρχει υψηλή δραστηριότητα ή οξύ επεισόδιο λύκου, ο γιατρός πρέπει να αξιολογήσει άλλες καταστάσεις που μπορεί να προάγουν την κόπωση. Θα πρέπει να αποκλείσει ταυτόχρονη αναιμία, νεφρική ανεπάρκεια ή προβλήματα θυρεοειδούς.

Η κόπωση που σχετίζεται με τον λύκο μπορεί να είναι εξουθενωτική, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Επηρεάζει την ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων και απαιτεί ιατρική βοήθεια.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.