Πότε είναι απαραίτητος ένας ρευματολόγος;

Η επίσκεψη σε έναν ρευματολόγο είναι ό,τι καλύτερο όταν υπάρχει πόνος στις αρθρώσεις ή τους μυς που επιμένει για μέρες ή σταματά μερικώς. Πιστεύετε ότι χρειάζεστε έναν ρευματολόγο;
Πότε είναι απαραίτητος ένας ρευματολόγος;
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 27 Οκτωβρίου, 2022

Αρκετοί ειδικοί μπορούν ν’ αντιμετωπίσουν τα μυοσκελετικά προβλήματα, ανάλογα με τη φύση τους. Σε πολλές περιπτώσεις, ένας ρευματολόγος είναι υπεύθυνος γι’ αυτό, αλλά η θεραπεία μπορεί ν’ αφεθεί και στα χέρια άλλων επαγγελματιών. Πιστεύετε πως ίσως χρειάζεστε έναν ρευματολόγο; Το άρθρο που ακολουθεί θα σας βοηθήσει να το μάθετε.

Ένας ρευματολόγος είναι ένας επαγγελματίας υγείας ο οποίος μπορεί ν’ αντιμετωπίσει προβλήματα που επηρεάζουν τα οστά, τους μυς, τους συνδέσμους, τους τένοντες, και τις αρθρώσεις. Υπάρχουν και άλλες ειδικότητες που μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα, όπως η αρθρολογία, η οστεολογία, και η νευρολογία.

Ομοίως, όταν τα μυοσκελετικά προβλήματα προέρχονται από έναν τραυματισμό, τότε συνήθως ένας τραυματολόγος ή ένας φυσικοθεραπευτής είναι υπεύθυνοι για τη θεραπεία, και κάποιες φορές ένας ορθοπεδικός. Έτσι λοιπόν, τι είναι και τι κάνει ένας ρευματολόγος; Πώς μπορείτε να ξέρετε αν χρειάζεται να επισκεφθείτε έναν;

Τι είναι ένας ρευματολόγος;

Άτομο κοιτά με μεγεθυντικό φακό εικόνα σκελετού
Ένας ρευματολόγος είναι ένας γιατρός με ειδικότητα σε παθήσεις που συνδέονται με τα οστά, τους μυς, τους συνδέσμους, τους τένοντες, και τις αρθρώσεις.

Ένας ρευματολόγος είναι ένας γιατρός που ειδικεύεται στη θεραπεία μυοσκελετικών ασθενειών, ασθενειών με τις αρθρώσεις, και των ρευματικών παθήσεων που περιλαμβάνουν συστημικά αυτοάνοσα νοσήματα όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Οι ρευματικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν πόνο, πρήξιμο, δυσκαμψία, και δυσμορφία στις αρθρώσεις, τα οστά, ή τους υποστηρικτικούς μυς. Ένας ρευματολόγος είναι σε θέση να κάνει διάγνωση και να θεραπεύσει αυτά τα προβλήματα, αλλά δεν εκτελεί χειρουργεία.

Ένας ρευματολόγος εργάζεται συνήθως σε εξωνοσοκομειακή βάση. Ορισμένες φορές, άλλοι γιατροί θα σας παραπέμψουν έναν ρευματολόγο αν τον χρειάζεστε, αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που πηγαίνουν για άμεση διαβούλευση. Συχνά δουλεύουν σε νοσοκομεία με διεπιστημονικές ομάδες για τις παθήσεις που εμπίπτουν στο πεδίο τους.

Τι περιλαμβάνει η εκπαίδευση ενός ρευματολόγου;

Ένας ρευματολόγος ολοκληρώνει την εκπαίδευσή ως γενικός γιατρός και έπειτα θα πρέπει να ειδικευτεί στην παιδιατρική ή την παθολογία. Μόλις ολοκληρώσει αυτές τις σπουδές, ειδικεύεται στη ρευματολογία για δύο ή τρία χρόνια.

Σε κάποιες χώρες, οι ρευματολόγοι θα πρέπει να δώσουν εξετάσεις στο τέλος της εκπαίδευσής τους ώστε να λάβουν πιστοποίηση ως ειδικοί σε αυτόν τον τομέα. Έπειτα, θα πρέπει ν’ ανανεώνουν περιοδικά την πιστοποίησή τους επιβεβαιώνοντας πως οι γνώσεις τους παραμένουν ενημερωμένες.

Ποιες παθήσεις θεραπεύει ένας ρευματολόγος;

Ένας ρευματολόγος θεραπεύει ένα εύρος παθήσεων, οι οποίες έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό πως είναι φλεγμονώδεις ή αυτοάνοσες. Θα πρέπει να επηρεάζουν τις αρθρώσεις, τους τένοντες, τους συνδέσμους, τους μυς, τα οστά, και τα αιμοφόρα αγγεία.

Μεταξύ των παθήσεων που μπορούν ν’ αντιμετωπίσουν αυτοί οι ειδικοί βρίσκουμε τις ακόλουθες:

 • Φλεγμονώδης, ρευματοειδής, ψωριασική, ή νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα
 • Πόνος στην πλάτη
 • Οστεοαρθρίτιδα και οστεοπόρωση
 • Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
 • Ινομυαλγία
 • Αγγειίτιδα
 • Τενοντίτιδα και μυοσίτιδα
 • Θυλακίτιδα
 • Αγκυλωτική σπονδυλίτιδα
 • Αντιδραστικές αρθροπάθειες
 • Ουρική αρθρίτιδα
 • Σαρκοείδωση
 • Γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα
 • Σκληρόδερμα
 • Ρευματική πολυμυαλγία και πολυμυοσίτιδα
 • Νόσος του Behcet
 • Νόσος του Paget
 • Σύνδρομο Reiter
 • Σύνδρομο Sjogren

Συνολικά, οι ρευματολόγοι μπορούν ν’ αντιμετωπίσουν έως και 120 διαφορετικές ασθένειες και παθήσεις. Συνήθως συλλέγουν πληροφορίες από τον ασθενή και το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό, εκτελούν διαγνωστικές εξετάσεις, και αναπτύσσουν ένα πλάνο θεραπείας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, ενέσεις στις επηρεασμένες περιοχές, και ορισμένες φορές παραπομπή σε φυσικοθεραπευτή ή άλλο ειδικό.

Πότε θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν ρευματολόγο;

Είναι συχνό να εμφανίζεται μυϊκός πόνος ή πόνος στις αρθρώσεις κάποια στιγμή στη ζωή σας. Αν όμως επιμένει για αρκετές ημέρες, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν γενικό γιατρό προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση.

Αν τα μέτρα που θα εφαρμόσει δεν λειτουργούν ή λειτουργούν μερικώς, τότε ίσως χρειάζεστε έναν ρευματολόγο. Θα πρέπει να ζητήσετε ένα ραντεβού όταν παρουσιάζεται μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες καταστάσεις:

 • Πόνος σε διάφορες αρθρώσεις
 • Πόνος σε μία άρθρωση που δεν σχετίζεται με γνωστό τραυματισμό
 • Μυϊκός πόνος ή πόνος σε άρθρωση μαζί με συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση, πρωινή δυσκαμψία, εξάνθημα, ή πόνο στο στήθος
 • Μυϊκός πόνος χωρίς προφανή λόγο
 • Άτομα άνω των 50 ετών με επαναλαμβανόμενο μυϊκό πόνο ή πονοκεφάλους

Η διαβούλευση θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό αυτοάνοσων ασθενειών ή αν τα συμπτώματα χειροτερέψουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο λόγος είναι πως ο πόνος στην άρθρωση που δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη ζημιά της άρθρωσης.

Τι να περιμένετε στο ραντεβού σας

Γιατρός κοιτά ακτινογραφία
Η διάγνωση μιας ρευματικής ασθένειας είναι πολύπλοκη και έτσι απαιτεί σχολαστική έρευνα, αλλά και την εκτέλεση διαφόρων εξετάσεων.

Οι ρευματικές ασθένειες είναι πολύπλοκες και δεν διαγιγνώσκονται εύκολα. Γι’ αυτό, καλό είναι να μην περιμένετε οριστικές απαντήσεις στο πρώτο σας ραντεβού. Ο γιατρός θα εκτελέσει μια κλινική εξέταση για σημάδια και συμπτώματα φλεγμονής και θα σας ζητήσει το οικογενειακό ιστορικό.

Ένας ρευματολόγος θα αναλύσει, επίσης, τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες έχετε υποβληθεί έως τώρα και, σχεδόν πάντα, θα ζητήσει περαιτέρω εξετάσεις. Αυτές περιλαμβάνουν ακτινογραφίες, μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες, και υπέρηχο. Ο λόγος που χρησιμοποιούνται αυτές είναι για ν’ ανιχνευτούν μυοσκελετικές ανωμαλίες.

Είναι σημαντικό να φέρετε τα ακόλουθα στο πρώτο σας ραντεβού:

 • Όλες τις προηγούμενες εξετάσεις, ακτινογραφίες, υπέρηχους, και μαγνητικές τομογραφίες που σχετίζονται με το πρόβλημα που σας ανησυχεί.
 • Μια ανανεωμένη λίστα των φαρμάκων που λαμβάνετε, με την ακριβή δοσολογία, πέραν αυτών που έχετε λάβει στην προσπάθειά σας να αντιμετωπίσετε την πάθηση.
 • Μια λίστα με τις αλλεργίες σε φάρμακα.
 • Ξεκάθαρες συστάσεις αυτοάνοσων ή ρευματολογικών νοσημάτων από τα οποία έχει υποφέρει κάποιο μέλος της οικογένειας.

Έπειτα, βάσει των πληροφοριών που έχετε συλλέξει και της ανάλυσής τους, ένας ρευματολόγος θα προσδιορίσει το πλάνο θεραπείας. Κάποιες φορές απαιτούνται περισσότερες επισκέψεις πριν μπορέσει να κάνει μια οριστική διάγνωση ο ειδικός.

Αν έχετε πόνο στις αρθρώσεις, ένας ρευματολόγος ίσως είναι απαραίτητος

Πολύ συχνά, οι άνθρωποι παραπέμπονται σε έναν ορθοπεδικό αντί ενός ρευματολόγου. Κατά κανόνα, αν δεν υπάρχει κάποιος τραυματισμός που να προκάλεσε τη δυσφορία, είναι καλύτερο να δείτε πρώτα έναν ρευματολόγο.

Τέλος, καλό θα ήταν να μην αναβάλετε την επίσκεψη στον ειδικό επειδή νομίζετε ότι ο πόνος δεν είναι ιδιαίτερα δυνατός για να δικαιολογεί ένα ραντεβού. Αν υπάρχει δυσκαμψία και φλεγμονή, ακόμη και με μικρό πόνο, θα πρέπει να δείτε έναν ρευματολόγο για να μπορέσει να εκτιμήσει την κατάσταση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Solis Cartas, U., Morejón Gómez, J. A., & de Armas Hernández, A. (2014). Espondilitis anquilosante y enfermedad de Von Recklinhausen. Una asociación infrecuente. Revista Cubana de Reumatología, 16(2), 240-244.
 • López Palma, A. E., Martínez Gutiérrez, J. A., Cevallos Morejón, P. G., & Castro Mangui, F. A. (2018). La polimialgia reumática. Un desafío diagnóstico. Revista Cubana de Reumatología, 20(1), 1-7.
 • Pujol, J. C. D. (2010). Reumatología clínica. Content Repository Only!

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.