Η Κούβα αναπτύσσει και μοιράζεται ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου

Μία από τις κύριες ωφέλειες των νέων σχέσεων ανάμεσα στην Κούβα και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι η εμφάνιση ενός καινούργιου εμβολίου κατά του καρκίνου του πνεύμονα, που αναπτύχθηκε και ελέγχθηκε από Κουβανούς γιατρούς.
Η Κούβα αναπτύσσει και μοιράζεται ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου

Έχει γραφτεί από Ángela Aragón

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Θυμάστε όταν η ιδέα για ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου ήταν επιστημονική φαντασία; Κάθε μέρα πλησιάζουμε όλο και περισσότερο στην επίτευξη αυτού του στόχου. Οι καλύτεροι επιστήμονες στον κόσμο συγκεντρώνουν τις προσπάθειές τους για να δώσουν τέλος σε αυτή την ολέθρια νόσο.

Η προέλευση δεν έχει σημασία: κάθε χώρα στη γη μοιράζεται τους πόρους της για να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης και μια θεραπεία για τη συγκεκριμένη νόσο. Τα καλύτερα μυαλά στον κόσμο συνεργάζονται για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Οι αναπτυσσόμενες σχέσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κούβα το αποδεικνύουν. Κυκλοφόρησε η εκπληκτική είδηση μιας νέας συμφωνίας ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Κούβα.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν να αναπτύξουν το πρώτο αντικαρκινικό εμβόλιο για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα, το οποίο δημιούργησαν με επιτυχία Κουβανοί επιστήμονες.

Ωστόσο δεν πρόκειται για προληπτικό μέτρο ή για θεραπεία. Όμως επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου, έτσι η νόσος γίνεται χρόνια αντί θανατηφόρος.

Κάτι τέτοιο καθιστά τη χημειοθεραπεία και τη ραδιοθεραπεία περιττές. Με αυτό τον τρόπο, δύο από τις χειρότερες πλευρές του καρκίνου μπορούν να αποφευχθούν. Οι συγκεκριμένες μέθοδοι αποτελούν το δυσκολότερο μέρος της αντιμετώπισης του καρκίνου, αν και έχουν γίνει καλύτερα ανεκτές χάρη στην πρόοδο της επιστήμης και στις καινούργιες συνεργασίες.

Το εκπληκτικό καινούργιο εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα

Εμβόλιο κατά του καρκίνου - Γιατρός κρατά πνεύμονες

Σύμφωνα με το διευθυντή του προγράμματος, Fernando Ravsberg, το εμβόλιο εξασφαλίζει πολλά νέα πλεονεκτήματα.

Όλοι οι όγκοι έχουν ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό γνώρισμα. Περιέχουν ένα μόριο που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξή τους. Το εμβόλιο δρα εναντίον του, εμποδίζοντας την περαιτέρω εξάπλωση του καρκίνου.

Το εμβόλιο θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής εκείνων που πάσχουν από τη νόσο. Όποιος έχει υποφέρει κάποτε από καρκίνο, είτε άμεσα είτε έμμεσα, γνωρίζει πόσο σημαντικό είναι αυτό.

Όταν η νόσος φτάσει σε προχωρημένα στάδια, η ποιότητα ζωής μειώνεται ραγδαία -σε τέτοιο βαθμό που μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να διακόψουν τη θεραπεία.

Η Κούβα προσφέρει ήδη στους πολίτες της πρόσβαση στο εμβόλιο. Για τους ξένους, ωστόσο, η πολιτική περιπλέκει τα πράγματα, όμως είναι δυνατόν να δεχτούν τη συγκεκριμένη θεραπεία άνθρωποι από άλλες χώρες.

Το πρώτο βήμα είναι η επικοινωνία με τη Servimed για εισαγωγή στο σύστημα υγείας της Κούβας.

Το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο

Εμβόλιο κατά του καρκίνου - Γυναίκα φορά μαντίλι στο κεφάλι

Παρά τις περιπλοκές όσον αφορά στις σχέσεις με την Κούβα, το εμβόλιο είναι ήδη διαθέσιμο στο Περού και στην Παραγουάη.

Στην Ευρώπη χρησιμοποιείται ήδη σε αρκετές κλινικές δοκιμές, αν και το κόστος του είναι πραγματικά μεγάλο. Εξάλλου το γεγονός αυτό καθυστερεί τη διαθεσιμότητα του εμβολίου στη συγκεκριμένη περιοχή του κόσμου κατά τρία ή τέσσερα χρόνια. Στο μεταξύ οι Κουβανοί γιατροί αναζητούν ξένους επενδυτές για τη χρηματοδότηση του εμβολίου.

Από αυτή την άποψη, το εμβόλιο έχει ανοίξει τις σχέσεις της χώρας με άλλες δυνάμεις του κόσμου.

Ο Einar Blanco, από το Κέντρο Μοριακής Ανοσολογίας της Κούβας (Cuban Center for Molecular Immunology (CMI)), βεβαιώνει ότι τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο εύκολα χάρη στους καινούργιους νόμους σχετικά με τις ξένες επενδύσεις στην Κούβα.

Ένας νέος νόμος επιτρέπει στο Κέντρο Μοριακής Ανοσολογίας της Κούβας να υπογράφει συμφωνίες με συνεργάτες σε άλλες χώρες. Τα συμβόλαια μπορεί να συντάσσονται για οποιαδήποτε φάση: έρευνα, παραγωγή ή διανομή στην αγορά.

Δίνεται επίσης πρόσβαση στη ζώνη ελεύθερου εμπορίου της Mariel, ένα τεράστιο λιμάνι που θα αφιερωθεί στη βιομηχανική ανάπτυξη του νησιού.

Μια ακτίνα ελπίδας, το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου

Η διαθεσιμότητα μιας μεθόδου αντιμετώπισης όπως αυτή θα κάνει τη διαφορά στις ζωές χιλιάδων ανθρώπων.

Δεν πρόκειται απλώς για την επιβίωση αλλά και για τη διατήρηση μιας αξιοπρεπούς ζωής όταν κάποιος αντιμετωπίζει τις δυσκολίες μιας χρόνιας νόσου. Η ποιότητα ζωής μετά τη διάγνωση καρκίνου συχνά μειώνεται κατακόρυφα.

Εμβόλιο κατά του καρκίνου - Ένεση

Το πρώτο εμβόλιο θα λειτουργήσει ως έμπνευση για τα επόμενα.

Οι επιστήμονες θα μπορέσουν να αναπτύξουν παρόμοιες θεραπείες για άλλα όργανα ακολουθώντας τις ίδιες διαδικασίες που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του εμβολίου κατά του καρκίνου του πνεύμονα. Οι γιατροί αντέδρασαν με ενθουσιασμό στην είδηση.

Θυμηθείτε ότι εκτιμάται πως το 40% των ανθρώπων κινδυνεύουν να εμφανίσουν κάποια μορφή καρκίνου κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Επειδή πρόκειται για την πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο, είναι κατανοητή η αποθάρρυνση των γιατρών και των ασθενών. Ωστόσο αυτό το νέο εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα αποτελεί μια ανάσα φρέσκου αέρα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.