Σε τι χρησιμεύει ο αθηρωματικός δείκτης;

Ο αθηρωματικός δείκτης είναι ένας υπολογισμός που γίνεται για να μετρήσει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Χρησιμοποιεί τιμές χοληστερόλης από εξετάσεις αίματος για να λάβει ένα σχήμα που μας δίνει μια ένδειξη της κατάστασης των αρτηριών. Το σημερινό άρθρο θα σας πει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε γι 'αυτό.
Σε τι χρησιμεύει ο αθηρωματικός δείκτης;
Elisa Martin Cano

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Elisa Martin Cano.

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Ο αθηρωματικός δείκτης είναι ένας υπολογισμός που γίνεται για να εκτιμηθεί ο κίνδυνος απόφραξης των αρτηριών. Είναι μια προσιτή και ευρέως χρησιμοποιούμενη εκτίμηση και το σημερινό άρθρο θα συζητήσει μερικά ενδιαφέροντα γεγονότα σχετικά με αυτό.

Η αθηροσκλήρωση είναι η εναπόθεση λιπαρών ουσιών, χοληστερόλης μέσα στις αρτηρίες σε αυτή την περίπτωση. Η λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων είναι να μεταφέρουν το αίμα που θα θρέψει τα κύτταρα όλων των ιστών με οξυγόνο. Επιπλέον, συλλέγουν επίσης το διοξείδιο του άνθρακα που προκύπτει από το μεταβολισμό των κυττάρων για να το μεταφέρουν στους πνεύμονες. Αυτό συμβαίνει έτσι ώστε ο οργανισμός να μπορεί να το αποβάλει.

Τι είναι η αθηροσκλήρωση;

Συμβαίνει όταν η χοληστερόλη συσσωρεύεται στα αιμοφόρα αγγεία. Έτσι, σταδιακά εμποδίζει τη ροή και ως αποτέλεσμα μπορούν να συμβούν δύο πράγματα:

 1. Ένα πλήρως αποκλεισμένο αιμοφόρο αγγείο σημαίνει ότι οι περιοχές του οργανισμού που τρέφονται από αυτό θα στερούνται την απαραίτητη παροχή οξυγόνου. Κατά συνέπεια, τα κύτταρα αυτών των ιστών θα πεθάνουν αργά και το όργανο του οποίου είναι μέρος θα χάσει τη λειτουργικότητά του.
 2. Αυτό το εναποτιθέμενο υλικό θα αποκολληθεί από τους τοίχους και θα ταξιδέψει μέσα από τα αγγεία. Στη συνέχεια, θα φτάσουν σε μικρότερα αιμοφόρα αγγεία και θα τα φράξουν – εμποδίζοντας την κυκλοφορία. Είναι σαν το σενάριο παραπάνω, αλλά πιο απότομο και θα οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή.

Εκτός από την απόφραξη, η εναπόθεση λίπους στα τοιχώματα των αγγείων τα καθιστά επίσης σκληρά και άκαμπτα. Αυτό, μαζί με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης λόγω του λιγότερου χώρου για κυκλοφορία του αίματος, αυξάνει τον κίνδυνο ρήξης φλεβών και αρτηριών.

Ποιος είναι ο αθηρωματικός δείκτης;

Γνωστός και ως δείκτης Castelli, αυτός ο μαθηματικός υπολογισμός αντικατοπτρίζει την αναλογία μεταξύ της ολικής χοληστερόλης και της HDL χοληστερόλης στις αρτηρίες. Με αυτόν τον τύπο, ένας γιατρός μπορεί να καθορίσει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης σε ένα άτομο.

Ο μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό αυτού του δείκτη αποτελείται από τη χρήση της συνολικής τιμής της χοληστερόλης σε χιλιοστόγραμμα ως αριθμητή και τη διαίρεσή της με την τιμή της HDL χοληστερόλης -σε χιλιοστόγραμμα- στον παρονομαστή.

Σε τι χρησιμεύει ο αθηρωματικός δείκτης;
Ο αθηρωματικός δείκτης μας δίνει μια ιδέα για τον αποκλεισμό της χοληστερόλης στις αρτηρίες

Πώς να ερμηνεύσετε τα αποτελέσματα;

Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης HDL (καλή χοληστερόλη) σε σχέση με τη συνολική ποσότητα χοληστερόλης, ισούται με χαμηλό αθηρωματικό δείκτη. Έτσι, μειώνεται ο κίνδυνος αθηροσκλήρωσης. Αντιστρόφως, τα χαμηλά επίπεδα HDL σε αναλογία με τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης παρέχουν υψηλό αθηρωματικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος αθηροσκλήρωσης είναι υψηλότερος.

Αθηρωματικός δείκτης: Οι τιμές αναφοράς

 • Ελάχιστος κίνδυνος. Μια τιμή μικρότερη από 3,5 υποδηλώνει χαμηλή έως μηδενική πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.
 • Μέτριος κίνδυνος. Οι τιμές μεταξύ 3,5 και 4,5 σημαίνουν ότι ένα άτομο πρέπει να αναλάβει τον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης μέσω κάποιων προληπτικών στρατηγικών.
 • Μέγιστος κίνδυνος. Οποιεσδήποτε τιμές πάνω από 4,5 απαιτούν συνεχή παρακολούθηση. Είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν μέτρα για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης είτε για την πρόληψη της νόσου στα αιμοφόρα αγγεία είτε για τη σταθεροποίηση μιας καθιερωμένης κατάστασης.

Εκτός από αυτές τις τιμές αναφοράς, ο κίνδυνος ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης επηρεάζεται επίσης από το φύλο του ατόμου. Έτσι, στους άνδρες, υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος που ξεκινά στις 4,5 μονάδες του δείκτη. Οι γυναίκες διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο με μόλις 4 βαθμούς.

Πώς μπορώ να μειώσω τον αθηρωματικό δείκτη;

Ορισμένα φάρμακα μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη στο αίμα, αλλά οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους πριν χρειαστεί να τα πάρουν. Για παράδειγμα:

 • Υιοθέτηση μιας καλά ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά και παράλειψη τυχόν προϊόντων που περιέχουν εκλεπτυσμένα σάκχαρα και λίπη
 • Οι καπνιστές έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις, οπότε ένα άτομο που διατρέχει κίνδυνο πρέπει να σκεφτεί να το κόψει
 • Τακτική άσκηση σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες του ατόμου

Η διατροφή είναι ένας από τους πυλώνες για τη μείωση του αθηρωματικού δείκτη.

Συμβουλευτείτε τον αθηρωματικό δείκτη με το γιατρό σας

Σε περίπτωση αλλαγής των αναλυτικών μετρήσεων, ο ειδικός θα συμβουλεύσει τον ασθενή για τα μέτρα που πρέπει να λάβει. Θα αποφασίσουν επίσης εάν ο ασθενής τους πρέπει να ξεκινήσει φαρμακολογική θεραπεία.

Όπως πάντα, είναι σημαντικό να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής – οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να το κάνουν. Θα αποφύγουν σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη μεταβολικών προβλημάτων όλων των ειδών, όπως ο διαβήτης ή οι καρδιαγγειακές παθήσεις εάν συμβούν.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Guerra, Á., Ledo, Y., Herrero, M. J., Carmona, M. Q., De Las Nieves Monroy Fuenmayor, M., & Fernández, C. (2013). Influencia del consumo de tabaco, actividad física, alimentación y edad en los valores de diferentes índices aterogénicos en población mediterránea española. Medicina balear29(2), 23-31. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/4975437.pdf
 • Fernández-Macías, J. C., Ochoa-Martínez, Á. C., Varela-Silva, J. A., & Pérez-Maldonado, I. N. (2019). Atherogenic Index of Plasma: Novel Predictive Biomarker for Cardiovascular Illnesses. Archives of Medical Research50(5), 285-294. https://doi.org/10.1016/j.arcmed.2019.08.009
 • Irurita, M., Juan, L. L. Y., Irurita, J., De Saavedra, M. T. M., Deniz, C., Juan, J. A. L. Y., Godoy, R., & García, F. P. (2007). Utilidad del índice aterogénico en la predicción de enfermedad coronaria prematura. Clínica e Investigación en Arteriosclerosis19(3), 136-142. https://doi.org/10.1016/s0214-9168(07)74187-6
 • Khosravi, A., Sadeghi, M., Farsani, E. S., Danesh, M., Heshmat-Ghahdarijani, K., Roohafza, H., & Safaei, A. (2021). Atherogenic index of plasma: A valuable novel index to distinguish patients with unstable atherogenic plaques. Journal of Research in Medical Sciences27(1), 45. https://doi.org/10.4103/jrms.jrms_590_21
 • Lahoz, C., & Mostaza, J. M. (2007). La Aterosclerosis como enfermedad sistémica. Revista Espanola De Cardiologia60(2), 184-195. https://doi.org/10.1157/13099465
 • ¿Qué es la aterosclerosis? (2022, 13 mayo). NHLBI, NIH. https://www.nhlbi.nih.gov/es/salud/aterosclerosis
 • Siasos, G., Tsigkou, V., Kokkou, E., Oikonomou, E., Vavuranakis, M., Vlachopoulos, C., Verveniotis, A., Limperi, M., Genimata, V., Papavassiliou, A. G., Stefanadis, C., & Tousoulis, D. (2014). Smoking and Atherosclerosis: Mechanisms of Disease and New Therapeutic Approaches. Current Medicinal Chemistry21(34), 3936-3948. https://doi.org/10.2174/092986732134141015161539
 • Won, K., Heo, R., Park, H. H., Lee, B. H., Lin, F. Y., Hadamitzky, M., Kim, Y. J., Sung, J. M., Conte, E., Andreini, D., Pontone, G., Budoff, M. J., Gottlieb, I., Chun, E. J., Cademartiri, F., Maffei, E., Marques, H., De Araújo Gonçalves, P., Leipsic, J., . . . Chang, H. J. (2021). Atherogenic index of plasma and the risk of rapid progression of coronary atherosclerosis beyond traditional risk factors. Atherosclerosis324, 46-51. https://doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2021.03.009
 • Wu, J., Zhou, Q., Wei, Z., Wei, J., & Cui, M. (2021). Atherogenic Index of Plasma and Coronary Artery Disease in the Adult Population: A Meta-Analysis. Frontiers in Cardiovascular Medicine8https://doi.org/10.3389/fcvm.2021.817441

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.