Οι 10 χώρες που καταναλώνουν τις περισσότερες θερμίδες

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με την ποσότητα θερμίδων που καταναλώνουν 184 χώρες. Οι περισσότερες από τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνονται από ευρωπαϊκά έθνη, καθώς και 2 από τη Μέση Ανατολή και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι 10 χώρες που καταναλώνουν τις περισσότερες θερμίδες
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 28 Δεκεμβρίου, 2023

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με τις θερμίδες που καταναλώνουν 184 χώρες. Οι περισσότερες από τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνονται από ευρωπαϊκά έθνη, καθώς και 2 από τη Μέση Ανατολή και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αυτό το άρθρο, μπορείτε να μάθετε για τις χώρες που καταναλώνουν τις περισσότερες θερμίδες και πώς είναι η διατροφή σε κάθε μία από αυτές.

Πώς καταρτίστηκε η έκθεση;

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατατάσσει 184 χώρες του κόσμου σύμφωνα με τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνουν οι κάτοικοί τους την ημέρα. Η έκθεση βασίζεται σε στοιχεία που συλλέγονται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) για το 2020.

Μια εντυπωσιακή λεπτομέρεια είναι ότι τα περισσότερα από τα κράτη υπερβαίνουν τις 2000 θερμίδες κατά μέσο όρο την ημέρα. Ενώ οι χώρες στις 10 πρώτες θέσεις υπερβαίνουν τις 3500 θερμίδες ημερησίως.

Ο αριθμός αυτός υπερβαίνει τις γενικές συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ο ΠΟΥ προτείνει μεταξύ 1600 και 2000 θερμίδων για τις ενήλικες γυναίκες και 2000-2500 για τους άνδρες. Ωστόσο, παράγοντες όπως η ηλικία, το σωματικό βάρος και η σωματική δραστηριότητα που ασκείται παρεμβαίνουν σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση.

Από την πλευρά του, το ισπανικό Υπουργείο Υγείας προτείνει την κατανομή της θερμιδικής πρόσληψης σε διάφορες ώρες της ημέρας:

  • Πρωινό: 20% των ημερήσιων θερμίδων.
  • Μέση πρωινή ώρα: Μεταξύ 5 και 10 %.
  • Μεσημεριανό γεύμα: 30 %.
  • Σνακ: Μεταξύ 5 και 10 %.
  • Δείπνο: 25 έως 30 %.

Αυτές είναι οι χώρες που καταναλώνουν τις περισσότερες θερμίδες

Εκτός από τον αριθμό των θερμίδων, τα στατιστικά στοιχεία αναφέρουν επίσης την ποσότητα πρωτεΐνης, λίπους και κρέατος που καταναλώνει κάθε χώρα κατά μέσο όρο ημερησίως. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα στοιχεία δεν λαμβάνουν υπόψη την ποσότητα των τροφίμων που σπαταλούνται.

10. Ρουμανία: 3599,76 kcal

Τη 10η θέση του πίνακα καταλαμβάνει η Ρουμανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας μελέτης, οι κάτοικοι αυτής της βαλκανικής χώρας καταναλώνουν 180 γραμμάρια κρέατος και 128,30 γραμμάρια λίπους την ημέρα.

Σύμφωνα με την Ένωση Ισπανικών Εταιρειών στη Ρουμανία, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ο καφές και τα πουλερικά αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό των διατροφικών τους συνηθειών. Επιπλέον, το κρέας, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα έλαια είναι επίσης σημαντικά.

Σε ό,τι αφορά την πολιτιστική πτυχή, η γαστρονομία τους είναι επηρεασμένη από τη βαλκανική, τη γερμανική και την ουγγρική κουζίνα. Οι σούπες και τα πιάτα με κρέας και ψάρι αφθονούν.

9. Κατάρ: 3609,15 kcal

Επόμενο στη λίστα είναι το Κατάρ, ένα μικρό αραβικό κράτος που γνώρισε εκθετική οικονομική ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες. Οι κάτοικοι του Κατάρ καταναλώνουν 216,94 γραμμάρια κρέατος και 131,07 γραμμάρια λίπους. Επίσης, πάνω από το μισό της πρόσληψης πρωτεΐνης τους προέρχεται από λαχανικά και σε δεύτερη θέση βρίσκονται οι πρωτεΐνες από τα κρέατα.

Τα περισσότερα από τα τυπικά πιάτα του Κατάρ, όπως το majboos, το warak enab ή το kousa, περιέχουν ρύζι και κρέας. Το λευκό ρύζι είναι ένα δημητριακό που έχει 361 θερμίδες σε μια μερίδα 100 γραμμαρίων, ενώ το καστανό ρύζι μόλις έχει 345 θερμίδες. Ωστόσο, η ποσότητα αυτή τροποποιείται σε περίπου 130 θερμίδες μόλις μαγειρευτεί.

8. Χώρες που καταναλώνουν τις περισσότερες θερμίδες: Ιταλία: 3620,56 kcal

Είναι αξιοσημείωτο πώς οι χώρες που καταναλώνουν τις περισσότερες θερμίδες την ημέρα είναι επίσης αυτές που προσλαμβάνουν τα περισσότερα λιπαρά. Για παράδειγμα, η διατροφή των Ιταλών αποτελείται κατά μέσο όρο από 155 γραμμάρια λίπους την ημέρα, γεγονός που καθιστά τη χώρα αυτή τη δέκατη μεγαλύτερη καταναλώτρια στον κόσμο.

Με τη σειρά τους, τα κρέατα αντιπροσωπεύουν 195 γραμμάρια της διατροφής τους την ημέρα. Η επιρροή των ζυμαρικών, της πίτσας, του ριζότο και του gelato στη γαστρονομία της ευρωπαϊκής χώρας είναι γνωστή. Ωστόσο, ξεχωρίζει η πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων, τα οποία καταλαμβάνουν το 20% της ημερήσιας πρόσληψης πρωτεϊνών τους.

7. Γερμανία: 3647,81 kcal

Την επόμενη θέση καταλαμβάνει η Γερμανία, μια χώρα που καταναλώνει πάρα πολύ λίπος. Τα 166 γραμμάρια ανά ημέρα την κατατάσσουν στην τέταρτη θέση των χωρών με την υψηλότερη πρόσληψη. Η κατανάλωση κρεάτων και λουκάνικων, που είναι πολύ σημαντική στη γαστρονομία της, εξηγεί ένα μέρος της κατάστασης.

Επιπλέον, οι στατιστικές δείχνουν ότι οι Γερμανοί καταναλώνουν ένα μεγάλο μέρος των πρωτεϊνών τους μέσω του κρέατος. Υπό αυτή την έννοια, είναι η χώρα στο Top 10 που ενσωματώνει τα λιγότερα γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης στη διατροφή της.

6. Αυστρία: 3738,94 kcal

Η έκτη μεγαλύτερη καταναλώτρια θερμίδων στον κόσμο είναι, ταυτόχρονα, η χώρα που προσλαμβάνει τα περισσότερα λιπαρά ανά άτομο. Περίπου 185 γραμμάρια την τοποθετούν στην κορυφή αυτού του πίνακα, ενώ η πρόσληψη κρέατος αντιστοιχεί σε 213 γραμμάρια την ημέρα.

Η αυστριακή κουζίνα είναι σαφώς κοντά στη γερμανική κουζίνα. Για παράδειγμα, χρησιμοποιεί τα λουκάνικα, τα οποία είναι πολύ δημοφιλή στο street food. Ωστόσο, ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά πιάτα της χώρας είναι το wiener schnitzel, που γίνεται από παναρισμένο και τηγανητό μοσχάρι ή κοτόπουλο.

5. Τουρκία: 3762,08 kcal

Το κατ’ εξοχήν τουρκικό πιάτο είναι το κεμπάπ, που αποτελείται από κρέας, λαχανικά και σάλτσα πάνω σε πίτα. Επίσης, δημοφιλείς είναι και οι ντολμάδες, κομμάτια μοσχαριού και μαγειρεμένο ρύζι τυλιγμένα σε αμπελόφυλλα. Άλλα τυπικά παρασκευάσματα καταδεικνύουν επίσης την επιρροή του κρέατος, των λαχανικών και του ρυζιού στην τουρκική κουζίνα.

Ένα εντυπωσιακό γεγονός είναι ότι, σε αντίθεση με τις παραπάνω χώρες, οι Τούρκοι προσλαμβάνουν τη συντριπτική πλειοψηφία των πρωτεϊνών τους μέσω των λαχανικών. Επιπλέον, η ημερήσια πρόσληψη λίπους είναι 125 γραμμάρια, σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι στην Αυστρία και τη Γερμανία.

4. Βέλγιο: 3824,21 kcal

Αυτή η ευρωπαϊκή χώρα έχει έντονες γαλλικές και ολλανδικές επιρροές στην κουζίνα της, αν και ενσωματώνει επίσης βορειοαφρικανικά και ανατολίτικα στοιχεία. Η βελγική κουλτούρα δίνει μεγάλη έμφαση στο φαγητό της, το οποίο αποτελεί ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής. Τα τυπικά πιάτα της περιλαμβάνουν πατάτες, λουκάνικα και ψάρια.

Έτσι, οι Βέλγοι καταναλώνουν σχεδόν 170 γραμμάρια κρέατος και 180 γραμμάρια λίπους την ημέρα, γεγονός που τους καθιστά την τρίτη χώρα με την υψηλότερη πρόσληψη λίπους. Ένα άλλο αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι είναι η χώρα σε αυτή την κατάταξη που ενσωματώνει τις περισσότερες πρωτεΐνες της μέσω των γαλακτοκομικών προϊόντων, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 30% του συνόλου.

3. Χώρες που καταναλώνουν τις περισσότερες θερμίδες: Ιρλανδία: 3850,50 kcal

Στην τρίτη θέση βρίσκουμε ακόμα ένα ευρωπαϊκό κράτος. Στην Ιρλανδία, οι πατάτες αποτελούν επίσης συχνό συστατικό των τυπικών πιάτων της, όπως το colcannon ή το champ. Οι Ιρλανδοί τρώνε πολύ κρέας και, όσον αφορά τα λιπαρά, κατατάσσονται στην έκτη θέση στον κόσμο με 162 γραμμάρια ανά άτομο την ημέρα.

Αυτό αντικατοπτρίζεται στο χαρακτηριστικό πρωινό τους: λουκάνικα, μπέικον, μαύρη πουτίγκα, ψωμί με πατάτες και τηγανητά αυγά. Είναι σύνηθες η διατροφή με υψηλή θερμιδική αξία να περιλαμβάνει τηγανητά φαγητά. Τα τηγανητά φαγητά σε λάδι ή λίπος αυξάνουν σημαντικά τη θερμιδική αξία των γευμάτων. Σύμφωνα με μελέτη στο περιοδικό Food Science and Nutrition, η συνήθης κατανάλωσή τους συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο υπέρβαρου και υψηλής αρτηριακής πίεσης.

2. Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής: 3868,28 kcal

Η δεύτερη χώρα στον κόσμο με την υψηλότερη θερμιδική πρόσληψη είναι επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής κρέατος και λίπους στον κόσμο. Οι Αμερικανοί λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης τους από το κρέας και είναι λογικό καθώς πρόκειται για τη χώρα όπου γεννήθηκε το fast food.

Από αυτή την άποψη, μια μελέτη του Ibero-American Journal for Educational Research and Development δείχνει ότι η υπερβολική πρόσληψη fast food μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη παχυσαρκίας. Επιπλέον, αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου για συναφείς ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η αρτηριακή υπέρταση.

Από την άλλη πλευρά, μια έρευνα του βρετανικού ιατρικού περιοδικού The Lancet υπολόγισε τον παγκόσμιο επιπολασμό της παχυσαρκίας μεταξύ 1980 και 2013. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό παχύσαρκων και υπέρβαρων ατόμων.

1. Μπαχρέιν: 4012,45 kcal

Η χώρα με την υψηλότερη θερμιδική πρόσληψη στον κόσμο είναι η μικρή αραβική χώρα στον Περσικό Κόλπο, που βρίσκεται βόρεια του Κατάρ και ανατολικά της Σαουδικής Αραβίας. Ο πληθυσμός της, που ανέρχεται σε 1,5 εκατομμύριο άτομα, καταναλώνει 156 γραμμάρια λίπους την ημέρα, γεγονός που τοποθετεί τη χώρα στην ένατη θέση.

Το κοτόπουλο, το αρνί, το ρύζι, τα ρεβίθια και τα μπαχαρικά κυριαρχούν στα τυπικά πιάτα της, τα οποία έχουν έντονη αραβική επιρροή. Επιπλέον, οι πηγές πρωτεΐνης τους είναι ισορροπημένες, με επικράτηση της φυτικής πρωτεΐνης.

Οι χώρες που καταναλώνουν τις περισσότερες θερμίδες και η διατροφή τους

Σύμφωνα με τις συστάσεις του ΠΟΥ, μια υγιεινή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως. Επιπλέον, ο οργανισμός προτείνει τα λίπη να μην υπερβαίνουν το 30% της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης.

Υπό αυτή την έννοια, πολλές από τις περιοχές που καταναλώνουν τις περισσότερες θερμίδες την ημέρα είναι και οι μεγαλύτεροι καταναλωτές λίπους. Πώς είναι λοιπόν η κατάσταση στη χώρα σας;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.