Χορτοφαγική διατροφή για παιδιά: Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα

Η Παιδιατρική Εταιρεία της Αργεντινής επισημαίνει ότι, με την αυξανόμενη δημοτικότητα της χορτοφαγίας, έχει αυξηθεί και η χρήση χορτοφαγικής διατροφής στα παιδιά.
Χορτοφαγική διατροφή για παιδιά: Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα
Maria Patricia Pinero Corredor

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Maria Patricia Pinero Corredor.

Τελευταία ενημέρωση: 31 Ιανουαρίου, 2023

Η Παιδιατρική Εταιρεία της Αργεντινής επισημαίνει ότι, με την αυξανόμενη δημοτικότητα της χορτοφαγίας, έχει αυξηθεί και η χορτοφαγική διατροφή στα παιδιά. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό, είτε πρόκειται για την προαγωγή της καλύτερης υγείας, είτε για την εξοικονόμηση χρημάτων, είτε για το σεβασμό στα ζώα, είτε ακόμα και για θρησκευτικά κίνητρα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό οι γονείς να λαμβάνουν υπόψη τους τόσο το είδος της διατροφής όσο και την ηλικία του παιδιού, ώστε να αποφεύγονται διατροφικές ανισορροπίες.

Υπό αυτή την έννοια, διάφορες παιδιατρικές εταιρείες προτείνουν να καταβληθούν προσπάθειες για την καθοδήγηση και την εκπαίδευση σχετικά με τη φροντίδα, την παρακολούθηση και τους ελέγχους που πρέπει να γίνονται σε αυτού του είδους τη διατροφική προσέγγιση σε νεαρή ηλικία.

Χορτοφαγική διατροφή στα παιδιά: Επιπτώσεις

Για να εκτιμηθεί η επίδραση της χορτοφαγικής διατροφής στα παιδιά, πρέπει να εξεταστούν οι διαφορετικές μορφές αυτής της διατροφής. Η συμπερίληψη ή μη τροφίμων ζωικής προέλευσης επηρεάζει την πρόσληψη ορισμένων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες χορτοφαγικών διατροφών, όπως:

 • Οι ωο-λακτοχορτοφάγοι επιτρέπεται να καταναλώνουν αυγά, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.
 • Οι λακτοχορτοφάγοι επιτρέπεται να καταναλώνουν γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.
 • Οι ωοχορτοφάγοι επιτρέπεται να καταναλώνουν μόνο αυγά και παράγωγα αυγών ως τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
 • Οι αυστηροί χορτοφάγοι ή vegans καταναλώνουν μόνο τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Άλλοι αυστηρότεροι τύποι χορτοφάγων είναι οι raw foodists και οι fructarians.

Οι λιγότερο αυστηρές μορφές χορτοφάγων περιλαμβάνουν περιστασιακά τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως κρέατα, πουλερικά και ψάρια. Αυτοί είναι οι ημι-χορτοφάγοι και οι flexi-χορτοφάγοι ή flexitarians.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής σχολιάζει ότι, παρά τα περιορισμένα στοιχεία σχετικά με την ανάπτυξη των παιδιών με χορτοφαγική διατροφή, ο παιδίατρος θα πρέπει να αξιολογεί τον τύπο διατροφής που του παρουσιάζουν οι γονείς. Έτσι, όσο πιο αυστηρή είναι η διατροφή, τόσο πιο ευάλωτο θα είναι το βρέφος σε διατροφικές ελλείψεις.

Μελέτη της Καναδικής Παιδιατρικής Εταιρείας αποκάλυψε ότι το 2% των νεαρών Αμερικανών μεταξύ 6 και 17 ετών ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή. Η ομάδα των ειδικών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, με καλό σχεδιασμό και προσοχή σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, μια υγιεινή διατροφή μπορεί να διατηρηθεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ανάπτυξης.

Ωστόσο, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και η Γερμανική Εταιρεία Διατροφής δεν συνιστούν αυστηρές χορτοφαγικές δίαιτες κατά την παιδική ηλικία.

vegetarian diet for children
Οι χορτοφαγικές δίαιτες είναι περιοριστικές, καθώς μειώνουν την πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών. Σε κάθε περίπτωση, ο παιδίατρος θα πρέπει να αξιολογεί κάθε μεμονωμένη κατάσταση μαζί με τα παιδιά και τους γονείς τους.

Χορτοφαγική διατροφή στα παιδιά: Πλεονεκτήματα

Η Αμερικανική Ένωση Διαιτολόγων αναφέρει ότι υπάρχει θετική σχέση μεταξύ της χορτοφαγικής ή vegan διατροφής και της υγείας βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα πλεονεκτήματα.

Έλεγχος της χοληστερόλης

Μια μελέτη που διεξήχθη από τον McCarty επιβεβαίωσε ότι οι φυτικές πρωτεΐνες, όπως η σόγια, προωθούν μηχανισμούς που ρυθμίζουν τη σύνθεση της χοληστερόλης και τους υποδοχείς της LDL ή κακής χοληστερόλης.

Επομένως, τα παιδιά που τρώνε χορτοφαγικά τείνουν να έχουν χαμηλότερες τιμές ολικής χοληστερόλης στο αίμα. Έχουν επίσης συνήθως πιο υγιές βάρος για το ύψος τους από τα παιδιά με διατροφή ζωικής προέλευσης.

Μπορεί να αυξήσει τη μακροζωία

Μια ανασκόπηση για τη χορτοφαγία στα παιδιά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υγιεινή διατροφή σε νεαρή ηλικία μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής μέσω της πρόληψης ορισμένων ασθενειών.

Επιπλέον, οι χορτοφάγοι τείνουν να υιοθετούν καλύτερο τρόπο ζωής με την πάροδο του χρόνου, όπως να μην καπνίζουν, να μην πίνουν αλκοολούχα ποτά, να αυξάνουν τη σωματική άσκηση και να τρώνε με μέτρο.

Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών

Ο Leitzman τονίζει ότι η χορτοφαγική διατροφή έχει μεγάλο όφελος στην πρόληψη και θεραπεία ορισμένων ασθενειών που ξεκινούν από την παιδική ηλικία, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, η υπέρταση, η εκκολπωματική νόσος, η παχυσαρκία, η οστεοπόρωση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Οι ενώσεις εμπειρογνωμόνων συμφωνούν επίσης ότι η χορτοφαγική διατροφή από την παιδική ηλικία μπορεί να μειώσει τον δείκτη μάζας σώματος, τα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις και τα επίπεδα χοληστερόλης.

Είναι πηγή φυτοχημικών ουσιών

Ο οδηγός τροφίμων και διατροφής της Roberta Larson επισημαίνει ότι τα λαχανικά είναι η κύρια πηγή βιοδραστικών ενώσεων ή φυτοχημικών ουσιών με αναγνωρισμένα οφέλη για την υγεία, όπως το β-καροτένιο, οι ανθοκυανίνες, οι πολυφαινόλες, η βιταμίνη C και οι φυτικές ίνες.

Επομένως, όταν τα παιδιά ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή καταναλώνουν επίσης περισσότερα λειτουργικά τρόφιμα που προλαμβάνουν ασθένειες στην ενήλικη ζωή.

Η χορτοφαγική διατροφή στα παιδιά μπορεί να ενθαρρύνει την υγιεινή διατροφή

Η χορτοφαγική διατροφή στα παιδιά παρέχει φυτικές ίνες, σύνθετους υδατάνθρακες, φυλλικά άλατα, καροτενοειδή, βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός. Παράλληλα, οι αυστηροί χορτοφάγοι μειώνουν επίσης την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, χοληστερόλης και ζωικών πρωτεϊνών, που σχετίζονται με την ανάπτυξη ασθενειών.

Όπως εξηγεί ένας παιδιατρικός νόμος του Μεξικού, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι συχνά σε όλα τα χορτοφαγικά παρασκευάσματα και εμπίπτουν στις διεθνείς συστάσεις για τη διατήρηση της καλής υγείας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.

Ωστόσο, διάφορες επιστημονικές εταιρείες και ακαδημίες διατροφής και διαιτολογίας επιμένουν ότι η χορτοφαγική διατροφή στα παιδιά και τους εφήβους πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένη ώστε να καλύπτει τις διατροφικές τους ανάγκες.

Έχει πολλά περιβαλλοντικά οφέλη

Εκτός από τα οφέλη για την υγεία, το περιοδικό Public Health Nutrition κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, όταν το κρέας αντικαθίσταται από φασόλια, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις παγκοσμίως μειώνονται σημαντικά.

Σύμφωνα με την ομάδα των ειδικών, η παραγωγή 1 κιλού πρωτεΐνης από φασόλια απαιτεί 10 φορές λιγότερο νερό, 18 φορές λιγότερο έδαφος, 12 φορές λιγότερα λιπάσματα, 10 φορές λιγότερα φυτοφάρμακα και 9 φορές λιγότερα καύσιμα από την παραγωγή 1 κιλού πρωτεΐνης από βοδινό κρέας. Επιπλέον, το κόκκινο κρέας παράγει 5 έως 6 φορές περισσότερα απόβλητα από το λευκό κρέας και τα αυγά.

Χορτοφαγική διατροφή στα παιδιά: Μειονεκτήματα

Όταν η χορτοφαγική διατροφή δεν ελέγχεται, μπορεί να προκύψουν ορισμένες ελλείψεις ή υπερβολές. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Υπερβολική πρόσληψη ενέργειας

Στην ωο-λακτο-χορτοφαγική διατροφή, η ενέργεια που καταναλώνεται προέρχεται από κορεσμένα λιπαρά που περιέχονται στα αυγά, το πλήρες γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα εξευγενισμένα δημητριακά και τα παράγωγα, όπως οι τορτίγιες, τα ζυμαρικά, το ψωμί και το ρύζι, μεταξύ άλλων, συνεισφέρουν επίσης πολλές θερμίδες από άμυλο.

Χαμηλή γαστρική χωρητικότητα

Η ογκομετρική χωρητικότητα του στομάχου των παιδιών είναι περιορισμένη. Οι αυστηρές χορτοφαγικές δίαιτες απαιτούν μεγάλη ποσότητα τροφών χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας για την κάλυψη των διατροφικών τους απαιτήσεων.

Οι Truesdell και Acosta επισημαίνουν ότι, αν δεν είναι καλά σχεδιασμένες, οι χορτοφαγικές δίαιτες στα παιδιά μπορεί να οδηγήσουν σε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών που επηρεάζουν την ανάπτυξή τους.

Υπερβολές ή ελλείψεις από τη χορτοφαγική διατροφή στα παιδιά

Οι αυστηρές χορτοφαγικές δίαιτες μπορούν να διατηρήσουν καλή υγεία στους ενήλικες, αλλά όχι πάντα στα παιδιά. Για παράδειγμα, σε μια ανασκόπηση, η Janet Hunt επισημαίνει ότι η υπερβολική πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να ανέλθει στο διπλάσιο της συνιστώμενης πρόσληψης για τα παιδιά.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ορισμένα μέταλλα, όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη, να παγιδεύονται από τις φυτικές ίνες και να παρεμποδίζουν την απορρόφησή τους.

Όπως εξηγεί ο Zuñiga, παρόμοιο αποτέλεσμα με αυτό των φυτικών ινών συμβαίνει με τα φυτικά άλατα, ένα είδος αλατιού που αποθηκεύει τον φώσφορο στα λαχανικά. Παγιδεύει και εμποδίζει την απορρόφηση βασικών μικροθρεπτικών συστατικών, όπως ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο και το μαγνήσιο.

Από την άλλη πλευρά, οι πρωτεΐνες που βρίσκονται στη χορτοφαγική διατροφή είναι χαμηλότερης ποιότητας και λιγότερο βιοδιαθέσιμες από τις πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης. Το ίδιο ισχύει και για τα μέταλλα, τη βιταμίνη Α, τη βιταμίνη D και τη βιταμίνη Β12.

a child who doesn't accept a vegetarian diet
Η αποδοχή των χορτοφαγικών πιάτων από το παιδί είναι ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη, αν και η συνήθεια εμπεδώνεται από μικρή ηλικία.

Μπορεί να επηρεάσει τους ανθρωπομετρικούς δείκτες των παιδιών

Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά χορτοφάγων κάτω των 5 ετών έχουν ανθρωπομετρικούς δείκτες (βάρος και ύψος) κάτω από το μέσο όρο του γενικού πληθυσμού.

Συμβουλές για την πρόληψη διατροφικών ελλείψεων

Η Ισπανική Ένωση Παιδιατρικής έχει εκδώσει μια σειρά συστάσεων για την αποφυγή διατροφικών ελλείψεων στα παιδιά που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή, εκτός από την ενημέρωση των γονέων για τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να συμπληρώνουν.

Μερικές συμβουλές είναι οι εξής:

 • Επισκεφθείτε τον παιδίατρό σας για να αξιολογήσει τη γενική κατάσταση του παιδιού σας και να καθορίσει αν μια χορτοφαγική διατροφή είναι κατάλληλη ή όχι.
 • Συμπεριλάβετε μια μεγάλη ποικιλία πρωτεϊνούχων τροφών φυτικής προέλευσης και συνδυάστε τις μεταξύ τους. Για παράδειγμα, φροντίστε να συμπεριλάβετε όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους.
 • Συνιστάται να καταναλώνετε τροφές που είναι πηγές μη αιμικού σιδήρου μαζί με τροφές που είναι πηγές βιταμίνης C για να αυξήσετε την απορρόφησή του.
 • Χρησιμοποιήστε ιωδιωμένο αλάτι, ορισμένα παράγωγα δημητριακών και φύκια ως πηγή ιωδίου.
 • Οι χορτοφαγικές δίαιτες είναι ανεπαρκείς σε βιταμίνη Β12, γι’ αυτό θα πρέπει να λαμβάνονται συμπληρώματα από το στόμα, τουλάχιστον με μια εβδομαδιαία δόση.
 • Προωθήστε τη χρήση δημητριακών ολικής αλέσεως, εμπλουτισμένων με ασβέστιο φυτικών ροφημάτων, τόφου και ηλιόσπορων.
 • Καταναλώστε τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D και καθίστε όσο μπορείτε στον ήλιο.

Η χορτοφαγική διατροφή στα παιδιά θα είναι επαρκής εφόσον συμμορφώνεται με τις συστάσεις που υποδεικνύουν οι ειδικοί υγείας. Ο σχεδιασμός και η χρήση των απαραίτητων συμπληρωμάτων θα εγγυηθεί την καλή ανάπτυξη και εξέλιξη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Comité Nacional de Nutrición. Dietas vegetarianas en la infancia. Arch Argent Pediatr 2020; 118(4):S130-S141
 • Agnoli C, Baroni L, Bertini I, Ciappellano S, Fabbri A, Papa M, Pellegrini N, Sbarbati R, Scarino ML, Siani V, Sieri S. Position paper on vegetarian diets from the working group of the Italian Society of Human Nutrition. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2017 Dec;27(12):1037-1052.
 • Healthychildren.org. Caring for Your School-Age Child: Ages 5 to 12 (Copyright © 2004 American Academy of Pediatrics). 2015. Disponible en: https://www.healthychildren.org/Spanish/agesstages/gradeschool/nutrition/Paginas/Vegetartian-Diet-for Children.aspx?gclid=Cj0KCQjw0caCBhCIARIsAGAfuMxquQ0GX7JgQmbY2nYTl uZ5EAS_ZI9Z6tEHc7MSHt6ngthc2hNlRYaAlq4EALw_wcB.
 • Richter M, Boeing H, Grunewald-Funk D, Heseker H. Vegan diet. Ernahrungs Umschau. 2016; 63(4):92-102.
 • American Academy of Pediatrics Committee on Nutrition. Pediatric Nutrition Handbook. 6th ed. Illinois: American Academy of Pediatrics; 2008.
 • Messina V, Reed Mangels A. Consideration in planning vegan diets: Children. J Am Diet Assoc 2001;101:661-9.
 • McCarty MF. Vegan proteins may reduce risk of cancer, obesity, and cardiovascular disease by promoting increased glucagon activity. Med Hypotheses. 1999 Dec;53(6):459-85.
 • Dunham L, Kollar LM. Vegetarian eating for children and adolescents. J Pediatr Health Care. 2006 Jan-Feb;20(1):27-34.
 • Leitzman C. Vegetarian Diets: what are the advantages?. Forum Nutr 2005;57:147-56
 • Larson RD, Complete food and nutrition guide. American Dietetic Association. Printed in the United States of America 2002;pp 498-508
 • Hunt JR. Bioavailability of iron, zinc, and other trace minerals from vegetarian diets. Am J Clin Nutr. 2003 Sep;78(3 Suppl):633S-639S.
 • Zuñiga, A., Pasquetti, A., Melendez, G. Micronutrientes en vegetarianos. Revista de Endocrinología y Nutrición 2005;13(1)January-September. 33-38.
 • Truesdell DD, Acosta PB. Feeding the vegan infant and child. J Am Diet Assoc. 1985 Jul;85(7):837-40.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.