Χρυσόβεργα: Φαρμακευτικές εφαρμογές και αντενδείξεις

Η χρυσόβεργα, που ονομάζεται επίσης Solidago canadensis ή Solidago virgaurea, είναι ένα πολυετές ποώδες φυτό που συναντάται σε όλη την Ιβηρική Χερσόνησο και τη Βόρεια Αμερική.
Χρυσόβεργα: Φαρμακευτικές εφαρμογές και αντενδείξεις
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 15 Ιανουαρίου, 2023

Η χρυσόβεργα, που ονομάζεται επίσης Solidago canadensis ή Solidago virgaurea, είναι ένα πολυετές ποώδες φυτό που συναντάται σε όλη την Ιβηρική Χερσόνησο και τη Βόρεια Αμερική. Ανήκει στην οικογένεια Asteraceae και προσελκύει την προσοχή λόγω των έντονων κίτρινων λουλουδιών του, από τα οποία πήρε και το όνομά του.

Λόγω της φαρμακολογικής του σύνθεσης, η οποία περιλαμβάνει φλαβονοειδή, τανίνες, σαπωνίνες και οργανικά οξέα, χρησιμοποιείται τακτικά στην παρασκευή φυτικών συμπληρωμάτων. Ορισμένοι άνθρωποι το παρασκευάζουν ακόμη και ως έγχυμα για να καταπραΰνουν ορισμένα συμπτώματα και παθήσεις. Ποιες είναι οι κύριες εφαρμογές και αντενδείξεις του; Ανακαλύψτε τις εδώ!

Χρυσόβεργα: Σύνθεση και ιδιότητες

Η μεγάλη ποικιλία των ωφελειών της χρυσόβεργας αποδίδεται στην άφθονη περιεκτικότητά της σε διάφορα φυτοχημικά. Συγκεκριμένα, και όπως φαίνεται από μια ανασκόπηση στο περιοδικό Biomolecules, το φυτό περιέχει τις ακόλουθες ουσίες:

 • Φλαβονοειδή (κυρίως παράγωγα κερκετίνης και καεμφερόλης).
 • Πολυφαινολικά οξέα C6-C3 (καφεϊκό, χλωρογενικό, φερουλικό, σιναπικό, 3-υδροξυφαινυλοξικό, 3,4-διυδροξυφαινυλοξικό, ομοβανιλικό οξύ).
 • Γλυκοζιτικές ενώσεις.
 • Αιθέρια έλαια που περιέχουν μονοτερπένια (α- και β-πινένιο, μυρκένιο, λιμονένιο, σαβινένιο).
 • Μόρια σαπωνίνης (όπως οι virgaurea saponins και solidago saponins).

Οι ενώσεις αυτές συνδέονται με διάφορες επιδράσεις στην υγεία. Συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί ότι έχουν αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό, αναλγητικό, σπασμολυτικό, αντιυπερτασικό, διουρητικό, αντιβακτηριακό και καρδιοπροστατευτικό δυναμικό. Ας ρίξουμε μια ματιά στις κύριες φαρμακευτικές χρήσεις της.

Χρυσόβεργα: Φαρμακευτικές εφαρμογές

Στην παραδοσιακή ιατρική, η χρυσόβεργα έχει χρησιμοποιηθεί ως διουρητικό και βοηθητικό για ουρολογικές παθήσεις. Η χρήση της συνδέεται επίσης με την πρόληψη λοιμώξεων και την ανακούφιση από μυϊκές παθήσεις. Υπάρχουν όμως αποδείξεις; Συνεχίστε να διαβάζετε!

Χρυσόβεργα: Φαρμακευτικές εφαρμογές και αντενδείξεις

Χρυσόβεργα: Φυσικό διουρητικό

Η χρυσόβεργα θεωρείται “φυσικό διουρητικό”. Τα διουρητικά είναι ουσίες που διεγείρουν την παραγωγή ούρων για να διευκολύνουν την αποβολή των κατακρατούμενων υγρών στο σώμα. Υποστηρίζουν έτσι τη θεραπεία οιδηματώδους κατάστασης, υψηλής αρτηριακής πίεσης και νεφρικών προβλημάτων.

Μια δημοσίευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων υπογραμμίζει τις δυνατότητες της χρυσόβεργας ως βοηθητικό για την αύξηση της ποσότητας των ούρων και τη μείωση της δυσφορίας που προκαλούν οι μικροδιαταραχές του ουροποιητικού συστήματος.

Αυτό εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από την περιεκτικότητά της σε σαπωνίνες, ουσίες που αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος σε νεφρικό επίπεδο, γεγονός που αυξάνει τη σπειραματική διήθηση και, ως εκ τούτου, την αποβολή των υγρών.

Ωστόσο, απαιτούνται εκτενέστερες και πειστικές μελέτες για την αξιολόγηση αυτής της επίδρασης στον άνθρωπο, καθώς οι περισσότερες δοκιμές έχουν διεξαχθεί σε ζώα.

Παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος

Στη λαϊκή παράδοση, η χρυσόβεργα χρησιμοποιείται ως βοηθητικό για την ανακούφιση των παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος. Όπως φαίνεται σε δημοσίευση στο Western New York Urology Associates , χρησιμοποιείται συχνά για λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, ερεθισμό του ουροποιητικού συστήματος και πέτρες στα νεφρά.

Λόγω των διουρητικών ιδιοτήτων του, το φυτό συνδέεται με αυξημένη ροή ούρων, μειωμένη φλεγμονή των ιστών και έλεγχο των σπασμών στο ουροποιητικό σύστημα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία σχετικά με αυτό.

Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, οι μελέτες έχουν διεξαχθεί κυρίως σε ζώα. Εξαιτίας αυτού, τα στοιχεία θεωρούνται ανεπαρκή για να υποστηρίξουν τη χρήση του σε αυτές τις καταστάσεις. Στην πραγματικότητα, συνιστάται να αποφεύγεται ως θεραπεία πρώτης επιλογής.

Οι παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος τείνουν να περιπλέκονται χωρίς ιατρική θεραπεία. Ως εκ τούτου, προτεραιότητα είναι να απευθυνθείτε σε γιατρό και να ακολουθήσετε τις συστάσεις του.

Αντιφλεγμονώδες και αντισπασμωδικό

Οι αντιφλεγμονώδεις και αντισπασμωδικές ιδιότητες που αποδίδονται στη χρυσόβεργα λέγεται ότι βοηθούν στους μυϊκούς πόνους, στα συμπτώματα αρθρίτιδας και στο άσθμα, μεταξύ άλλων καταστάσεων. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις.

Προς το παρόν, μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι πίσω από αυτές τις επιδράσεις βρίσκονται ουσίες όπως οι τριτερπενικές σαπωνίνες, οι πολυφαινόλες και οι τανίνες. Ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί ότι πρόκειται για αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία.

Χρυσόβεργα: Άλλες πιθανές χρήσεις

Οι περισσότερες φαρμακευτικές εφαρμογές του φυτού υποστηρίζονται μόνο από ανεπίσημα στοιχεία. Συνιστάται προσεκτική χρήση, ιδίως εάν υπάρχουν προηγούμενες διαγνωσμένες ασθένειες ή οποιεσδήποτε ειδικές συνθήκες.

Σύμφωνα με δημοσίευση της αμερικανικής εταιρείας WebMD , άλλες χρήσεις – που δεν υποστηρίζονται με στοιχεία – είναι οι εξής:

 • Διαβήτης
 • Αιμορροΐδες
 • Αρθρίτιδα και ουρική αρθρίτιδα
 • Φλεγμονή του στόματος
 • Έκζεμα (τοπική χρήση)
 • Διεύρυνση του ήπατος
 • Μικρές πληγές (τοπική χρήση)
 • Λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (όπως περιπτώσεις γρίπης και κρυολογήματος)
Χρυσόβεργα: Φαρμακευτικές εφαρμογές και αντενδείξεις
Η χρυσόβεργα χρησιμοποιείται ευρέως ως αντιφλεγμονώδες για την αρθρίτιδα. Ωστόσο, τα αποδεικτικά στοιχεία υπέρ της είναι πενιχρά.

Κίνδυνοι και αντενδείξεις

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες πληροφορίες για να δηλώσουμε ότι η χρυσόβεργα και τα παράγωγα συμπληρώματα είναι ασφαλή. Ωστόσο, οι παρενέργειες που έχουν περιγραφεί είναι ήπιες: κοιλιακό άλγος, καούρα, κράμπες και ναυτία.

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν αλλεργικές αντιδράσεις στην κατανάλωση ή την τοπική εφαρμογή αυτού του φυτού. Σε αυτή την περίπτωση, οι κλινικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν πρήξιμο της γλώσσας και του στόματος, δερματικό ερεθισμό και αναπνευστικές δυσκολίες.

Είναι απαραίτητο να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική βοήθεια σε αυτές τις περιπτώσεις.

Για λόγους ασφαλείας, το φυτό αντενδείκνυται στα ακόλουθα σενάρια:

Από την άλλη πλευρά, δεν θα πρέπει να καταναλώνεται ταυτόχρονα με διουρητικά, φάρμακα για υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να ενισχύσει υπερβολικά την επίδρασή τους, γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο την υγεία.

Δοσολογία και μορφές

Πριν από τη λήψη συμπληρωμάτων,  καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να διαπιστώσετε αν υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με την κατανάλωσή του. Το φυτό διατίθεται σε αποξηραμένη μορφή, σε φακελάκια τσαγιού, εκχυλίσματα, βάμματα και κάψουλες.

 • Έγχυμα: 3 έως 5 γραμμάρια του φυτού σε βραστό νερό, 2 ή 3 φορές την ημέρα.
 • Υγρό εκχύλισμα ή βάμμα: 0,5 έως 2 χιλιοστόλιτρα, 2 ή 3 φορές την ημέρα.
 • Ξηρό εκχύλισμα: 350 έως 450 χιλιοστόγραμμα, 3 φορές την ημέρα.
 • Μαγειρεμένο: 40 γραμμάρια του ξηρού φυτού εμποτίζονται σε 1 λίτρο κρύου νερού. Μετά από 12 ώρες, το υγρό εφαρμόζεται τοπικά με κομπρέσες.

Τι πρέπει να θυμάστε για αυτό το φυτό;

Η χρυσόβεργα είναι ένα φυτικό συμπλήρωμα που εκτιμάται στην παραδοσιακή ιατρική για τις διουρητικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Έχει μακρά ιστορία ως φάρμακο για ορισμένες παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά του δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

Μέχρι σήμερα, λίγες μελέτες σε ζώα και εργαστήρια έχουν καταφέρει να αξιολογήσουν τις δυνατότητες αυτού του φυτού ως συμμάχου για την υγεία. Ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να αντικαθιστά τις ιατρικές θεραπείες για αυτές τις παθήσεις. Για ασφαλή χρήση, συνιστάται να ακολουθείτε τις συστάσεις του γιατρού και του κατασκευαστή του συμπληρώματος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Fursenco C, Calalb T, Uncu L, Dinu M, Ancuceanu R. Solidago virgaurea L.: A Review of Its Ethnomedicinal Uses, Phytochemistry, and Pharmacological Activities. Biomolecules. 2020 Nov 30;10(12):1619. doi: 10.3390/biom10121619. PMID: 33266185; PMCID: PMC7761148.
 • Arumugham VB, Shahin MH. Therapeutic Uses Of Diuretic Agents. [Updated 2022 Jun 5]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557838/
 • European Medicines Agency. Committee on Herbal Medicinal Products: Community Herbal Monograph On Solidago virgaureaL., HerbaEvaluation of Medicines for Human Use. 2008;2-5.
 • European Medicines Agency. Assessment Report On Solidago virgaurea L., HerbaEvaluation of Medicines for Human Use. 2008;2-31
 • Melzig MF. Echtes Goldrutenkraut–ein Klassiker in der urologischen Phytotherapie [Goldenrod–a classical exponent in the urological phytotherapy]. Wien Med Wochenschr. 2004 Nov;154(21-22):523-7. German. doi: 10.1007/s10354-004-0118-4. PMID: 15638071.
 • Goldenrod. (2014). Western New York Urology Associates, LLC. Available in https://www.wnyurology.com/content.aspx?chunkiid=21754#ref2
 • Sampson JH, Phillipson JD, Bowery NG, O’Neill MJ, Houston JG, Lewis JA. Ethnomedicinally selected plants as sources of potential analgesic compounds: indication of in vitro biological activity in receptor binding assays. Phytother Res. 2000 Feb;14(1):24-9. doi: 10.1002/(sici)1099-1573(200002)14:1<24::aid-ptr537>3.0.co;2-9. PMID: 10641043.
 • Weishaupt, J., (2021). Are There Health Benefits of Goldenrod? Disponible en:https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/health-benefits-of-goldenrod
 • Luengo, M., (2001).  Saponósidos. Disponible en https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-saponosidos-13015492#:~:text=Los%20sapon%C3%B3sidos%20tienen%20la%20capacidad,se%20da%20un%20efecto%20diur%C3%A9tico.&text=Algunos%20sapon%C3%B3sidos%20presentan%20este%20efecto%20(p.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.