Cola Nut: Καλλιέργεια, ιδιότητες και φροντίδα

Δύσκολο φυτό στην καλλιέργεια, αλλά με ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά και ιδιότητες. Ανακαλύψτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Cola acuminata και τους καρπούς της.
Cola Nut: Καλλιέργεια, ιδιότητες και φροντίδα

Τελευταία ενημέρωση: 11 Μαΐου, 2023

Το cola nut προέρχεται από την Αφρική και πολλοί το θεωρούν εξωτικό, τόσο για την προέλευσή του όσο και για τις ιδιότητές του. Το δέντρο ονομάζεται Cola acuminate και ο καρπός του μπορεί να είναι κοκκινωπός ή λευκός στο εσωτερικό του.

Το όνομα μπορεί να σας ακούγεται οικείο. Ίσως οφείλεται στο διάσημο ποτό Coca-Cola;

Ναι, αυτό το καρύδι αποτελεί μέρος της αρχικής συνταγής του αναψυκτικού και χρησιμοποιείται για την προσθήκη καφεΐνης. Θα σας τα πούμε όλα εδώ.

Τι είναι το cola nut;

Το cola nut προέρχεται από ένα δέντρο που κατάγεται από την τροπική Αφρική και τα άνθη του είναι λευκά, με μεγάλους καρπούς με έντονο πράσινο χρώμα. Ο καρπός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη και θεοβρωμίνη, τις ίδιες που βρίσκονται στον καφέ, το τσάι και τη σοκολάτα.

Οι σπόροι θεωρούνται διεγερτικοί. Ωστόσο, αυτά δεν είναι τα μόνα οφέλη του δέντρου που προέρχεται από την οικογένεια Malvaceae. Χάρη στην ευκαμψία και την αντοχή του ξύλου του, χρησιμοποιείται για κατασκευές.

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες αυτού του φυτού. Επιπλέον, απαιτεί υγρό και πολύ γόνιμο έδαφος για να αναπτυχθεί, οπότε πρέπει να βρίσκεται σε υγρό μέρος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Coffee grains.
Το φυτό αυτό περιέχει καφεΐνη και έχει διεγερτικά αποτελέσματα όταν καταναλώνεται.

Cola nut: χαρακτηριστικά και ιδιότητες

Ορισμένοι από τους λόγους για τους οποίους αυτός ο ξηρός καρπός είναι τόσο περιζήτητος έγκεινται στις διεγερτικές του ιδιότητες. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη (ελαφρώς μεγαλύτερη από τον καφέ) και χρησιμοποιείται για την παρασκευή αναψυκτικών.

Εκτός από αυτή την ιδιότητα, χρησιμοποιείται στη φαρμακολογία, καθώς υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι περιέχει τανίνες, και έχει αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Η παραδοσιακή ιατρική θεωρεί επίσης ότι έχει διουρητικές και πεπτικές επιδράσεις, κάτι που παρατηρείται σε μελέτη που διεξήχθη σε τρωκτικά από το International Journal of Physiology, Pathophysiology, and Pharmacology.

Μεταξύ των δραστικών ουσιών του είναι οι ακόλουθες:

  • Αλκαλοειδείς βάσεις: Καφεΐνη, θεοβρωμίνη και θεοφυλλίνη.
  • Τανίνες: Κατεχόλη, επικατεχίνη, φλοβαφένες και άλατα καλίου.

Σημερινή περιοχή καλλιέργειας

Η μεγαλύτερη καλλιέργεια γίνεται στην Αφρική. Για την ακρίβεια, στην ισημερινή Αφρική (Ζάμπια, Αγκόλα, Τσαντ). Το 70% των εξαγωγών  προέρχεται από τη Νιγηρία.

Ωστόσο, έχει επίσης φυτευτεί σε χώρες με παρόμοιο κλίμα, σε άλλες τροπικές περιοχές, όπως η Καραϊβική ή η Βραζιλία. Εκεί, η υγρασία παραμένει σταθερή. Έτσι, παρόλο που πρόκειται για καρπό που προέρχεται από την Αφρική, μπορεί να καλλιεργηθεί σε πολλές χώρες.

Γενικές συμβουλές για την καλλιέργεια του cola nut

Το cola nut είναι πολύ απαιτητικό, καθώς χρειαζεται συγκεκριμένες συνθήκες για να αναπτυχθεί υγιές και δυνατό. Ωστόσο, είναι δυνατή η δημιουργία του ιδανικού περιβάλλοντός του. Θα σας εξηγήσουμε τι πρέπει να έχετε κατά νου.

Κλίμα

Ένα τροπικό κλίμα είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Η μέση θερμοκρασία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους πρέπει να κυμαίνεται από 22 έως 28 βαθμούς Κελσίου, με περιόδους συνεχών βροχοπτώσεων και σχετική υγρασία άνω του 80%.

Μπορεί να αναπτυχθεί σε περιοχές με ημισκιά, σε άμεσο ηλιακό φως ή σε δασώδεις περιοχές. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να είναι σταθερό είναι ένα υγρό κλίμα.

Τύπος εδάφους

Η βασική προϋπόθεση είναι ότι το έδαφος πρέπει να έχει την ικανότητα να συγκρατεί την υγρασία και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το φυτό. Επιπλέον, θα πρέπει να περιέχει σημαντικά επίπεδα οργανικής ύλης, να είναι ελαφρώς όξινο και να έχει αργιλώδη υφή.

Παρά τη δημιουργία των ιδανικών συνθηκών, το δέντρο αναπτύσσεται αργά. Μπορεί να χρειαστούν περίπου 5 χρόνια για να πάρετε τον πρώτο του καρπό, οπότε και φτάνει στην ωριμότητα.

Από σπόρο

Ο σπόρος είναι μια καλή επιλογή, επειδή προσφέρει υψηλό ποσοστό βλάστησης. Ευτυχώς, δεν πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία. Αν θέλετε να αναπαράγετε το φυτό με αυτή τη μέθοδο, φροντίστε απλώς να το φυτέψετε σε γλάστρα με υπόστρωμα τύρφης και να το διατηρείτε υγρό και ζεστό.

Βλαστάνει συνήθως μεταξύ 15 και 21 ημερών. Όταν βγουν τα φυτά, θα πρέπει να συνεχίσετε να τα διατηρείτε υγρά και να τα τοποθετείτε σε ημισκιερό μέρος. Μπορείτε να το μεταφυτεύσετε μόνο όταν έχει μεγαλώσει πάνω από 30 εκατοστά.

A kola nut.
Οι καρποί του δέντρου μοιάζουν με πέτρες ή καρύδια.

Πού θα βρείτε το cola nut;

Μπορείτε να ρωτήσετε σε οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ ή φυτώριο. Αν δεν μπορείτε να το βρείτε, μπορείτε να το βρείτε προς πώληση στο διαδίκτυο. Αυτός ο καρπός μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους αλλά σε ποτά ή γλυκά είναι οι πιο συνηθισμένοι τρόποι.

Έτσι, έχετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε! Τι περιμένετε για να αρχίσετε να καλλιεργείτε το cola nut στο σπίτι;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Dah-Nouvlessounon, D., Adoukonou-Sagbadja, H., Diarrassouba, N., Sina, H., Adjanohoun, A., Inoussa, M., Akakpo, D., Gbenou, J. D., Kotchoni, S. O., Dicko, M. H., & Baba-Moussa, L. (2015). Phytochemical Analysis and Biological Activities of Cola nitida Bark. Biochemistry research international2015, 493879. https://doi.org/10.1155/2015/493879
  • Adeosun, O. I., Olaniyi, K. S., Amusa, O. A., Jimoh, G. Z., & Oniyide, A. A. (2017). Methanolic extract of Cola nitida elicits dose-dependent diuretic, natriuretic and kaliuretic activities without causing electrolyte impairment, hepatotoxicity and nephrotoxicity in rats. International journal of physiology, pathophysiology and pharmacology, 9(6), 231–239.
  • Erukainure, O. L., Oyebode, O. A., Sokhela, M. K., Koorbanally, N. A., & Islam, M. S. (2017). Caffeine – rich infusion from Cola nitida (kola nut) inhibits major carbohydrate catabolic enzymes; abates redox imbalance; and modulates oxidative dysregulated metabolic pathways and metabolites in Fe2+-induced hepatic toxicity. Biomedicine & pharmacotherapy = Biomedecine & pharmacotherapie96, 1065–1074. https://doi.org/10.1016/j.biopha.2017.11.120

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.