6 συμβουλές για τη φροντίδα της Monstera deliciosa

Η Monstera deliciosa είναι ένα καλλωπιστικό φυτό που καλλιεργείται συνήθως μέσα στο σπίτι αλλά και σε εξωτερικούς χώρους. Μάθετε τα πάντα για το πώς να το φροντίζετε εδώ!
6 συμβουλές για τη φροντίδα της Monstera deliciosa

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 20 Νοεμβρίου, 2023

Με μεγάλα και συναρπαστικά φύλλα, ογκώδεις ρίζες και ένα μαγευτικό λουλούδι, η Monstera deliciosa κλέβει τις εντυπώσεις. Αυτό το φυτό της Νότιας Αμερικής έχει γίνει πολύ δημοφιλές, χάρη στην αισθητική που προσφέρει και τη στοιχειώδη φροντίδα που απαιτεί. Το σύνηθες ήταν να τοποθετείται σε κήπους, όπου ο ήλιος δεν τα καίει, αλλά τώρα η τάση είναι να καλλιεργούνται σε γλάστρες μέσα στο σπίτι.

Στον τομέα της επαγγελματικής διακόσμησης, το φυτό χρησιμοποιείται ευρέως. Χρησιμοποιείται ακόμη και ως μέρος τηλεοπτικών σκηνικών και σε εξώφυλλα περιοδικών.

Στα κοινωνικά δίκτυα, θα το συναντήσετε πολύ συχνά. Πώς να φροντίσετε αυτό το διάσημο φυτό και να το κάνετε να αναπτυχθεί; Σας προσκαλούμε να το μάθετε.

Monstera deliciosa ή φυλλόδεντρο: ένα φυτό που γοητεύει σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

Η τροπική όψη της Monstera deliciosa είναι ένας ισχυρός λόγος για να την προτιμήσετε ως καλλωπιστικό φυτό. Το σύνηθες θα ήταν να την αφήσετε στη βεράντα, στον κήπο ή στο μπαλκόνι. Αλλά μπορείτε επίσης να διατηρήσετε αυτά τα μεγάλα φυτά σε εσωτερικούς χώρους.

Όπως επισημαίνει ένα κείμενο από το Πανεπιστήμιο της Μάλαγας, ευδοκιμούν καλά σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 20°C έως 30°C, με σκιά και υψηλή υγρασία. Η δημοσίευση αναφέρεται στην ελκυστικότητα των φύλλων, η οποία προωθεί τη χρήση τους ως διακοσμητικό στοιχείο.

Στο πλαίσιο αυτό, το ID Plantae (ψηφιακός αναγνωριστής φυτών) υποστηρίζει ότι το είδος επιλέγεται συχνά για τη διακόσμηση οικιστικών και εταιρικών κτιρίων, θέρετρων και ξενοδοχείων, για παράδειγμα. Επιπλέον, συναντώνται συχνά στο σχεδιασμό κήπων, πάρκων και χώρων πρασίνου, καταλαμβάνοντας σύνορα, παρτέρια ή διακοσμώντας τους πρόποδες ενός δέντρου.

Το ID Plantae τονίζει ότι η χρήση του είδους σε εσωτερικούς χώρους οφείλεται στην επιβλητικότητα και την αίσθηση φρεσκάδας που προσφέρει.
Costilla de Adán en interiores.
Η χρήση του φυλλόδεντρου σε εσωτερικούς χώρους είναι ήδη στη μόδα.

Στοιχεία για τη Monstera deliciosa

Το Virtual Herbarium of the Western Mediterranean περιγράφει τη Monstera deliciosa ως πολυετές, εύρωστο φυτό με μεγάλα πράσινα φύλλα σε σχήμα καρδιάς, τα οποία διαιρούνται και παρουσιάζουν τρύπες.

Τα φύλλα αυτά μοιάζουν επίσης με πλευρές. Ονομάζεται επίσης φυλλόδεντρο, αλλά η επιστημονική του ονοματολογία είναι Monstera deliciosa.

Ανήκει στην οικογένεια Araceae και έχει ένα λουλούδι που μοιάζει με σπάθη, το οποίο ανθίζει μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου. Είναι λευκό και μόλις που ξεπερνά τα 20 εκατοστά σε μήκος.

Το φυτό αναπτύσσει παχιές ρίζες, ακόμη και εναέριες, ικανές να στηρίζονται σε στηρίγματα και να μοιάζουν με αμπέλι. Βέβαια, σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητο να προστεθεί ένα στήριγμα για να το βοηθήσει να σταθεί όρθιο.

Συμβουλές για τη φροντίδα και την ανάπτυξη της Monstera deliciosa

Τα αυτά είναι εύκολα στη φροντίδα τους, αν και είναι σκόπιμο να παρακολουθείτε ορισμένες συνθήκες για την ανάπτυξή τους. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα βοηθήσουν το φυτό να ευδοκιμήσει.

1. Ποτίστε το φυτό με μέτρο

Ψηλαφίστε το χώμα για να δείτε αν είναι υγρό- αν είναι, παραλείψτε το πότισμα. Αν είναι ξηρό, ποτίστε το χωρίς να λιμνάζει.

Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε γλάστρες με αποστράγγιση για το σκοπό αυτό. Κατά τη διάρκεια των ψυχρών εποχών, αρκεί να τους δίνετε νερό εβδομαδιαίως, ενώ σε θερμές εποχές ή σε πολύ ξηρά περιβάλλοντα, είναι απαραίτητο να το αυξήσετε σε δύο φορές την εβδομάδα.

Υπάρχουν εκείνοι που δεν θεωρούν σκόπιμο να ψεκάζουν με νερό τα φύλλα του αλλά υπάρχουν επίσης άνθρωποι που υπερασπίζονται την πρακτική αυτή, θεωρώντας ότι βοηθά στην ενυδάτωση του φυτού.

2. Προσπαθήστε να το φωτίζετε και να του παρέχετε την κατάλληλη θερμοκρασία

Όταν αφήνετε το φυτό έξω, αφήστε το να βρίσκεται σε σκιά ή σε σημείο όπου ο ήλιος δεν το φτάνει απευθείας. Αυτό το βοηθά να βγάλει λουλούδια μετά τα πρώτα 3 χρόνια της ζωής του. Η Monstera deliciosa σε εσωτερικούς χώρους δεν απαιτεί πολύ φως, αλλά ούτε και ανθίζει.

Αυτό το είδος αντέχει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, αρκεί αυτές να μην είναι κάτω από 0 °C γιατί θα το κάψει το κρύο. Ομοίως, η τοποθέτησή τους δίπλα σε συσκευές που παράγουν θερμότητα θα τα μαραζώσει.

3. Αναπαράγετε τη Monstera deliciosa σας με μοσχεύματα

Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με μοσχεύματα, εκμεταλλευόμενοι τις εναέριες ρίζες. Απλώς κόψτε ένα στέλεχος και τοποθετήστε το σε ένα δοχείο που έχει προετοιμαστεί με ελαφρύ υπόστρωμα. Μεταφέρετε το δενδρύλλιο σε ένα καλά φωτισμένο δωμάτιο, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και ποτίστε τη φυτεία.

Σύμφωνα με το περιοδικό InfoAgro, εκτός από τα μοσχεύματα, μπορεί να αναπαραχθεί και με σπόρους. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι αυτό είναι εφικτό μόνο σε τροπικά κλίματα και συνεπάγεται αυστηρότερο κόστος συντήρησης και φροντίδας.

4. Κλαδεύετε συχνά

Πριν από το κλάδεμα του φυτού είναι απαραίτητο να αποστειρώσετε τα εργαλεία κηπουρικής. Τα κοψίματα πρέπει να είναι διαγώνια και μόνο με ψαλίδι.

Το κλάδεμα γίνεται για τον έλεγχο της ανάπτυξης, κυρίως σε εσωτερικούς χώρους. Η διαδικασία συνίσταται στο κόψιμο του βλαστού και στη χρήση του για την αναπαραγωγή ενός νέου δείγματος Monstera deliciosa.

5. Βεβαιωθείτε ότι δίνετε στη Monstera deliciosa θρεπτικά συστατικά

Ο περλίτης, οι ίνες καρύδας και η τύρφη είναι μερικά ιδανικά συστατικά για να ευδοκιμήσει το φυτό. Το φυτό προτιμά τα ελαφριά, καλά στραγγιζόμενα υποστρώματα.

Το λίπασμα είναι επίσης απαραίτητο μία φορά το μήνα την άνοιξη και το καλοκαίρι. Το φθινόπωρο και το χειμώνα, λιπάνετε μόνο μία φορά ανά εποχή. Όταν το κάνετε, μην ξεχνάτε το νερό άρδευσης.

6. Μεταφυτεύστε το την άνοιξη

Για να μεταφυτεύσετε το φυτό, είναι σκόπιμο να περιμένετε την έναρξη της άνοιξης. Εκεί βελτιώνονται οι συνθήκες θερμοκρασίας και φωτισμού, γεγονός που ευνοεί τη φωτοσύνθεση του προς μεταφύτευση είδους.

A potted Adam's Rib.
Το φυτό προέρχεται από τροπικό περιβάλλον, οπότε πρέπει να ληφθούν υπόψη αυτές οι συνθήκες για να ευνοηθεί η αναπαραγωγή του στο σπίτι.

Τι μπορεί να αρρωστήσει την Monstera deliciosa;

Τα παράσιτα είναι το κακό κάθε φυτού, και η Monstera deliciosa δεν διαφέρει. Παρόλο που είναι ανθεκτικό είδος, οι αφίδες μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνιστάται η εφαρμογή σαπουνιών ή ουσιών για την εξόντωση των παρασίτων.

Μια παραδοσιακή θεραπεία είναι το σκούπισμα με απορροφητικό βαμβάκι εμποτισμένο σε μεθανόλη.

Μια άλλη πιθανή κατάσταση είναι ο αποχρωματισμός με τάση προς το κίτρινο. Η μεταμόρφωση οφείλεται στο πολύ νερό και στην υπερβολική έκθεση στον ήλιο ή στην έλλειψη υγρασίας.

Για να λύσετε το πρώτο πρόβλημα, απλώς μειώστε τη συχνότητα ποτίσματος, περιμένοντας να στεγνώσει αρκετά το υπόστρωμα για να το ενυδατώσετε. Επιπλέον, μπορείτε να λύσετε το δεύτερο πρόβλημα, μετακινώντας το φυτό σε λιγότερο ηλιόλουστο μέρος και ψεκάζοντας νερό στα φύλλα, με σκοπό την αύξηση της υγρασίας.

Δεν είναι όλα τέλεια: προσέξτε την τοξικότητα του είδους

Αυτά τα φυτά είναι εντυπωσιακά, αλλά τραβούν και την προσοχή των κατοικίδιων ζώων, λόγω του μεγέθους των φύλλων τους. Εάν έχετε σκύλους ή γάτες στο σπίτι και μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο, είναι σκόπιμο να είστε σε εγρήγορση και να τοποθετήσετε το φυτό σε σημείο όπου τα ζώα δεν μπορούν να το δαγκώσουν.

Η Monstera περιέχει κρυστάλλους οξαλικού ασβεστίου που διεγείρουν την απελευθέρωση βραδυκινίνης και ισταμίνης. Οι ουσίες αυτές τσιμπάνε σαν βελόνες τη γλώσσα των ζώων που το μασάνε,  σύμφωνα με το άρθρο.

Οι άμεσες επιπτώσεις είναι ο έντονος πόνος στο στόμα και στη στοματοφαρυγγική περιοχή. Επίσης είναι πιθανή η δυσφαγία, η αναπνευστική δυσχέρεια και το οίδημα της γλωττίδας. Έτσι, για να αποφευχθούν ατυχήματα που οφείλονται στην κατανάλωση αυτού του φυτού, καλό είναι να σημειώνεται μια συνετή απόσταση μεταξύ αυτών και των κατοικίδιων ζώων.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.