Color block: Πώς να εφαρμόσετε αυτή την τάση στο interior design

Το χρώμα στον τομέα της διακόσμησης είναι μια σταθερά που αλλάζει διαρκώς, διατηρώντας πάντα την ουσία του. Το "Color block" είναι μια τάση που επιδιώκει να γίνει κλασική στη διακόσμηση.
Color block: Πώς να εφαρμόσετε αυτή την τάση στο interior design

Έχει γραφτεί από Maria Jimena Freytes

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Χρώμα, χρώμα και περισσότερο χρώμα για τα δωμάτιά σας είναι η πρόταση αυτής της τάσης εσωτερικής διακόσμησης που ονομάζεται color block. Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, προωθεί τη χρήση ζωντανών και σαφώς καθορισμένων χρωμάτων στους χώρους ενός σπιτιού ή διαμερίσματος.

Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι τολμηρό και εντυπωσιακό, αλλά πιστέψτε μας ότι αξίζει να το δοκιμάσετε. Μακριά από μια μονοχρωματική παλέτα, το στυλ color block ενθαρρύνει την αντίθεση των τόνων που μπορούν να εφαρμοστούν σε τοίχους και έπιπλα. Ας δούμε αναλυτικότερα περί τίνος πρόκειται.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του στυλ color block

Παρόλο που άρχισε να χρησιμοποιείται πριν από αρκετά χρόνια, το color block θέτει σήμερα μια ισχυρή τάση στον κόσμο της διακόσμησης. Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, απευθύνεται στη χρήση του χρώματος στη μέγιστη μεγαλοπρέπειά του.

Έχει τις ρίζες του στις πασαρέλες, πίσω στο 2000, όταν έγινε μόδα ο συνδυασμός ρούχων διαφορετικών χρωμάτων. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός ενός πράσινου σακακιού, ενός κόκκινου πουκαμίσου και ενός κίτρινου παντελονιού ήταν της μόδας.

Με αυτή την έννοια, η διακόσμηση παίρνει αυτές τις ιδέες και καλωσορίζει το χρώμα, αλλά όχι οποιοδήποτε χρώμα, καθώς τείνει να προτιμά τους ανοιχτούς, ζωηρούς και φωτεινούς τόνους. Ο στόχος είναι να δοθεί ζωή σε έναν χώρο.

Στην περίπτωση αυτή, οι σχεδιαστές προσπαθούν να αφήσουν στην άκρη τα παστέλ και τις μαλακές χρωματικές κλίμακες, για να στραφούν πλήρως στα κλασικά και καθαρά χρώματα. Η ιδέα αυτής της διακοσμητικής τεχνικής είναι να συνδυάσετε το color block με αρμονικό τρόπο, δηλαδή να σχετίζονται μεταξύ τους και να αλληλοσυμπληρώνονται.

Το πρώτο από τα πλεονεκτήματα αυτού του στυλ είναι ότι, σε γενικές γραμμές, δεν ακολουθεί κανόνες ή κώδικες, αλλά βασίζεται στη φαντασία και το προσωπικό στυλ για τη διακόσμηση. Είναι όμως αλήθεια ότι οι ουδέτεροι τόνοι δεν λειτουργούν πια; Μην ανησυχείτε! Είναι ακόμα πολύ στη μόδα!

colors for decor
Η τάση αυτή ευνοεί τους ζωηρούς τόνους και τείνει να αποφεύγει τα παστέλ ή τις μονοχρωματικές κλίμακες.

Πώς να εφαρμόσετε το στυλ color block με επιτυχία

Μπορείτε να το εφαρμόσετε όπου θέλετε και με τον τρόπο που σας ταιριάζει καλύτερα. Σε γενικές γραμμές, συνηθίζεται να επιλέγετε ένα βασικό χρώμα που θα καταλαμβάνει έναν σημαντικό χώρο. Να θυμάστε ότι πρόκειται για απλά χρώματα που δεν παρουσιάζουν σχέδια οποιουδήποτε είδους.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επιλέξετε ένα δωμάτιο του σπιτιού σας για να εφαρμόσετε την τεχνική. Δεν υπάρχουν καλύτερες επιλογές. Μπορεί να είναι η κουζίνα, μια τραπεζαρία ή ακόμα και ένα υπνοδωμάτιο. Μόλις ξέρετε ποιο χώρο θα αναδιαμορφώσετε, πρέπει να επικεντρωθείτε σε μερικά τετραγωνικά μέτρα του χώρου αυτού.

Στη συνέχεια μπορείτε να επιλέξετε να χρωματίσετε έναν τοίχο, ένα έπιπλο ή το πάτωμα. Στη συνέχεια, εξετάστε τις επιλογές που έχετε.

Σε περίπτωση που δεν θέλετε να επιλέξετε ένα πολύ εντυπωσιακό χρώμα, μπορείτε να επιλέξετε ένα πιο απαλό χρώμα από την επιλεγμένη παλέτα. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε και θα παρατηρήσετε την αλλαγή.

Κομψά έπιπλα

Ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την τεχνική σχεδιασμού είναι μέσω των επίπλων. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να βάψετε ένα έπιπλο με χρωματιστές λωρίδες, δηλαδή σε μπλοκ.

Λέμε “λωρίδες”, αλλά μπορεί να είναι ένα πλήρες τμήμα του επίπλου, όπως συρτάρια, ράφια ή πόρτες. Αν πρόκειται για μια συρταριέρα, μπορεί να είναι τα συρτάρια που δίνουν το χρώμα, ενώ σε ένα έπιπλο με πόρτες, μπορεί να είναι οι πόρτες που έχουν ένα πολύχρωμο μοτίβο.

Όσον αφορά τις πόρτες σας, ένα κλασικό στυλ είναι να τις βάφετε στο μισό χρώμα, συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου, όποτε είναι δυνατόν. Επιπλέον, το χρώμα που πηγαίνει στην πόρτα μπορεί να επεκταθεί σε έναν από τους τοίχους και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό με αυτόν τον τρόπο.

Από την άλλη πλευρά, μπορείτε να ντύσετε έναν καναπέ με ένα κάλυμμα που έχει ένα πολύ έντονο χρώμα και να το αντιπαραβάλλετε με μαξιλάρια διαφορετικών αποχρώσεων. Ένα χαλί, μια κουβέρτα ή κουρτίνες που πλημμυρίζουν το δωμάτιο με χρώμα είναι επίσης πολύ καλές επιλογές.

Πολύχρωμοι τοίχοι

Τώρα ήρθε η ώρα να εστιάσετε στους τοίχους και να σκεφτείτε πώς μπορείτε να τους διακοσμήσετε ώστε να επωφεληθείτε από αυτό το διακοσμητικό στυλ. Για αρχή, οι ειδικοί της διακόσμησης συνιστούν το έντονο χρώμα να τοποθετείται από τη μέση του τοίχου προς τα κάτω και όχι αντίστροφα.

Ένας άλλος τρόπος για να βάψετε έναν τοίχο είναι με γεωμετρικά σχήματα στον τόνο που έχετε επιλέξει και με συμπληρωματικά χρώματα. Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε τετράγωνα και να τα βάψετε σε μοβ, πράσινο ή κόκκινο χρώμα. Επίσης, τα λοξά ή διαγώνια σχήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Τέλος, μπορείτε να εφαρμόσετε αυτό το στυλ για να τονίσετε κάποια αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του σπιτιού σας. Μπορείτε να βάψετε αψίδες, κολώνες, σκάλες, καλούπια και λοιπά.

a color block building
Τα μοτίβα είναι πολύ σημαντικά σε αυτό το στυλ και μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τα γεωμετρικά σχήματα.

Πιστεύουμε ότι αυτό το άρθρο μπορεί να σας φανεί ενδιαφέρον: Φυτά εσωτερικού χώρου που θα λατρέψετε

Χρώματα που υποστηρίζονται από αυτό το στυλ

Αν και δεν υπάρχει κανόνας για το ποια χρώματα ταιριάζουν και ποια όχι, τα αγαπημένα είναι τα πράσινα, τα μπλε, τα φούξια, τα κίτρινα της μουστάρδας, τα πορτοκαλί και τα μοβ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πιο όμορφο πράγμα σε αυτό το στυλ είναι ότι έχετε πλήρη ελευθερία να επιλέξετε τα χρώματα που σας αρέσουν περισσότερο.

Το color block είναι ένα στυλ που συνεχώς επανεφευρίσκει τον εαυτό του

Πιστεύουμε ότι αυτό το διακοσμητικό στυλ είναι τόσο ελκυστικό επειδή προσαρμόζεται σε όλα τα γούστα και προσφέρει ευελιξία. Μεγάλοι και μικροί χώροι, χώροι με πολύ ή λίγο φυσικό φως, σε τοίχους ή έπιπλα… με λίγα λόγια, δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να μην το δοκιμάσετε!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Heller, E. (2004). Psicología del color.
  • García, J. F. C. (2017). Psicología del color aplicada a los cursos virtuales para mejorar el nivel de aprendizaje en los estudiantes. grafica5(9), 51-56.
  • Carrascal, B. L. V., Angarita, H. L. P., & Hernández, C. C. (2020). La Psicología del color en el diseño. Revista CONVICCIONES7(14).
  • Muñoz, A. V. (2013). Principios de color y holopintura. Editorial club universitario.
  • Gibbs, J. (2009). Diseño de interiores.
  • Ching, F. D., & Binggeli, C. (2015). Diseño de interiores: un manual. Gustavo Gili.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.