Δίαιτα ProLon: Ποια είναι τα οφέλη και τα μειονεκτήματά της;

Η δίαιτα ProLon παρέχει αντιγηραντικά οφέλη. Θα σας πούμε πώς να την ακολουθήσετε, τα οφέλη της και πώς να την εκμεταλλευτείτε.
Δίαιτα ProLon: Ποια είναι τα οφέλη και τα μειονεκτήματά της;
Maria Patricia Pinero Corredor

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Maria Patricia Pinero Corredor.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η δίαιτα ProLon είναι επίσης γνωστή ως “δίαιτα κατά της γήρανσης”. Ο δημιουργός της, ο Ιταλός βιολόγος Valter Longo, ισχυρίζεται ότι αυτή η δίαιτα μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα με καλή υγεία. Συγκεκριμένα, μιμείται τη νηστεία και επιτρέπει στα κύτταρα να επωφεληθούν από την κατανάλωση μιας περιορισμένης και συγκεκριμένης ποσότητας τροφών.

Αυτό όχι μόνο προωθεί την κυτταρική επιδιόρθωση, αλλά και αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας, την απώλεια βάρους και την αναζωογόνηση. Αν και δεν είναι κατάλληλη για ορισμένους ανθρώπους, μπορεί να έχει ενδιαφέροντα οφέλη για άλλους. Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της; Στο παρακάτω άρθρο, θα την εξετάσουμε λεπτομερώς.

Τι είναι η δίαιτα ProLon;

Η δίαιτα ProLon δημιουργήθηκε από έναν ειδικό ερευνητή της γήρανσης και διευθυντή του Ινστιτούτου Μακροζωίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, τον Ιταλό βιολόγο Valter Longo. Από τις μελέτες του, πρότεινε ένα διατροφικό πλάνο που μιμείται τη νηστεία χωρίς την ανάγκη παράλειψης τροφής.

Είναι επίσης γνωστή ως “δίαιτα που μιμείται τη νηστεία”. Είναι μια πολύ ιδιαίτερη μορφή νηστείας, καθώς σας επιτρέπει να τρώτε συγκεκριμένες τροφές. Μέσω αυτών, παρέχονται θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα και υποστηρίζεται η μεταβολική ισορροπία.

Έτσι, αποφεύγονται ορισμένοι κίνδυνοι της ακραίας νηστείας, όπως η κόπωση, η χαμηλή παραγωγικότητα, η χαμηλή αρτηριακή πίεση και τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου. Αλλά πώς μπορεί να επιτευχθεί η νηστεία με το φαγητό;

Λοιπόν, η δίαιτα ProLon ενσωματώνει υδατάνθρακες χαμηλής γλυκαιμικής αξίας , υγιεινά λίπη και περιορισμένη φυτική πρωτεΐνη, σε συνδυασμό με θερμιδικό περιορισμό. Με αυτόν τον τρόπο, τα κύτταρα πιστεύουν ότι δεν τρέφονται και ενεργοποιούνται τα μονοπάτια αντιγήρανσης που επιδιορθώνουν και αναγεννούν τους ιστούς.

Το πρόγραμμα είναι χρονικά προσδιορισμένο για 5 ημέρες το μήνα για 3 μήνες. Την πρώτη ημέρα παρέχονται 1100 θερμίδες και τις υπόλοιπες 4 ημέρες καταναλώνετε 800 θερμίδες. Πρόκειται για ένα σχήμα όπου κυριαρχεί η κατανάλωση φρούτων, ξηρών καρπών, λαχανικών και τσαγιού.

Με βάση τα μέρη με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο, όπως η Οκινάουα της Ιαπωνίας, συνιστάται η νηστεία δύο φορές το χρόνο και η τήρηση του παρακάτω τρόπου ζωής:

 • Πίνετε ένα ποτήρι κρασί την ημέρα
 • Αποφύγετε τα λίπη και τα σάκχαρα
 • Πίνετε 2 ή 3 φλιτζάνια καφέ
 • Πίνετε αρκετό νερό
 • Αποφύγετε το κρέας και τα αυγά
 • Κάντε μέτρια άσκηση, όπως γρήγορο περπάτημα ή ανέβασμα σκάλας

Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας σχετικά με τη δίαιτα ProLon είναι ότι έχει σχεδιαστεί και βασίζεται σε ανθρώπους χωρίς κάποια ειδική ασθένεια ή ιατρική κατάσταση.

¿En qué consiste la dieta ProLon?
Η δίαιτα ProLon θεωρείται μια μορφή διαλείπουσας νηστείας, αλλά ορισμένα τρόφιμα μπορούν ακόμα να καταναλωθούν.

Τα πιθανά οφέλη της δίαιτας ProLon

Ορισμένες έρευνες σχετικά με τη δίαιτα ProLon έχουν δώσει ενδιαφέροντα αποτελέσματα σχετικά με τα οφέλη της για την υγεία. Θα τα συζητήσουμε παρακάτω:

 • Μια μελέτη στην οποία εφαρμόστηκε το ProLon για 5 ημέρες το μήνα για 3 μήνες διαπίστωσε ότι τα άτομα που το ακολούθησαν έχασαν σωματικό βάρος και κοιλιακό λίπος. Παράλληλα, η μυϊκή τους μάζα διατηρήθηκε, ενώ η αρτηριακή τους πίεση και η χοληστερόλη μειώθηκαν.
 • Η ίδια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτή η δίαιτα είναι ασφαλής, εφικτή και αποτελεσματική στη μείωση των δεικτών και των παραγόντων κινδύνου της γήρανσης, καθώς και των ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.
 • Άλλες έρευνες δημοσίευσαν ότι αυτός ο τύπος διατροφής μειώνει το σάκχαρο στο αίμα, την ινσουλίνη και τον ινσουλινόμορφο αυξητικό παράγοντα Ι (IGF-I). Όταν ο IGF-I είναι αυξημένος, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.
 • Εν τω μεταξύ, μια άλλη ομάδα εμπειρογνωμόνων υποστήριξε επίσης αυτό το εύρημα. Με τη σειρά τους, διαπίστωσαν μια αναγέννηση του ανοσοποιητικού συστήματος που βασίζεται στα βλαστικά κύτταρα μετά την εξάσκηση της δίαιτας.

Άλλες δίαιτες που εφαρμόζουν παρατεταμένες νηστείες μόνο με νερό αποδεικνύονται δύσκολο να τηρηθούν και έχουν πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες. Ένα μέρος της επιστήμης επισημαίνει ότι η δίαιτα ProLon ελαχιστοποιεί τους κινδύνους αυτών των επιπτώσεων και μειώνει τις προηγούμενες δυσλειτουργίες.

Τα μειονεκτήματα της δίαιτας ProLon

Αναλύοντας τη δίαιτα ProLon, συνειδητοποιούμε ότι δεν είναι ένα εξατομικευμένο σχέδιο και, ως εκ τούτου, δεν λειτουργεί για όλους. Επιπλέον, δεν λαμβάνει υπόψη της ορισμένες συνθήκες υγείας για την εφαρμογή της.

Μόλις προμηθευτούμε το κιτ διατροφής, στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιείται διαβούλευση με διατροφολόγο ή νοσηλευτή. Ωστόσο, αυτό δεν γίνεται πριν από την έναρξη του προγράμματος.

Από την άλλη πλευρά, η εξάλειψη ορισμένων τροφών, όπως το κρέας και τα αυγά, μειώνει την πρόσληψη υψηλής ποιότητας πρωτεϊνών από ένα άτομο. Επηρεάζεται επίσης η κατανάλωση βιοδιαθέσιμου σιδήρου, βιταμίνης Β12 και φωσφόρου, μεταξύ άλλων. Για το λόγο αυτό, κάθε διατροφική ανεπάρκεια πρέπει να παρακολουθείται στενά.

Η σύσταση για την κατανάλωση κρασιού και καφέ – ανεξάρτητα από την ηλικία ή τη φυσιολογική κατάσταση – δημιουργεί επίσης αμφιβολίες. Μια μελέτη πιστοποιεί ότι είναι πιο υγιεινό να λαμβάνεται ρεσβερατρόλη (η κύρια δραστική ένωση που υπάρχει στο κρασί), αντί για το ίδιο το αλκοολούχο ποτό.

Το είδος των ασκήσεων που συνιστάται θα πρέπει επίσης να επανεξετάζεται, καθώς δεν είναι όλοι κατάλληλοι για γρήγορο περπάτημα ή ανέβασμα σκαλοπατιών. Υπάρχουν άλλοι τύποι προπονήσεων που προσαρμόζονται στις ανάγκες και τις συνθήκες του κάθε ατόμου.

Όσον αφορά τον θερμιδικό περιορισμό, η κατανάλωση 800 θερμίδων για 4 ημέρες δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική. Πρόσφατα, στο Revista Argentina de Endocrinología y Metabolismo, διευκρίνισαν ότι ορισμένα προγράμματα διατροφής στο Διαδίκτυο δεν έχουν ιατρικό υπόβαθρο, ούτε ακολουθούν τις μελέτες που έχουν διεξαχθεί από την επιστήμη.

Αυτό το χαρακτηριστικό βρίσκεται στις λεγόμενες “θαυματουργές δίαιτες”, ειδικά όταν ισχυρίζονται ότι αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής μέχρι και τα 100 χρόνια. Από την άλλη πλευρά, η δίαιτα ProLon χρησιμοποιεί ορισμένα τυποποιημένα προϊόντα για την 5ήμερη νηστεία, χωρίς σημαντικές παραλλαγές σε αυτά.

Τονίζει επίσης ότι η νηστεία πρέπει να γίνεται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, προκειμένου να επιτευχθούν καλά αποτελέσματα. Το μάρκετινγκ είναι ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό για τις “θαυματουργές δίαιτες”.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα ProLon Day 1-5;

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα σετ από 5 μικρά κουτιά με μια κάρτα μενού, ένα για κάθε ημέρα και περιέχει όλες τις επιτρεπόμενες τροφές. Συνολικά, υπάρχουν 73 φυτικά συστατικά, τα οποία δεν μπορούν να αλλάξουν σε σειρά. Οι τροφές έχουν ως εξής:

 • Στιγμιαία ξηρά μείγματα σούπας, στα οποία πρέπει να προστεθεί νερό και να θερμανθούν
 • Κράκερς από λινάρι με κέιλ
 • Μπάρες με ξηρούς καρπούς και κακάο
 • Ελιές
 • Συμπληρώματα ωμέγα-3, όπως το έλαιο φυκιών
 • Μια πολυβιταμίνη και μεταλλικά στοιχεία
 • Τσάι από βότανα
 • Ένα μπουκάλι νερό για να φτιάξετε ένα αρωματισμένο ρόφημα που περιέχει γλυκερίνη

Το ρόφημα με γλυκερίνη καταναλώνεται από την 2η έως την 5η ημέρα, με στόχο να δώσει αίσθημα κορεσμού. Υπάρχει επίσης μια ενότητα ερωτήσεων στην ιστοσελίδα της δίαιτας, στην οποία δίνονται ορισμένες συστάσεις:

 • Πίνετε ένα φλιτζάνι μαύρο καφέ την ημέρα
 • Βάλτε μια φέτα λεμόνι στο νερό σας
 • Το απλό ανθρακούχο νερό είναι αποδεκτό
 • Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού βότανα στη σούπα
¿Qué incluye el plan ProLon del día 1 al 5?
Λόγω των χαρακτηριστικών της, η δίαιτα ProLon θεωρείται περιοριστική. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο υπό την επίβλεψη επαγγελματιών διατροφής.

Συνιστάται να ακολουθήσετε τη δίαιτα ProLon;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διατροφή είναι ένας από τους παράγοντες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην υγεία, την ποιότητα ζωής και τη γήρανση. Επομένως, μια διατροφή βασισμένη στην ισορροπία, την ποιότητα και την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών προσθέτει καλή υγεία από νεαρή ηλικία.

Επιπλέον, ένας καλός τρόπος ζωής σε συνδυασμό με την κατανάλωση φυσικών, μη επεξεργασμένων και πλήρων τροφίμων και την καθημερινή άσκηση μπορεί να αυξήσει τα χρόνια ζωής χωρίς την ανάγκη περιοριστικών διαιτών. Ωστόσο, ως σύσταση, η δίαιτα ProLon θα πρέπει να ακολουθείται από επαγγελματίες υγείας και διατροφολόγους. Αυτοί θα πρέπει να αξιολογήσουν αν ένα τέτοιο πρόγραμμα διατροφής είναι καλό για εσάς ή όχι, σύμφωνα με τα κριτήρια υγείας και φυσικής κατάστασης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Junko Takahashi. El método Japonés para vivir 100 años. Editorial Planeta. Primera edición. 2017. Disponible en: https://www.planetadelibros.com/libros_contenido_extra/35/34843_El_Metodo_Japones.pdf
 • Brandhorst, S., Choi, I. Y., Wei, M., Cheng, C. W., Sedrakyan, S., Navarrete, G., Dubeau, L., Yap, L. P., Park, R., Vinciguerra, M., Di Biase, S., Mirzaei, H., Mirisola, M. G., Childress, P., Ji, L., Groshen, S., Penna, F., Odetti, P., Perin, L., Conti, P. S., … Longo, V. D. (2015). A Periodic Diet that Mimics Fasting Promotes Multi-System Regeneration, Enhanced Cognitive Performance, and Healthspan. Cell metabolism22(1), 86–99. https://doi.org/10.1016/j.cmet.2015.05.012
 • Lee, C., Safdie, F. M., Raffaghello, L., Wei, M., Madia, F., Parrella, E., Hwang, D., Cohen, P., Bianchi, G., & Longo, V. D. (2010). Reduced levels of IGF-I mediate differential protection of normal and cancer cells in response to fasting and improve chemotherapeutic index. Cancer research70(4), 1564–1572. https://doi.org/10.1158/0008-5472.CAN-09-3228
 • Cheng, C. W., Adams, G. B., Perin, L., Wei, M., Zhou, X., Lam, B. S., Da Sacco, S., Mirisola, M., Quinn, D. I., Dorff, T. B., Kopchick, J. J., & Longo, V. D. (2014). Prolonged fasting reduces IGF-1/PKA to promote hematopoietic-stem-cell-based regeneration and reverse immunosuppression. Cell stem cell14(6), 810–823. https://doi.org/10.1016/j.stem.2014.04.014
 • Juan Gambini, Raúl López-Grueso, Gloria Olaso-González, Marta Inglés, Khira Abdelazid, Marya El Alami, Vicent Bonet-Costa, Consuelo Borrás, José Viña. Resveratrol: distribución, propiedades y perspectivas. Revista Española de Geriatría y Gerontología. 2013.  Vol. 48. Núm. 2. Páginas 79-88. DOI: 10.1016/j.regg.2012.04.007
 • MEJÍA MG, VERONESI LA ; MALDONADO AL , FUENTES RH. Dietas restrictivas ¿realmente son lo que prometen? REV ARGENT ENDOCRINOL METAB. 2021; 58 #2. Disponible en: http://www.raem.org.ar/numeros/2021-vol58/numero-02/raem-58-2-37-45.pdf

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.