Ποιοι διάσημοι εγκατέλειψαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν γίνει χώροι που προωθούν την αγωνία και το άγχος για τους διάσημους. Διαβάστε ποιοι εγκατέλειψαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ποιοι διάσημοι εγκατέλειψαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Elena Sanz

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Elena Sanz.

Έχει γραφτεί από Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Τελευταία ενημέρωση: 13 Ιουνίου, 2023

Κάποιοι λένε ότι αν δεν είσαι στα κοινωνικά δίκτυα είσαι ένα τίποτα, αλλά αυτοί οι διάσημοι έδωσαν ένα πρωτοφανές παράδειγμα για το αντίθετο, εγκαταλείποντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να φροντίσουν την ψυχική τους υγεία. Μάθετε ποιοι διάσημοι εγκατέλειψαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο άρθρο!

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη Παγκόσμια Ψηφιακή Έκθεση, ο συνολικός αριθμός των χρηστών των κοινωνικών δικτύων ανέρχεται σε 4,7 δισεκατομμύρια, από τον Ιούλιο του 2022.

Καθημερινά, αυτοί οι άνθρωποι ανεβάζουν περιεχόμενο κάθε είδους και αλληλεπιδρούν με την κοινότητά τους. Στην περίπτωση των διάσημων, δέχονται επαίνους και συγχαρητήρια, αλλά και πολλές επικρίσεις, καθώς η ζωή τους γίνεται θέμα δημόσιας σφαίρας.

Στο πλαίσιο αυτό, τίθεται ένα ερώτημα: πόσο επηρεάζουν τα κοινωνικά δίκτυα την ψυχική υγεία των ανθρώπων;

Διάσημοι που εγκατέλειψαν τα κοινωνικά δίκτυα

Η διακοπή των κοινωνικών δικτύων και η αποχή από τα κινητά τηλέφωνα έχει ονομαστεί κοινωνική αποτοξίνωση ή ψηφιακή αποτοξίνωση. Αρκετές διασημότητες το έχουν κάνει. Ανάμεσά τους βρίσκουμε τον Tom Holland, την Adele και τη Selena Gomez. Θα σας πούμε τους λόγους για τους οποίους αποστασιοποιήθηκαν από τους followers τους.

Tom Holland

Ποιοι διάσημοι εγκαταλείπουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Ο Tom Holland αποχαιρέτησε τους followers του στα social media με ένα βίντεο στο οποίο εξέφραζε πώς τον έκαναν να νιώθει οι απόψεις τους.

Τον Αύγουστο του 2022, ο Tom Holland, ο ηθοποιός που υποδύεται τον Spiderman στη μεγάλη οθόνη, εξομολογήθηκε ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες ήταν επιζήμιες για την ευημερία του.

Τόνισε ότι ένιωθε να επηρεάζεται συναισθηματικά όταν έβρισκε πράγματα για τον εαυτό του στο διαδίκτυο και, αφού αποχαιρέτησε τους φανς τους στο Instagram (πάνω από 67 εκατομμύρια followers) με ένα βίντεο, διέγραψε τους λογαριασμούς του. Πολλοί συνάδελφοί του τον υποστήριξαν και τον συνεχάρησαν.

Η Selena Gomez εγκατέλειψε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ποιοι διάσημοι εγκαταλείπουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Στο πλαίσιο της κρίσης της, που ξεκίνησε το 2016, η Selena εγκατέλειψε τα δίκτυα για να προστατεύσει την ψυχική της υγεία.

Πριν από τον Holland, η Selena Gomez μας είχε ήδη δώσει το ίδιο μάθημα το 2017, όταν διέγραψε τον λογαριασμό της στο Instagram αφού έπεσε θύμα ενός hacker, χωρίς να την ενδιαφέρει ότι συνολικά είχε περισσότερους από 300 εκατομμύρια followers. Ωστόσο, μόλις τον Απρίλιο του 2022 μίλησε για το τι συνέβη.

Είμαι πιο ευτυχισμένη. Είμαι πιο παρούσα, συνδέομαι περισσότερο με τους ανθρώπους. Με κάνει να νιώθω φυσιολογική. Πριν, συνήθιζα να εστιάζω πολύ στα αρνητικά σχόλια και δεν ένιωθα καλά.”

~ Selena Gomez στο Good morning America ~

Adele

Η Adele εξαφανίστηκε επίσης από τα κοινωνικά της δίκτυα για αρκετό καιρό μετά τον χωρισμό της. Προς το παρόν, διατηρεί μόνο τον λογαριασμό της στο Instagram στον οποίο έχει περισσότερους από 50 εκατομμύρια followers. Ωστόσο, σπάνια δημοσιεύει περιεχόμενο. Αυτό είναι λογικό, επειδή αποκάλυψε ότι δεν είναι κανονικά δικός της.

Ωστόσο, αυτό δεν ήταν το πιο συγκλονιστικό. Η τραγουδίστρια είπε ότι αφού ακύρωσε μια περιοδεία στο Λας Βέγκας, δημιούργησε ένα μυστικό προφίλ στο Twitter για να ελέγξει τι συζητιόταν γι’ αυτήν, αλλά βρήκε πολλά αρνητικά σχόλια που κατέληξαν να την αναστατώνουν.

Άλλοι διάσημοι που έχουν εγκαταλείψει τα social media, καθώς πιστεύουν ότι επηρεάζουν την ψυχική τους υγεία, είναι οι Ed Sheeran, Millie Bobby Brown, Harry Styles, Kendall Jenner, Justin Bieber, Lizzo και Kanye West

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ψυχική υγεία: Ποια είναι η σχέση τους;

Εκτός από την αποκάλυψη του πόσοι άνθρωποι έχουν προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα σήμερα, η Παγκόσμια ψηφιακή έκθεση 2022 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι περνούν κατά μέσο όρο 2 ώρες και 27 λεπτά την ημέρα συνδεδεμένοι σε ψηφιακές πλατφόρμες. Ωστόσο, αυτό διαφέρει ανάλογα με τις χώρες που αναλύθηκαν.

Για παράδειγμα, στη Νιγηρία ο μέσος όρος είναι 4 ώρες και 7 λεπτά, ενώ στην Κολομβία είναι 3 ώρες και 46 λεπτά. Μεταξύ των λιγότερο αφοσιωμένων είναι η Ιαπωνία (51 λεπτά), η Γερμανία (1 ώρα και 29 λεπτά), το Ηνωμένο Βασίλειο (1 ώρα και 48 λεπτά) και η Ισπανία (1 ώρα και 53 λεπτά). Φυσικά, διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Ωστόσο, ενώ είναι συνδεδεμένοι, οι άνθρωποι δεν εκτίθενται μόνο σε καλές και ενδιαφέρουσες εμπειρίες, αλλά και σε αρνητικές πτυχές που μπορεί να τους επηρεάσουν. Επιστημονικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η ύπαρξη κοινωνικών δικτύων όπως το Facebook αυξάνει τα συμπτώματα κατάθλιψης στους νέους.

Woman on social networks.
Διασημότητες που έχουν κλείσει τα κοινωνικά τους δίκτυα έχουν δηλώσει ότι η απόφαση αυτή ήταν για να προστατεύσουν την ψυχική τους υγεία.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Οι ειδικοί έχουν επισημάνει ότι τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να προωθήσουν διάφορες αρνητικές εμπειρίες. Ορισμένες από αυτές είναι οι εξής:

Μια άλλη έρευνα, η οποία επίσης αφορούσε φοιτητές πανεπιστημίων, αποκάλυψε τις πιθανές αιτίες αυτών των αρνητικών επιδράσεων των κοινωνικών δικτύων. Όπως αναλύεται, ο χρόνος σύνδεσης και οι μορφές επικοινωνίας είναι παράγοντες που παρεμβαίνουν εγγενώς στην ψυχοσυναισθηματική ευημερία.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι νέοι δημιουργούν αυτογνωσία με βάση εξωτερικές και εσωτερικές εμπειρίες σε αυτές τις πλατφόρμες. Το έγγραφο τονίζει ότι αυτές οι μορφές επικοινωνίας δεν πρόκειται να αλλάξουν. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθούν καλύτεροι τρόποι εμβάθυνσης σε αυτές.

Η πρόληψη, η προαγωγή της υγείας και η ψυχοσυναισθηματική ευημερία είναι παράγοντες που πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης. Με βάση όσα συζητήθηκαν, είναι λογικό ότι ορισμένοι διάσημοι εγκαταλείπουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Barrón- Colin M, Mejia-Alvarado CA. Redes sociales y salud mental: vivencias digitales de alumnos de
    la FES-I UNAM. Cuidarte. 2021; 10(19): 00-00. DOI: http://dx.doi.org/10.22201/fesi.23958979e.2021.10.19.78044
  • Braghieri, Luca; Levy, Ro’ee; Makarin, Alexey (2022) : Social Media and Mental Health, CESifo Working Paper, No. 9723, Center for Economic Studies and ifo Institute (CESifo), Munich.
  • Digital 2022 Global Overview Report. We Are Social – Hootsuite. 2022.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.