Διάστρεμμα στον αστράγαλο: Συμπληρωματικές θεραπείες

Ένα διάστρεμμα μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, αν και οι αστράγαλοι είναι πιο ευάλωτοι. Ο τραυματισμός μπορεί να παραμείνει για μεγάλο διάστημα χωρίς σωστή θεραπεία.
Διάστρεμμα στον αστράγαλο: Συμπληρωματικές θεραπείες

Έχει γραφτεί από Francisco María García

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Ένα διάστρεμμα στον αστράγαλο μπορεί να συμβεί στον καθέναν. Πρόκειται για έναν τραυματισμό που συμβαίνει όταν στρίβει ξαφνικά ο αστράγαλος ενώ τρέχετε, περπατάτε, ή δεν κάνετε αρκετό ζέσταμα πριν τη γυμναστική. Πέραν του να δείτε έναν/μία γιατρό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυσικές θεραπείες για να συνοδεύσετε τη φαρμακευτική αγωγή ώστε να το επουλώσετε ταχύτερα.

Βασικές συμβουλές για το διάστρεμμα στον αστράγαλο

Γιατρός βάζει γάζα σε ασθενή
Ο συνδυασμός ξεκούρασης και ήπιων ασκήσεων θα βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος στον αστράγαλο, και άρα την επούλωση.

Το πρώτο σύμπτωμα του διαστρέμματος είναι ο έντονος πόνος. Αυτό συμβαίνει όταν οι σύνδεσμοι τεντωθούν τόσο πολύ ώστε να τραυματιστεί η άρθρωση. Όμως, ένα διάστρεμμα που δεν έχει επουλωθεί καλά, με τον χρόνο, μπορεί να έχει επιπτώσεις.

Μετά το διάστρεμμα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αποφύγετε να βάλετε βάρος στο τραυματισμένο πόδι όταν το πατάτε. Επιπλέον, θα πρέπει να κινείστε όσο το δυνατόν λιγότερο. Απελευθερώστε την πίεση και χρησιμοποιήστε πατερίτσες όταν θέλετε να περπατήσετε.

Το διάστρεμμα στον αστράγαλο είναι ένας σοβαρός τραυματισμός ο οποίος χρειάζεται χρόνο για να επουλωθεί.

Αρχικά, θα πρέπει να ξεκουραστείτε. Επίσης, θα πρέπει να σηκώσετε το πόδι σας στο ύψος της καρδιάς για να μειώσετε την φλεγμονή και τον πόνο.

Ένα ακόμη πράγμα που μπορεί να σας ανακουφίσει είναι να κουνάτε τα δάκτυλα του ποδιού σας όσο πιο συχνά μπορείτε. Αυτό βοηθά στην ανάρρωση και τη μείωση της φλεγμονής.

Τα ήπια τεντώματα είναι επίσης βοηθητικά, καθώς βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή.

Συμπληρωματικές θεραπείες για να βελτιώσετε το διάστρεμμα στον αστράγαλο

Υπάρχουν πολλές φυσικές θεραπείες οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να επουλώσετε το διάστρεμμα στον αστράγαλο, ενώ συμπληρώνουν τη θεραπεία που σας έδωσε ο/η γιατρός.

Για ήπιες περιπτώσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εύκολες, σπιτικές θεραπείες. Από την άλλη, αν είναι άσχημος ο τραυματισμός, τότε θα πρέπει να πάτε κατευθείαν σε κάποιον/α ειδικό για να τον θεραπεύσετε.

Επιθέματα πάγου

Άτομο τοποθετεί επίθεμα πάγου στο πόδι
Το επίθεμα πάγου μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και τον πόνο.

Ο πάγος είναι μία από τις πιο γνωστές σπιτικές θεραπείες για τη βελτίωση του διαστρέμματος. Τη στιγμή του τραυματισμού αν τοποθετήσετε ένα επίθεμα ή ζελέ πάγου στην περιοχή, θα βοηθήσετε να μειωθεί το πρήξιμο.

Μπορείτε να επαναλάβετε την εφαρμογή επιθέματος πάγου σε συνεδρίες των 15 ή 20 λεπτών, κάθε τρεις με τέσσερις ώρες για μία εβδομάδα. Φυσικά, όλα εξαρτώνται από την επούλωση του τραύματος και το είδος πόνου που αισθάνεστε.

Σημειώστε ότι δε θα πρέπει ποτέ να εφαρμόζετε πάγο απευθείας στο δέρμα σας καθώς αυτή η πρακτική μπορεί να οδηγήσει σε εγκαύματα.

Θειικό μαγνήσιο

Το θειικό μαγνήσιο είναι ακόμη μια εξαιρετική θεραπεία για το διάστρεμμα στον αστράγαλο.

  • Διαλύστε το σε μισή κούπα με ζεστό νερό.
  • Βάλτε το πόδι σας στο υγρό για 30 λεπτά, δύο φορές την ημέρα, για τρεις με τέσσερις συνεχόμενες ημέρες.

Αιθέρια έλαια

Επουλώστε το διάστρεμμα στον αστράγαλο
Ορισμένα αιθέρια έλαια έχουν αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση.

Τα φυσικά έλαια αποτελούν εξαιρετικές εναλλακτικές επιλογές για την αντιμετώπιση του διαστρέμματος, αλλά και του πόνου και της φλεγμονής. Παρόλα αυτά, πρόκειται για συνοδευτικές θεραπείες οι οποίες θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τη φλεγμονή και τον πόνο αφού χαλαρώνουν τους μυς.

Υπάρχουν πολλά φυσικά έλαια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Σε αυτά περιλαμβάνονται το καστορέλαιο, το λάδι καρύδας, το έλαιο σκόρδου, το έλαιο κρεμμυδιού, το έλαιο κουρκουμά, το έλαιο άρνικας, και το ελαιόλαδο.

  • Εφαρμόστε τα στην περιοχή και καλύψτε με επίδεσμο. Αφήστε τον επίδεσμο στο τραύμα για τουλάχιστον μισή ώρα.
  • Επαναλάβετε καθημερινά για έως μία εβδομάδα. Ανάλογα με την πρόοδο της επούλωσης θα εξαρτηθεί και η συνέχιση της εφαρμογής.

Επιπροσθέτως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να βάζετε επιδέσμους. Αυτοί θα μπορέσουν να συγκρατήσουν το πόδι, τα δάκτυλα, και τον αστράγαλο έως το γόνατο από το να κινούνται. Αυτή η περιοχή θα πρέπει να είναι χαλαρή και να μην πιέζεται, για την καλή κυκλοφορία του αίματος.

Κουρκουμάς και κρεμμύδι

Αναμείξτε σκόνη κουρκουμά με λίγο λεμόνι για να πάρετε μια παχύρευστη πάστα. Τοποθετήστε τη απευθείας στην τραυματισμένη περιοχή. Επίσης, μπορείτε να την ανακατέψετε με ένα ποτήρι ζεστό γάλα και να το πίνετε δύο φορές την ημέρα για να καταπραΰνετε τον πόνο.

Εναλλακτικά, μπορείτε να κόψετε ένα κρεμμύδι σε κομμάτια και να προσθέσετε αλάτι για να σχηματίσετε μια μαλακή πάστα. Εφαρμόστε τη με έναν επίδεσμο στην περιοχή και αφήστε τη να δράσει για δύο ώρες. Μπορείτε να επαναλάβετε όσες φορές επιθυμείτε για να μεγιστοποιήσετε την αντιφλεγμονώδη δράση της.

Επουλώστε το διάστρεμμα στον αστράγαλο με άρνικα και ελαιόλαδο

Άνθη και έλαιο άρνικας
Η άρνικα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βελτιώσουν το διάστρεμμα στον αστράγαλο ή σε κάποια άρθρωση.

Η άρνικα μαζί με το ελαιόλαδο είναι ένα τρομερό δίδυμο το οποίο είναι ικανό να μειώσει το μελάνιασμα και τη φλεγμονή.

  • Βάλτε λίγες σταγόνες στην περιοχή και κάντε μασάζ. Αφήστε το να κάτσει για πέντε ώρες.

Επίσης, μπορείτε να ανακατέψετε ελαιόλαδο με έναν κρόκο αβγού και να το τοποθετήσετε κατευθείαν πάνω στο τραύμα.

  • Καλύψτε την αλοιφή με ένα βαμβάκι και μια γάζα. Αφήστε τη για δύο ημέρες.

Η τρίτη θεραπεία είναι να ζεστάνετε ελαφρώς λίγο ελαιόλαδο και να τοποθετήσετε λίγες σταγόνες πάνω στον αστράγαλο.

  • Κάντε ήπιο μασάζ. Μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία έως και τέσσερις φορές την ημέρα.

Αν μάθετε πώς να επουλώσετε ένα διάστρεμμα στον αστράγαλο με συμπληρωματικές, φυσικές θεραπείες, ίσως επιταχύνετε την ανάρρωση. Αυτές οι μέθοδοι είναι πολύ απλές και ανέξοδες, αλλά πάνω απ’ όλα είναι αποτελεσματικές. (Εφόσον τις χρησιμοποιείτε με τις θεραπείες που σας υπόδειξε ο/η γιατρός σας).


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.