Πώς η διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει το δέρμα σας

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για τους τρόπους με τους οποίους η διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει το δέρμα; Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε τα πάντα!
Πώς η διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει το δέρμα σας
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 11 Δεκεμβρίου, 2022

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για τους τρόπους με τους οποίους η διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει το δέρμα; Επιτρέψτε μας να σας πούμε ότι υπάρχουν πολλοί. Χωρίς αμφιβολία, η διατροφή επηρεάζει την υγεία του δέρματος και των περισσότερων οργάνων του σώματός μας. Τελικά, αυτά που τρώτε αντανακλώνται τόσο στο σώμα σας όσο και στην εμφάνισή σας.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι και προκαταλήψεις γύρω από αυτό το θέμα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και πολλές επιστημονικές μελέτες. Βασικά, αποδεικνύουν το γεγονός ότι η διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει το δέρμα σας. Ορισμένες τροφές ενισχύουν αυτό το όργανο, ενώ η έλλειψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών οδηγεί σε δερματολογικά προβλήματα.

Από τη μία πλευρά, οι τροφές μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την επιδερμίδα. Από την άλλη, ορισμένα θρεπτικά συστατικά βοηθούν πραγματικά στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση ορισμένων παθολογιών ή μορφών φθοράς του δέρματος. Μάλιστα, σε ορισμένες θεραπείες, είναι επιτακτική ανάγκη το άτομο να κάνει διατροφικές τροποποιήσεις προκειμένου να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Τρόποι με τους οποίους η διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει το δέρμα σας

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2019. Αντιπροσωπεύει περίπου το ένα έκτο του σωματικού μας βάρους. Έχει πολλαπλές και σημαντικές λειτουργίες. Ας δούμε μερικές από αυτές:

  • Προστασία από εξωτερικούς παράγοντες
  • Θερμορύθμιση
  • Απορρόφηση υπεριωδών ακτίνων
  • Παραγωγή βιταμίνης D
  • Διατήρηση της υδατικής ισορροπίας

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αρκετές παθολογίες του δέρματος έχουν να κάνουν με τη διατροφή. Αυτή είναι η περίπτωση του μαράσμου ή της πελλάγρας, δύο ασθενειών που προκαλούνται από έλλειψη βιταμίνης C ή πρωτεϊνών. Επιπλέον, οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο συνδέονται με την αλωπεκία, αλλά και η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τα συμπτώματα της ψωρίασης και της ροδόχρου ακμής.

Αντίθετα, δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι οι λιπαρές τροφές συνδέονται με την ακμή ή άλλα παρόμοια προβλήματα. Ούτε έχει αποδειχθεί ότι η επίδραση της σοκολάτας επηρεάζει την καλή υγεία του δέρματος, όπως συχνά πιστεύεται.

Πώς η διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει το δέρμα σας

Γήρανση και διατροφή

Η γήρανση είναι μια διαδικασία στην οποία μπορείτε να διαπιστώσετε πόσο η διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει το δέρμα σας. Έχετε υπόψη σας ότι το φαινόμενο αυτό έχει δύο βασικές συνιστώσες. Η πρώτη είναι η εξωγενής γήρανση, η οποία προκαλείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, κυρίως από την ηλιακή ακτινοβολία.

Η δεύτερη είναι η ενδογενής γήρανση, η οποία προκαλείται από γενετικούς παράγοντες και τον τρόπο ζωής. Αυτή περιλαμβάνει και την τροφή. Τώρα, η επιστήμη έχει καταφέρει να διαπιστώσει ότι η συσσωρευμένη οξειδωτική βλάβη, μαζί με τη μειωμένη μεταβολική λειτουργία, προκαλεί φλεγμονή στο δέρμα, η οποία οδηγεί στη γήρανση του δέρματος. Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Anais Brasileiros de Dermatologia αποδεικνύει αυτή τη συσχέτιση.

Επίσης, άλλα κομμάτια έρευνας έχουν δείξει ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι χρήσιμες στη μείωση της επίδρασης των ελεύθερων ριζών. Αυτό, κατά συνέπεια, επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος. Το σωστό είναι να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά.

Τροφή, ακμή και βλάβες από τον ήλιο

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη, επιδεινώνουν την ακμή, συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωμάτων με βάση τη λακτόζη. Η σοκολάτα έχει επιζήμια αποτελέσματα μόνο αν έχει πρόσθετη ζάχαρη. Το κακάο από μόνο του δεν επηρεάζει την ακμή.

Από την άλλη πλευρά, είναι γνωστό ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε β-καροτένιο βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες του ήλιου. Προστατεύουν επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα από τις επιπτώσεις των ακτίνων UV. Βασικά, μια διατροφή πλούσια σε β-καροτένιο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της φωτογήρανσης και του καρκίνου του δέρματος.

Δερματικές διαταραχές και διατροφή

Όσον αφορά την ταξινόμηση των δερματικών διαταραχών που σχετίζονται με τα τρόφιμα, υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές ομάδες. Η πρώτη αντιστοιχεί στις δερματικές διαταραχές που σχετίζονται στενά με τη διατροφή. Η πιο εμφανής από αυτές είναι η δερματίτιδα ερπητοειδούς μορφής. Η κατάσταση αυτή συμβαδίζει με την κατανάλωση γλουτένης.

Η δεύτερη ομάδα αφορά τις δερματικές διαταραχές που σχετίζονται με τη διατροφή. Για παράδειγμα, η ατοπική δερματίτιδα, η ακμή, η ψωρίαση, η κνίδωση και η δερματίτιδα εξ επαφής. Αυτές οι ανωμαλίες σχετίζονται συχνά με τροφικά αλλεργιογόνα, τα οποία, στο 90% των περιπτώσεων, αντιστοιχούν στο σιτάρι, το γάλα, τη σόγια, τα ψάρια, τα αυγά και τα φιστίκια.

Πώς η διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει το δέρμα σας

Στην τρίτη ομάδα, έχουμε ανωμαλίες που σχετίζονται με διατροφικό έλλειμμα. Για παράδειγμα, η πελλάγρα, το σκορβούτο και ο μαρασμός. Οι διατροφικές ελλείψεις οδηγούν σε αυτές τις ασθένειες.

Τέλος, υπάρχει η ομάδα των δερματικών διαταραχών που σχετίζονται με το διατροφικό πλεόνασμα. Οι ασθένειες που σχετίζονται με αυτή την περίπτωση είναι η παχυσαρκία, η καροτιναιμία και η λυκοπεναιμία. Είναι ενδιαφέρον ότι υπάρχει ένας αριθμός παθήσεων που εμφανίζονται συχνότερα σε παχύσαρκα άτομα, όπως η καντιντίαση, οι ραγάδες κ.ο.κ.

Η υπερβολική κατανάλωση καροτενίων μπορεί να προκαλέσει καροτεναιμία. Η λυκοπεναιμία μπορεί να αναπτυχθεί λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης φρούτων με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή.

Η διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει το δέρμα σας

Όπως μπορείτε να δείτε, μια ανεπαρκής διατροφή μπορεί να επηρεάσει το δέρμα σας με τους χειρότερους δυνατούς τρόπους. Υπάρχουν ασθένειες του δέρματος που συνδέονται με διατροφικές ελλείψεις ή με υπερβολική κατανάλωση ουσιών με φλεγμονώδη και οξειδωτική ικανότητα.

Για το λόγο αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη να ακολουθείτε μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή. Αφήστε στην άκρη κάθε είδους λιπαρά και ζαχαρούχα τρόφιμα και δώστε προτεραιότητα στα λαχανικά, τις πρωτεΐνες και τα φρούτα. Το δέρμα σας (και ολόκληρο το σώμα σας) θα σας ευγνωμονεί.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Lopez-Ojeda W, Pandey A, Alhajj M, et al. Anatomy, Skin (Integument) [Updated 2019 Sep 21]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441980/
  • Monteiro Silva SA., Michniak Kohn B., Leonardi GR., An overview about oxidation in clinical practice of skin aging. An Bras Dermatol, 2017. 92 (3): 367-374.
  • Tan BL., Norhaizan ME., Rahman HS., Antioxidant and oxidative stress: a mutual interplay in age related diseases. Front Pharmacol, 2018.
  • Pappas A., The relationship of diet and acné. Dermato endocrinology, 2009.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.