Εξέταση O'Sullivan για εγκύους: Τι είναι

Η εξέταση O'Sullivan είναι υποχρεωτική σε αρκετές χώρες και υπάρχουν αρκετές διαφωνίες πάνω σε αυτή. Στόχος της είναι να αποκλειστεί ο διαβήτης κύησης ή να προσδιοριστεί αν υπάρχει κίνδυνος εμφάνισής του αργότερα.
Εξέταση O'Sullivan για εγκύους: Τι είναι

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η εξέταση O’Sullivan έχει σχεδιαστεί για να προσδιορίζεται η κατάσταση της γλυκόζης στο αίμα μιας εγκύου. Με άλλα λόγια, η εξέταση αυτή μετρά τα επίπεδα σακχάρου για να φανεί αν υπάρχει διαβήτης κύησης.

Ο διαβήτης κύησης είναι μία πάθηση κατά την οποία αυξάνεται η γλυκόζη εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν κατά την εγκυμοσύνη. Έτσι, μπορεί να επηρεάσει την υγεία της μέλλουσας μητέρας, τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου και τη γέννα.

Όπως βλέπετε, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του μωρού. Γι’ αυτόν τον λόγο η εξέταση O’Sullivan είναι υποχρεωτική για όλες τις εγκύους σε πολλές χώρες.

Εξέταση O’Sullivan – Στόχος

Έγκυος τρυπά το δάκτυλό της

Η εξέταση O’Sullivan δε διαγιγνώσκει τον διαβήτη κύησης, αντιθέτως, στόχος της είναι να αποκλείσει την ύπαρξή του. Τα αποτελέσματα επιτρέπουν στους γιατρούς να προσδιορίσουν δύο πράγματα:

  1. Ότι η μητέρα δεν έχει διαβήτη κύησης.
  2. Ότι δεν κινδυνεύει να τον αναπτύξει.

Ορισμένοι τη θεωρούν την καλύτερη από πλευράς κόστους, ωφελειών, και αποτελεσματικότητας. Αν υπάρχει οποιαδήποτε αλλοίωση στα αποτελέσματα, τότε ο γιατρός θα κάνει και μια δεύτερη εξέταση, πιο εξειδικευμένη που ονομάζεται δοκιμασία ανοχής γλυκόζης. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η εξέταση O’Sullivan μπορεί να δώσει λανθασμένα αποτελέσματα.

Οι γυναίκες κάτω των 25 ετών με φυσιολογικό βάρος και χωρίς κάποιον παράγοντα επικινδυνότητας όπως οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, προηγούμενο διαβήτη κύησης, ή παχυσαρκία, εξαιρούνται από αυτή την εξέταση.

Ανακαλύψτε: Η εγκυμοσύνη μετά τα 35: Όσα πρέπει να ξέρετε

Η διαδικασία

Μια γυναίκα δε χρειάζεται να κάνει την εξέταση O’Sullivan με άδειο στομάχι. Το πρώτο πράγμα που κάνει ένας γιατρός είναι να πάρει ένα δείγμα αίματος ώστε να μετρήσει τα επίπεδα γλυκόζης. Έπειτα, η γυναίκα θα πιεί ένα ιδιαίτερα γλυκό ρόφημα το οποίο περιέχει 25% γλυκόζη στα 200 ml.

Η γυναίκα κάθεται έπειτα για μία ώρα χωρίς να φάει ή να πιεί οτιδήποτε άλλο. Έπειτα, το προσωπικό θα πάρει καινούργιο δείγμα αίματος για να προσδιορίσει και πάλι τα επίπεδα γλυκόζης. Τα αποτελέσματα θα δείξουν αν η ινσουλίνη της έκανε ή όχι τη δουλειά της.

Αν τα αποτελέσματα της εξέτασης O’Sullivan δεν οδηγήσουν σε κάποιο συμπέρασμα ή δείξουν ότι υπάρχει δυσανεξία στη γλυκόζη, τότε ο γιατρός θα πρέπει να κάνει την εξέταση ανοχής γλυκόζης.

Πότε να κάνετε την εξέταση O’Sullivan

Γιατρός μιλά με έγκυο

Συνήθως, η εξέταση O’Sullivan γίνεται σε γυναίκες ανάμεσα στην 24η και την 28η εβδομάδα της κύησης. Αυτή είναι η καταλληλότερη περίοδος επειδή οι ορμονικές αλλαγές αλλοιώνουν γενικά τη λειτουργικότητα της ινσουλίνης στη μητέρα σε αυτό το στάδιο. Ωστόσο, ίσως χρειαστεί να κάνουν την εξέταση παραπάνω φορές.

Αν μια γυναίκα είχε διαβήτη κύησης σε μια προηγούμενη εγκυμοσύνη, τότε ο γιατρός θα εκτελέσει την εξέταση το πρώτο τρίμηνο. Η υπόθεση είναι ότι υπάρχει κίνδυνος να τον έχει και πάλι. Αυτό το μέτρο εφαρμόζεται και όταν η μητέρα πληροί ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω κριτήρια:

  • Είναι άνω των 35 ετών.
  • Έχει οικογενειακό ιστορικό διαβήτη (ένας από τους γονείς της συγκεκριμένα).
  • Ήταν υπέρβαρη πριν την εγκυμοσύνη.
  • Γέννησε υπέρβαρο μωρό σε προηγούμενη γέννα.

Άλλα πράγματα που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν

Υπάρχουν αρκετές διαφωνίες γύρω από την εξέταση O’Sullivan και σε πολλές χώρες η εξέταση γίνεται μόνο όταν υπάρχει άμεσος κίνδυνος. Οι διαφωνίες υπάρχουν επειδή τόσο μεγάλη πρόσληψη γλυκόζης είναι τοξική για ορισμένες γυναίκες.

Παραδείγματος χάρη, κάποιες γυναίκες ίσως κάνουν εμετό μόλις την πιούν. Τότε, αυτό μπορεί να συμβεί ξανά αν επαναλάβουν την εξέταση μερικές μέρες αργότερα. Γι’ αυτόν τον λόγο, η εξέταση μπορεί να είναι βασανιστική για μερικές μέλλουσες μαμάδες. Έτσι λοιπόν, υπάρχει η επιλογή να γίνει η εξέταση μόνο σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου.

Οι χώρες στις οποίες δεν είναι υποχρεωτική η εξέταση θα πρέπει να ακολουθούν ένα πρωτόκολλο στο οποίο η μητέρα θα ενημερώνεται για τους κινδύνους της εξέτασης και θα επιλέγει αν θέλει να την κάνει ή όχι.

Ομοίως, υπάρχουν ακόμη αμφιβολίες για τις παρενέργειες της υπερβολικής πρόσληψης γλυκόζης στην υγεία της γυναίκας και του μωρού.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Rojas-Carrera, S. I., Márquez-Celedonio, F. G., Lagunes-Mijangos, A., & González-Arriola, V. M. (2013). Precisión diagnóstica de la prueba de O’Sullivan en diabetes gestacional. Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social, 51(3), 336-339.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.