Πώς να μάθετε σίγουρα αν έχει τελειώσει ο γάμος σας

Είναι δύσκολο να αποφασίσετε να τελειώσετε τον γάμο σας. Πρόκειται για ένα σημείο στο οποίο δε θέλει να φτάσει κανένα ζευγάρι, και γι' αυτό είναι δύσκολο να το γνωρίζετε με σιγουριά.
Πώς να μάθετε σίγουρα αν έχει τελειώσει ο γάμος σας
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Είναι δύσκολο και αποθαρρυντικό να συνειδητοποιήσετε ότι έχει τελειώσει ο γάμος σας και πως δεν υπάρχουν λύσεις στα προβλήματά σας. Εξάλλου, σκέφτεστε να δώσετε τέλος σε κάτι που αποτελούσε την πηγή των ονείρων και της ευτυχίας σας προηγουμένως. Ελπίζατε ότι θα κρατούσε για πάντα.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι και φόρμουλες για να σώσετε τον γάμο σας. Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές όπου είναι καλύτερο ν’ αποδεχθείτε την πραγματικότητα: δεν ταιριάζετε με τον/η σύντροφό σας. Όσο δύσκολο και να είναι, αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να πάρει ο καθένας τον δρόμο του.

Περίπου το 50% των ζευγαριών που παντρεύονται για πρώτη φορά καταλήγουν στο διαζύγιο, σύμφωνα με τις στατιστικές. Οι λόγοι είναι πολλοί, από οικονομικά προβλήματα μέχρι σεξουαλική ασυμβατότητα. Όλοι όμως καταλήγουν στο ίδιο δυσάρεστο τέλος, το διαζύγιο.

Πώς να γνωρίζετε αν δεν υπάρχει λύση για τον γάμο σας;

Ζευγάρι πλάτη με πλάτη

Κάθε γάμος έχει δύσκολες και εύκολες στιγμές. Φυσικά, η ιδέα του χωρισμού σάς έρχεται στο μυαλό μόνο σε περιόδους διενέξεων. Παρόλα αυτά, όταν βελτιώνονται κάποιες πτυχές, αυτές οι σκέψεις παύουν να υπάρχουν. Έτσι, ορισμένες φορές είναι δύσκολο να διακρίνετε αν ένα πρόβλημα είναι σοβαρό ή επιλύσιμο.

Κατά βάθος, κανένας άνθρωπος δε θέλει να είναι εκείνος που θα προτείνει το τελείωμα μιας σχέσης. Δε θέλει κανείς ν’ αναλάβει την ευθύνη για κάτι τόσο οδυνηρό. Υπάρχουν πολλές συνέπειες έπειτα από μία τέτοια απόφαση, ξεκινώντας με το μοίρασμα των υλικών αγαθών του ζευγαριού, τα οποία ίσως απέκτησαν μαζί.

Ακόμη, θα πρέπει να συμφωνηθεί ο χρόνος που θα περνά ο καθένας με τα παιδιά (αν έχει παιδιά το ζευγάρι). Επίσης, θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι τα παιδιά θα είναι υγιή, ασφαλή, και ευτυχισμένα.

Υπάρχουν άσχημες περίοδοι σε κάθε σχέση, αυτό είναι φυσιολογικό. Όμως, όταν είναι συνεχόμενες, αρχίζει να ωριμάζει η ιδέα του διαζυγίου.

Αν αυτό σας ακούγεται γνώριμο, η Shallie Warren, μία θεραπεύτρια γάμου, προτείνει τις ακόλουθες δράσεις πριν απ’ οτιδήποτε άλλο.

Επισκεφθείτε έναν/μία σύμβουλο γάμου

  • Αναζητήστε θεραπεία για ζευγάρια.
  • Μιλήστε στον/η σύντροφό σας για τις ανάγκες και τις ανησυχίες σας αναφορικά με τη σχέση.
  • Περάστε περισσότερο χρόνο μαζί και διεκδικήστε περισσότερο προσωπικό χρόνο.
  • Αναγνωρίστε τα δικά σας λάθη και προσπαθήστε να τα διορθώσετε.
  • Καταλάβετε ότι ο/η σύντροφός σας μπορεί να κάνει λάθος.

Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές που τα σημάδια είναι ξεκάθαρα. Δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένας καλός λόγος να μείνετε μαζί.

Αξεπέραστες καταστάσεις

Άνδρας λέει στοπ

1. Δεν υπάρχει λύση σε έναν γάμο όπου υπάρχει κακοποίηση

Είτε σωματική, είτε λεκτική, αν νιώθετε ότι υπάρχει κακοποίηση δε θα πρέπει να τη δεχθείτε. Ίσως να μη το γνωρίζετε, αλλά η συμπεριφορά αυτή δε φεύγει μόλις ξεκινήσει.

Αν υπάρχει οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης στη σχέση σας, θα πρέπει να φύγετε για την ασφάλεια και την υγεία σας.

2. Έχει τελειώσει ο γάμος σας; – Τοξικές σχέσεις

Μια επιβλαβής ή τοξική σχέση δύσκολα αναγνωρίζεται κάποιες φορές. Ο λόγος είναι πως η ζημιά μπορεί να είναι διακριτική. Έτσι, αν νιώθετε περιφρόνηση από την πλευρά του/ης συντρόφου, υπάρχει λεκτική κακοποίηση, έλλειψη ενσυναίσθησης, συνεχής κριτική και έλλειψη κατανόησης,  ίσως να βρίσκεστε σε μια τοξική σχέση.

3. Η έλλειψη ειλικρίνειας είναι ένα σημάδι πως έχει τελειώσει ο γάμος σας

Η εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο μιας καλής σχέσης.

Όταν υπάρξει απιστία, τότε η εμπιστοσύνη πάει περίπατο. Ομοίως, πρόκειται για ένα σημάδι που δείχνει μικρό ενδιαφέρον για το χτίσιμο μιας υγιούς σχέσης.

Ναι, μπορείτε να τη συγχωρήσετε και να την ξεπεράσετε, αλλά μόνο εφόσον δεν συμβεί ξανά. Παρόλα αυτά, αν νιώσετε ότι περιτριγυρίζεστε από ψέματα, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε αν νιώθετε ασφαλείς να εμπιστευτείτε τον/η σύντροφό σας στο μέλλον.

4. Έχει τελειώσει ο γάμος σας; – Εθισμοί

Ακόμη και αν υπάρχει αγάπη και ενσυναίσθηση, οι εθισμοί, αργά ή γρήγορα, θα βλάψουν τη σχέση. Ο λόγος είναι πως συχνά είναι πιο ισχυροί απ’ οτιδήποτε άλλο.

Οι συνέπειες είναι ανυπολόγιστες. Έτσι, θα πρέπει να αναζητήσετε συμβουλευτική βοήθεια αν είναι αυτή η περίπτωσή σας.

Λιγότερο εμφανή σημάδια πως έχει τελειώσει ο γάμος σας

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν είναι ξεκάθαρο το μέλλον. Τότε, ίσως το διαζύγιο να είναι επικείμενο, αλλά οι αμφιβολίες σας να μη σας αφήνουν να δράσετε.

Αν συμβαίνει αυτό, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που θα σας δείξουν ότι μάλλον θα πρέπει να βάλετε τέλος στον γάμο σας.

5. Έλλειψη σεβασμού

Ζευγάρι τσακώνεται
Ο αμοιβαίος σεβασμός είναι το θεμέλιο κάθε σχέσης. Δε μπορείτε να έχετε μια σχέση που θα αντέξει σε αντίθετη περίπτωση.

Όταν ο ένας χάνει τον σεβασμό προς τον άλλο, η σχέση γίνεται περίπλοκη. Αν ο ένας αδιαφορεί για τον άλλο και αισθάνεται ότι είναι ανώτερος/η, τότε αυτά τα συναισθήματα δε θα αλλάξουν.

Ο John Gottman, ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους ψυχολόγους, πιστεύει ότι η αδιαφορία είναι ένας από τους “Τέσσερις Καβαλάρηδες”.

6. Έχει τελειώσει ο γάμος σας; – Λαχταράτε την εργένικη ζωή σας

Αν σκέφτεστε συνέχεια ότι θα ήσαστε καλύτερα μόνοι/ες ή φαντάζεστε τον εαυτό σας με ένα άλλο άτομο στο μέλλον, αυτό είναι ένα σημάδι ότι δε βρίσκεστε σε μία κατάσταση που σας ικανοποιεί.

Έτσι, πρόκειται για ένα σημάδι που δείχνει ότι θα πρέπει να βγείτε από τον γάμο σας.

7. Συνεχείς τσακωμοί

Οι διαφορές είναι φυσιολογικές σε έναν γάμο. Εξάλλου, η συμβίωση είναι δύσκολη.

Όμως, όταν υπάρχει αγάπη, υπάρχει και ανεκτικότητα. Αν κάθε συζήτηση καταλήγει σε τσακωμό, τότε η ανεκτικότητα δεν υπάρχει πια. Ίσως υπάρχει ανάγκη αποφόρτισης του εσωτερικού θυμού ενάντια στο άλλο άτομο. Προφανώς, αυτό είναι πολύ κακό για τη σχέση.

8. Συνεχής κριτική

Πώς να μάθετε σίγουρα αν έχει τελειώσει ο γάμος σας
Ανάλογα με το ποιον θα ρωτήσετε, η εποικοδομητική κριτική μπορεί να είναι κάτι θετικό. Όμως, όταν είναι καταστροφική, μετατρέπεται σε έναν φαύλο κύκλο που συχνά οδηγεί στον χωρισμό.

Αν δε βλέπετε κάτι καλό στον/η σύντροφό σας ή το αντίθετο, αυτό οφείλεται στην κριτική η οποία έχει κυριεύσει τον γάμο σας.

Η εποικοδομητική κριτική μπορεί να είναι πολύτιμη, όσο βλέπετε και τα θετικά όμως. Αλλά όταν η κριτική είναι μοχθηρή, τότε διαλύονται πολλά πράγματα.

9. Συνεχείς κατηγορίες

Τα σφάλματα υποτίθεται ότι τα μοιράζεται ένα ζευγάρι. Ωστόσο, όταν ο/η σύντροφός σας, σας κατηγορεί για τα πάντα, τότε έχει πικρία και θυμό απέναντί σας. Αυτή η μορφή αδιαφορίας θα πρέπει να συζητηθεί με έναν/μία σύμβουλο γάμου.

Ίσως μπορείτε να επιδιορθώσετε την κατάσταση, αλλά αν επιμένει, τότε ίσως ήρθε η ώρα να τελειώσει ο γάμος σας.

10. Έχει τελειώσει ο γάμος σας; – Έλλειψη φυσικής επαφής

Η σεξουαλική επαφή και η φυσική οικειότητα είναι σημαντικά κομμάτια μιας σχέσης. Για την ακρίβεια, χωρίς αυτά δεν είναι ολοκληρωμένη. Αν, πέραν από αυτά τα συμπτώματα, δεν υπάρχει οποιοδήποτε σημάδι στοργής όπως φιλιά ή αγκαλιές, τότε δεν υπάρχει ενδιαφέρον.

Όμως, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δε θα πρέπει να “χρησιμοποιείτε” το άλλο άτομο για το σεξ. Θα πρέπει να θέλετε να κάνετε σεξ με τον/η σύντροφό σας και θα πρέπει να το θέλει και εκείνος/η. Αν δε συμβαίνει αυτό, τότε ήρθε η ώρα να βάλετε ένα τέλος.

Μην παραδίδετε νωρίς τα όπλα

Σιγουρευτείτε ότι έχετε εξαντλήσει όλες τις επιλογές αν θέλετε ακόμη να σώσετε τη σχέση σας.

Όμως, να θυμάστε ότι κάποια πράγματα δε θα πρέπει να τα ανέχεστε. Ένας/μία σύμβουλος γάμου είναι η σωστή κατεύθυνση.

Παρόλα αυτά, αν η δυσφορία για τη σχέση σας δε βελτιωθεί, τότε θα πρέπει να πάρετε μια απόφαση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.