Έλαιο μορίνγκα: Τα χαρακτηριστικά και οι χρήσεις του

Το έλαιο μορίνγκα είναι γνωστό για την ιδιότητά του να φροντίζει το δέρμα. Καθαρίζει, ενυδατώνει, και μπορεί ακόμη και ν' αποτρέψει πιθανά ξεσπάσματα ακμής. Μάθετε περισσότερα γι' αυτό σε αυτό το άρθρο!
Έλαιο μορίνγκα: Τα χαρακτηριστικά και οι χρήσεις του

Τελευταία ενημέρωση: 31 Ιούλιος, 2021

Μορίνγκα είναι ένα γένος δέντρων τροπικών και υποτροπικών κλιμάτων και αποτελείται από 13 είδη. Το έλαιο μορίνγκα προέρχεται από το Moringa oleifera που φύεται στην Ινδία.

Αυτό το έλαιο είναι γνωστό για τις ωφέλιμες, προς την υγεία και τη φροντίδα του δέρματος, ιδιότητές του. Γενικά, χρησιμοποιείται συχνά για τον καθαρισμό και την ενυδάτωση του δέρματος και των μαλλιών. Μπορείτε να βρείτε, επίσης, τη μορίνγκα σε διάφορες μορφές, όπως πούδρα, κάψουλες, φύλλα σε σκόνη, και καρπούς.

Συνεχίστε την ανάγνωση για ν’ ανακαλύψετε τι είναι αυτό το έλαιο, πώς εξάγεται, πώς χρησιμοποιείται, αλλά και ποια είναι τα οφέλη του και οι πιθανές παρενέργειές του.

Τι είναι το έλαιο μορίνγκα;

Όπως είπαμε παραπάνω, αυτό το έλαιο εξάγεται από τους καρπούς του δέντρου Moringa oleifera. Αυτό το φυτό, το οποίο είναι γνωστό και ως Μπεν, προέρχεται από την Κεράλα, ένα μέρος στο νότιο άκρο της Ινδίας.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό αυτού του είδους είναι πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέρη του (καρποί, ρίζες, φλοιός, άνθη, και φύλλα) σε διαφορετικούς τομείς (μαγειρική, καλλυντικά, φαρμακευτική). Γι’ αυτό αποκαλείται πολύ συχνά και ως το δέντρο της ζωής ή θαυματουργό δέντρο.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως αυτό το έλαιο έρχεται σε μορφή αιθέριου ελαίου και μαγειρικού λαδιού. Αποτελεί, επίσης, συστατικό σε πολλά καλλυντικά προϊόντα για τη φροντίδα του δέρματος και των μαλλιών.

Διαδικασία εξαγωγής

Το έλαιο μορίνγκα εξάγεται από τους καρπούς. Αυτοί έχουν ένα κέλυφος που προστατεύει τον πυρήνα και περιέχει το 40% του ελαίου σε βάρος.

Η πιο κοινή μέθοδος απόκτησής του είναι το λιώσιμο του καρπού σε μια πρέσα. Ωστόσο, σημειώστε ότι δεν μπορεί να εξαχθεί μεγάλη ποσότητα από τους καρπούς, αν και η κρύα-αργή σύνθλιψη δίνει έλαιο υψηλότερης ποιότητας.

Γι’ αυτόν τον λόγο, πολλοί κατασκευαστές ζεσταίνουν ή χρησιμοποιούν διαλύτες για να λάβουν μεγαλύτερη ποσότητα. Ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτή η πρακτική αυξάνει την εξαγόμενη ποσότητα ελαίου κατά περίπου 50%, αλλά μειώνει την καθαρότητα και την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Γι’ αυτό οι ειδικοί συνιστούν να αγοράζετε έλαιο μορίνγκα κρύας σύνθλιψης.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως απαιτούνται περίπου 500 καρποί για να λάβουμε 29,6 ml ελαίου κρύας σύνθλιψης. Αυτό εξηγεί και το μεγάλος κόστος του.

Έλαιο μορίνγκα – Χρήσεις

Οι χρήσεις του ελαίου χρονολογούνται από τα αρχαία χρόνια, όπου οι άνθρωποι το χρησιμοποιούσαν ως φυτική θεραπεία και συστατικό για καλλυντικά τοπικής εφαρμογής. Ορισμένες από αυτές τις εφαρμογές χρησιμοποιούνται ακόμη, ενώ άλλες, όπως οι ακόλουθες, έχουν επεκταθεί:

  • Η βιομηχανία αρωμάτων το χρησιμοποιεί σαν καθαριστικό, ενυδατικό, και λιπαντικό εξαιτίας του υψηλού του περιεχομένου σε ελαϊκό οξύ (ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ το οποίο ανήκει στην οικογένεια των ωμέγα-9)
  • Είναι ένα οικονομικό και θρεπτικό υποκατάστατο ακριβότερων ελαίων στη βιομηχανία τροφίμων και στη γαστρονομία χάρη στον πλούτο του σε πρωτεΐνες και ελαϊκό οξύ
  • Το έλαιο μορίνγκα είναι, επίσης, σύμμαχος της βιομηχανίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Bioresource Technology αποκάλυψε ότι είναι καλό βιοκαύσιμο, εναλλακτικό του πετρελαίου)
Διάφορα έλαια σε μπουκάλια
Το έλαιο μορίνγκα είναι ένα καλό υποκατάστατο για πιο ακριβά έλαια στη γαστρονομία.

Έλαιο μορίνγκα – Τα οφέλη

Οι καρποί του Moringa oleifera είναι μια πηγή χημικών ενώσεων (μονοακόρεστα λιπαρά, πρωτεΐνες, και στερόλες, μεταξύ άλλων) που προάγουν την ανθρώπινη υγεία. Ας δούμε με περισσότερες λεπτομέρειες πώς μπορεί να βοηθήσει αυτό το έλαιο.

Υγεία και μαγειρική

Το έλαιο μορίνγκα είναι καλό με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrientsοι στερόλες του βρώσιμου ελαίου μπορούν να μειώσουν την κακή χοληστερίνη (LDL)
  • Αυτό το έλαιο έχει υψηλές ποσότητες β-σιτοστερόλης, μία φυτοστερόλη που βρίσκουμε φυσικά σε φυτά με αντιοξειδωτική και αντιδιαβητική δράση (δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες που να το αποδεικνύουν αυτό)
  • Τα ενεργά συστατικά του (τοκοφερόλες, κατεχίνες, κουερσετίνη, φερουλικό οξύ, και ζεατίνη) έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, τις οποίες μπορούμε να τις αποκτήσουμε είτε με τοπική εφαρμογή, είτε με λήψη δια στόματος (ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι αποτελεσματικά και ενάντια στην ακμή)

Φροντίδα σώματος και ομορφιά

Τα οφέλη για το δέρμα περιλαμβάνουν:

  • Το έλαιο μορίνγκα είναι ένα αποτελεσματικό μέσο ενυδάτωσης και μπορεί να θεραπεύσει το ξηρό και ευαίσθητο δέρμα. Ο λόγος είναι πως περιέχει 40% μονοακόρεστα λιπαρά και 70% ελαϊκό οξύ, τα οποία υποστηρίζουν το προστατευτικό στρώμα του δέρματος που αποτρέπει την απώλεια νερού και την έκθεση στη βλάβη του περιβάλλοντος
  • Αυτό το έλαιο είναι καλό καθαριστικό προσώπου χάρη στο υψηλό περιεχόμενό του σε ελαϊκό οξύ
  • Έχει πιθανή αντιγηραντική δράση. Παρότι είναι αλήθεια ότι το έλαιο μορίνγκα είναι αποτελεσματικό στο γέμισμα των λεπτών γραμμών και συμβάλλει για ένα υγιές και λαμπερό δέρμα, θα πρέπει να επιλέγετε ένα φρέσκο και με μικρές ποσότητες ελεύθερου ελαϊκού οξέος
  • Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Advances in Traditional Medicine, το έλαιο μορίνγκα είναι καλό στην αντιμετώπιση και την επούλωση κοψιμάτων και εγκαυμάτων
  • Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lipids in Health and Disease, αυτό το έλαιο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ικανές να καθαρίζουν το δέρμα και ν’ αποτρέπουν πιθανά ξεσπάσματα. Γι’ αυτόν τον λόγο, πολύ συχνά είναι απαραίτητο συστατικό σε προϊόντα για την αντιμετώπιση του αποχρωματισμού, των ελευθέρων γραμμών, των ρυτίδων, και της ακμής
  • Το έλαιο μορίνγκα χρησιμοποιείται ως έλαιο-φορέας σε συνεδρίες αρωματοθεραπείας καθώς έχει μεγάλη διάρκεια ζωής

Άλλες χρήσεις

Οι καρποί δεν χρησιμεύουν μόνο για το έλαιο. Οι άνθρωποι τους χρησιμοποιούν για να θρέψουν τα ζώα τους μαζί με φρούτα και φύλλα.

Ομοίως, υπάρχουν χώρες στη νότια Αφρική όπου οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τους καρπούς για την απολύμανση του πόσιμου νερού. Επίσης, χρησιμοποιούν τα φύλλα σαν βιολογικό λίπασμα στις φυτείες.

Έλαιο μορίνγκα – Παρενέργειες

Δεν υπάρχουν αρκετές επιστημονικές αποδείξεις για πιθανές παρενέργειες του ελαίου, αν και η λαϊκή ιατρική ισχυρίζεται ότι είναι σχεδόν θαυματουργό και σχετικά ασφαλές.

Γι’ αυτόν τον λόγο, κάντε ένα τεστ για αλλεργίες αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε τοπικά. Παραδείγματος χάρη, εφαρμόστε λίγο πίσω από το αυτί, αφήστε το για 24 ώρες, και σταματήστε τη χρήση του αν έχετε κάποια αρνητική αντίδραση.

Γυναίκα με ακμή
Το έλαιο μορίνγκα μπορεί να αποτρέψει και να θεραπεύσει τα ξεσπάσματα ακμής.

Τι θα πρέπει να θυμάστε

Το έλαιο μορίνγκα εξάγεται από τους καρπούς του Moringa oleifera. Αυτό είναι το πιο γνωστό είδος του γένους. Ομοίως, οι μορφές που το βρίσκουμε πιο συχνά είναι τα αιθέρια και τα βρώσιμα έλαια.

Όσο για τα οφέλη του, είναι μια πηγή αντιοξειδωτικών, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, και μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης.

Μπορεί, επίσης, να βελτιώσει την εμφάνιση του δέρματος. Είναι ένα καθαριστικό, ενυδατικό, αποτρέπει τα ξεσπάσματα ακμής, και μειώνει τις γραμμές έκφρασης.

Τέλος, δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις για τις παρενέργειες αυτής της ουσίας. Έτσι, οι ειδικοί συνιστούν μια τοπική δοκιμή πριν από τη χρήση του, καθώς και τη διαβούλευση με έναν ειδικό.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
9 απλές συμβουλές για φυσική αναζωογόνηση
Με ΥγείαΔιαβάστε το Με Υγεία
9 απλές συμβουλές για φυσική αναζωογόνηση

Στο άρθρο αυτό, ανακαλύψτε 9 απλές συμβουλές για φυσική αναζωογόνηση για να μη χρειαστεί να προσφύγετε σε χειρουργικές επεμβάσεις ή καλλυντικά.



  • Rashid, U., Anwar, F., Moser, B. R., & Knothe, G. (2008). Moringa oleifera oil: a possible source of biodiesel. Bioresource technology, 99(17), 8175–8179. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2008.03.066
  • Trautwein, E. A., Vermeer, M. A., Hiemstra, H., & Ras, R. T. (2018). LDL-Cholesterol Lowering of Plant Sterols and Stanols-Which Factors Influence Their Efficacy?. Nutrients, 10(9), 1262. https://doi.org/10.3390/nu10091262
  • Meireles, D., Gomes, J., Lopes, L., Hinzmann, M., & Machado J. (2020). A review of properties, nutritional and pharmaceutical applications of Moringa oleifera: integrative approach on conventional and traditional Asian medicine. Advances in Traditional Medicine (ADTM), 20, 1–21. https://doi.org/10.1007/s13596-020-00468-0
  • Nadeem, M., & Imran, M. (2016). Promising features of Moringa oleifera oil: recent updates and perspectives. Lipids in health and disease, 15, 212. https://doi.org/10.1186/s12944-016-0379-0