Αιματέμεση: Τι μπορεί να την προκαλέσει;

Η αιματέμεση είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά θεωρείται σοβαρή μόνο αν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα
Αιματέμεση: Τι μπορεί να την προκαλέσει;
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 30 Οκτωβρίου, 2023

Η αιματέμεση ή αλλιώς η αποβολή αίματος μέσω εμετού προκαλεί μεγάλη ένταση, αλλά δεν είναι πάντα σημάδι για κάτι σοβαρό. Αυτό το σύμπτωμα περιγράφεται ως η παλινδρόμηση αίματος, μερικές φορές αναμεμειγμένου με το περιεχόμενο του στομάχου.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, η αιματέμεση αποτελεί ένδειξη αιμορραγίας στον ανώτερο γαστρεντερικό σωλήνα. Αυτό περιλαμβάνει το στόμα, τον οισοφάγο, το στομάχι και το ανώτερο λεπτό έντερο. Ωστόσο, μερικές φορές το σύμπτωμα εμφανίζεται επειδή το αίμα καταπλύθηκε μετά από ρινορραγία ή ως αποτέλεσμα βίαιου βήχα.

Ο εμετός με αίμα θεωρείται σήμα συναγερμού, ιδίως όταν το άτομο κάνει εμετό πολύ αίμα και αν συνοδεύεται από ζάλη όταν στέκεται όρθιο ή υπάρχει δυσκολία στην αναπνοή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρόκειται για επείγον ιατρικό περιστατικό.

Τι προκαλεί αιματέμεση;

Αιματέμεση: Τι μπορεί να την προκαλέσει;
Η αιματέμεση εμφανίζεται συνήθως στην αιμορραγία του ανώτερου πεπτικού συστήματος, αν και το αίμα μπορεί επίσης να προέλθει από άλλες περιοχές του σώματος.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την αιματέμεση. Στην πραγματικότητα, μερικές φορές το αίμα δεν προέρχεται από το στομάχι, αλλά από τα δόντια, το λαιμό ή το στόμα. Επίσης, όταν το αίμα καταπίνεται για κάποιο λόγο, συνήθως παλινδρομεί.

Το σύμπτωμα αυτό εμφανίζεται επίσης όταν καταπίνονται ξένα αντικείμενα ή ως αποτέλεσμα ερεθισμού ή ρήξης στον οισοφάγο. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από ένα βίαιο βήχα ή χρόνιο εμετό. Άλλες πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Έλκος στον οισοφάγο, στο στομάχι ή στο πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου
 • Φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου ή γαστρίτιδα
 • Διαταραχές της πήξης
 • Παγκρεατίτιδα
 • Παρενέργειες της ασπιρίνης ή μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
 • Κίρρωση ή αλκοολική ηπατίτιδα
 • Όγκοι στο στόμα, το λαιμό, τον οισοφάγο ή το στομάχι
 • Καρκίνος του οισοφάγου ή του παγκρέατος

Ποια άλλα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν;

Η αιματέμεση συνήθως συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως ναυτία, κακουχία και κοιλιακό άλγος. Είναι επίσης δυνατός ο ταυτόχρονος εμετός του περιεχομένου του στομάχου.

Μερικές φορές εμφανίζονται και άλλα συμπτώματα που θεωρούνται ενδείξεις επείγοντος ιατρικού περιστατικού. Μεταξύ αυτών, η Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ σημειώνει τα εξής:

 • Ζάλη
 • Σύγχυση
 • Λιποθυμία
 • Σοβαρός κοιλιακός πόνος
 • Θολή όραση
 • Αυξημένος καρδιακός ρυθμός
 • Κρύο ή υγρό δέρμα
 • Αλλαγές στην αναπνοή
 • Εμετός αίματος μετά από τραυματισμό

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Δεδομένου ότι ο εμετός με αίμα μπορεί να εμφανιστεί για πολλούς λόγους, η διάγνωση μπορεί να απαιτήσει αρκετές εξετάσεις. Συνήθως, ξεκινά με μια φυσική εξέταση και μια συνέντευξη με τον ασθενή.

Εάν ο γιατρός το κρίνει σκόπιμο, θα ζητήσει μία ή περισσότερες απεικονιστικές εξετάσεις για να παρατηρήσει την κατάσταση του πεπτικού συστήματος. Με τον τρόπο αυτό, πραγματοποιούνται εξετάσεις όπως οι ακόλουθες:

 • Ενδοσκόπηση
 • Ακτινογραφία Χ
 • Υπερηχογράφημα
 • Μαγνητική τομογραφία
 • Υπολογιστική τομογραφία

Επίσης, είναι σύνηθες να γίνεται γενική εξέταση αίματος, καθώς αυτή βοηθά να διαπιστωθεί πόσο αίμα έχει χαθεί. Με βάση αυτό, μπορεί να πραγματοποιηθούν και άλλες εξετάσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, διενεργείται βιοψία.

Αιματέμεση: ποιες θεραπείες υπάρχουν;

Εάν ο εμετός είναι πολύς, μπορεί να απαιτηθεί μετάγγιση αίματος και χορήγηση υγρών για την επανυδάτωση του οργανισμού. Και οι δύο διαδικασίες πραγματοποιούνται ενδοφλεβίως.

Συνηθέστερα, ο γιατρός θα συνταγογραφήσει κάποια φάρμακα για να σταματήσει ο εμετός, να μειωθεί το οξύ του στομάχου ή να θεραπευτεί ένα έλκος, εάν υπάρχει. Εάν υπάρχει υποψία για μια πιο σοβαρή κατάσταση, η περίπτωση πιθανότατα θα παραπεμφθεί σε ειδικό.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο εμετός αίματος αποτελεί ένδειξη αιμορραγικού έλκους, τραυματισμού στο πεπτικό σύστημα ή διάτρησης στο στομάχι ή στο έντερο. Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, η θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσει είναι συνήθως η επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

Αιματέμεση: Συστάσεις και πρόληψη

Αιματέμεση: Τι μπορεί να την προκαλέσει;
Μια υγιεινή διατροφή βοηθά στην πρόληψη προβλημάτων όπως το έλκος που μπορεί να οδηγήσει σε εμετό αίματος.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε ένα επεισόδιο εμετού αίματος είναι να φροντίσετε την υγεία του γαστρεντερικού σας συστήματος. Αυτό επιτυγχάνεται με σωστή διατροφή και υγιεινές συνήθειες. Ορισμένες τροφές αυξάνουν την οξύτητα του στομάχου και δημιουργούν μεγαλύτερο κίνδυνο γαστρίτιδας και άλλων προβλημάτων.

Μεταξύ των τροφών που πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο είναι τα πικάντικα φαγητά. Επίσης, οτιδήποτε περιέχει καφεΐνη, συμπεριλαμβανομένου του καφέ χωρίς καφεΐνη και της σοκολάτας. Από την άλλη πλευρά, καλό είναι να περιορίσετε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ζωικών λιπών και προϊόντων λευκού αλευριού.

Το αλκοόλ είναι μία από τις ουσίες με τη μεγαλύτερη δυνατότητα να ερεθίσει το πεπτικό σύστημα. Η υπερβολική και μακροχρόνια κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο στομάχι και το έντερο. Ο καπνός αποτελεί επίσης ερεθιστικό παράγοντα, καθώς και η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη, μεταξύ άλλων.

Φροντίστε τη γενική σας υγεία

Το άγχος είναι ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αναζητήσετε μηχανισμούς για τον έλεγχό του. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το κάνετε αυτό είναι η τακτική άσκηση, η οποία προστατεύει τη σωματική και ψυχική υγεία.

Είναι σημαντικό να εφαρμόζετε καλή υγιεινή των τροφίμων για την πρόληψη λοιμώξεων από βακτήρια, ιούς και παράσιτα. Θα πρέπει να τρώτε αργά, να μασάτε καλά το φαγητό και να διατηρείτε το μυαλό σας ήρεμο. Συνιστάται ιδιαίτερα η κατανάλωση προβιοτικών.

Εν κατακλείδι, για να διατηρήσετε την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος είναι σημαντικό να φροντίζετε τη γενική σας υγεία τρώγοντας ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, κάνοντας τακτική σωματική άσκηση και αποφεύγοντας ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν μακροχρόνιες βλάβες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.