Ενδοκρανιακή υπόταση; Συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία

Η ενδοκρανιακή υπόταση είναι ένα νευρολογικό σύνδρομο που σχετίζεται με μείωση της φυσιολογικής πίεσης στο εσωτερικό της εγκεφαλικής κοιλότητας. Σε γενικές γραμμές, είναι αποτέλεσμα της μείωσης του εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ).
Ενδοκρανιακή υπόταση; Συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Τελευταία ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου, 2023

Η ενδοκρανιακή υπόταση είναι ένα νευρολογικό σύνδρομο που σχετίζεται με μείωση της φυσιολογικής πίεσης στο εσωτερικό της εγκεφαλικής κοιλότητας. Σε γενικές γραμμές, είναι αποτέλεσμα της μείωσης του εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ). Σας ενδιαφέρουν τα συμπτώματα, τα αίτια και η θεραπεία της ενδοκρανιακής υπότασης; Διαβάστε παρακάτω και θα σας τα πούμε όλα.

Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό είναι μια ημιδιαφανής, άοσμη, άσηπτη ουσία, παρόμοια με το αποσταγμένο νερό. Παράγεται κυρίως στο χοριοειδές πλέγμα και στις πλάγιες κοιλίες του εγκεφάλου. Μελέτες αναφέρουν ότι ο συνολικός όγκος του ΕΝΥ στους ενήλικες κυμαίνεται από 90 έως 159 χιλιοστόλιτρα. Οι λειτουργίες του περιλαμβάνουν την εγκεφαλική προστασία και την αποβολή των άχρηστων προϊόντων.

Η μείωση του όγκου του ΕΝΥ προκαλεί αρνητική πίεση εντός του κρανιακού θόλου με αποτέλεσμα την ενδοκρανιακή υπόταση. Ο πονοκέφαλος είναι ένα από τα συχνότερα συμπτώματα, καθώς και η εμφάνιση νευρολογικών διαταραχών. Η έγκαιρη θεραπεία βελτιώνει τη μακροπρόθεσμη πρόγνωση.

Συνήθη συμπτώματα από την ενδοκρανιακή υπόταση

Intracranial hypotension.
Η ναυτία μπορεί να είναι σύμπτωμα της ενδοκρανιακής υπότασης.

Η ενδοκρανιακή υπόταση εκδηλώνεται ως έντονος πονοκέφαλος που εξαπλώνεται σε όλο το κρανίο. Συνήθως είναι χειρότερος όταν κάποιος στέκεται όρθιος και βελτιώνεται ή υποχωρεί όταν ξαπλώνει, γι’ αυτό και ονομάζεται ορθοστατική κεφαλαλγία. Άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτή την κατάσταση είναι τα εξής:

 • Εμετός και ναυτία
 • Πόνος και δυσκαμψία στον αυχένα
 • Εμβοές
 • Διπλή ή θολή όραση
 • Αλλαγές στην ακοή
 • Ευαισθησία στο φως και τον ήχο
 • Ζάλη και σύγχυση
 • Μεταβολή των κινητικών δεξιοτήτων και της ισορροπίας

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν περιπτώσεις ενδοκρανιακής υπότασης που σχετίζονται με συρίγγια που εμφανίζονται με εκροή ΕΝΥ μέσω της μύτης. Παρομοίως, μπορεί να υπάρξει διαρροή υγρού μέσω χειρουργικού τραύματος λόγω ρήξης των μηνίγγων.

Αίτια ενδοκρανιακής υπότασης

Οι έρευνες δείχνουν ότι το εκλυτικό φαινόμενο της ενδοκρανιακής υπότασης είναι η απώλεια και η μείωση της συγκέντρωσης του ΕΝΥ στο εγκεφαλικό επίπεδο. Η μείωση αυτή εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της διαρροής ΕΝΥ μέσω των μηνιγγικών στρωμάτων του εγκεφάλου.

Τα τρία στρώματα μεμβρανών που ονομάζονται συλλογικά μήνιγγες είναι η σκληρή μήνιγγα, το υπαραχνοειδές στρώμα και η μήνιγγα, από έξω προς τα μέσα. Η σκληρά μήνιγγα είναι υπεύθυνη για τον περιβάλλοντα και προστατευτικό ιστό του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Οι τραυματισμοί σε αυτό το επίπεδο αποτελούν τη συχνότερη αιτία ενδοκρανιακής υπότασης. Τα αίτια αυτής της κατάστασης περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Οσφυονωτιαία παρακέντηση
 • Τραύμα ή τραυματισμός του κρανίου ή του νωτιαίου μυελού
 • Επίκτητο ελάττωμα ή συγγενής αδυναμία της σκληράς μήνιγγας
 • Χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη
 • Επισκληρίδιος αναισθησία
 • Αποτιτανωμένοι δίσκοι ή οστικά κατάλοιπα στη σπονδυλική στήλη
 • Υδροκεφαλικές παροχετεύσεις

Πώς διαγιγνώσκεται η ενδοκρανιακή υπόταση;

Η ενδελεχής ιατρική εξέταση και η λεπτομερής νευρολογική εξέταση αποτελούν το κλειδί για τη διάγνωση της ενδοκρανιακής υπότασης. Τα χαρακτηριστικά της κεφαλαλγίας και τα εγκεφαλικά εστιακά συμπτώματα είναι χρήσιμα στην υποψία πιθανής διαρροής ΕΝΥ.

Ομοίως, οι απεικονιστικές μελέτες είναι απαραίτητες για την οριστική διάγνωση της νόσου αυτής. Μια μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου με σκιαγραφικό μπορεί να δείξει παχιές μήνιγγες με φωτεινή παχυμενώδη ενίσχυση. Επιπλέον, η εξέταση αυτή μπορεί να αναδείξει την κάθοδο του θαλάμου και των αμυγδαλών της παρεγκεφαλίδας.

Επίσης, η αξονική τομογραφία (CT) μπορεί να αποκαλύψει εγκεφαλοκήλες και οστικά ελαττώματα που πυροδοτούν την παθολογία. Ομοίως, η ανίχνευση και η παρακολούθηση της ενδοκρανιακής πίεσης είναι ζωτικής σημασίας για τον προσδιορισμό των παθολογικά αρνητικών εγκεφαλικών πιέσεων. Άλλες εξετάσεις χρήσιμες για τη διάγνωση της ενδοκρανιακής υπότασης περιλαμβάνουν:

 • Δυναμική μυελογραφία με ακτινοσκόπηση
 • Μαγνητική τομογραφία σπονδυλικής στήλης
 • Ραδιοϊσοτοπική κυστενογραφία
 • Αξονική τομογραφία με ενδοκοιλιακή ιωδιούχα σκιαγραφική ουσία

Ενδοκρανιακή υπόταση: Θεραπεία

A doctor studying scans.
Η ιατρική φροντίδα είναι κρίσιμη για την ανακούφιση από την ενδοκρανιακή υπόταση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ενδοκρανιακή υπόταση υποχωρεί αυθόρμητα, σύμφωνα με μελέτες. Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές περιπτώσεις στις οποίες δεν θεραπεύεται μόνη της, αυτό είναι πιο σοβαρό και απαιτεί επαγγελματική παρέμβαση. Τα επισκληρίδια επιθέματα και η χειρουργική επέμβαση είναι οι πιο συνηθισμένες θεραπείες.

Επισκληρίδιο επίθεμα αίματος

Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την έγχυση μικρής ποσότητας αίματος στο επισκληρίδιο επίπεδο, γύρω από τον σπονδυλικό σωλήνα, κοντά στο σημείο της διαρροής του ΕΝΥ. Καθώς το αίμα πήζει, δημιουργείται ένα επίθεμα ή πώμα που σταματά τη ροή της διαρροής υγρού.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί θεραπευτική επιλογή όταν τα προαναφερθέντα επισκληρίδια επιθέματα αποτύχουν να λειτουργήσουν τουλάχιστον δύο φορές. Τα σχέδια χειρουργικής παρέμβασης περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Αποκατάσταση των σχισμών της σκληράς μήνιγγας
 • Αποκοπή μηνιγγικών εκκολπωμάτων
 • Δουροπλαστική για την ενίσχυση της σκληράς μήνιγγας

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η υποχώρηση της ορθοστατικής υπότασης μπορεί να σχετίζεται με αναπήδηση της ενδοκρανιακής υπέρτασης. Καθώς η εγκεφαλική πίεση αυξάνεται, η θεραπεία εκλογής είναι η ακεταζολαμίδη ένα διουρητικό που μειώνει την κατακράτηση υγρών στον οργανισμό.

Η έγκαιρη ιατρική φροντίδα και η παρακολούθηση καθορίζουν καλύτερη πρόγνωση

Όπως βλέπετε, η ενδοκρανιακή υπόταση είναι μια σπάνια κατάσταση που σχετίζεται με τη διαρροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού και τη συνακόλουθη αρνητική πίεση στον εγκέφαλο. Η πρόγνωση αυτής της κατάστασης βελτιώνεται με την έγκαιρη επαγγελματική φροντίδα.

Ευτυχώς, για τους περισσότερους ανθρώπους υπάρχει σταδιακή βελτίωση. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς χρειάζονται πιο σύνθετες παρεμβάσεις, με την πρόγνωση να εξαρτάται από τη σοβαρότητα της μηνιγγικής βλάβης και τον όγκο του υγρού που έχει χαθεί.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Reguera RM. Interpretación del Líquido Cefalorraquídeo. Anales de Pediatría Continuada. 2014;12(1):30–3.
 • Shin HY. Recent update on Epidural Blood Patch. Anesthesia and Pain Medicine. 2022;17(1):12–23.
 • Barahona ML, Mora Encinas JP, González Montaño VM, Pozo Zamorano T, Fernández Gil MÁ. Síndrome de Hipotensión intracraneal: Revisión de hallazgos en Resonancia Magnética. Revista de Neurología. 2011;52(11):676.
 • Lin J-ping, Zhang S-dong, He F-fang, Liu M-jun, Ma X-xu. The status of diagnosis and treatment to intracranial hypotension, including sih. The Journal of Headache and Pain. 2017;18(1).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.