Τι είναι ο ενδοστοματικός σαρωτής και ποια είναι τα οφέλη του;

Η χρήση ενός ενδοστοματικού σαρωτή γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στην οδοντιατρική πρακτική. Σας ενημερώνουμε για τα πλεονεκτήματά του.
Τι είναι ο ενδοστοματικός σαρωτής και ποια είναι τα οφέλη του;
Vanesa Evangelina Buffa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από οδοντίατρο Vanesa Evangelina Buffa.

Τελευταία ενημέρωση: 12 Μαΐου, 2023

Οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν φτάσει στα οδοντιατρεία για τη βελτιστοποίηση της φροντίδας των ασθενών και την παροχή πιο άνετων εμπειριών. Ο ενδοστοματικός σαρωτής είναι ένα όργανο που αποτελεί μέρος του υπερσύγχρονου εξοπλισμού των σύγχρονων κλινικών και σε αυτό το άρθρο θα σας πούμε περί τίνος πρόκειται.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, όταν επρόκειτο για την αναπαράσταση και τη μελέτη της εσωτερικής μορφολογίας του στόματος για την κατασκευή προσθετικών ή συσκευών, ήταν απαραίτητη η λήψη οδοντικών αποτυπωμάτων. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνταν δίσκοι γεμισμένοι με σιλικόνη, οι οποίοι έμπαιναν στο στόμα του ασθενούς.

Η τεχνική αυτή απαιτούσε περισσότερο χρόνο για τον οδοντίατρο και προκαλούσε δυσφορία στον ασθενή, όπως ναυτία ή κακή γεύση στο στόμα. Τα αποτελέσματα που λαμβάνονταν μπορούσαν να προκαλέσουν σφάλματα λόγω της αστάθειας του υλικού.

Σήμερα, χάρη στον ενδοστοματικό σαρωτή, είναι δυνατή η επιτάχυνση της διάγνωσης και ο ακριβέστερος σχεδιασμός των θεραπειών. Αυτό το εργαλείο αποφεύγει τις παραδοσιακές αποτυπώσεις, με πάστες και δίσκους στο στόμα, λαμβάνοντας τρισδιάστατα μοντέλα και εικόνες.

Η ψηφιοποίηση στην οδοντιατρική έχει πολλά πλεονεκτήματα, τόσο για τον ασθενή όσο και για τον επαγγελματία. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ενδοστοματικό σαρωτή και τα οφέλη του.

Τι είναι ο ενδοστοματικός σαρωτής;

Ο τρισδιάστατος ενδοστοματικός σαρωτής είναι μια συσκευή που χρησιμοποιείται στα οδοντιατρεία για τη λήψη ψηφιακών αποτυπωμάτων σε τρεις διαστάσεις από το στόμα των ανθρώπων. Πρόκειται για ένα μηχανογραφημένο σύστημα που επιτρέπει την λεπτομερή καταγραφή της τοπογραφίας του στόματος.

Ο εξοπλισμός αποτελείται, χονδρικά, από ένα στυλό με ενσωματωμένη κάμερα, συνδεδεμένο με μια οθόνη που αναπαριστά το στόμα του ασθενούς. Η πένα εισάγεται στη στοματική κοιλότητα για να καταγράψει την τοπογραφία του εσωτερικού και να μεταφέρει τις πληροφορίες αυτές στην οθόνη μέσω ειδικού λογισμικού.

Ο ενδοστοματικός σαρωτής είναι σε θέση να καταγράψει το μέγεθος και το λεπτομερές σχήμα κάθε οδοντικού στοιχείου, τον μεσοδόντιο διαχωρισμό, την εμφάνιση της επιφάνειας της υπερώας, των ούλων, των εμφυτευμάτων, των προσθετικών υλικών και των άλλων στοιχείων που συνθέτουν το εσωτερικό της στοματικής κοιλότητας.

Οι πληροφορίες αυτές επεξεργάζονται μέσω προγραμμάτων υπολογιστή που εκτελούν την τρισδιάστατη ανακατασκευή του στόματος του ασθενούς.

Καθώς πρόκειται για εικόνες υψηλής ακρίβειας, το ανθρώπινο λάθος που μπορεί να συμβεί στην παραδοσιακή λήψη αποτυπωμάτων εξαλείφεται σχεδόν εντελώς. Ο σχεδιασμός της θεραπείας είναι δυνατός με βάση αυτούς τους λεπτομερείς χάρτες του στόματος.

Επιπλέον, η τεχνολογία επιτρέπει στον οδοντίατρο να μοιράζεται τις πληροφορίες με το εργαστήριο προσθετικής σε λίγα δευτερόλεπτα. Αυτό επιταχύνει τους χρόνους αναμονής για θεραπείες προσθετικής ή ορθοδοντικής αποκατάστασης, καθώς δεν χρειάζεται να αποσταλεί φυσικά κανένα μοντέλο.

Αντικατάσταση των παραδοσιακών αποτυπωμάτων

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η συμβατική τεχνική λήψης αποτυπωμάτων του στόματος απαιτεί τη χρήση ενός πλαστικού ή μεταλλικού δίσκου που γεμίζει με ένα μαλακό υλικό, όπως αλγινικό οξύ ή σιλικόνη. Αυτό εισάγεται μέσα στο στόμα και το περιεχόμενό του αφήνεται να σταθεροποιηθεί ή να σκληρυνθεί για να ληφθεί το αρνητικό μοντέλο της στοματικής κοιλότητας.

Μόλις ο δίσκος αφαιρεθεί από το στόμα του ασθενούς, το αποτύπωμα γεμίζεται με άλλο υλικό, όπως γύψο, για να ληφθεί ένα αντίγραφο του στόματος του ασθενούς. Τα οδοντιατρικά εργαστήρια χρησιμοποιούν αυτά τα άκαμπτα μοντέλα για το σχεδιασμό και την κατασκευή προσθετικών ή ορθοδοντικών συσκευών.

Αυτή η τεχνική μπορεί να είναι άβολη για τον ασθενή και απαιτεί αρκετά χρονοβόρα βήματα. Επιπλέον, τα μοντέλα που λαμβάνονται δεν είναι τόσο ακριβή και μπορεί να οδηγήσουν σε ορισμένα σφάλματα στο σχεδιασμό των συσκευών ή των προσθετικών μελών που κατασκευάζονται σε αυτά.

Για το λόγο αυτό, η χρήση ενδοστοματικών σαρωτών κερδίζει σήμερα όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα. Αυτές οι τεχνολογικές συσκευές είναι πιο άνετες, ευκολότερες στη χρήση, ταχύτερες και παρέχουν πολύ πιο ακριβή και αξιόπιστα αποτελέσματα.

A prosthesis.
Ο παραδοσιακός τρόπος λήψης αποτυπωμάτων στόματος συνίσταται στη χρήση υλικών όπως το αλγινικό οξύ.

Πώς χρησιμοποιείται ένας ενδοστοματικός σαρωτής;

Ένας ενδοστοματικός σαρωτής διαθέτει μια κεφαλή σε σχήμα μολυβιού με ενσωματωμένη κάμερα που είναι υπεύθυνη για τη λήψη εικόνων του εσωτερικού του στόματος. Ταυτόχρονα, το όργανο αυτό είναι συνδεδεμένο με μια οθόνη που λαμβάνει και επεξεργάζεται όλες τις πληροφορίες σε τρισδιάστατες εικόνες.

Για τη χρήση του ενδοστοματικού σαρωτή, ο οδοντίατρος τοποθετεί την κάμερα μέσα στη στοματική κοιλότητα του ασθενούς και την κινεί αργά πάνω από τα δόντια και τα ούλα. Με αυτόν τον τρόπο καταγράφονται οι απαραίτητες πληροφορίες, ώστε ο υπολογιστής να μπορεί να αναπαράγει λεπτομερώς, ταυτόχρονα και σε τρεις διαστάσεις, τα χαρακτηριστικά του εσωτερικού του στόματος.

Μόλις ο οδοντίατρος ολοκληρώσει το πέρασμα του σαρωτή πάνω από όλες τις επιφάνειες των δοντιών του ασθενούς, το λογισμικό αναδημιουργεί ολόκληρο το στόμα με την τεχνητή νοημοσύνη. Οι νέες πληροφορίες θα παρέχουν ακριβή στοιχεία για την κατάσταση του στόματος που θα επιτρέψουν την ακριβή διάγνωση και τον σχεδιασμό της θεραπείας με μεγαλύτερη βεβαιότητα.

Επιπλέον, κατά τη στιγμή της ενδοστοματικής σάρωσης, εισάγονται στο σύστημα τα δεδομένα που αντιστοιχούν στο ιστορικό του ασθενούς. Με αυτόν τον τρόπο, όλες οι πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση του στόματος αποθηκεύονται για μελλοντικές διαβουλεύσεις ή για σύγκριση με προηγούμενα αρχεία και αξιολόγηση της εξέλιξης των θεραπειών.

Πότε χρησιμοποιείται ένας τρισδιάστατος ενδοστοματικός σαρωτής;

Υπάρχουν διάφορες θεραπείες που απαιτούν την καταγραφή του εσωτερικού της στοματικής κοιλότητας. Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες:

 • Καθοδηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις
 • Δημιουργία ναρθήκων
 • Κατασκευή εξατομικευμένων προσθέσεων και στεφανών
 • Στην αισθητική οδοντιατρική για το σχεδιασμό του χαμόγελου
 • Προσαρμοσμένες ορθοδοντικές συσκευές
 • Για την κατασκευή ευθυγραμμιστών
 • Για τη μελέτη κλινικών περιστατικών, τη διάγνωση και τον σχεδιασμό ορθοδοντικών, προσθετικών και εμφυτευματικών θεραπειών
A brace.
Ηορθοδοντική έχει αποκτήσει ακρίβεια με την ενσωμάτωση του ενδοστοματικού σαρωτή στο σχεδιασμό της θεραπείας.

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης του ενδοστοματικού σαρωτή στα οδοντιατρεία

Έχουμε ήδη αναφέρει αρκετά από τα πλεονεκτήματα του ενδοστοματικού σαρωτή στα οδοντιατρεία. Το πρώτο και πιο προφανές είναι η αντικατάσταση των παραδοσιακών μεθόδων αποτύπωσης, χωρίς την ανάγκη χρήσης δίσκων, αλγινικού υλικού και γύψου.

Έτσι, όταν πρόκειται για την καταγραφή του εσωτερικού του στόματος, η διαδικασία μπορεί να γίνει καθαρά, γρήγορα και άνετα. Αποφεύγονται επίσης η ναυτία, η κακή γεύση και οι καθυστερήσεις με το στόμα ανοιχτό μέχρι να σκληρύνει το υλικό αποτύπωσης.

Η ταχύτητα είναι ένα άλλο πλεονέκτημα της χρήσης του ενδοστοματικού σαρωτή. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει μόνο όταν πρόκειται για την καταγραφή του εσωτερικού του στόματος και τη λήψη μιας άμεσης εικόνας. Είναι επίσης δυνατή η άμεση αποστολή των πληροφοριών στο οδοντιατρικό εργαστήριο. Οι χρόνοι παράδοσης των προσθετικών υλικών και των συσκευών ελαχιστοποιούνται.

Ένα άλλο πλεονέκτημα αυτής της τεχνολογίας είναι ότι επιτρέπει στους επαγγελματίες και τους ασθενείς να απεικονίζουν την εξέλιξη και τις αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των προσεγγίσεων. Είναι επίσης δυνατό για τους ανθρώπους να παρατηρήσουν τις κοιλότητες, την πέτρα, τα σπασμένα δόντια ή τις κακές θέσεις στο στόμα τους.

Η οπτικοποίηση της μορφής του στόματος και των προβλημάτων του βοηθά τον ασθενή να κατανοήσει καλύτερα τις παθήσεις από τις οποίες πάσχει και τις θεραπείες που πραγματοποιούνται. Με αυτόν τον τρόπο, υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση και συνεργασία με τις θεραπείες και με τη φροντίδα της στοματικής τους υγείας.

Η ακρίβεια και η πιστότητα των εικόνων που λαμβάνονται με την ενδοστοματική σάρωση είναι ένα άλλο σημείο που συνηγορεί υπέρ αυτής της τεχνολογίας. Η μέθοδος αυτή μειώνει τα σφάλματα που συμβαίνουν μερικές φορές με τα συμβατικά αποτυπώματα.

Αν για κάποιο λόγο το αποτέλεσμα παραμορφωθεί, η περιοχή μπορεί να ξανασκανάρεται σε λίγα δευτερόλεπτα και να διορθώνεται άμεσα. Με τη λήψη τόσο ακριβών εικόνων, οι θεραπείες είναι πιο επιτυχείς.

Οι εικόνες αποθηκεύονται ως αρχεία που μπορούν οι γιατροί να συμβουλευτούν ανά πάσα στιγμή. Έχοντας αυτού του είδους τις πολύτιμες πληροφορίες σε μια μορφή που δεν καταλαμβάνει φυσικό χώρο, εξοικονομείται πολύς αποθηκευτικός χώρος στις οδοντιατρικές κλινικές.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: LED λεύκανση δοντιών: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Τα αναμενόμενα αποτελέσματα

Εν ολίγοις, η χρήση ενός ενδοστοματικού σαρωτή καθιστά δυνατή τη λήψη πολύτιμων και ακριβών πληροφοριών από το εσωτερικό του στόματος, απλά, άνετα και γρήγορα. Η χρήση αυτής της τεχνολογίας ευνοεί τη διάγνωση, επιτρέπει τον καλύτερο σχεδιασμό της θεραπείας και βελτιώνει τα αποτελέσματα.

Εάν η οδοντιατρική σας κλινική διαθέτει αυτού του είδους τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα επωφεληθείτε από αυτόν. Αν χρειαστεί να κάνουν μετρήσεις στο στόμα σας, θα το κάνουν με άνετο και γρήγορο τρόπο για εσάς.

Τα αποτελέσματα της θεραπείας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την προηγούμενη σχολαστική μελέτη. Η ύπαρξη ακριβών εικόνων της στοματικής σας κοιλότητας θα επιτρέψει στους επαγγελματίες να κάνουν καλύτερη δουλειά. Σας βοηθά επίσης να αποκτήσετε αυτό το όμορφο και υγιές χαμόγελο που αναζητάτε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Bernal González, C. APLICACIONES DEL ESCÁNER INTRAORAL EN LAS DISTINTAS RAMAS DE LA ODONTOLOGÍA CONTEMPORÁNEA.
 • Pradillo, R. V., González, I. C., Dávila, M. M., Pérez, J. A., Godín, B. A., Mansour, N. M., & Cascón, W. P. (2021). Factores que afectan a la precisión de los sistemas de escaneado intraoral: revisión sistemática. Maxillaris: Actualidad profesional e industrial del sector dental23(253), 12-26.
 • Chávez, G. L., Medina, L. L. B., Martínez, P. O. C., Vásquez, B. E. M. G., & Ho, J. K. Uso del escáner intra-oral para la colocación de implantes dentales guiados por computadora. Craneoplastía con implante de titanio individualizado mediante tecnología CAD/CAM 4.
 • Bascón Mallado, M. (2018). Precisión de los escáneres intraorales en las rehabilitaciones orales completas sobre implantes.
 • Vélez Jaramillo, A. S., Martínez Saravia, J. A., & Villarraga Rodríguez, A. M. Exactitud de escáneres intraorales en prostodoncia. Una revisión de la literatura.
 • Zuluaga Martinez, M. I., Osorio Correa, L. A., Duque Vélez, M., Naranjo Pizano, R. M., Muñoz Zapata, S., Uribe Trespalacios, P., & Manrique Hernandez, R. D. (2021). Precisión dimensional del escaner intraoral y extraoral con diferentes materiales de impresión: estudio in vitro.
 • Rodríguez, C. M. (2021). Impacto de condiciones intra y extraorales en la eficacia y eficiencia de dos sistemas de escaneado intraoral (Doctoral dissertation, Universidad Complutense de Madrid).
 • Morales-Núñez, M. D., Moreano-Moreano, R. O., & Salame-Ortiz, V. A. Escáneres intraorales vs impresiones convencionales para diagnóstico y tratamiento odontológico Intraoral scans vs. conventional impressions for dental diagnosis and treatment.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.