Φτιάξτε ενεργειακό ποτό με μπανάνα και φυστικοβούτυρο

Σε αυτό το άρθρο, θα σας διδάξουμε πώς να προετοιμάσετε ένα ειδικό ποτό για αθλητές που μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση μυών, εκτός από την παροχή της απαραίτητης ενέργειας για να αντιμετωπίσετε τις προπονήσεις.
Φτιάξτε ενεργειακό ποτό με μπανάνα και φυστικοβούτυρο
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Αυτό το ενεργειακό ποτό με μπανάνα και  φυστικοβούτυρο θα παρέχει ένα μεγάλο αριθμό βασικών θρεπτικών συστατικών και θερμίδων που απαιτούνται για τις δραστηριότητές σας. Είναι μια συνταγή που είναι υπέροχη για αθλητές. Επιπλέον, είναι απλό να το φτιάξετε!

Πρέπει να σημειωθεί ότι, στην περίπτωση των ατόμων με καθιστική ζωή, είναι σημαντικό να διατηρείται μέτρια πρόσληψη θερμίδων καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μην χάνεται η ισορροπία ενέργειας. Επομένως, η συνταγή που θα σας δείξουμε δεν είναι κατάλληλη για ανθρώπους με καθιστική ζωή, αφού υπερβαίνει τις ανάγκες κάποιου που δεν ασχολείται με τον αθλητισμό.

Ενεργειακό ποτό με μπανάνα και φυστικοβούτυρο

Πριν προχωρήσουμε στην προετοιμασία, θέλουμε να σας πούμε για μερικά από τα οφέλη αυτού του ενεργειακού ποτού. Η παρουσία ξηρών καρπών ως ένα από τα κύρια συστατικά εγγυάται υψηλή παροχή ακόρεστων λιπαρών οξέων. Αυτά είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Cochrane Database of Systematic Reviews, τα λιπαρά οξέα της σειράς ωμέγα 3 μπορούν να ρυθμίσουν τη φλεγμονή στο σώμα, η οποία έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς. Οι ξηροί καρποί είναι πηγή αυτής της κατηγορίας θρεπτικών συστατικών.

Από την άλλη πλευρά, οι μπανάνες συγκεντρώνουν μεγάλη ποσότητα καλίου. Αυτό το στοιχείο μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cardiology .

Συστατικά

  • 200 ml γάλα
  • Παγάκια
  • 1 μπανάνα
  • 30 γραμμάρια φυστικοβούτυρο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καθαρή σκόνη κακάο

Οδηγίες βήμα προς βήμα

Η παρασκευή αυτού του ρογήματος είναι πολύ εύκολη.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ξεφλουδίσετε την μπανάνα και να την ψιλοκόψετε.

Στη συνέχεια, τοποθετήστε το στο μπλέντερ με τα υπόλοιπα υλικά. Πρέπει η συσκευή να έχει αρκετή ισχύ, καθώς θα πρέπει επίσης να μπορεί να σπάσει τα παγάκια.

Στη συνέχεια, ανακατέψτε για 5 λεπτά μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.

Μόλις περάσει ο χρόνος, σερβίρετε και καταναλώστε το αμέσως. Διαφορετικά, μπορεί να αρχίσει να χαλάει Σε κάθε περίπτωση, όσο διατηρείται σκεπασμένο και κρύο, το κούνημα μπορεί να διαρκέσει μερικές ώρες χωρίς σημαντικές αλλοιώσεις από θρεπτική άποψη.

Όταν το σερβίρετε, μπορείτε να προσθέσετε λίγη ακόμη σκόνη κακάο ως διακόσμηση. Είναι επίσης υπέροχο με κανέλα στη συνταγή. Αυτό το μπαχαρικό παρέχει γεύση και προσθέτει φυτοθρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτική ικανότητα για αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Μια εναλλακτική: Μπανάνα και φυστικοβούτυρο και βρώμη

Ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα στη συνταγή που μόλις μοιραστήκαμε είναι το πλιγούρι βρώμης. Αυτός ο κόκκος έχει μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών. Αυτό το στοιχείο είναι ικανό να καθυστερήσει το ρυθμό απορρόφησης των υδατανθράκων.

Ταυτόχρονα, οι βήτα-γλυκάνες στη βρώμη έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την πεπτική υγεία, χάρη στην επίδραση που έχουν στη μικροβίωση. Ζυμώνονται στο πεπτικό σύστημα, χρησιμεύοντας ως ενεργειακό υπόστρωμα για τα βακτήρια που το κατοικούν.

Το πλιγούρι βρώμης βελτιώνει την υφή του ποτού καθώς και τη γεύση του. Είναι ένα συγκλονιστικό συμπλήρωμα (αν και πρέπει να είναι καλά θρυμματισμένο!).

Το να το συμπεριλάβετε στη συνταγή είναι πολύ απλό:

Απλά προσθέστε 40 γραμμάρια φυσικές νιφάδες βρώμης στο μπλέντερ όταν προσθέσετε όλα τα συστατικά. Ωστόσο, θυμηθείτε ότι μπορεί να χρειαστεί να το αναμίξετε λίγο περισσότερο για να διασφαλίσετε ότι ο κόκκος διασπάται.

Κάντε αυτό το ενεργειακό ποτό με μπανάνα και φυστικοβούτυρο

Όπως έχετε δει, το ποτό είναι πολύ απλό και γρήγορο. Παρέχει σημαντική ποσότητα θρεπτικών ουσιών, καθώς τα συστατικά που το συνθέτουν έχουν ποιοτικούς υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη στο εσωτερικό τους.

Φυσικά, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για τρόφιμα με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα. Η εισαγωγή του στη διατροφή ενός ατόμου με καθιστική ζωή θα μπορούσε να προκαλέσει ανισορροπία, η οποία θα μεταφραζόταν σε αύξηση βάρους.

Ούτως ή άλλως, αν κάνετε συχνά αθλήματα, μπορείτε να το προετοιμάζετε πιο συχνά χωρίς να φοβάστε την αύξηση βάρους. Μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην οικοδόμηση μυών!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Abdelhamid AS, Brown TJ, Brainard JS, Biswas P, Thorpe GC, Moore HJ, Deane KH, AlAbdulghafoor FK, Summerbell CD, Worthington HV, Song F, Hooper L. Omega-3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev. 2018 Jul 18;7(7):CD003177. doi: 10.1002/14651858.CD003177.pub3. Update in: Cochrane Database Syst Rev. 2018 Nov 30;11:CD003177. PMID: 30019766; PMCID: PMC6513557.
  • Filippini T, Violi F, D’Amico R, Vinceti M. The effect of potassium supplementation on blood pressure in hypertensive subjects: A systematic review and meta-analysis. Int J Cardiol. 2017 Mar 1;230:127-135. doi: 10.1016/j.ijcard.2016.12.048. Epub 2016 Dec 21. PMID: 28024910.
  • Jayachandran M, Chen J, Chung SSM, Xu B. A critical review on the impacts of β-glucans on gut microbiota and human health. J Nutr Biochem. 2018 Nov;61:101-110. doi: 10.1016/j.jnutbio.2018.06.010. Epub 2018 Aug 10. PMID: 30196242.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.