Εσείς ξέρετε τι είναι το BDSM;

Το BDSM περιλαμβάνει ένα σύνολο σεξουαλικών πρακτικών που περιλαμβάνουν δυναμικές εξουσίας και τη χρήση του πόνου για την επίτευξη ευχαρίστησης - μάθετε περισσότερα!
Εσείς ξέρετε τι είναι το BDSM;
Elena Sanz

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Elena Sanz.

Τελευταία ενημέρωση: 23 Μαρτίου, 2023

Τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει αρκετά μυθιστορήματα και ταινίες που έχουν φέρει στο προσκήνιο μια μέχρι πρότινος ελάχιστα γνωστή και στιγματισμένη σεξουαλική πρακτική: το BDSM. Πιθανότατα έχετε μια ιδέα για το τι είναι και μπορεί ακόμη και να το έχετε ήδη ασκήσει χωρίς να το γνωρίζετε.

Έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ χειροπέδες, δεμένα μάτια ή μαντήλια στις σεξουαλικές σας επαφές; Έχετε παίξει παιχνίδια ρόλων που βασίζονται στην ιεραρχία της εξουσίας ως δάσκαλος/μαθητής ή αφεντικό/εργαζόμενος; Τότε έχετε ήδη εισέλθει στον κόσμο του BDSM.

Είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να τροφοδοτήσετε το πάθος στην κρεβατοκάμαρα, αφού οι επιλογές είναι τόσο ποικίλες. Σήμερα, σας λέμε περισσότερα γι’ αυτό και σας δίνουμε μερικές συμβουλές για την πρακτική του.

Τι είναι το BDSM;

BDSM σημαίνει κυριαρχία/υποταγή και σαδισμός/μαζοχισμός. Με απλά λόγια, πρόκειται για ένα σύνολο σεξουαλικών πρακτικών που βασίζονται στη δυναμική της κυριαρχίας και της υποταγής. Έτσι, κάθε μέλος του ζευγαριού υιοθετεί έναν από αυτούς τους ρόλους, αν και είναι δυνατή η ανταλλαγή τους.

Το θεμελιώδες στοιχείο είναι ότι πρόκειται για μια απόλυτα συναινετική και ασφαλή επαφή. Και τα δύο μέρη πρέπει να συμφωνήσουν για τα όρια και, με αυτόν τον τρόπο, η ευημερία των εμπλεκομένων εξασφαλίζεται ανά πάσα στιγμή.

Ο όρος BDSM επινοήθηκε το 1969 ως αποτέλεσμα της εργασίας του ανθρωπολόγου Paul Gebhard. Ωστόσο, οι πρακτικές αυτές υπήρχαν ήδη σε πολύ αρχαίους πολιτισμούς και σε πολύ διαφορετικές κουλτούρες, οπότε δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά, και κάτω από αυτό το ακρωνύμιο, περιλαμβάνονται μια σειρά από πράξεις που μπορούν να ποικίλουν σε ένταση και που δεν είναι απαραίτητο να παρουσιάζονται πάντα ταυτόχρονα. Δηλαδή, κάθε άτομο και κάθε ζευγάρι μπορεί να κάνει μια διαφορετική ανάγνωση και χρήση του όρου.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τι είναι, θα εξηγήσουμε τη σημασία κάθε μιας από τις λέξεις από τις οποίες σχηματίζεται αυτό το ακρωνύμιο.

¿Qué es el BDSM?
Το BDSM πρέπει να είναι μια συναινετική και ασφαλής σεξουαλική επαφή. Το ζευγάρι πρέπει να έχει πολύ καλή επικοινωνία για να ξέρει πώς να θέτει όρια.

Bondage ή Δέσιμο

Γενικά, ο όρος bondage χρησιμοποιείται για να αναφερθεί στο δέσιμο με σχοινιά ή άλλα στοιχεία στο BDSM. Ωστόσο, στο παρελθόν, συνήθιζε να αναφέρεται στα δεσμά υποταγής που δημιουργούνταν μεταξύ αφεντικών και σκλάβων, μεταξύ φεουδαρχών και υποτελών.

Με αυτή την έννοια, εκτός από την ονομασία της ακινητοποίησης για ερωτικούς σκοπούς, υποδηλώνει επίσης μια σχέση στην οποία η εξουσία είναι ασύμμετρη.

Discipline ή Πειθαρχία

Η πειθαρχία περιλαμβάνει τους κανόνες, τις συνήθειες και τα πρωτόκολλα συμπεριφοράς που πρέπει να ακολουθούνται από τα άτομα που βρίσκονται σε υποδεέστερη θέση. Ως εκ τούτου, αναφέρεται στην εκπαίδευση με κανόνες και τιμωρίες μέσω των οποίων το κυρίαρχο άτομο ασκεί εξουσία πάνω στο σύντροφό του.

Dominance ή Κυριαρχία

Αναφέρεται στο ρόλο που αναλαμβάνει ο ένας από τους συντρόφους να ασκήσει έλεγχο πάνω στον άλλον. Έτσι, το άτομο αυτό είναι εκείνο που διατάζει και διαθέτει κατά βούληση, επιδεικνύοντας κυριαρχία επί του υποτακτικού συντρόφου.

Submission ή Υποταγή

Είναι ο συμπληρωματικός ρόλος της κυριαρχίας. Στην περίπτωση αυτή, το άτομο υιοθετεί μια θέση υποταγής που το θέτει υπό τη θέληση του κυρίαρχου. Το υποταγμένο άτομο υπακούει και επιτρέπει τις ενέργειες του συντρόφου, πάντα με εκούσιο και συναινετικό τρόπο.

Sadism ή Σαδισμός

Αναφέρεται σε ερωτικές πρακτικές κατά τις οποίες το ένα άτομο αποκτά ευχαρίστηση προκαλώντας πόνο ή ταπείνωση στο άλλο. Και πάλι, κάθε πρακτική που εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία πρέπει να είναι ασφαλής και συναινετική, καθώς ο όρος αυτός δεν έχει καμία σχέση με τον εγκληματικό σαδισμό.

Masochism ή Μαζοχισμός

Συμπληρωματικός του σαδισμού, στον μαζοχισμό το άτομο αποκτά ευχαρίστηση υπομένοντας σωματικό ή ψυχολογικό πόνο που προκαλεί ο σεξουαλικός σύντροφος. Ωστόσο, ο σύντροφος έχει πάντα τη δύναμη να θέτει όρια που πρέπει να γίνονται πάντοτε σεβαστά.

Ποια είναι τα οφέλη του BDSM;

Λόγω έλλειψης γνώσεων, το BDSM έχει στιγματιστεί και συνδεθεί με έννοιες όπως η κακοποίηση ή η διαστροφή, αν και πρόκειται για μια υγιή πρακτική που μπορεί να προσφέρει αρκετά οφέλη. Παρακάτω, τα αναλύουμε λεπτομερώς.

  • Ευνοεί την επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων. Κάθε πράξη πρέπει να είναι εθελοντική και συμφωνημένη και επομένως, οι σύντροφοι πρέπει να διαλέγονται με διεκδικητικό τρόπο για να εκφράζουν τις προτιμήσεις και τα όριά τους και να καταλήγουν σε συμφωνίες.
  • Αυξάνει την αυτογνωσία και τη γνώση του άλλου. Όσο μεγαλύτερη είναι η επικοινωνία τόσο μεγαλύτερο είναι το βάθος όσον αφορά τις προτιμήσεις και τις επιθυμίες του εαυτού και του άλλου, τι διεγείρει τον καθένα και ποιες πρακτικές αρνείται. Για τον ίδιο λόγο αυξάνεται και η αμοιβαία γνώση. Επιπλέον, δεδομένου ότι το κυρίαρχο πρόσωπο πρέπει να εξασφαλίζει ανά πάσα στιγμή την ευημερία του άλλου και να σέβεται τις επιθυμίες του, αυτό ευνοεί τη δημιουργία εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο.
  • Αφυπνίζει τη φαντασία. Ως αντισυμβατική σεξουαλική πρακτική, το BDSM ανοίγει το δρόμο στον πειραματισμό, τη φαντασία και την καινοτομία. Οι πρακτικές, οι ρόλοι και τα στοιχεία μπορούν να διαφοροποιηθούν, ώστε κάθε συνάντηση να αποτελεί μια μοναδική εμπειρία.
  • Μπορεί να βοηθήσει στην τροφοδότηση του πάθους στο ζευγάρι. Αν και δεν αρέσκονται όλοι σε αυτού του είδους τη δυναμική, για ορισμένα ζευγάρια μπορεί να αποτελέσει ένα αναζωογονητικό και διεγερτικό στοιχείο που τους επιτρέπει να ξεφύγουν από τη ρουτίνα και τη μονοτονία.
¿Cuáles son los beneficios del BDSM?
Το BDSM μπορεί να αναζωπυρώσει το πάθος στο ζευγάρι, αφού σπάει τη ρουτίνα στις σεξουαλικές συναντήσεις.

Υπάρχουν κίνδυνοι;

Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι το BDSM μπορεί να ενέχει κινδύνους για τη σωματική και ψυχολογική υγεία όταν γίνεται με ακατάλληλο τρόπο. Οι δερματικές κακώσεις, οι μώλωπες, οι μυϊκές βλάβες ή ακόμα και η ασφυξία είναι μερικοί από τους κύριους κινδύνους. Επιπλέον, μπορεί να δημιουργήσει συναισθηματικές συνέπειες αν δεν υπάρχει πραγματική συναίνεση και απόλυτος σεβασμός.

Για να αποφευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο να είμαστε ενημερωμένοι, να ενεργούμε προσεκτικά, λογικά και με ασφάλεια. Επίσης, να κάνετε διάλογο, να ρωτάτε και να διευκρινίζετε με τον σεξουαλικό σύντροφο πού βρίσκονται τα όριά του.

Πώς να εξασκήσετε το BDSM;

Όπως ίσως έχετε καταλάβει, δεν υπάρχει ένας και μοναδικός τρόπος για να εξασκήσετε το BDSM, καθώς περιλαμβάνει ένα σύνολο πολύ διαφορετικών πρακτικών, με κοινή ρίζα. Για παράδειγμα, η σωματική κυριαρχία, το παιχνίδι ρόλων, το παιχνίδι με βελόνες (πρόκληση πόνου με βελόνες) ή η ερωτική ασφυξία.

Ορισμένα ζευγάρια περιορίζονται στη χρήση περιοριστικών μέσων ή στην πρόκληση πόνου σε πολύ μικρό βαθμό για να αυξήσουν τη διέγερση. Άλλα, από την άλλη πλευρά, εγκαθιδρύουν μια πραγματική δυναμική κυριαρχίας/υποταγής παίζοντας τους αντίστοιχους ρόλους τους μέσα και έξω από την κρεβατοκάμαρα.

Υπάρχουν εκείνοι που καταφεύγουν στον σωματικό πόνο και εκείνοι που εστιάζουν απλώς στην ψυχολογική πτυχή του εξευτελισμού. Και, ομοίως, κάποιοι τον ασκούν επιμελώς και αποτελεί μόνο μια ακριβή εναλλακτική λύση. Σε κάθε περίπτωση, εναπόκειται στο ζευγάρι να αποφασίσει πόσο μακριά θα πάει το παιχνίδι.

Εν ολίγοις, το BDSM μπορεί να είναι αρκετά ευχάριστο και διεγερτικό και για τους δύο συντρόφους. Αν είστε περίεργοι και θέλετε να αρχίσετε να εισάγετε κάποια από τα στοιχεία του, μην ξεχνάτε ότι η υπευθυνότητα και ο σεβασμός είναι πάντα θεμελιώδεις. Πέρα από αυτό, μπορεί να ανακαλύψετε έναν εντελώς νέο κόσμο αισθήσεων.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.