Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε μια αλλεργία στο τζίντζερ

Μια αλλεργία στο τζίντζερ εμφανίζεται λόγω της αντίδρασης στην κατάποση αυτού του μπαχαρικού. Τα συμπτώματά της μπορεί να είναι γαστρεντερικά ή δερματικά. Σε αυτό το άρθρο, θα σας δώσουμε τα κλειδιά για να την αναγνωρίσετε
Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε μια αλλεργία στο τζίντζερ
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Οι αλλεργίες στα μπαχαρικά είναι αρκετά σπάνιες. Ωστόσο, ορισμένα άτομα φαίνεται ότι έχουν αλλεργία στο τζίντζερ. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν επίσης αλλεργίες σε άλλα σχετικά καρυκεύματα, όπως στον κουρκουμά.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους τύπους αντιδράσεων προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες στο δέρμα ή στο γαστρεντερικό σύστημα. Ωστόσο, όταν η περίπτωση είναι πιο σοβαρή, μπορεί να αναπτυχθεί μια κατάσταση φλεγμονής.

Επίσης, ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics and International Child Health αναφέρει ότι το πιο συνηθισμένο φαινόμενο κατά την ανάπτυξη αλλεργιών είναι να γίνει κάποιος υπερευαίσθητος σε μια πρωτεΐνη.

Συγκεκριμένα, το αγελαδινό γάλα και η γλουτένη προκαλούν αυτές τις αντιδράσεις αρκετά συχνά, αλλά τα μπαχαρικά μπορεί επίσης να προκαλέσουν σε ορισμένες περιπτώσεις. Ας επεκταθούμε λίγο περισσότερο σε αυτό.

Κλειδιά για να αναγνωρίσετε μια αλλεργία στο τζίντζερ

Τις περισσότερες φορές, μια διαδικασία δυσανεξίας ονομάζεται συχνά «αλλεργία». Παρ ‘όλα αυτά, μια αλλεργία στο τζίντζερ χαρακτηρίζεται από εκδήλωση, πάνω απ’ όλα, στο εντερικό επίπεδο. Η κατανάλωση αυτής της τροφής μπορεί να προκαλέσει εμφάνιση αερίων, κολικού και διάρροιας.

Επιπλέον, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Dermatology, σε πολύ ακραίες περιπτώσεις, αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία. Ωστόσο, τέτοιες σοβαρές αντιδράσεις δεν είναι συνήθως συχνές όσον αφορά την κατανάλωση μπαχαρικών.

Ομοίως, είναι πιθανό αυτός ο τύπος αλλεργίας να προκαλεί μια σειρά αντιδράσεων σε επίπεδο δέρματος, όπως ερεθισμό, ερυθρότητα και κνίδωση. Στην πραγματικότητα, ακόμη και το στόμα μπορεί να γίνει φαγούρα.

πόνος στο στομάχι

Πρόληψη αλλεργίας

Η τροφική αλλεργία είναι ένας τύπος παθολογίας που, αν και μπορεί να αντιμετωπιστεί, είναι χρόνιος. Ωστόσο, υπάρχει μια σειρά μέτρων που μπορούν να εφαρμόσουν τα άτομα προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνισή της.

Για παράδειγμα, ο θηλασμός ενός παιδιού έως το πρώτο έτος, καθώς και η συμπληρωματική σίτιση από 6 μηνών, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτού του τύπου αυτοάνοσων παθολογιών. Ο υπερβολικός καθαρισμός ενός συγκεκριμένου μέρους του σώματος μπορεί να προκαλέσει υπερευαισθησία στην περιοχή από ξένες ουσίες (ακόμη και αν δεν είναι επιβλαβείς).

Επιπλέον, οι ειδικοί προτείνουν να ακολουθήσετε μια ποικίλη διατροφή, έτσι ώστε το πεπτικό σύστημα να γεμίσει με διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και να συνηθίσει στο μεταβολισμό τους. Η απομάκρυνση ορισμένων τροφίμων από τη διατροφή μπορεί να μην προκαλέσει αλλεργία. Ωστόσο, θα φέρει μια διαδικασία δυσανεξίας.

Τι να κάνετε σε περίπτωση που έχετε αλλεργία στο τζίντζερ

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε αλλεργία, το πιο σημαντικό είναι να πάτε σε έναν ειδικό (αλλεργιολόγο) για να λάβετε κλινική διάγνωση. Θα είναι αυτοί που θα σας πουν ποιο είναι το επίπεδο ευαισθησίας σας και εάν είναι απαραίτητο να αποσύρετε το προϊόν από τη διατροφή σας ή να μειώσετε μόνο την κατανάλωσή του.

Είναι απαραίτητο να εκτιμηθεί ο κίνδυνος αν μπορεί να συμβεί αναφυλαξία εάν έρθετε σε επαφή με το εν λόγω αλλεργιογόνο. Ωστόσο, όπως είπαμε προηγουμένως, πρόκειται για ακραία και σπάνια κατάσταση, ειδικά στην περίπτωση αλλεργίας στο τζίντζερ.

Επιπλέον, καλό θα ήταν να αποφύγετε κάποια μπαχαρικά εάν πάσχετε από αυτήν την πάθηση. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποτρέψετε γαστρικά και εντερικά προβλήματα.

τζίντζερ σε σκόνη

Αλλεργία στο τζίντζερ, κάτι σπάνιο

Παρόλο που είναι πιθανό να αναπτυχθεί αλλεργία σε σχεδόν οποιαδήποτε ουσία, τα μαγειρικά μπαχαρικά δεν προκαλούν συνήθως αυτόν τον τύπο παθολογίας. Παρ ‘όλα αυτά, το τζίντζερ είναι ικανό να προκαλέσει υπερευαισθησία σε ορισμένα άτομα. Μια έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική για την αποφυγή επιπλοκών από αυτή την άποψη.

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι οι συνήθειες που ακολουθείτε μπορούν να ευνοήσουν την ανάπτυξη αυτών των καταστάσεων. Η απουσία θηλασμού ή μη ισορροπημένης εντερικής χλωρίδας μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες και δυσανεξίες μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Τώρα, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα, η καλύτερη λύση θα είναι να μειωθεί ή να περιοριστεί η κατανάλωση των εν λόγω τροφίμων. Ίσως χρειαστεί να αποφύγετε να καταναλώνετε άλλα μπαχαρικά, όπως κουρκουμάς.

Βασικά, το καλύτερο που πρέπει να κάνετε είναι να υιοθετήσετε μια πλήρη διατροφή. Στην πραγματικότητα, για τη βελτίωση των συμπτωμάτων, οι επαγγελματίες υγείας συμβουλεύουν να δοκιμάσετε προβιοτικά συμπληρώματα. Φυσικά, και όπως λέμε πάντα, πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι κάνετε ό, τι καλύτερο για την προσωπική σας περίπτωση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Manuyakorn W., Tanpowpong P., Cow milk protein allergy and other common food allergies and intolerances. Paediatr Int Child Health, 2019. 39 (1): 32.40.
  • Hayashi E., Sowa Osako J., Fukai K., Natsumi A., et al., Case of anaphylaxis caused by black ginger in a dietary supplement. J Dermatol, 2019. 46 (2): 56-57.
  • Kawamoto Y, Ueno Y, Nakahashi E, et al. Prevention of allergic rhinitis by ginger and the molecular basis of immunosuppression by 6-gingerol through T cell inactivation. J Nutr Biochem. 2016;27:112-122. doi:10.1016/j.jnutbio.2015.08.025
  • Bloomfield SF, Stanwell-Smith R, Crevel RW, Pickup J. Too clean, or not too clean: the hygiene hypothesis and home hygiene. Clin Exp Allergy. 2006;36(4):402-425. doi:10.1111/j.1365-2222.2006.02463.x
  • Gehlhaar P, González-de-Olano D, Madrigal-Burgaleta R, Bartolomé B, Pastor-Vargas C. Allergy to ginger with cysteine proteinase GP-I as the relevant allergen. Ann Allergy Asthma Immunol. 2018;121(5):624-625. doi:10.1016/j.anai.2018.07.013

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.